• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 11:22

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Самоделен капак с вградено осветление

Започната от NikolaV, 13.05.2005 13:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NikolaV

Вече доста хора питат как да си направят сами капака. За да не отговарям всеки път реших да напиша един път малко по-подробно по въпроса. А и обещах на Longanlon. :-)
Малко отдавна го правих и някой неща (в описанието) може да съм ги пообъркал малко. Също така докато го майсторих не се сетих да снимам. За това някъде пускам схеми. Не съм си запазил и снимката на дросела, а вече е невъзможно да го снимам.

Ето така изглежда аквариумът със самоделния капак:

https://aquariumbg.com/images/books//preden_plan_l.jpg

Целта на заниманието беше да си направя сам капака за аквариума. Телата за луминесцентни лампи, които се продават по зоомагазините не ми радват душата. Основния проблем при тях поне за мен е необходимостта да се махат всеки път когато се бърка по-сериозно в аквариума. Според ширината им и дизайна на аквариума може да се наложи да се махат дори и при хранене.  Много неудобно и досадно. Трябваше да се намери решение. Трябваше ми капак, който ми позволява с минимални усилия да си храня рибите и да извършвам всякакви други операции като пускане на риби, засаждане на растения, смяна на вода без да махам капака и да се лиша от светлина докато гоня някой сом например.

Дизайн
След като реших какво искам от капака трябваше да се спра на дизайна му. Или как ще се отваря, колко ще са вратичките и тн.
Вариантите върху които мислех бяха два.
Цялостно отваряне. Най-лесно за изпълнение. Недостатък е, че при всяко хранене/отваряне се вдига целия капак. Хем по-тежко, защото върху него е закрепено всичко – лампи, дросел, хем намалява светлината в аквариума.
https://aquariumbg.com/images/books//edinichno_otvarjane_l.jpg

Отваряне на части. Възможни са доста варианти. Аз избрах следния: Горния капак е разделен на три части. Най-задната е неподвижна. На нея е монтиран дросела, както и една лампа. Средната най-широка плоскост се отваря. На нея са закачени 2 лампи. Най-предната част при мен е най-тясна – около 12 см. На нея няма нищо закачено. Тя се отваря при всяко хранене, слагане на торове, лекарства, пускане на риба и т.н., дори и при смаяна на водата - тоест най-често. Така при тези чести операции само вдигам едно малко капаче и имам пълната светлина в аквариума. Средната част се вдига само при необходимост. Когато засаждам растения, хващам рибки, размествам и т.н. В този случай е осигурена светлината от лампата в задната неподвижна част.
В този вариант задната горна плоскост е закрепена за задната и страничните плоскости. По този начин се заздравява конструкцията и пречи да се получи изкривяване тип "успоредник".
Ето така трябва да изглежда капака гледан отстрани - затворен и респективно - отворен:
https://aquariumbg.com/images/books//shema_otstrani-zatvoren_l.jpg
https://aquariumbg.com/images/books//shema_otstrani_l.jpg
 
Така трябва да изглежда гледан отдолу:
https://aquariumbg.com/images/books//shema_otdolu_l.jpg

Различните плоскости са оцветени различно. Задната неподвижна част е в светло сиво, средната отваряема част е в средно сиво и най-предната в тъмно сиво.
С градиент съм се опитал да изобразя отражателите. Самият дросел е вътре в камерата и не се вижда.
Погледнато от горе е ясно - виждат се три дъски:
https://aquariumbg.com/images/books/shema_otgore_s.jpg

На задната страна на капака са направени два правоъгълни отвора предназначени за маркучите на външния филтър, кабелите на самия капак, на нагреватели, шлаухчета за СО2 и тн.
https://aquariumbg.com/images/books//shema_otzad_l.jpg

Исках да изложа на влагата от аквариума колкото се може по-малко оборудване, по което тече ток. За това прибрах дросела (за него става дума по-надолу) в изолирана камера на задната неподвижна част на капака и задната страна. "Камерата" е пак от ламинат. Ръбовете и луфтовете за кабелите, които излизат от нея са изолирани със силикон. От задната страна на капака са пробити дупки за вентилация. Надявам се, че са достатъчни, а и мисля, че не грее много.

Закрепване върху аквариума.
Аквариумът е 250 литра, с размери 100х50х50 см.
Вътрешните размери на капака ги направих с около 0.5 - 1 см. по-големи от аквариума – грубо около 101 х 50,5 см. Целта е да не е прекалено по-широк и да се мести, както и да не точно по размера на аквариума, за да се поставя лесно и да ми позволи някой друг милиметър грешка, отмятане и т.н. С други думи - той се нахлузва като "шапка" върху езерцето ми. Не може да се плъзне на някоя страна. Очевидно капака не трябва да легне върху стъклото с лампите директно. За това са нужни някакви подпорки. От задната страна за подпора служи камерата на дросела (за нея става въпрос по-надолу). От предната страна съм сложил в двата ъгъла две трупчета 2х2 см. широки и 3-4 см високи. Те са захванати за предната и страничните плоскости. Долната схема показва как капака лежи върху аквариума.
Още тук искам да спомена, че самия аквариум си има стъклени подвижни капаци. Капака по никакъв начин не им пречи.
https://aquariumbg.com/images/books//zakrepvane_kapak_l.jpg

Необходими инструменти
Зеге, бормашина, стяги, отвертка, шило, силикон, мебелни ъгли, панти, лепило за дърво, винтчета, скоби за закрепване на кабелите, многожичен кабел.

Избор на материал
Спрях се на ламинат, най-вече, защото е лесно достъпен и лесно се реже в домашни условия. Стандартният ламинат е дебел около 7-8 мм, размерите на една плоскост са около 120/20 см. Казвам около. За дължимата не помня, но ширината е около 19.5 см. Около 5 мм. Са страничен "щифт", който е предназначен за съединяване на две плоскости една за друга.
Мислех и за друг вариант – от пореста пластмаса, която ми я препоръчваха. Намерих в някакво рекламно студио. По-скъпо беше от ламината, а и ми казаха, че могат да отрежат само правоъгълни плоскости с точност +/- 3÷4 мм. Прекалено много!
Необходими бяха 5-6 дъски. 3 дъски са използвани за горните плоскости, 1 за предната и задната част на рамката и още 1 за страничните части на рамката. От останалия материал си направих камера за дросела.
Ето всички необходими плоскости:
https://aquariumbg.com/images/books//ploskosti_l.jpg

Отрязване на плоскостите
Има два начина:
Да се отреже в работилница. За 10-15 лв. трябва да стане. Ако хората си разбират от работата би трябвало да е отрязано перфектно. Ама не е съвсем DIY ;-)

Втория вариант е "Отрежи си сам" – със зеге (куча марка е около 20-30 лв.). За да на мърдат дъските си купих две стяги за по 6.50 лв. едната. Без тях е трудно, предполагам и по-опасно.
За да съм честен ще си призная, че малко ги изкривих. По-скоро не ги отрязах много гладко.  Може и да е въпрос на опит. Аз нямах. За щастие си запазих всички пръсти. :-) А и от самолет не се вижда.

