• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 15:34

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Ще лепя аквариум. Снимки и коментари.

Започната от kratun, 18.04.2007 10:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

miTko

Ще се наложи да си купиш готов тогава! Покажи на жена ти цените на готовите такива и може да и подейства отрезвително. После ще кандиса на нормален или ще те финансира за купешки!  8-)
Разни мои АКВАРИУМИ 

kratun

Цитат на: beonedge - 29.07.2007 19:08
Привет на всички:)
Ще си правя аквариум , обаче жената ме вкара в ситуация- държи на всяка цена кавариума да е като тези които продават в Бриколаж т.е. предното и страничните стъкла да са едно огънато стъкло :( Та въпроса е - има ли възможност да ми направят някъде такъв аквариум по дадени от мен размери? Мисля си за нещо 100х70х30 (смятам да пускам дискуси затова е тази височина)
Друг въпрос на който за момента не съм намерил отговор е - как да избягна кондеза в капака? Ако сложа 2 вентилатора , зимната няма ли да се повиши много влажността в стаята което да доведе до конденз по ПВЦ дограмата...засега такъв проблем нямам
PS Oт Варна съм ,ако някой знае тук къде могат евентуално да направят аквариума ще е супер :)
Здрасти и на теб!
Преди две години една варненска фирма сглоби подобен аквариум в наше силистренско заведение. Предното стъкло беше доста овално, но страничните си бяха нормално плоски и равни. Доколкото си спомням, аквариума заедно с пластмасовия капак и две вътрешни помпички, 20-ина некапризни рибки (бяха му наблъскали 15 златни и 5 уядени сомчета около 10 сантиметра всяко), 10-ина коренчета криптокорина и 10 валиснерийки струваха скромните 2500 лева. Размерите са приблизително следните - 1500/600/600 мм (Д/Ш/В като ширината е в най-издутата част). Не говорим изобщо за система за въгледвуокис, няма външен филтър, няма вътрешно оформление (корени, камъни и пр.), няма мебел, която да поеме теглото на това чудо. Само аквариум, осветление, филтри, рибки и малко растения. Ако нямаш някакви специални изисквания към аквариума и ако не си някой богаташ - съветвам те да не си ексцентричен в изискванията. Дано и съпругата ти да го приеме. Успех!

Пропуснах да ти кажа, че конденз ще има винаги, но не и по стъклата на прозорците. Сега, през лятото, на 240 литров аквариум с постоянно включен вентилатор от компютър се изпаряват около 5 литра вода дневно. За сравнение, днес жена ми изкукурига и реши, че трябва да почиства с перящата прахосмукачка. В резултат на това, бяха изляти над 20 литра вода с препарат по пода. Половината от тях събрахме с прахосмукачата, другата половина се изпари за час и половина. Няма как да има проблеми - напротив, цветята се чувстват превъзходно.
През зимата е още по-лесно. Слагаш едни стъклени капаци на 5 см над нивото на водата и няма изпарения. Е, почти няма.
,,Всичко, което съм искал е било — съгласие с моите желания, след конструктивна дискусия." - Уинстън Чърчил.

beonedge

Струва ми се че говориш за неразумно много пари. Познат си купи преди седмица такъв аквариум (120 или 150 литра,не съм сигурен) с шкаф,капак,осветление,филтър и нагревател за 500 лефа :) Вероятно или са ви продали толкова скъпо този акварим на принципа "нещо струва толкова ,колкото пари могат да му се вземат" или цените са паднали много за 2 години
За тези стъклени капаци- не ограничават ли достъпа до аквариума...това хранене,чистене,как става в този случай ? И не спират ли УВ съставка от светлината от която имат нужда растенията?
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

kratun

Не! Нямам представа, колко би струвал такъв аквариум в момента. Само ти давам пример. Имам да ти дам и един съвет (безплатен). Преди да даваш пари за аквариум - последния ти критерий трябва да е "жената". Аз я наричам "човекоподобното". Много я обичам, но не я ползвам за лакмус, още повече при аквариумите :-D
В следващите два месеца, ще можеш да се ровиш из форума, да видиш какво са правили другите, да поразгледаш удостоените с внимание на световно ниво аквариуми и най-накрая ще решиш, че "жената" излиза скъпо. Двата месеца ги казах условно. Може и три. *ROFL*

Ако има нещо готово - вземай, да ти е мирна главата. Но ако ще го правиш за кеф, направи си сам! Ти решаваш.
През лятото се махат стъклените капаци, за да има изпарение и охлаждане на водата в аквариума. През зимата няма проблем. Тогава ще имаш нужда от топлина и капаците само ще ти помагат. Те не е нужно да покриват плътно цялата повърхост, както и не бива да са залепени неподвижно. Когато чистиш - сваляш капаците и си готов, а когато храниш го правиш през някой процеп встрани.
,,Всичко, което съм искал е било — съгласие с моите желания, след конструктивна дискусия." - Уинстън Чърчил.

