• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 21:39

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

самоделна со2 система

Започната от 77, 02.09.2006 03:13

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

chaykov

електромагнитен винтил
без него не може ли ? за какво точно служи я малко инфо тука за непросветените :)
Англиски форум : питаш нещо и ти отговарят. Руски форум : питаш нещо и в замяна също те питат нещо.
Български форум : питаш нещо и всички се впускат да ти обясняват колко си тъп!



https://s1.postimg.org/43tluyw8fj/aqua.jpg[/url]

zariio

Цитат на: "chaykov"електромагнитен винтил
без него не може ли ? за какво точно служи я малко инфо тука за непросветените :)
Ами  този електромагнитен вентил като го комбинираш с едно реле за време и забравяш за ръчното пускане и спиране на со2 :wink:
Абе мързелива история :wink:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

kraltchev

Много хубаво описание!

Редуцир вентилите могат да имат 1 или 2 "циферблати" (моля някой да ме поправи и да каже как се наричат правилно).  Тия които имат 2 "циферблата" дават възможност да се следи колко газ остава в бутилката.  Това обаче е много груб показател - показва само дали бутилката е пълна или дали ще свърши след няколко дни.  

Поради някакви физически закони (който знам че някой тук може да обясни) стрелката си стои на "100% пълно) докато газта стане много малко.  В тоя момент стрелката пада до около "50% пълно".  От този момент нататък в бутилката е останал СО2 достатъчен само за 1-4 дни.

Ето снимка на типичен американски редуцир вентил с 2 "циферблата":
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Feuropeanbodyart.com%2Fcatalog%2Fimages%2FBigDouble-REGULATOR.gif&hash=d92919883f6ec8790f351eb1a820e05d69919de9
Измерването е в други единици, не е в барове.  Пълната бутилка е около 800-1200 пси (psi) и е отбелязано със зелен цвят. Оставили са бял цвят за "нормално пълно", но според мен когато стрелката е в тази зона СО2-то вече е на път бързо да свърши.  Червената зона -стрелката се задържа в нея много кратко време и рядко може да се види.

Всичко това може да не звучи като нещо особено полезно, но всъщност е важно.  Когато в бутилката остане много малко СО2 (втория "циферблат" показва "50% пълно") пак се намесват някакви физически закони и СО2 може да почне да излиза от бутилката много бързо.  Тоест нищо не сме променили, игления вентил с месеци си е бил настроен, не сме пипали нищо и всичко е без проблеми.  Но малкото оставащ СО2 излиза от бутилката с огромна скорост.  Нарича се "изсипване на СО2". Това изсипване продължава няколко часа и може да издуши рибите и другите животни в аквариума.  Естествено по закона на Мърфи "изсипването на СО2" обикновено става нощем, когато растенията не образуват кислород, а СО2. Растенията се нямат проблем с "изсипването".  :D

Аз лично проверявам бутилките за СО2 доста често.  Най-лесно е човек да има представа с каква скорост излизат мехурчетата и ако скоростта се засили веднага гледам "циферблата"на редуцир вентила - дали е наближил "50% пълно".  

В зависимост от това с какво смесваме мехурчетата с водата следенето на скоростта на излизане често може да се провери чрез слушане.  Вътрешните помпи например произвеждат лек шум когато всяко мехурче удря перката.

Наличието на втори "циферблат" има и едно друго преимущество - безопасност при транспорт.  Понякога в магазина препълват бутилката с СО2.  Един ден ми я бяха препълнили до такава степен че стрелката се беше лепнала на максималното деление.   Оттогава обикновено нося един редуцир вентил с мен и преди да сложа току-що напълнената бутилка в колата слагам вентила и проверявам колко е налягането.  Да се вози човек в кола с бутилка препълнена с СО2 е лоша идея.

За тези които не знаят ще спомена че самата бутилка има предпазен клапан против препълване или внезапно разширение на СО2-то.  На снимките на 77 може да се види разположен противоположно на белезникавата пластмасова капачка.  Има 2 или 4 дупчици - така при отваряне на предпазния клапан газта излиза с ужасен свирещ шум от бутилката но се разпръсква в различни посоки и бутилката не се превръща в летяща ракета.  Някои редуцир вентили също имат предпазна клапа.

Когато предпазната клапа се отвори - поради препълване или рязка промяна в околната температура (пълнене на бутилката при стайна температура и после ние я оставяме да седи някое време в горещата кола например  :D ) - всичкото СО2 излиза от бутилката за 1-2 минути.  Това води до мощно понижаване на температурата около бутилката.  Тя и определено пространство около нея се покрива със скреж.  Свистенето както споменах е адско.  И разбира се СО2-то може да предизвика задушаване.  Тоест не е добра идея за Лонги да създава условия или просто за кеф да предизвика отваряне на предпазната клапа в колата си.  Нека и ние да не го правим.

77:
Въпрос са външния реактор:  Шуми ли?  Предполагам че не, но в работата си ползвам такива канистри и когато налягането на водата е голямо шума е отвратителен.

--Николай

Ilianidis

ЦитатПоради някакви физически закони (който знам че някой тук може да обясни) стрелката си стои на "100% пълно) докато газта стане много малко. В тоя момент стрелката пада до около "50% пълно". От този момент нататък в бутилката е останал СО2 достатъчен само за 1-4 дни.
При цо2-то има зависимост от температурата налягането и обема.Тук обема е константа и другите се взаимноуравновесяват.При околна температура,колкото газ черпим,толкова от течна фаза преминава в газообразна,а налягането остава постоянно.Оттук идва неяснотата до каква степен е запълнена бутилката,защото до края налягането е постоянно.Едва с последните порции течен се получава малко колебание,като рязко се покачва и в този момент вече в бутилката нямаме течна фаза,а само газообразна.Защита в крана се прилага именно специално за този газ,защото има ниска температура на кипене,демек напече ли го слънце,течния се превръща в газообразен,равновесието силно се измества,налягането скоква неимоверно много и защитата ни спасява живота.Иначе бутилката се сцепва и поразиите са големи.

discus

Цитат на: "kraltchev"Много хубаво описание!