Сглобяване на капака
След като нарязах плоскостите пристъпих към сглобяването им.
Реших да се презастраховам и освен лепене използвах и мебелни метални ъгли. За лепило ползвах Поксипол. Малко ме разочарова. По време на сглобките на едно място не издържа и добре, че имаше мебелен ъгъл.
Двете странични плоскости реших да влизат между по-дългите предна и задна, за де не се виждат отрязани ръбове отпред. Сложих общо четири мебелни ъгъла – по един на ъгъл.
https://aquariumbg.com/images/books//shema_sglobjavane_l.jpg

Също така, за да няма излишни пропадания горните капаци лежат върху вече получената рамка.
Задната неподвижна плоскост е залепена за задната и странични рамки и също хваната с ъгли – по един отстрани и два отзад.
https://aquariumbg.com/images/books//shema_stranichno_zakrepvane_l.jpg

Както се вижда от горната илюстрация, а и както може би сте се досетили от размерите на трите покривни плоскости (20 см.+20 см.+12 см. = 52 см.) съм направил предната вратичка малко по-широка за да се получи малко ръбче, което излиза напред. Хем повече ми харесва така, хем е по-удобно за вдигане, а и е лека презастраховка, че няма да се окаже с 1 мм например. По-тясна от необходимото. Да не забравяме, че ламината не е точно 20 см. широк. В действителност е около 19.5 см., а и кривото рязане си казва думата.

Вече имах закрепени всички неподвижни елементи от дървената конструкция. Остана само камерата за дросела, но тя накрая.
Средната подвижна вратичка закрепих с три панти за задната неподвижна покривна плоскост.
Ето как изглеждат пантичките – най-обикновени, месингови – по 20 ст. бройката.
https://aquariumbg.com/images/books//panta_l.jpg

По същия начин закрепих и предната вратичка за средната.

Значи вече имаме сглобена грубата конструкция. Какво остава? Да монтирам фасунгите? Не точно. Има една подробност. Кабелите при тях влизат отдолу. Тоест трябва да са предварително мушнати преди да се монтират. Друго много важно нещо. Веднъж напъхан кабелът е много трудно да се извади. При това може да счупи фасунгата. Тука е моментът да спомена за кабела – задължително многожичен, тъй като може да се счупи на местата, където се сгъва често и задължително с калайдисани краища – хем по-професионално, хем по-лесно се пъха във фасунгите.
При избора на самите фасунги имах избор между два вида. Най обикновени за 30-40 ст. бройката:
https://aquariumbg.com/images/books//fasunga_l.jpg

Или специални влагоизолирани:
https://aquariumbg.com/images/books//vlago_fasunga_l.jpg

Цена около 1.50 лв. 77 ми ги намери в Търново. Сигурно има и в София. Това може и да е малко изхвърляне, но не са скъпи и все пак ми дават някакво спокойствие, че няма да пръсне вода докато бъркам във водата, а са и по-здрави. Конкретно тези, които използвах, както се сещате не са предназначени за самоделни аквариумни капаци и искаха малко поотрязване на пречещи части, пробиване на дупки за захващане, но не е трудно. Не успях да ги хвана с винтчета за дърво, така че да не се вижда от горната страна. Нямах подходящи, а и дебелината на ламината е малка. За това ги хванах с болтчета и гайки. Със сигурност е по-здраво.
Отрязах пречещите части, измерих и очертах точните позиции на фасунгите и пробих дупките.
След това се заех с монтирането на дросела.
Използвах електронен. Заради по-малкото греене и по-добрата работа. Малко се плаших от свързването отначало, тъй като съм скаран с всякакви видове токове. Оказа се лесно :-). За него ще стане въпрос по-натам.
Не съм фен на китайската техника и за това се изръсих около 30+ лв. за немски – Tridonic 3 x 36W. Няма проблем, че е по-мощен.
Монтирах го както е показано на схемите на задната покривна плоскост, която не се отваря. Закрепих го с винтчета.
Вече можех да пристъпя към свързването. Първо напъхах кабелите във фасунгите. И дросела. След това закрепих вече свързаните фасунги за дъските.
Самото свързване стана по следната схема:
https://aquariumbg.com/images/books//svarzvane_l.jpg

За да не объркам нещо при монтажа предварително бях означил всяка фасунга за съответното и място.
Тъй като не исках да има свободно висящи кабели ги закрепих със скоби за дъските. При сгъвките пуснах кабела малко по-дълъг, за да няма проблеми при отварянето на вратичките.

След като бях монтирал всички ел. части можех да затворя херметично (откъм аквариумна влага) дросела. Конструирах му ,,камера", която да го защитава от нея. Въпросната камера я направих Г-образна. Дълга около 45 см, широка и висока около 8 см. Затворена от страни. Закрепих я само със силикон – дебел пласт, за да минат през него и кабелите. Той има и изолираща функция. Казвам Г-образен, защото две от страните на паралелепипеда се образуват о задната и покривната плоскост на капака. За да има някаква вентилация пробих с бургия десетка отвори на задната страна, както е показано на схемите.

Капака вече беше завършен и можеше да работи в този си вид. За да повиша КПД-то на системата реших да измайсторя рефлектори.
Не ги направих както се препоръчва – с отражателно фолио и тн. Нямах време да търся. Тези са май мой патент. Имах артисала от последното протичане на лайна от комшията от горния етаж и последвалия ремонт една PVC тръба 110 мм. широка и 90 см. дълга. Ама точно като за мене. Срязах я със зегето на три части по дължина. Получиха се три части, дълги 90 см и широки около 10 см. Облепих ги със самозалепващо се фолио. Останаха малко мехури, но като цяло стана прилично. Залепих ги за капаците със силикон. Стана много здраво. Освен всичко друго служат и като някаква подпора да не се кривят дъските.

Остана вече само да сложа самите пури.
Сложих 3 лампи по 30 W (90 см). Една Sylvania Groluks, 1 Sylvania Aquastar и 1 обикновена Philips Daylight. Сега разбирам, че са малко май за мен. Има идея да сложа още една на предната вратичка, но за сега толкова.

