• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Самоделен Топ-Филтър

Започната от _Kirilov, 12.09.2014 18:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

_Kirilov

Вече година се мина от както си направих така наречения "топ-филтър" и така и не седнах да напиша по-подробно кое-как, какво , защо, по-какъв начин.
Всичко започна с искането ми да имам  по-голям аквариум , още преди да го поръчам седнах да си разчертая капака отгоре с какви отвори да е за да има от къде да влиза и излиза водата от филтъра , както да има място и за маркучите за канистъра ми .

Ето и първия чертеж/замисъл и от него се почна всичко
Единственото по-различно нещо от реалния проект е , че на края нямам "преливник" евентуално ако стане нещо и се запуши първата "изходна" преграда- а на нейно място съм сложил едропореста гъба за да става по-плавно изтичането на водата обратно в аквариума и за да не шуми (надолу в снимките ще разберете)

Нарязаха ми парчетата стъкло в първия цех в който влязох и то от остатъчни изрезки -достатъчно са малки , че да не вземат и на човек пари - след което с маркер взех да си определя кое на какви разстояния трябва да е залепено обема да е максимално голям за медията , а в същевременно да не стане така , че да прелива при запушване или по-голяма помпа.

Лепенето почна като дъното е описано (страниците стъпват върху него) така го направих защото ми беше по-лесно за лепене , но от фунционална гледна точка и от към здравина е по-добре да е вписано защото все пак се държи в моя случай само на предното и задното стъкло на филтъра , иначе реално стъпва върху двете странични стъкла на аквариума.
П.П. На снимката се вижда , че е много малко разстоянието което е предвидено ако се запуши гъбата и тръгне да претича- според мен трябва да е поне 1 см , но в моя случай са около 5-6мм - а за застраховка го оставете1,3-1,5см.

Става въпрос точно за втората преграда - в нея ще постъпва водата от филтърната глава която се намира непосредствено близо до дъното на аквариума за да засмуква боклуците.

Тук вече лепя от другата страна "преливника"  който задържа вода  при евентуално спиране на тока да не остане на сухо керамиката. И тук някои ще кажат "Да , но не е ли по-добре да остане на сухо/влажно керамиката за половин до един час , от колкото бактериите да умрат от загуба на кислород и да направят водата негодна"
Отговора ми е - да така ще стане , но функционално филтъра по този модел който съм го направил е по-лесно да се реализира - веднага се обославям защо !

Ако го направя без преграда трябва много да си играя с различни дебити на помпи за да поддържам някакво ниво за да не остава керамиката "на сухо" и според мен е по-сложният вариант.
Тук от кафявото тиксо не се вижда  , че преградата която съм залепил се спуска с 2,5 см под дъното на самия филтър - идеята е да достига до повърността на водата в аквариума за да имитираме фонтан в хола/спалнята , като се предполага , че няма да е приятно усещане за по-голямата ни част .

Тук вече стъкларията е почти довършена - остава само най-в ляво последната преграда която е с размерите на цялата височина на филтъра- и тук идва следващата ми грешка. Тя трябваше освен да е точно по височината на филтъра - ами и да минава  отдолу под нивото на дъното за да влиза и то със водата на аквариума

За да стане ясно на всички какво се опитах да Ви обясня ето го вече готов и пуснат в действие.
Тук вече е монтирана тръбата от която се пълни самия филтър , като обърнете внимание , че тя я отрязана на ниво такова , че нито водата да изтича от свободно във филтъра , нито е много на дълбоко под водното равнище. Това е така поради 2 причини:
1) При спиране на тока  става ефекта на "скачените съдове" което ще рече , че филтъра ще се самоизпразни (водата ще се върне обратно в аквариума) а това както написах по-горе е нежелано .
2)Няма никакъв шум от изтичаща вода .

А това е другия край в който водата вече е преминала през медията и вече трябва да се върне обратно в аквариума. Вижда се , вече ролята на двете крайни прегради които влизат под повърхността на водата в самия аквариум и разбира се може би най-важния елемент в цялата система , а именно гъбата която е между двете прегради. Бях много скептично настроен за нея защото ме беше страх да не се запушва бързо и филтъра да пелее. Но от друга страна без нея водата "пада" от доста високо в аквариума и звуците са като от водопад, като също така вкарва и много въздух и не на  последно място доста голямо течение прави и разрива грунда даже !!

Ето го в цялата му "красота и изящество" като искам да отбележа , че беше още в начален стадий и затова не е подреден.
Иначе общо взето така изглежда отгоре над аквариума . Синята гъба която тогава я бях сложил там не вършеше почти никаква работа - тя трябва да е или в най-левото отделение или непосредствено след отвора на първата преграда 

Мина се , не мина се някакво време и реших да започна да експериментирам с подредбата на керамиката чисто и просто от любопитство.И ето два начина по които се опитах да я подредя, като да вметна , че това е снимка на година след като вече работи филтъра.
http://media.snimka.bg/s1/3882/034007262.jpg

След седмица видях , че общо взето май нищо не направих с тези сламки и ми изглеждаше грозно а и се позамислих , че не е много рентабилно водата да минава хоризонтално спрямо отворите  сътворих следното нещо , но този път нещата станаха със свински опашки.
За ефект от подреждането не мога да гарантирам защото не използвам тестове , но определено може повече керамика да се събере .