Редуцир вентилите могат да имат 1 или 2 "циферблати" (моля някой да ме поправи и да каже как се наричат правилно).  Тия които имат 2 "циферблата" дават възможност да се следи колко газ остава в бутилката.  Това обаче е много груб показател - показва само дали бутилката е пълна или дали ще свърши след няколко дни.  

Поради някакви физически закони (който знам че някой тук може да обясни) стрелката си стои на "100% пълно) докато газта стане много малко.  В тоя момент стрелката пада до около "50% пълно".  От този момент нататък в бутилката е останал СО2 достатъчен само за 1-4 дни.


Ники отклоненията за които споделяш най-вероятно се дължат на това , че повечето от нас ползват редуцир вентили които са си промишлени(за заваряване) дебитът на газта която се използва при заваряване е далеч по голям от мехурчетата дето ние използваме. ако през този редуцир вентил пуснеш нормално количество на со2 за заваряване , съм почти сигурен че ефекта който описваш няма да го има.Пъвият манометър(часовник) ти показва налягането в бутилката, а вторият е дебитът който изпускаш на изхода не редуцир вентила.
Всъщност на моят редуцир вентил показанията на първиат манометър се променят сравнително плавно, от общи наблюдения ли говориш, или става въпрос само са тоси редуцир който си показал, ако е само той може да е прецакан манометъра.

Ilianidis

Моя е същия като на снимката на 777 и не показва плавни стойности по причината ,която споменах.Не знам твоя как така показва плавно???Освен да е пълна само с газ под налягане.

Ilianidis

Плавно показва на дясния,който подава финно газ,мога да го регулирам даже до балончета,но поради факта че пружината има колебания в разтегливостта може по някое време и да спре подаването затова му оказвам 3 деления там и регулирам със система,докато левия показва налягането в бутилката и там плавно намаляне няма.Мисля си искал да кажеш за десния,не левия манометър.Това ми светна преди малко.А ето и деленията,които показва:  https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg91.imageshack.us%2Fimg91%2F5273%2Fdsc00807wy2.th.jpg&hash=df68f6c5656c5495ddfc345fb40b750a04a019e6

discus

Цитат на: "Ilianidis"Моя е същия като на снимката на 777 и не показва плавни стойности по причината ,която споменах.Не знам твоя как така показва плавно???Освен да е пълна само с газ под налягане.

Написал съм "сравнително плавно" като съм имал пред вид че не се наблюдава ефекта който НИки Кралчев описва. А и съм написал много ясно кой за какво е "Пъвият манометър(часовник) ти показва налягането в бутилката, а вторият е дебитът който изпускаш на изхода не редуцир вентила"
Единстеното което не съм написал е мерните единици.
Вторият монометър няма никакво значение че ще отчита плавно(не съм имал него предвид), защото когато той започне да пада плавно значи нямаш подаване на газ по някаква причина от бутилката.

dido

2-ият манометър показва редуцираното налягане - т.е. от около 50-те атмосфери си го редуцирал до 1 примерно над нормалното външно налягане. Ако редуцир-вентила бъде регулиран така, че 2-ият да показва твърде ниско налягане, ще имате проблеми с точното и стабилно дозиране на газта.

discus

Цитат на: "dido"2-ият манометър показва редуцираното налягане - т.е. от около 50-те атмосфери си го редуцирал до 1 примерно над нормалното външно налягане. Ако редуцир-вентила бъде регулиран така, че 2-ият да показва твърде ниско налягане, ще имате проблеми с точното и стабилно дозиране на газта.

Дидо незнам твоя какво показва, но моят показва, дебита който бих желал да пусна на изхода на редуцир вентила измерено в л/мин.

Ilianidis

Е така де,и двамата сте прави,има две скали,за барове и литри.Иначе функционалността на втория е да показва редуцираното работно налягане.

discus

Стига бре хора за какво ми е да знам до колко точно се редуцира налягането :roll: , по важно е какъв дебит ми е необходим за дадена цел.
при показание примерно 4л/мин, какво е редуцираното работно налягане, говорим за различни типове редуцир вентили(различно приложение) моят е заваръчен за аргон и со2 утре ще пусна снимки

kraltchev

Написал съм объркващо че "..В тоя момент стрелката пада до около "50% пълно."  Това падане не е моментално, а продължава няколко дена, дори може да е 1-2 седмици.  Наблюденията ми са върху поне 10 различни манометри.

Имам предвид че манометъра не показва точното количество на газта в бутилката, а само дава обща идея.

--Николай

dido

Мойто е в барове, манометъра е от 0 до 6 бара. На Сера е. Препоръчват да се държи около 0.5 до 1 бар. Това е отгоре атмосферното, разбира се. Опитът показва, че ако се настрои на прекалено ниско налягане, след това трудно се наглася дебита - мехурчета в минута.

chaykov

винтил за бутилка в софия магазин?
Англиски форум : питаш нещо и ти отговарят. Руски форум : питаш нещо и в замяна също те питат нещо.
Български форум : питаш нещо и всички се впускат да ти обясняват колко си тъп!



https://s1.postimg.org/43tluyw8fj/aqua.jpg[/url]

Similar topics (5)

12630

Публикации: 32
Прегледи: 20434

5829

Започната от bobifoto


Публикации: 11
Прегледи: 7810

57858

Публикации: 4
Прегледи: 4311

45333

Публикации: 312
Прегледи: 131274