• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 18:32

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Съвети относно шкаф за аквариум около 200 литра

Започната от bop_bop_mara, 15.03.2013 15:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bop_bop_mara

Здравейте!

От около година вкъщи имаме малък аквариум (около 60 литра), който доста бързо отесня на желанията ни. Затова решихме да си вземем нещо с по-приличен размер и се спряхме на Ferplast Dubai 120 (121 x 41 x 56 сантиметра, 240 литра). Към аквариумът може да се вземе оригинален шкаф на Ferplast (дори, доколкото разбирам, ще имаме и възможност за добра отстъпка), като цвета е сравнително подходящ за мебелировката на хола, но все пак ще бъде по-добре, ако успеем да съчетаем нещата изцяло (и оптимизираме финансовия разход).

В последните няколко дни четем темите в този раздел, опитваме се да запомним ценните съвети и като цяло доста се окуражаваме, че бихме могли да планираме и сглобим нещо по собствен вкус. Но, като новобранци-мебелировчици, преди да поръчаме каквото и да е, ще се радваме да чуем мнението на хората, които наистина разбират от тези неща.

Шаблонът на шкафа, който бихме искали, е стандартен - вертикално е разделен на три отделения, като двете странични ще бъдат покрити с вратички. Ето нашият план за реализация, поглед отпред без вратичките:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F1836%2F029915466.jpg&hash=65cce6e4bd97c6e6d3063c000ea65c48fabaaaee
Детайлите са следните:


  • Горен и долен плот от 18 мм ПДЧ

    • с размери колкото аквариума (т.е. преди да поръчаме, ще вземем аквариума и ще направим точното измерване)
    • идеята е нито аквариума да стърчи над шкафа, нито да има отстояние от ръба на шкафа до аквариума
    • в тъмен цвят
    • светлия цвят в средната долна част на горния плот и в средната горна част на долния плот ще се опитаме да постигнем с подходящо фолио


  • Гръб от 18 мм ПДЧ

    • цял, т.е. дължината ще бъде колкото на горния и долния плот
    • височина около 70 см
    • в тъмен цвят


  • Страници от 25 мм ПДЧ

    • размерите се получават спрямо размерите на плотовете и гърба
    • в тъмен цвят


  • Две вертикални прегради

    • всяка е съставена от две плоскости от 18мм ПДЧ, поставени плътно една до друга
    • размерите са също като на страниците
    • идеята ни е да са позиционирани така, че ,,процепите" между тях да разделят на три равни части вътрешната дължина на шкафа
    • плоскостта, която ще бъде закрита от вратичка, е в тъмен цвят
    • плоскостта, която остава видима, е в светъл цвят с тъмен кант


  • Две хоризонтални полички в средното отделение от 18 мм ПДЧ

    • размерите се получават спрямо размерите и позицията на вертикалните прегради
    • вероятно ще бъдат фиксирани (на равномерно отстояние) към вертикалните прегради
    • в светъл цвят с тъмен кант


  • По една хоризонтална поличка в страничните отделения от 18 мм ПДЧ

    • размерите се получават спрямо размерите и позицията на вертикалните прегради
    • подвижни, т.е. ще могат да се махат според нуждите
    • в тъмен цвят


  • 8 нивелируеми крачета (не са нарисувани)

    • по 2 под всяка страница и всяка вертикална преграда
    • с височина 3-4 см - търси се обща височина на шкафа 77 см


Ето примерен вид с поставени светли вратички с тъмни кантове:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F1836%2F029915467.jpg&hash=10d0618cf8cdfc46597b921c3beb6f16c8f65258
И страничен изглед на сглобката на основния скелет:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F1836%2F029915468.jpg&hash=b5593f5ba817f9dc8d22881ae04a5dd6ebcae7ba

Не знам дали се разбира, но всичките тези цветови схеми са с цел да съчетаем шкафа с холната секция (до която той ще стои). Според финансовото измерение на нещата, обаче, ще преценим дали си струва или всичко ще остане в тъмен цвят.

За вертикалните плоскости сме обмисляли и следните алтернативни варианти:

  • и страници, и вертикални прегради от 18 мм ПДЧ - имаме притеснения, че е недостатъчно да поеме тежестта
  • и страници, и вертикални прегради от 25мм ПДЧ - предполагаме, че ще поемат тежестта, няма да можем да реазираме средно отделение в светъл цвят
  • страници от 18 мм ПДЧ, вертикални прегради както са сега - нямаме идея дали ще е достатъчно
  • и двойни страници, и двойни вертикални прегради от плоскости 18 мм ПДЧ - от изчетеното в раздела останах с впечатлението, че няма да е нужна чак такава дебелина

Вероятно трябва да спомена и какво става с филтрацията. Аквариумът идва с вътрешен филтър (от тези с по няколко вида пълнеж) с дебит около 900 литра на час. Смятаме да му дадем шанс (обемът, който ще ни заеме, не е проблем), но вероятно ще го подпомогнем с външен филтър (засега клоня към Eheim Classic 250, 440 литра на час). Мисля, че ще има достатъчно място за един такъв в някое от страничните отделения. Разбира се, ще си направим и нужните дупки за кабели.

