• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 18:50

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Самоделен ует-драй филтър по метода на Торсаде

Започната от kamos, 17.12.2008 17:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kamos

Здравейте
Реших да си направя самоделен ует-драй филтър като се опитах да копирам този на Торсаде. Купих си една 3 литрова кутия за храна от прозрачна пласт маса, разпробих я и се опитах да залепя един от накрайниците на вътрешния ми филтър за кутията. За целта реших да използвам лепило за пластмаса.Намазах обилно накрайника и след 24 часа се оказа, че лепилото още е течно??? Почистих го с тоалетна хартия и след това залепих накрайника със силикон. След няколко часа изпробвах на чешмата кутия и се оказа, че силикона държи. Въпроса е лепилото за пе ве це вредно ли е? Въпреки, че около 3 минути промивах системата тя все още мирише на лепилото, а се притеснявам да не направи нещо на рибките.
Снимки утре.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Деян


torsade

Лепил съм с лепило за PVC дребни неща за аквариума (и самоделния филтър и 2 инкубаторчета) и не съм имал проблеми с рибите. Не мога да цитирам марката на лепилото. Но се съмнявам във възможностите на силикона да лепи пластмаси.
Охлювът не ни е враг!

kamos

Продължавам темата само за да споделя и някой друг да не допусне моите грешки.
3 литровата кутия която купих се препълва твърде бързо от вътрешен филтър с дебит 700 литра на час.Кутията става и за фризер и за микровълнова печка и определено лепило за пвц не хваща, даже не се втвърдява. Силикона обаче хваща и държи.
Тъй като не искам да си купувам нов вътрешен филтър с по малък дебит/вижда ми се безсмислена инвестиция/ ще търся друго решение, а и по дългата кутия ще спира доста светлина.При мен проблема не е толкова в парите, колкото във факта че нямам място къде да сложа канистър. Просто шкафа е пълен а до него е вратата.Остават варианта с лабиринтовия филтър на феърпласт .Филтъра на Сера  не става-твърде е голям.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Joro Vn

     Лепилото за PVC e тясноспектърно, ако мога така да се изразя. Лепи също ABS и почти до тук. Основата му е тетрахидрофоран, химиците да обясняват колко вида пластмаси разтваря. Аз лично съм пробвал доста, и почти без успех, освен гореспоменатите. Така че не го бройте като универсално- в доста теми се споменава напоследък.
      kamos, прозрачната кутия означава най- вероятно пластмаса от типа на РР или РЕ. И двете пластмаси не ги хваща лепило, вкл. и силикон. Аз бих те посъветвал да не разчиташ само на лепене, за да не се получи неприятна изненадка. При херметизацията използвай механични връзки, гарнитури, каучукови уплътнители, PTFE /тефлон/ и т.н.

Лора

Цитат на: Joro Vn - 19.12.2008 21:57

      kamos, прозрачната кутия означава най- вероятно пластмаса от типа на РР или РЕ. И двете пластмаси не ги хваща лепило, вкл. и силикон. Аз бих те посъветвал да не разчиташ само на лепене, за да не се получи неприятна изненадка. При херметизацията използвай механични връзки, гарнитури, каучукови уплътнители, PTFE /тефлон/ и т.н.

Това защо ли ми е познато? *ROFL*
С ПВЦ лепило съм лепила корпус на филтър, както и мястото, където  щипката закопчава. Да чукна няма проблем. С 300 зора успях да отлепя помпата от корпуса. Незнам каква пластмаса се води, но здраво беше захванало. За корпус на такъв филтър говоря:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstore.picbg.net%2Fpubpic%2F6F%2F82%2F337c7fb05cd56f82.bmp&hash=08b1480a2a000403725bd30d13bdb32cd468a62c
За силикона съм съгласна, когато беше моята треска за филтър използвах такава кутия за храна. Резултата: силикона се отлепи. Смених кутията, пак същия проблем. Последно като вариант за херметизация стопих малко мека пластмаса (празен пълнител за химикал) и проблема се реши. Не знам до колко беше ефектно, защото не можах да използвам въпросния филтър.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FPq24jkb0.jpg&hash=a45a3c0b5bfbdb6df8d0d8670d2626b3303305a8
За последния си опит херметизирах с топъл силикон- получи се, но и материала вече беше ПВЦ тръба.

Та мисълта ми е, да послушаш Жоро, защото е много прав. Ако реша пак да правя филтър бих го послушала, каквото и да ми говори.
Опс! Минутка за реклама. :-[
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Joro Vn

 *thanks Баси, да върна жеста- не слушай старило, ами патило!  :-D
     На времето си правех опити с тетрахидрофоран- пускам разни парчета пластмаса в него и наблюдавам резултата- разтваря ли ги изобщо, за колко време, с разбъркване ли. След това обратно- капя върху пластмасата. Добрите резултати са когато преди капката да се е изпарила, да разтвори доста голямо количество и в дълбочина. Извън споменатите пластмаси имаше полуразтворени. Ненадеждно за отговорно лепене. Такава пластмаса се оказа и полистирола- доста разпространена като приложение преди 10-на години, с добри механични качества и обработваемост. Също така и плексигласа. Просто лепилото не дифудира добре в тях. И се получава слаба свръзка. Не- случайно преди време правех реклама на PVC-то- остана си класика в доста отношения. Горещо бих препоръчал и ABS-а, стига да се намери и да е по джоба на всеки.
      Не съм сигурен дали това, което се споменава, наистина е лепило за PVC, или е станало просто нарицателно на лепило за някакви пластмаси. Дори и на етиката да пише, че е. Още на времето избягвах българските- трябваше да минат 10-15 минути, преди да може да се говори за някаква сносна връзка. При вносните това го няма- нямаш време за грешки, след 3-4 секунди вече не може да се разлепи при голяма площ.

NO CARRIER

Лора, твоят филтър би трябвало да е от полистирол, а той се лепи с почти всичко.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Similar topics (5)

33594

Публикации: 3
Прегледи: 6739

55755

Публикации: 18
Прегледи: 5524

30481

Публикации: 1
Прегледи: 6314

5773

Публикации: 8
Прегледи: 6218