Vankata

Привет на вси4ки  :-) Нов съм във форума и реших да си сглобя аквариум4е около 300л но не съм много запознат със стъкларския бизнес ако можете да ми дадете ориентировъ4ни цени на 10мм стъкло във Варна  :-)

Iliag

Здрасти, аз съм от София, и скоро проверявах във фирма Кристиан Нейко. Там ми дадоха оферта за аква 300л, 10мм стъкло, размери - 100см Д/ 60см Ш/ 50см В. Ориентировъчна цена около 250лв. Казаха, че могат да го залепят и с черен силикон. Провери ако имат офис във Варна може да ти е от полза. Надявам се да съм помогнал.

http://www.kristian-neiko.com/bg/?go=about

barabata

Поръчка на стъкла за аквариум във фирма работеща на цена около 38-40 лева на квадрат 10 мм стъкло със обработени срезове - кантиране на всички ръбове на всички стъкла  (включително и крепежа/разпънките) излизат грубо около 50 ст на литър. Дори на мен за 250 литра ми излязоха 120 лева стъклата и силикон черен Down Corning 881 е на цена 8.40 с ДДС.
Същия фирмите го предлагат направен за 250 лева без да е кантирано стъклото - само лека шкурка ...
Е  бива - бива обирджийство ама за 2-3 часа работа 100 кинта си е малко множко според мен.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

dido 1

По принцип съм чувал, че колкото излезе материала като пари още толко се добавя и за работа ;-)
544л. Малави

barabata

Да де ама кантирането на стъклата също си е цифра - аз го смятах около 30 лева за моя аквариум а те си го спестяват - 2*30 си е 60 лева + колкото струват материалите . Така за материали идва под 100 а за работа над 150 лева ...
Въпроса е хората да знаят как стои въпроса с цените и да си изискват предварително кантиранията и т.н. каквито претенции имат към изработката понеже тозикойто го прави иска да останат повече пари за него и ако не си уточнил нещо той може да си го спести. Има хора които си държат на името, но има хора които са се впуснали да печелят. Особено е важно ако някой те убеждава че "най-добрия майстор в България" ще го прави да направиш кръгом и да отидеш другаде.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Iliag

Бих искал да уточня, че посъветвах човека да се обърне към тази фирма, защото съм проверил, и всичко се включва в посочената цена - перфектно рязане и кантиране, с различни модели кантове, по избор на клиента. Разбира се, че всеки сам си прави сметката. Аз лично не се наемам да направя такъв аквариум сам, у дома. На фона на цените на готовите аквариуми по магазините мисля, че около 250лв за 300л аква не е висока цена. Само за сравнение, в някои магазини ми обявиха цена от 1,20 лв/л до 1,50 лв/л и то без шкаф.
Иначе абсолютно подкрепям мнението на barabata


P.S. Моля не разбирайте съвета ми като реклама. Изразявам лично мнение.

Vankata

Ами фирмата която ми препоръ4а няма офиси във Варна ще видя какво ще измисля :-)

stasy

Ще лепя аквариум с размери 60д/35ш/40в 84л според таблицата трябва с 6мм стъкло аз имам 4мм подръка ще стане ли? Или направо да отида си купя 6мм стъкла?

Асен Евгениев

Ами тя таблицата е направена от житейски опит. :-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

vasso

Еми естествено, че трябва да го правиш както трябва. То с 4 мм едва ли ще се счупи, но лек удар може да е фатален. За собствено спокойствие си сложи 6.  :-)

Similar topics (5)

3397

Започната от POWERPUFF


Публикации: 23
Прегледи: 14090

33483

Публикации: 9
Прегледи: 5190

220

Публикации: 19
Прегледи: 13601

41559

Публикации: 55
Прегледи: 21197

2226

Публикации: 17
Прегледи: 16333