• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 09:49

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Родилка идеи

Започната от Вал, 19.05.2016 00:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Вал

Здравейте, наумила съм си да си правя родилка, обаче имам няколко въпросчета. Така имам отделно аквариумче около 25 л. за отглеждане на малки мисля родилката да е в него. В моите представи родилката е направена по следния начин: кутия с капак на която отрязвам дъното, на негово място залепям със силикон мрежа, с размери през които няма да може да мине майката, а само бебетаа.самата кутия ще прикрепя към аквариума чрез тези силиконови вакуумчета. Цялата родилка ще бъде под водата защото ще има капак , та въпроса ми е дали ще се създаде някакъв проблем ма рибката. Ако някои иска да види как ще правя родилката ,да пише ще кача снимки *YAHOO* :-)

Joro V

Принципно начина по който си описала родилката е ок. Само че не разбирам защо ще се занимаваш да си я правиш при положение, че можеш да си купиш готова за 5 лв. Едва ли ще ти излезе по-евтино ако си я направиш сама?

baygry

Е то кефа цена няма.Щом имаш желание -направи си.Не виждам смисъл от капак,просто я поставяш така че горния край да е 1 см над водата.Качвай снимки,някой друг също може да иска да си направи.Успех.

Вал

Благодаря ви, имам само едно питане от къде да си купя мрежа в кои магазини продават и колко да са и големи дупчицоте?

baygry

В стрителните магазини,дупките са колкото да не могат да минат възрастните риби.Има с 4 на 4 мм дупка,трябва да свърши работа.

Вал

 Така, аз сътворих моята родилка с малко материали и креативност нещата се получиха. :-)
Необходими материали: кутия с капак или без както прецените(ако е с капак ще може да я потопите и да използвате целият и обем), мрежа(аз използвах от гъба за тяло), силикон за АКВАРИУМ ( другите видове имат съставки вредни за рибките), и ножче. Нека започваме :-)
1. Отрязваме дъното на кутията
2. Изпиляваме острите ръбове със шкурка, и с пила за нокти става
3. Намазваме по ръбовете цялата кутия
4. Залепяме мрежата опъната, така че дупките да са възможно по-творени
5. Ако оскате може да преградите кутията със същата мрежа така че да могат да са две рибки без да си пречат.
Нядявам се да съм била полезна ако имате въпроси питайте!! :-) ;-)

Деян

Супер е, има само едно проблемче, което се е появявало при мен - ако ти е много едра мрежата рибочетата падат надолу с лекота, но и също толкова лесно се качват обратно при майка си и понякога им свършва животчето. Иначе, пак казвам, супер.  :-)

Вал

Мина ми през ума. Мислех докато майката е в родилкара да сложа малко явански мъх вътре че да могат да се скрият. И също така обмислям да сложа родилката на около 3-4 см от дъното. Мисля че ако е там по-трудно ще влязат след като са излезли!! Иначе благодаря :-) :-) :-)

tetra

Миля, че ако отрежеш ''прозорчета отстрани ''и поставиш мрежа, влезлите малки лесно ще избягат. Поставяне на плаващи растения вън от родилката, ще стимулира малките да се крият там. Но отглеждането на подрастващите в родилното не е удачно, след раждането е добре да се преместват в отделни аквариуми сортирани по възрастови групи, и чак след оцветяването им да се смесват заедно.

Вал

 А защо след оцветяването? Аз мислех всички малки да бъдат в един отделен аквариум . *dontknow*

tetra

Всички новородени до едноседмична възраст могат да са заедно. Но по големите от 10 дни, и следващото раждане трябва да са отделно защото по големите ще ги тормозят или изяждат опашките както и тях.

Similar topics (5)

42569

Започната от manyg


Публикации: 4
Прегледи: 3220

11785

Публикации: 4
Прегледи: 3429

595

Публикации: 42
Прегледи: 26996

15129

Започната от FHM


Публикации: 5
Прегледи: 6990

3849

Започната от Quacker


Публикации: 4
Прегледи: 4590