Всичко вече беше готово. Ето какво се получи:
https://aquariumbg.com/images/books//otdolo_l.jpg

Пурите, фасунгите и отражателите.
https://aquariumbg.com/images/books//otdolo_detailno_l.jpg

С отворен преден капак за ежедневни манипулации
https://aquariumbg.com/images/books//otvoren_preden_kapak_l.jpg

Отворени преден и среден капак при включено осветление
https://aquariumbg.com/images/books//otvoreno_vsichko_svetlo_l.jpg

Отворени преден и среден капак при изключено осветление
https://aquariumbg.com/images/books//otvoreno_vsichko_zagasen_l.jpg

Какво не сложих, а мислих по въпроса
На първо място това е таймерът. Мислих за вариант да го вградя вътре в капака. Не е кой знае каква философия поне на теория, но ме домързя. И слава богу! Буквално след два дена механичния таймер, който си беше стандартно поставен на контакта се працака.
Отказах се и от вентилатори. Първо ми се стори излишно, а и спя в тази стая и още шум... А нема нужда...
Тук е момента да кажа, че съм прост икономист и от ватове, омове и тн. разбирам колкото и от ядрена физика. Аде някой Енженер, ако иска да напише някъде какви вентилатори се слагат, с какви трансформатори и тн.!

Недостатъците...
На първо място искам да спомена измятането на плоскостите, което се дължи на дължината и гъвкавостта им. Вижда се само на предната ми вратичка. Леко е хлътнала в средата и двата и предни края стърчат нагоре. Това предполагам може да се избегне с някакво оребряване. За такива биха могли да послужат например готовите тела за луминесцентни лампи. Тогава обаче щях да лиша от влагоустойчивите фасунги.
Втория и по-важен недостатък е невъзможността да се махат маркучите на канистъра, вътрешен филтър (ако има) без да се махне целия капак. Колкото и да си напъвах тъпата глава тогава вариант не измислих. Сега вече се сещам за разни варианти, ама вече късно.

Сега остава следващия проект – висящо от тавана осветление. Ако стигна дотам ще се похваля.

ПП. Малииийййй!!!! Толкова не съм писал от дипломната ми работа насам... :-)
Добре, че шефа не чете форума иначе щеше да се досети колко съм му работил последните 2-3 дена. :-)

Boby_

Браво!
Аз капак няма да се захвана никога сам да си правя, но шапка ти свалям за вложения труд!  :lol:

niky

Не знам за шефа ти, но аз по добро описание за направа на капак не съм виждал.
Браво.

Longanlon

Ха да ни е честито. Супер е станало.

Само не знам защо си го пуснал в тази секция на форума, където ще се загуби под другите теми...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

NikolaV

Мерси първо.
А го сложих тук, щото е DIY.
Ако мислиш, че другаде ще е по-добре, премести го! Няма проблем...

ZealoT

отлично описание.... разпечатах си го... след малко отивам заедно с разпечатката в Бриколаж да напазарувам всичко и утре на вилата почвам да действам стига жената да не ме смота 8)

nikolav поздравления
2 Hard 4 You

N.Nobs

Наистина страхотна статия :!:
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Живко

нямам думи,затова ще кажа само БРАВО. :bg  :bravo
Никой не се е родил научен.

NikolaV

Цитат на: "ZealoT"отлично описание.... разпечатах си го... след малко отивам заедно с разпечатката в Бриколаж да напазарувам всичко и утре на вилата почвам да действам стига жената да не ме смота 8)

nikolav поздравления
Ето какво не написах - от къде се здобих с дросела...
Занчи в Бриколаж, а и в Практикер съм виждал само Турски. Може и да има и свестни де. Не съм сигурен.
Моя го взех от един магазин близо до кимбайците. Мисля, че беше или на Симеон или на Екзарх Йосиф между Сердика и Раковски.
Като тръгнеш по една от двете улици от Седика, магазина се пада отдясно. Ако намериш нещо, дето мяза на магазин - т.е има табела, работно време и тн, може да си сбъркал :-). По-скоро мяза на склад за осветителни тела. Има всякакви отражатели, огромни лампи за улично осветление тн.
Имай впредвид обаче, че е поне три пъти по-скъп от китайските!

NO CARRIER

nikolav, браво! Ти направо си готов за издаване на книга. :) Имам само една дребна забележка - че проводниците са многожични.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

NikolaV

Цитат на: "NO CARRIER"nikolav, браво! Ти направо си готов за издаване на книга. :) Имам само една дребна забележка - че проводниците са многожични.
Поправено!
Както казах с тока съм скаран. Крушка да сменям, изключвам половината бушони :-)
Е, това не пречи да бъркам в аквариума ВИНАГИ при включен нагревател... Навици лоши... Добре, че е Сера...

NikolaV

Цитат на: "NO CARRIER"...Ти направо си готов за издаване на книга...
Ами издадох си един вид. Направих си в офиса hardcopy на 1000-растения от сайта на Дидо. Цветно :-) Шефа и за това не знае...  :twisted:  :twisted:  :twisted:

NO CARRIER

Ти недей да пишеш тук за такива работи, че да не вземе да се запали шефът и той по рибките и да види какви ги вършиш.
Аз също бъркам в аквариума при включено напрежение. niger  Но такъв капак ме мързи да си направя, още повече и да напиша толкова много.  :bow
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Boby_

Цитат на: "nikolav"Шефа и за това не знае...  :twisted:  :twisted:  :twisted:

Абе те шефовете много неща не знаят.... И по-добре така да си остане.  :lol:

NO CARRIER

boby_, я дай да го видя и аз тоя сайт, може ли? Няма го в инфото ти?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Boby_

Цитат на: "NO CARRIER"boby_, я дай да го видя и аз тоя сайт, може ли? Няма го в инфото ти?

Ъъъъъ, кой точно сайт?


П. П. Сори за спама.

NO CARRIER

Лелеееее, хиляди извинения, ставало дума за Дидо.  lamo
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

NikolaV

Цитат на: "NO CARRIER"Лелеееее, хиляди извинения, ставало дума за Дидо.  lamo
Всъщност става въпрос за FTP-сървъра на Дидо  :oops:

Raven

чак сега видях статията ти за капака- това си е направо професионална работа :bg

а относно вентилатора - аз си сложих наи обикновен от компютър с адаптор от суич за интернет ,но всякакъв адаптор става.работи безшумно и постоянно около година вече , спя във същата стая и почти не се чува.и моя капак е самоделка подобен на твоя като конструкция но лампите не са на покрива а във капака и е по неудобен.

