• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 10:12

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Самоделна хранилка с таймер

Започната от Joromladiqakvarist, 26.12.2009 13:49

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Joromladiqakvarist

Вчера докъто си човърках един стар ГСМ ми хрумна нещо:

Проблемът на телефона е батерията, но със зарядно проблеми няма... дойде ми на акъла да запоя едно моторче/или нещо друго/ на мястото на вибратора на телефона, и когато наглася алармата- примерно в 9 сутринта (всеки ден) - моторчето да бута храна в аквариума...

Запоих 2 жички и сега остана да измисля как да пада храната... Поразрових се малко в кашоните пълни с боклуци и намерих това:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg686.imageshack.us%2Fimg686%2F2323%2Fp1160446.th.jpg&hash=43d2272bc37f832a6bf1d5fc5b4f211ffeafaa69
Плъзгач на лазер от Sony Playstation  :-D

Мисълта е, влизам със СИМкарта в телефона, нагласям алармата, изключвам телефона, вадя картата и си връщам батерията. И когато се разписка алармата, плъзгача бута някаква доза храна в аквариума... НО ако искам въобще да не се занимавам ще трябва да изкарам изводи до 2 копчета на телефона, които да се натиснат 1 след друго, за да спре алармата,и още някакъв трик да накарам моторчето да се върне в начално положение... Мислих го с някаква схема (за която ми е нужна помощ) когато цъкна копченцето (и го пусна) да продължи да се подава ток за определено време да се върне моторчето в начално положение... Ако имате идея за такава схема, или изобщо някакви съвети, пишете!  *DRINK*
: 26.12.2009г 12:12ч

Ето го замисъла:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg30.imageshack.us%2Fimg30%2F4608%2Fcopyee.jpg&hash=0857982cdebfb6fb7dde56fe78ed68b1c185e37a

Алармата се включва, моторчето бута плъзгача, плъзгача бута храната и удря ключ 1, ключ 1 натиска копче на телефона, моторчето спира, телефона пита "желаете ли да спрете алармата?", в същото време пак чрез ключ 1 батерий връщат моторчето в първоначалното положение и там плъзгача натиска ключ 2, които потвърждава спирането на алармата в телефона.

Това мога да го направя само нямам идея за тази схема - как след цъкането на моторчето да се подава малко повече време ток да може да се върне моторчето... (проблема е че ключето не остава включено, а ако го направя да остане, няма как да се спре)

Раждаш се гол и мокър, а животът постепенно  става още по-зле...

zambo

Мног съм бос по електротехника . Доколкото разбирам ти трябва нещо , което всеки ден да затваря веригата по едно и също време , за да проработи ел. моторчето . А защо не пробваш с реле . Нагласяш го всеки ден да работи по за една минута .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

Joromladiqakvarist

Цитат на: zambo - 26.12.2009 14:05
Мног съм бос по електротехника . Доколкото разбирам ти трябва нещо , което всеки ден да затваря веригата по едно и също време , за да проработи ел. моторчето . А защо не пробваш с реле . Нагласяш го всеки ден да работи по за една минута .

Това за релето е идея...

аз съм направил малка грешка на чертежа, трябваше да свържа - със схемата че няма как да работи...

   Ами когато плъзгача удря ключето, то спира подаването на ток от телефона, започва да подава обратен ток (от батерийте за да се върне плъзгача), плъзгача трябва да се върне и да натисне другото копче... това обаче няма да стане без тази схема (или някакво друго решение), защото когато плъзгача обърне посоките, той се маха от копчето, и няма какво да му подава ток... и целта е да се подава ток още 3-4 секунди след като се пусне ключ 1, или да се подава ток докъто не се натисне ключ 2..
Раждаш се гол и мокър, а животът постепенно  става още по-зле...

Joromladiqakvarist

Вчера го измислих с реле, само ми трябва реле 3-5 волта и ще го пробвам...  които е заинтересуван да пише да начетая  :-P
Раждаш се гол и мокър, а животът постепенно  става още по-зле...

detronik

Здравейте,
Ровейки се из нета за идеи за самоделна хранилка попаднах на тази идея тук с механиката от старо CD. Честно казано това с GSM-a никак не ми допада, но за него по-късно. Аз по-скоро се замислих за
механичното развитие на идеята. Понеже колегата Joromladiqakvarist не
казва как ще реализира дозирането на храната и транспорта и до "вътрешността на аквариума", а това май е по-сложната част, аз реших да започна от нея.