За подкачваща глава съм използвал Sunsun HQJ-900G  12w 900l/h

Не е най-доброто което съществува , но като за цената от 50лв става. Шумна е определено . Има и един малък мод към нея - тя е резервна част от китайските комплекти аквариуми с вградени такива филтри и това което направих аз за да я застоя в запуших с вендуза хоризонталния й изход и оставих цялата вода да излиза от вертикалния който е право нагоре към филтъра. По този начин хем я застопорих , хем целия дебит минава през тръбата нагоре.

Еми това е от мен , дано на някой съм му бил в полза ако обича сам да си прави нещата за хобито. Приемам критики и препоръки всякакви.
Проекта е завършен преди точно година и не съм имал никакви проблеми - мисля , че работи цялата система , но още не е напълно напълнена с керамика а полезния обем трябва да е 7литра. Канистър със 7 литра филтърен обем само вижте колко струва , на мен целия проект ми излезе не повеече от 50лв (10лв силикон, 20лв глава,някой друг леФ за рязане и за тръбата която качва водата до филтъра)

И не на последно място да поясня , че филтъра НЕ става за основна филтрация той не може да прави нужното течение  и трябва поне някаква малка глава да се сложи за да прави течението в аквариума . Докато вече това как да "духа" въпросната глава си е въпрос на лични наблюдения какво се случва и дали течението е такова , че да засмуква мръсотията направения филтър.

_Kirilov

Някакво малко мненийце или критика ?  *HELP*

Caxapa

Определено се зачетох в темата ти още при публикуването но все още чакам развитие и резултати. Не ми допада това със сламките или със "свинските опашки" понеже според мен е по-добре водата да си циркулира хаотично през керамиката а така подредена     *dontknow* Течение на водата мобеш да направиш както казваш с допълнителна глава. На  един от аквариумите ми имам  монтиран канистър като растителноста вътре бе много. Нямаше никакво движение на водата и страдах от бактериална ципа. Та  изтърбуших един малък вътрешен за нано скаридарник  /бях го използвал преди да разбива Со2 балончетата/  и така създадох някакъв воден поток и нещата се оправиха.
Просто следим  развитието и чакаме резултати. Достатъчно добре виждаш и описваш сам плюсове и минуси на творението ти.

Борис Христов

Подреждането на медията по такъв начин е с цел поставяне на по-голямо количество филтерен материал и е по-добрия вариант.До колко е естетически издържано(особено с сламките) е отделен въпрос.Сахара...за бактериалната ципа и в моята теме беше повдигнал въпроса...Имал съм до толкова залесен аквариум, че рибите едва плуваха.Имам и снимки.Почти никакво движение на водата...и пак не съм имал бактериална ципа.

п.с.Извинявам се за отклонението от основната тема!

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

rollon

Аз имам същия,само че е с няколко гнезда.Не е самоделен,само идеята беше моя.Иначе вместо да се лепи от стъкло може да се направи и от саксия от тези продълговатите :).Ето за какво иде реч:
.Може да разгледате и другите клипчета на този пич-страшен е!
Ето и фейсбук групата:
https://www.facebook.com/groups/DIYfishkeepers/

_Kirilov

Цитат на: Caxapa - 18.09.2014 10:42
Определено се зачетох в темата ти още при публикуването но все още чакам развитие и резултати. Не ми допада това със сламките или със "свинските опашки" понеже според мен е по-добре водата да си циркулира хаотично през керамиката а така подредена     *dontknow*

Не съм направил все още всички нанизи с опашки и затова отгоре са грозните със сламките , но те не се виждат изобщо в сравнение със сламките. Колкото за подребата съм виждал на не малко соленоводни и тук-таме някъде и в сладководни филтри да я редят с цел събиране на повече  материал. Другият плюс който забелязах е , че така не се намаля дебита защото и канистъра ми в кошницата я подредих, но ще кача снимки при следващото му отваряне.

Цитат на: rollon - 18.09.2014 15:30
Аз имам същия,само че е с няколко гнезда.Не е самоделен,само идеята беше моя.Иначе вместо да се лепи от стъкло може да се направи и от саксия от тези продълговатите :).Ето за какво иде реч:
.Може да разгледате и другите клипчета на този пич-страшен е!
Ето и фейсбук групата:
https://www.facebook.com/groups/DIYfishkeepers/
На това чудо със съндъчетата за цветя на скоро попаднах и ми направи впечатление колко по-просто е но , не ми е толкова голям аквариума и няма да имам място за осветленеито.

Иначе на мен както двете тела ми седят отгоре малко над капаците почти не се вижда отзад филтъра. На снимките не се вижда , но съм му сложил фолио за да не се завъждат водорасли  /алгии за да не запушват керамиката.

Similar topics (5)

32708

Отговори: 100
Прегледи: 136480

1267

Отговори: 111
Прегледи: 108155

15531

Отговори: 46
Прегледи: 62650

49388

Отговори: 0