наи добре ако си намериш ветилаторче от стар лаптоп ,по безшумно е а и компютърния е излишно мощен, но по трудно се намират такива вентилаторчета.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

NikolaV

Цитат на: "raven"...наи добре ако си намериш ветилаторче от стар лаптоп...
Като стана въпрос за шефа ми, той си има един лабтоп...  :twisted:  :twisted:  :twisted:

abaro

Бързо, бързо докато не те е хванал :lol:
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Raven

аз точно в момента много искам да изскубя вентилатора на моя лаптоп- адски шумен е,направо ме вбесява.пробвах музика да си пусна - то верно Рамщайн ама и те се губеха :lol:
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Stas

Не всички вентилатори са шумни. Общо взето има Sleeve и Ball Bearing. Изберете втория. А шума на вентилатора до голяма степен идва и от оборотите, така че ако си намери човек един с променливи обороти и му намали скоростта, то въобще няма да се чува. (Такива има на доста места в София - основно компютърни магазини).

NO CARRIER

Аз точно щях да пиша, ти ме предвари. Като идея sleeve bearing, или на нашенски казано - втулковите лагери трябва да са по-безшумни. Като реализация - понеже са правени от по-жълт производител, те понякога шумят повече от съчмените ( ball bearing ), които обикновено  са "по-маркови". Те са и с многократно по-дълъг живот от другите. В по-честия случай, както Stas каза, шуми не самия вентилатор, а преминаващия с голяма скорост въздух. А силата на това шумене зависи от профила на лопатките, както и от материала, от който са направени. Един по-лъскав вентилатор шуми по-малко от по-матовия такъв. Разбира се, високите обороти са също голям виновник за джангъра.  :lol: За който не може да борави с поялник, компютърен регулатор е добра алтернатива, но е и по-скъпото решение.
По-евтиното е да си вземе от Неомонтана един кит  "Стабилизиран изправител 4", да си го запои, да му подаде едно 12-15V на входа, да нагласи тримерчето на нужното напрежение, респективно - обороти и шум, да го набута в една кутийка и да си свирка. На практика - отивате в магазина за компютри и искате да ви пуснат от двата вида вентилатори. Който ви хареса - него вземате. Без регулатора - един обикновен адаптор също върши работа. Стига напрежението да не се качва над 13V, че може да не издържат чарковете на вентилатора и скоро да замирише на бакелит. :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

abaro

Цитат на: "Stas"Общо взето има Sleeve и Ball Bearing. Изберете втория.

Тук малко грешиш - Тези с плъзгащ лагер - SLEEVE - са по-безшумни, атези със съчмен лагер - BALL BEARING - са по-шумни но по трайни. Колкото до оборотити всички те са постояннотокови двигатели и за да се намалят оборотите просто трябва да им се подаде по-ниско напрежение. Номиналното е 12V.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Stas

Sleeve Bearing е по-безшумен през първите 3-4 месеца ако помещението не е много прашно. Гарантирам 100%, че ball bearing е по-безшумния вариант погледнато в перспектива. Sleeve се скапват от прах за отрицателно време. Факт! И не случайно най-скъпите и качествени захранвания се правят с Ball. Дали Intel биха могли да намалят шума на Prescott (Pentium4) ако сложат в Box комплекта sleeve вентилатор? Не! Напротив, даже не биха могли да му дадат и трите години гаранция.

Няма смисъл да спорим.

dido

Най-добрия начин да му намалите оборотите, респективно шума, е като му пуснете по-ниско захранващо напрежение. Моя е от комп, 12В. Храня го с 8 и си е тамън откъм шум и ефективност. Преди да монтирам вентилатора в капака температурата на водата скачаше на 29-30 градуса от трите лум. лампи по 36 вата. Сега не се вдига над 26.

Stas

Да, вярно. Аз съм нагласил нагревателя на 26 (Jagger 150W), а температурата на водата става 28. Не съм с такъв капак, а просто тяло, което е сложено върху стъклата, но предполагам че неточността не е от нагревателя, а от лампите. Явно е хубаво капакът да има и вентилатор.

miTko

Цитат на: "abaro"
Цитат на: "Stas"Общо взето има Sleeve и Ball Bearing. Изберете втория.

Тук малко грешиш - Тези с плъзгащ лагер - SLEEVE - са по-безшумни, атези със съчмен лагер - BALL BEARING - са по-шумни но по трайни. Колкото до оборотити всички те са постояннотокови двигатели и за да се намалят оборотите просто трябва да им се подаде по-ниско напрежение. Номиналното е 12V.
Правилно! За 10 години съм видял и сменил какви ли не вентилатори по компютрите и мога да кажа, че шума зависи от толкова много неща, че само пробата може да бъде определяща дали е приемлив!
Освен от лагеруването зависи от:
-оборотите
-профила и дълбочината на витлата
-броя на витлата
-изработката (производителя)
-материала (има и метални)
-смазката
-температурата
-работното положение
-средата и др.
Моят съвет: купувате евтин 80мм вентилатор за комп. захранване (ако е необходимо 2), като се разшуми го хвърляте и си купувате друг такъв! :)
Разни мои АКВАРИУМИ 

dido

80 mm е безмислено голям. Моят е 40, върши чудесна работа и вдига по-малко шум.

Живко

Цитат на: "dido"80 mm е безмислено голям. Моят е 40, върши чудесна работа и вдига по-малко шум.

а какви са цените на тези вентилатори.
от три дни(от както сложих компактните лампи) температурата на водата е 29"С.ще монтирам и аз вентилатори. :?
Никой не се е родил научен.

dido

Около 5 лева от магазин за компютърни чаркове. По-големия проблем обаче е да му осигуриш захранване. В комет електроникс www.comet.bg продават трансофрматори ANG, български, по около 3-4 лева 0.66 ампера 9 волта. Като му добавиш грец, стабилизатор 7808 и 2-3 кондензатора, става готов стабилизиран изправител. Можеш да си купиш и готов такъв за около 8-9 лева:

http://home.comet.bg/shop/info.html?ID=1607

Живко

:roll: като се заговори за електроника и ми става всичко ясно... :roll:  upset
да не искаш да кажеш,че работи на прав ток и ми трябва токоизправител,който струв 8-9 лв.
извини ме за въпроса,но като не разбирам-питам. :D
Никой не се е родил научен.