Та идеята ми е следната:



0 - Аквариум
1 - Стъклен капак
2 - Корпус(кутия) на хранилката
3 - Подвижен контейнер, пренасящ еднократна доза храна
4 - Неподвижен контейнер за храна
5 - Подвижна платформа закрепена за Подвижния контейнер (3) - част от CD механизма
6 - Винт - част от CD механизма
7 - Двигател и редуктор - част от CD механизма
8 и 9 - крайни изключватели
10 - Таймер и контролна електроника
11 - Тежест
V - Обем зает от еднократна доза храна

Принцип на действие:
В неподвижния контейнер за храна(4) се поставя храна, като не се пълни догоре, а се оставя място за тежестта(11). Контейнера(4) трябва да има капак отгоре(винтов напр.) За неподвижен контейнер може да се използва пластмасова цилиндрична кутиика от храна за рибки, като се пробие отвор на дъното й. Основното положение на подвижния контейнер за храна(3) е "Позиция 1" Когато подвижния контейнер за храна(3) е на "Позиция 1" под въздействие на тежестта(11) храната пада от неподвижния контейнер(4) и напълва обема V.
Когато дойде моментът за хранене, двигателя задвижва винта, който избутва подвижната платформа(5), към която е закрепен подвижния контейнер за храна(3). Подвижният контейнер за храна(3) достига "Позиция 2". Там през отвор в стъкления капак еднократната доза храна се изсипва в аквариума. Подвижният контейнер за храна(3) притиска крайния изключвател(8) и
той подава сигнал за обръщане на посоката на двигателя. Подвижният контейнер за храна(3) тръгва в обратна посока докато стигне до "Позиция 1". За достигане на "Позиция 1" се съди по натискането на краен изключвател(9). С това приключва подаването на еднократна доза храна.
Колкото по-голям е Подвижният контейнер за храна(3), толкова по-голямо ще бъде количеството доставена храна, разбира се(избираме обема според нужното количество храна)
Това е принципа на механичната част. Мисля да я изработя и изпробвам.
За материал за изработка на корпуса и подвижния контейнер мисля да използвам една бяла, мека пластмаса, която използват в рекламните къщи за направа на рекламни табла. Не знам как се казва, но е много лесна за обработка, реже се с макетно ножче, а и не е скъпа.
Надявам се скоро да завърша механичната част и да пусна малко снимки, но моля, ако някой, който се е занимавал повече с тези неща забележи недостатъци да каже.

Относно Таймера и контролната електроника, мисля да използвам специализирана интегрална схема, която впрочем може да си набавите от стар, повреден тостер с автоматично изхвърляне на филийките. С малка корекция в схемата и няколко елемента покрай нея става. А иначе може да се предложи и решение свързано с таймера на лампата, който да стартира таймера на хранилката, но за това по-нататък.
Дайте да видим дали ви харесва механиката, пък електрониката ще я спретнем.

А, още един поглед, по семпъл-отгоре:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi54.tinypic.com%2F14sk2gw.jpg&hash=7b89afbff6d319430cce393cebf06904ff7dd577

Мисля че при това механично решение сновното предимство е че храната е затворена в контейнер извън аквариума и не е изложена на влага. Освен това може да се използва за точно дозиране(дори си мисля че може да се редуцира обема на подвижния контейнер според индивидуалните нужди).
Още нещо, в сравнение с идеите за въртящ се цилиндър...това трябва да се получи и по-компактно като размер, по-дискретно(например да се скрие зад лампата).


Единствения недостатък който виждам на пръв поглед е че трябва да се разпробие отвор в стъкления капак, но пък това не е никакъв проблем за повечето стъклари.

Засега толкова. Казвайте харесва ли ви или не.

TiratroN

На времето когато и аз мислих за автоматични хранилки (тогава нямаше, или поне в България нямаше...или поне в моя град нямаше ), стигнах до същата механика която описваш.
Не съм се замислял за използване на Cd като действащ механизъм и ми изглежда като неоправдано голям. Мисля си по-скоро за тръбичка с кръгло или квадратно сечение в която има отвор който се пълни с порция храна (както си го дал на схемата).Придвижването може да стане с електромагнит или малко по-трудно- с рейка и електродвигател.
Проблем виждам в това , че отворът стоящ над аквариума ще се овлажни отвътре и придвижващият "прът" ще разнесе влагата до отвора на "бункера" в който стои храната.
Това може да се коригира ако се добави "тапа" която да затваря отвора в стъклото ,като пръта избутващ храната , да не се движи по същите стени като тапата.По този начин ще имаме навлизане на влага в един кратък момент и с два три отвора за проветрение може да се избегне напълно.Ще приложа картинка.
В днешно време след като виждам в каква посока са се ориентирали масовите производители на автоматични хранилки , разбирам как те се оттърват от влагата- отворът стои нагоре и не контактува с никакви повърхности.
Също така храната в "бункера" има склонност към задръстване при определени обстоятелства. Гледам че е сложена тежест за коригиране на тоя проблем.
Съвременните хранилки използват въртящи барабани в които храната се мести и няма опасност от сплъстяване и задръстване.
Ще приложа картинка.

Извинявам се че е нескопосано нарисувано - нямах време да си играя повече. не е задължително захващането на тапата да е точно отпред, но това най-лесно се рисува.

Similar topics (5)

32309

Започната от gagupa


Публикации: 0
Прегледи: 2394

8600

Публикации: 15
Прегледи: 14974

13627

Публикации: 5
Прегледи: 6043

13263

Публикации: 4
Прегледи: 5705

5471

Публикации: 8
Прегледи: 10719