Това е, за което се сещам в момента. Много ще се радвам ако споделите какво мислите за дизайна ни (особено в частта за дебелината на плоскостите) и приемаме всякакви критики и съвети!

todorov

Здравей!
Замислил си го много добре,но помислил ли си как ще се нивелира.
*bg*

bop_bop_mara

Цитат на: todorov - 15.03.2013 16:14
Здравей!
Замислил си го много добре,но помислил ли си как ще се нивелира.
*bg*

В смисъл, освен с крачетата ли?

//offtopic
Трябва да си попълня пола в профила :D

dafil

Струва ли ми се или наистина мислиш в страничните отделения да имаш хоризонтално разделение.Така ще дойдат нисички за канистъра!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

bop_bop_mara

Цитат на: dafil - 15.03.2013 17:10
Струва ли ми се или наистина мислиш в страничните отделения да имаш хоризонтално разделение.Така ще дойдат нисички за канистъра!
Затова уточних, че те ще могат да се слагат и махат, а няма да бъдат завинтени. Когато се сложи канистър, просто от съответната страна ще се махне полицата.

Ri6eto

Привет :-)
За новобранци-мебелировчици си направила добри чертежи,има някои детайли за доуточняване,но главното е че 18 мм. е напълно достатъчна дебелина.
Ето снимка на моя шкаф с размери 100ш/65в/40д от 18 мм. аквата е 200л.,материала излезе 85лв.
Успех *DRINK*

todorov

Цитат на: bop_bop_mara - 15.03.2013 16:19
В смисъл, освен с крачетата ли?

//offtopic
Трябва да си попълня пола в профила :D
Извинявам се за Спама:
Сега погледнах,че си ги писала. Явно ми е отбягнало.
Иначе всичко е ОК.

ido

Няма нужда крачетата ти да са нивелируеми.(пуу, затрудних се да я напиша тая дума  :-))
Те плоскостите са си досатъчно прави.А и тези дето не се регулирват са по-здрави.

А това че искаш аквариумът да е точно колкото плота има един недостатък.Така няма как да скриеш в последствие подложката която ще сложиш под него.Нека плота да е с 2-3 см по-голям и сложи отпред някаква бленда да скрива подложката и част от грунда.

salamander

Сложиси нивилиращи крачета,  освен, ако пода не ти е идялно под нивел. И не се притеснявай, че не са здрави ще издържът двойно повече и да са поне 6 броя, даже 8  :-) ( едно кухненско обикновенно пласмасово краче издържа на 50кила  :-D)

bop_bop_mara

Благодаря за хубавите мнения!

Вчера минахме през един от строителните хипермаркети, за да направим ориентировъчна сметка. ПДЧ 18 мм вървеше около 16-17 лева за квадратен метър (според цвета), кантовете по 60 стотинки метъра. Т.е. наистина, сметката за дървесината излиза около 80-110 лева (според това дали ще са единични или двойни вертикалите). Нямаше почти никакъв избор на крачета, но останах с впечатление, че за тях може да дадем както 10-20 лева, така и 40-50...

Лошото е, че другата половинка на екипа (иначе казано, ръката, която държи дрелката ;-)) нещо се разколеба, понеже все още сме новаци в домашните майсторения, а оригиналният шкаф ни го предлагат на половин цена (т.е. за около 200 лева)... Така че, за момента нещата отиват към това да вземем готовия продукт, освен ако цветът не се окаже крайно неподходящ (във вторник ще ни го покажат).

Все пак, може да продължим темата, в случай, че е от полза за някой друг. Относно крачетата - наистина ако се регулират, шкафът ще е подходящ за повече местоположения. Но на теория, ако подът е равен (не сме го замервали още), могат да се сложат статични, а пък, ако след някоя друга година се наложи местене на по-неравно място, да се сменят.

ЦитатА това че искаш аквариумът да е точно колкото плота има един недостатък.Така няма как да скриеш в последствие подложката която ще сложиш под него.
По този въпрос имам питане извън темата. Доколкото виждам, аквариумът е поставен върху рамка (мисля, че метална). В този случай пак ли трябва да слагаме подложка?

user

Разкрой и кантиране на плоскостите според мен е по-добре да се направи от мебелна фирма. В строителните хипермаркети не режат съвсем точно (споделям от личен опит). Кантиране с ютията в домашна обстановка и подрязване не може да се сравни с фабричното. За сглобките ако са с дибли или ъглова сглобка е необходим специален инструмент (шаблон), евентуално за пантите също.

bop_bop_mara

В крайна сметка взехме оригиналния шкаф, дизайнът му не е толкова ,,засукан", но плюсът на цветовото съчетание със самия аквариум е, че комбинацията ще си подхожда, дори и да сменим местообитанието си. Не е и толкова подсилен, колкото е нашия опит за дизайн, но се надявам Ferplast да знаят какво правят. ;-)

Все пак, благодаря за хубавите съвети от всички. Въпреки, че не изпълнихме проекта, аз се радвам, че понаучихме туй-онуй по мебелната тема. А и кой знае след време дали няма да решим да опитаме пак.

Similar topics (5)

6117

Публикации: 6
Прегледи: 4359

34717

Публикации: 9
Прегледи: 6234

4026

Публикации: 12
Прегледи: 13641

22911

Започната от Vankyyy


Публикации: 20
Прегледи: 9661

303

Публикации: 20
Прегледи: 11454