NO CARRIER

Направо отивай в магазин за един лев и купувай най-евтиния адаптер дето видииш. Ако си намериш регулируем, не вярвам да е повече от 4-5-6 лева. За вентилатора, който е и с малка консумация, стабилизатор не ти и трябва. Пускаш и се кефиш. Даже можеш да си регулираш оборотите с промяна на напрежението. Само гледай да не объркаш поляритета на захранването.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Живко

Никой не се е родил научен.

miTko

Цитат на: "NO CARRIER"Направо отивай в магазин за един лев и купувай най-евтиния адаптер дето видииш. Ако си намериш регулируем, не вярвам да е повече от 4-5-6 лева. За вентилатора, който е и с малка консумация, стабилизатор не ти и трябва. Пускаш и се кефиш. Даже можеш да си регулираш оборотите с промяна на напрежението. Само гледай да не объркаш поляритета на захранването.
Ами да, това е решението! В магазините за 1 лев се продават сякви джунджурии, които с повече въображение могат да свършат и работа!
Разни мои АКВАРИУМИ 

discusfish

Тия влаго изолиращи фасунги някой да знае къде ги има в София , питах на няколко места нищо не знаят по въпроса :(

discus

Цитат на: "discusfish"Тия влаго изолиращи фасунги някой да знае къде ги има в София , питах на няколко места нищо не знаят по въпроса :(

имаше ги в ташев галвинг на бистришко шосе. сега незнам

Stas

Срещнах един човек в събота на пазара, който си беше купил влагоизолирани фасонки на Sylvania - двойката струвала около 6 лева.

За компютърните вентилатори - мисля че са на 12 волта. Би трябвало един траф на 12 волта да свърши работа. Единствено ме притеснява ниската мощност, т.е. дали ще тръгнат... Трябва да опитам някой път.

NO CARRIER

Ще тръгне на каквото и да му сложиш трансформаторче. Не се иска и да е стабилизирано напрежението. Просто обърни внимание какво пише на лепенката - колко ток иска и намери поне 1,5 пъти по-мощен адаптор. За всеки случай.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

dido

Не се иска да е стабилизирано, но все пак трябва да се изправи :-)

NO CARRIER

Да, това е задължително условие!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

miTko

Аз ви препоръчах 80мм вентилатори, защото са най-разпространени и затова най-евтини - цена на евтините е под 2 лева! Китайците  ги  бълват с милиони. Тихи са,  в  общия случай се въртят с 2000-2200 об/мин. :wink:Консумират 100-150mA /12V.
Разни мои АКВАРИУМИ 

FLEXX

Цитат на: "NO CARRIER"Ти недей да пишеш тук за такива работи, че да не вземе да се запали шефът и той по рибките и да види какви ги вършиш.
Аз също бъркам в аквариума при включено напрежение. niger  Но такъв капак ме мързи да си направя, още повече и да напиша толкова много.  :bow

Колко точно казано... аз съм същия :) :oops:  :D

FLEXX

а за захранването - ако си купите адаптор от магазин за 1 левче, той ще работи максимум 3 часа, след това няма да ви замирише на бакелит а на стопена пластмаса. Това е боклук. Гледам на пазара има зарядни за жисиеми' сякакви, а до колкото знам, те не греят-брат ми има джиесем и съм го пипал зарядното не грее въобще. Мисля че е по-удачно, но не скачайте да купувате - не съм тествал.

dido

Хора, слушайте човеко като ви говори, той си е патил :-) Ако сте в София отидете в магазина на Комет електроникс www.comet.bg, на улица Парчевич е. Там продават такива wall-mount адаптори, 12 Волта право на изхода, 0.5 Ампера, марка ANG. Изпитан е, ще ви свърши работа. Ако не таша*ците да ми изсъхнат  :lol:

miTko

Дидо, внимавай какво си пожелаваш, че знае ли човек... 8)  :biggrin Оня с  рогата нямал почивен ден. :P
Разни мои АКВАРИУМИ 

FLEXX


kokal

Капака ства супер.Аз си бях направил подобен, ама тука големи идеи видях,и го преправих.

sk4


nixanbal

Огромно благодаря и от мен, NikolaV!
Точно се чудех как ще го скалъпя тоя пуст капак и ето, че то имало една невероятна тема! Няма да си го правя сам, но след като е готов ще ви покажа какво е станало при мен:)
Мерси много!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi48.photobucket.com%2Falbums%2Ff237%2Fnixanbal%2FMalawiTank_baner.jpg&hash=b6a3b805af52b2039354d101738ed74ce9cd7bab

cihlidi_fan

Темата наистина е страхотна, но не е ли редно тя да бъде или "Важна" или в някой от разделите : Отговори на често задавани въпроси или Книги и документи? :oops:
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg151.imageshack.us%2Fimg151%2F8813%2Flogocopy&hash=b4ea5442a8466f141a31ed7c3c139d77bd107786

Longanlon

ако забележиш указателя на статиите в Книги и документи няма как да не видиш, че я има там  :D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

stinger

Знам, че статията за капака е от доста време, ама ако може пак да се качат някъде картинките към нея(в момента не се отварят)... защото си е интересна и ми се иска и картинките да видя

penchod

Статията я има качена на сайта в раздел книги, със снимки, схеми и т.н.

Trobata

Сега я преглеждах но някои снимки липсват накрая или не ги показва.

nikola

искам да попитам, какво трябва да направя за да мога да видя снимките?

Сигурно смених 10 pc-ta, но на нито едно неможах да видя снимките, а много искам, защото съм решил и аз да си правя капака сам  :lol:

NikolaV


nikola

много ти благодаря, ще черпя  :lol:

smirnof

Аз също се чудех как да постъпя с капака и реших да го направя от ламинант. Статията на NikolaV много ми помогна.
Имам няколко въпроса:

Не успях да разбера за какво служи баласта ( нов съм в акваристиката ) и дори не разбирам какво представлява?

Мога ли да сложа дросела отвъм ( нали няма да е проблем ) ?
Щото не ми се занимава да го вграждам.
:D  :D  :D  :D  :D

dido

Дросел и баласт - смятай ги за едни и същи неща.

smirnof

Много благодаря!
Сега почти всичко ми се изясни.
Като направя капака ще пратя снимки...
:D  :D  :D  :D

theater

Цитат на: "smirnof"Мога ли да сложа дросела отвъм ( нали няма да е проблем ) ?
Личното ми мнение е, че ако нямаш принудително охлаждане (вентилатор), е по-добре дросела да ти е отвън.  :wink:
140л - харацини
http://starividri.org

smirnof

Ми аз мисля да не слагам вентилатор. Ще се опитам да го направя възможно най - проветливо от страна на самия дизайн, но ще видим кво ще стане.
А какви са недостатъците на това дросела да е отвън? :D  :D  :D  :D

theater

Цитат на: "smirnof"А какви са недостатъците на това дросела да е отвън? :D  :D  :D  :D
Адски грозно е ако не го завреш някъде отзад.  :lol:
140л - харацини
http://starividri.org

smirnof

А ясно. Ще го оправя по някакъв начин. Мерси.... :D  :D  :D

77

Цитат на: "theater"
Адски грозно е ако не го завреш някъде отзад.  :lol:
и там е грозно ,но зависи от гледната точка...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

zariio

Цитат на: "77"
Цитат на: "theater"
Адски грозно е ако не го завреш някъде отзад.  :lol:
и там е грозно ,но зависи от гледната точка...
.... или по скоро от формата на дросела :D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

lz3cv

Ами пуска се дросела в шкафа отдолу и само кейбълите се привързват към шланговете на филтъра. Така нищо не се вижда а и нали шкафа е направен за да събира техниката.

NikolaV

Това с дросела в шкафа май е малко под въпрос. На дросела пише (ебентуално) колко е допустимата дължина на изходящите кабели. Трябва да се съобразиш с това.
Дросела съм го вградил в капака без никакво активно охлаждане. Не ти е нужно такова. Все пак не го затваряй хермртически де - направи някакви дупки за проветрение.
Ако сега пак тръгна да си правя такъв капак няма да е от ламинат - много се гъне. Помисли за вариант от ПДЧ - има варианти 8 мм, 16 мм, 18 мм.

theater

На малкия аквариум си направих капак от ПДЧ 16 мм. В момента от поетата влага мерих на няколко места и е станало 19мм. Мисля, че стърготините не са много удачен вариант за място, където има влага.
Следващия аквариум ще ми бъде с окачено осветление или поръчков от някакви полимери...... абе май съм по-ориентиран към окаченото осветление - по-културно е.
140л - харацини
http://starividri.org

mistar_ti

От доста време гледам темите за капаци и много ви се чудя защо искате да усложнявате цялата работа ето моя капак
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2FRazni%2FHPIM0503_thumb.jpg&hash=1a89308d443806262a9415aa348d65dab2ae07ae
електронно запалване ламарина поцинкована която лесно се обработва сега ще сложа от 2-те страни на капака по едномалко вентилаторче ( от процесор за интел по старите ) за да ми охлажда и маха изпаренията
1-во капака се прави лесно с нитачката
2-ро трябва само ламарина нитове и някои да ви завари ( направи ) рамката от така наречения Г образен винкел която ще стъпи на горни краи на стъклата и другата рамка която е за капака на тези 2 рамки се слагат пантите
3-то обличате долната рамка с ламарина по ваще усмотрение правите горната част на капака и го занитвате към рамката
Проблема е само в самото боядисване на капака НО има си един специален грунд ( нещо като кит ) и после си го боядисвате както искате и с каквото искате
Предимствата на този капак са много не гние капака лесно се чисти и е достатъчно лек за да се вдига
Надявам се да не съм обидил някой с това мое изказване
сложил съм снимката с такава резолюция с цел да разгледате по детаилно самия капак ако не одобряват администраторите ще я сложа с по малка резолюця
3 литров буркан с отомбачена зеленясала вода
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fbns.gvardia.net%2Fimages%2Fstories%2Fbanners%2FIYI_ban_sm.jpg&hash=7ab8139ef4f2561034d7804066cefdf3dc294ebb

NO CARRIER

Хм, мисленето ти ми хареса. :-)
Ако си снимал и процеса, и статийка може да се направи, мисля.
Мога да ти дам идея - вместо да опитваш да боядисваш грозната ламарина, по-добре вземи някакво фолио и облепи капака с него. Ще стане пъти по-хубаво.
А снимката ако я направиш с тъмбнейлче, цена няма да имаш.
Примерно:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2FRazni%2FHPIM0503_thumb.jpg&hash=1a89308d443806262a9415aa348d65dab2ae07ae
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

NO CARRIER

Понеже и аз трябва да правя някакъв нов капак, а твоята идея ми хареса, нека дам още едно предложение - понеже винкелът може да се окаже по-здрав от стъклото :-D, може би ще е добре долната рамка от вътрешната страна да се облече с нещо меко, някаква пластмаса например.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Живко

Ако сложа този капак в къщи жената сигурно ще ме убие. И за това трябва да се мисли бе хора. Представям си я моята като види нитовете и ще рече: -А защо се виждат болчетата, не можа ли да ги скриеш. Пък може и години да ги споменава  :!:
Никой не се е родил научен.

mistar_ti

Целия капак е много лек.За съжаление като го правих беще в работилницата на дядо ми и нямах подръка фотоапарат
Цялото гънене на ламарината се прави на (поне аз така го правих ) на един винкел квадратен трябваше да го снимам ама какво да се прави малко ми е бавно загряващ реотана  :wink:
3 литров буркан с отомбачена зеленясала вода
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fbns.gvardia.net%2Fimages%2Fstories%2Fbanners%2FIYI_ban_sm.jpg&hash=7ab8139ef4f2561034d7804066cefdf3dc294ebb

smirnof

Благодаря за информацията, но определено съм се спрял на варианта с ламинант защото:

Имам ламиниран паркет в къщи, който така или иначе няма за какво да се употреби.

Изглежда ми по-красиво.

Вярвам, че, ако го намажа добре с хубав лак няма да имам кои знае колко големи проблеми.

Благодаря все пак!!!
:D  :D  :D  :D  :D

mistar_ti

Както казах за да се боядиса трябва за да се боядиса се грундира с нещо подобно на кит за кола така че ще се премахнат нитовете.Ако пък се лепи фолио няма да се виждат също
3 литров буркан с отомбачена зеленясала вода
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fbns.gvardia.net%2Fimages%2Fstories%2Fbanners%2FIYI_ban_sm.jpg&hash=7ab8139ef4f2561034d7804066cefdf3dc294ebb

NikolaV

theater, ламината (поне моя) си е ПДЧ. Предполагам, че и той би тгрябвало да има същия проблем с влагата. При мене не се затваря плътно - хем има дупки изотзадзе за маркучи и др., хем както казах предния капак е малко изметнат и има луфт. Отделно от това като го направих намазах ъглите от вътрешната страна със силикон. Може и това да е помогнало малко.
А окаченото осветление...
Може да пиша малко по-натам.... ;)

rookie_gyn

Добре де, нали като има стъклен капак аквариума, не би трябвало да прави чак такава влага и да раздува ламината :?:

smirnof

Моят няма да има стъклен, но мисля че не е такъв голям проблем.....

PaFF

Искам само да те помоля ако можеш да качиш пак снимките че неми ги отвря и на други мой приятели неще да ги отври а сега и на мен ми предстой да си правя аквариум и капак и ще ми бъде много полезно да ги видя.А ако можеш да ми ги пратиш на мейла pavel_gaytanski@abv.bg ще съм ти благодарен.
Мерси предварително.

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

PaFF

Невидях никаде да пише на къде да бъде насочена струята на вентилатора. Дали да обдухва на вътре или да дъпра на вън.

martinharry

по-принцип се слагат 2 вентилатора, за да правят течение /единия вкарва въздух, другия изкарва/...а ако е един би трябвало да изкарва въздуха  :idea:

chandler

що пък като е един, трябва да изкарва въздуха? аз съм с един вентилатор от компютър и само вкарвам въздух... проблем нямам.
chandler

chaykov

направих си същия капак преди 7-8 месеца размера на аквариума ми е в подписа... лампите също нямам вентилатори не съм имал никакви проблеми... купих си китайски тела без дросел и си ги навързах една подир друга...
Англиски форум : питаш нещо и ти отговарят. Руски форум : питаш нещо и в замяна също те питат нещо.
Български форум : питаш нещо и всички се впускат да ти обясняват колко си тъп!



https://s1.postimg.org/43tluyw8fj/aqua.jpg[/url]

PaFF

chandler каде си го сложил в редата на задната страна на капак или на някоя от страните. Аз смятам и аз да си правя сам капака и затова ме интересува.

chaykov

Цитат на: "PaFF"chandler каде си го сложил в редата на задната страна на капак или на някоя от страните. Аз смятам и аз да си правя сам капака и затова ме интересува.

:) неможеш ли сам да прецениш... ?
Англиски форум : питаш нещо и ти отговарят. Руски форум : питаш нещо и в замяна също те питат нещо.
Български форум : питаш нещо и всички се впускат да ти обясняват колко си тъп!



https://s1.postimg.org/43tluyw8fj/aqua.jpg[/url]

chandler

на задната дълга страна е, долу-горе по средата. но щом ще почваш сега да си правиш капак, остави си две дупки за 2 вентилатора. щото аз в началото нямах охлаждане и после го добавях.
chandler

martinharry

chandler, ако черпим от знанията за компютри там вентилатора на захранването вади горещия въздух от кутия, а не вкарва студен отвън, а и се получава течение...а отновно това че нямаш проблеми с един вентилатор, който вкарва въздух, то и без него няма да имаш проблеми ;)

martinharry

PaFF, сложи го там където е най-горещо и за да го извежда този горещ въздух /все пак е за охлаждане там ;) /

PaFF

chaykov мога и сам да реша каде да го сложа но нали затова е форума за да се допитваме до пита на другите.
А относно това каде е най-топло аз още незнам това ще мие първия капак и аквариум.
А дали няма да вършат работа отворите който ще са за маркучите и кабелите на задната дълга страна или е по-добре да направя и едни странични отвори.

chandler

martinharry, принципно съм съгласен с теб. по-горе се зачудих, защо пък трябва да изкарва въздух тоя охладител, с цел някой да разясни нещата. ето сега има разяснение.
не съм съгласен само с това, че без охладителя няма да имам проблем. като го нямаше него, ставаше голяма кондензация. откакто го сложих да вкарва въздух, кондензация вече няма. затова казвам, че както съм го сложил, нямам проблем (с конденза).
chandler

smirnof

Зрдавейте!
Сега се замислих дали на мен ще ми трябва вентилатор.
Мисля да го предвидя по-рано.
Имам няколко въпросчета.
Много шум ли вдига един такъв вентилатор.
Ако може една примерна цена на такъв ( предполагам че не е нужно да да е скъп )
Как го включвате в електрическата мрежа.
Благодаря предварително.

Trobata

Можеш да си намериш от охлаждане на някое старо PC. Сигурно няма да ти излезне повече от 10лв. Даже май и те са много  :roll:

Andy

Привет, за вентилатора ами 5 лв ти е чисто нов, няма смисъл да взимаш от захранване и т.н Fan Ball 80mm, Spire, FD08025B1L3/4    
4.96 лв.
Отиваш в най близкия магазин за РС части и си готов, а за това как да се включи в мрежата, вентилаторите май са стандартно на 12 V така че едно захранване за още 5 лв, и би трябвало да си готов, с малко калай и изолирбанд :)
Но това за захранването не съм сигурен, то на самите вентилатори си пише какъв ток ползват

Успех

smirnof

Благодаря!. Ще провера как стоят нещата...

Joro Vn

ЦитатИмам няколко въпросчета.
Много шум ли вдига един такъв вентилатор.
Ако може една примерна цена на такъв ( предполагам че не е нужно да да е скъп )
Как го включвате в електрическата мрежа.
Писано е вече в няколко теми, ама трябва четене.
При 12- волтовия вентилатор шума зависи от начина на лагеруване- търкалящ лагер или плъзгащ /втулка/; броя и ширината на пропелерите; профила им; оборотите. Също от начина и мястото на закрепване върху капака. Възможно е при използване на тънкостенни и леки елементи част от капака да започне да резонира с неприятен шум. В този случай ще се наложи да се променят оборотите или да се направи по- специално закрепване.
Цена- от 1-2 лв до 12-15 лв. Има ги и в магазини за електронни компоненти. Цената зависи от производителя, от големина и дебит на въздуха, начина на лагеруване, донякъде и от търговеца. Няма да коментираме за светещи и др. подобни щуротии  :) .
Захранват се с 12 VDC /постоянно напрежение/. Може да се закупи готов адаптор на 12 VDC изходящо напрежение, с около 50-на милиампера /mA/ ток над този на вентилатора. Спазва се поляритета на захранващото напрежение!

smirnof

Много благодаря, чак сега видях другата тема. Има полезни неща.
Все пак Joro Vn евалата за инфото. Много Благодаря.
:beer

mitak_t

С каво се хващат мебелните ъгли? Най-късите видии които видях да продават са 10мм. Необходимо ли е преди това да пробия по-тясна дупка и в нея да навия видията за да не се спука ламинитания паркет?

NikolaV

Бе има има и по-къси със сигурност. Търсене трябва повечко сигурно. Или да им сложиш някакви по-дебели шайби, но ще е по-грозно. Иначе по спомен не съм пробивал предварително, само с шило съм правил малка дупка, за да ми е по-лесно навиването.

mejdupraznika


NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

chaykov

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fchaykov.com%2Ffishi%2FPC040370.jpg&hash=4eb95ed9b18db181b6b7716958f2bc87d21c3416

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fchaykov.com%2Ffishi%2FPC040372.JPG&hash=97864995948cfe8523a72b2a69daaf59ced52c66

ами мойте са доста по дълги от 10мм :) ама стават :)
Англиски форум : питаш нещо и ти отговарят. Руски форум : питаш нещо и в замяна също те питат нещо.
Български форум : питаш нещо и всички се впускат да ти обясняват колко си тъп!



https://s1.postimg.org/43tluyw8fj/aqua.jpg[/url]

P_A_N_T_E_R_A

може ли д апитам...искам да си правя и аз капак,и реших да крадна от твоя и да го направя от ламинат...да ама от де да го зема тоя ламинат и кви пари е ???? *HELP* *HELP* *HELP*
няма нищо по-лошо от начинаещ,безпаричен акварист

Ernest

От магазин за паркет, мосю бриколаж, практикер. Квадратен метър е 10-15 лв.
100л. - Жива твар ;) :Barbus nigrofasciatus, Trichogaster, Ancistrus Albinos, Corydoras Julli, SAE, Acanthophtalmus kuhli kuhli; Растения - Echinodorus Ozelot, Vesicularia, Cabomba pulcherrima, Hygrophila polisperma, Microsorum, Hottonia и др.

Ernest

Ето как направих своя капак част от идеите взех от този на NikolaV :

Моя аквариум е с доста нестандартни размери 50в*55д*35ш, нито един от стандартните размери пури не се връзва, 60 см ще стърчи, а 45 см ще е късо, затова реших да го направя като "шапка" на аквариума намерих възможно най късите тела (ел.баласти) за пури т8, на Илиенци за 4 лв броя, с дължина 63 см и ширина 4 см. Светлината е 4*18 вт, общо 72 вт.
Самият капак е с размери 66.5 см дължина и 38.5 см ширина, така че по-малко стърчи от всички страни на аквариума, за ефекта "шапка".  :-D

(всички снимки се уголемяват с клик ;))

Разглобеният капак, със всички съставни части:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstore1.data.bg%2Fsamosvalche%2FAquarium%2520100%2520liters%2FKapak%2F06%25202006-05-31%2520045.JPG&hash=609f8229e52db43d5c58e35cdb91ab628ac46d27

- най-отпред е капака, на който има закачено едно тяло.
- следва неподвижната част на капака, където са 3-те други тела, отстрани до тях има капаче което се отваря за да могат да се сменят пурите (бялата част от ел.баласта се издърпва настани и се слага пурата).
- задната дъска, която служи за стена в последствие реших да я понадупча за вентилация.
- изправената рамка опряна в стената ляга върху стъклата на аквариума (върху нея е целият капак), ако се загледате близо до четирите края има ограничители да де не се плъзга/пада капака от аквариума.

Тук е сглобен с помощта на хартиено тиксо: :-D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstore1.data.bg%2Fsamosvalche%2FAquarium%2520100%2520liters%2FKapak%2F02%25202006-05-25%2520004.JPG&hash=7d224fb5db0465117cc71113246164f566ea2057

Вече почти слобен, безиросан, лакиран:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstore1.data.bg%2Fsamosvalche%2FAquarium%2520100%2520liters%2FKapak%2F11%25202006-07-01%2520004.JPG&hash=63390022c0e7372342bf1e65f35b7627364165a0

С рефлектора (огледална ламарина) и надупчена задна стена за вентилация:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstore1.data.bg%2Fsamosvalche%2FAquarium%2520100%2520liters%2FKapak%2F22%25202006-07-01%2520014.JPG&hash=78728e104569a709e086e636607813050c577427

С поставени телата за пурите (ел.баласти). Разположил съм ги на еднакви разстояния от краищата и едно от друго:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstore1.data.bg%2Fsamosvalche%2FAquarium%2520100%2520liters%2FKapak%2F24%25202006-07-01%2520008.JPG&hash=a1031427707ad9d9abd8c1bb1ef33ca9afacb50f

Общия вид на завършения капак:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstore1.data.bg%2Fsamosvalche%2FAquarium%2520100%2520liters%2FKapak%2FP1040182.JPG&hash=c5b7360609fde478510743f14d9f290734c2f45d

- облепен с фолио за мебели.
- сложена дръжка на капака.
- болтовете, които държат телата за пурите са скрити под тези черните капачета.  :-P

Ей така съм вързал кабелите:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstore1.data.bg%2Fsamosvalche%2FAquarium%2520100%2520liters%2FKapak%2FP1040153.JPG&hash=74cb0e31163e7c9fe97d5071353fc9249737ed59

- от долу нагоре първата и третата, са свързани заедно, другите две по-отделно

Това представлява ограничителя:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstore1.data.bg%2Fsamosvalche%2FAquarium%2520100%2520liters%2FKapak%2FP1040179.JPG&hash=40067aaf92aa7de7e44f2f6209ca2be08421c156

Ето и как свети:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstore1.data.bg%2Fsamosvalche%2FAquarium%2520100%2520liters%2FKapak%2FP1040148.JPG&hash=87a679c5c48490e8854a3a4928eb49b32f93d39a

Отвпрен капак:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstore1.data.bg%2Fsamosvalche%2FAquarium%2520100%2520liters%2FKapak%2FP1040141.JPG&hash=5b4f26c06d2fbad3791f7a9aedeece40f1292fd3

ТУК можете да видите още снимки, по-подробно. ;)  *doskoro*
100л. - Жива твар ;) :Barbus nigrofasciatus, Trichogaster, Ancistrus Albinos, Corydoras Julli, SAE, Acanthophtalmus kuhli kuhli; Растения - Echinodorus Ozelot, Vesicularia, Cabomba pulcherrima, Hygrophila polisperma, Microsorum, Hottonia и др.

dido

Ернесто, да беше махнал лайсните под лампите. Развалят ти ефекта от рефлектора.

Ernest

Кои лайсни, по-точно на кое викаш лайсни?
100л. - Жива твар ;) :Barbus nigrofasciatus, Trichogaster, Ancistrus Albinos, Corydoras Julli, SAE, Acanthophtalmus kuhli kuhli; Растения - Echinodorus Ozelot, Vesicularia, Cabomba pulcherrima, Hygrophila polisperma, Microsorum, Hottonia и др.

dido

Това, което свързва 2-те фасунги. Ако виждам добре на снимката, лайсната се намира на няколко милиметра под пурата. Т.е. - горната част на пурата е просто безполезна.

Ernest

Това си е от тялото, губи се малко, уж и то е огледално, но растоянието м/у самите пури е 5 см и ще е трудно за индивидуални рефлектори, по скоро закрепването им. :-[
100л. - Жива твар ;) :Barbus nigrofasciatus, Trichogaster, Ancistrus Albinos, Corydoras Julli, SAE, Acanthophtalmus kuhli kuhli; Растения - Echinodorus Ozelot, Vesicularia, Cabomba pulcherrima, Hygrophila polisperma, Microsorum, Hottonia и др.

Similar topics (5)

47797

Започната от getsata73


Публикации: 7
Прегледи: 4079

14610

Започната от freaky


Публикации: 0
Прегледи: 2368

43063

Публикации: 35
Прегледи: 15789

10918

Започната от iek


Публикации: 10
Прегледи: 9858

37618

Публикации: 34
Прегледи: 17201