• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.03.2024 13:37

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Ремонт на стар аквариум как?

Започната от hristol83, 13.10.2014 11:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

hristol83

Здравейте срещу скромна сума се сдобих с аквариум 76литра  80*40*24см. направен с 6мм стъкло дъно 5мм. За съжаление има и проблеми дъното е ударено и едното ъгулче е счупено без да се отваря дупка тоест дъното няма да тече. Освен това е лепен преди 12-14 години. Питането ми е трябва ли да се разлепра наново целия за да се залепи след като е толкова стар. Освен това се притеснявам да не се спука дъното. Може ли да се подмени само то?

sVGNsali

Трябва да го тестваш. Слагаш в банята, с подложка от фибран примерно, пълниш с хладка вода. (не студена, да не пукнеш нещо стъклото). Слагаш го настрани, да не го бутат, изчакваш няколко дена и ако не протече - ок.
С какво е лепен аквата? Силикон? Трябва да се внимава, ти трябва да решиш дали още държи, защото ние няма как. Дори и със снимки. 12-14 г са си цифра.
Ако го разглобиш, доста играчка си има за направа на ново. Можеш да се пробваш, но съм сигурен че нов аква, със същите размери и капаци няма да ти излезе над 50 лв, с доставка по куриер. За повече, пиши на ЛС на майсторите от форума.
Отделен е въпроса, че тия 24 cm широчина на аквата са малко. С един камък/корен и няма да остане място за друго. Добре е да е 30-40 cm широк, за да имаш възможност за оформяне.
Накратко, аз не бих рискувал. Действай внимателно, 50-60 л вода, които се разлеят в стая, са си направо бедствие, особено ако си правил ремонти.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

hristol83

Лепен е с обикновен силикон прозрачен. Не излиза толкова те само стъклата са над 50лв. Без значение ще пробвам да го оправя.

Giorgio_Armano

Цитат на: hristol83 - 13.10.2014 11:58
Здравейте срещу скромна сума се сдобих с аквариум 76литра  80*40*24см. направен с 6мм стъкло дъно 5мм. За съжаление има и проблеми дъното е ударено и едното ъгулче е счупено без да се отваря дупка тоест дъното няма да тече. Освен това е лепен преди 12-14 години. Питането ми е трябва ли да се разлепра наново целия за да се залепи след като е толкова стар. Освен това се притеснявам да не се спука дъното. Може ли да се подмени само то?
Дал си е службата аквариума.Време е да го отпишеш.
Не си навличай беля на главата да го слагаш в дома си.
По добре си направи нов за да не ти излезе солено удоволствието
АКВАРИУМИ,ТЕРАРИУМИ,СИСТЕМИ ЗА ГАРА РУФА,СЪМПОВЕ и ВСИЧКО ОТ СТЪКЛО
Качество по добро от цената.
тел.0899007268

Penta

Цитат на: hristol83 - 13.10.2014 15:34
Лепен е с обикновен силикон прозрачен. Не излиза толкова те само стъклата са над 50лв.
Професионално направен аквариум (не от джамджия) от 80 литра излиза около 40 лв.

hristol83

Аз разглобих този и ще го залепя на ново. Той е бил ползван години без никакъв проблем стъклата са дебели така че не мисля че ще има проблем. Само едно ново дъно му слагам и готово.

Публикациите са слети: 14.10.2014 10:51

Здравейте знам че се набутах с аквата и трябваше да си купя нов но като съм се хванал ще карам до край.  Искам да попитам специалистите за съвети относно конструкцията. В монета съм разглобил стария и съм започнал да почиствам съклата от силикона. Днес ще поръчам и новото дъно. Искам да попитам при размери 800*400*240мм и дебелина 6мм трябва ли да добавям оребряване разпънки и други такива укрепителни детайли.

hristol83

Никой не помогна затова се заех сам да мисля кое как. Слаед разглобяването последва почистване на всички стъкла. Направих го с гъба за чинии (грубата стране е за предпочитане) и спирт. Залепих отново аквариума и го подмазах добре по вътрешните ъгли. След това го залепих с тиксо и го оставих да съхне 2 дена.  Повторих процедурата с ъглите и специално направена пластмасова шпакла така че да се получи по дебело запълване на ъгъла. След още 2 дни напълних чудото. Без никакво оребряване по средата на аквата има издуване с 3мм.

sVGNsali

Двете теми са се слели и може заитова да няма мнения, просто не се е повдигнала.
А за другото няма лошо, неволята е помогнала..
Специално за тия 3mm не знам..

Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Ivan_S

Нормално е да има известно издуване, 80 л. аквариум от 6 мм. стъкло си е ОК. Моят е 100 л., също от 6 мм, също си има малко издуване, защото също е без разпънки. При теб ако има някакъв проблем, може би ще е от умора на стъклото от годините и промяна на качествата му. Аз от това бих се притеснявал. Нека все пак майсторите да се изкажат по-професионално.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

hristol83

Той се издува когато се напълни едва ли се е уморило стъклото.  Надлъжните разпънки са нарязани и ще ги залепя днес просто исках да постои 2 дни пълен за да съм сигурен че е добре залепен. Мисля и по страничните ръбове отвън да заляптя по една алуминиева лайсна хем да прикрия грозните силиконирани ъгли хем да повиша здравината. Направих и капак от ламинат. Малко недодялан стана но ще върши работа. Накрая ще заснема творението.

_Kirilov

Щом ти се занимава и това те удовлетворява - действай . няма по-хубаво чувство от това да знаеш , че сам си постигнал нещо. Метни някоя снимка .
Успех!

hristol83

Кажете някой евтин и надежден филтър. Този кйто ползвам в момента от време на време се задънва и спира да фкарва въздух. Аз и без друго съм решил да си сложа за всеки случай помпичка за въздух от делно но все пак ако може и новия да върши работа няма да е зле.

Caxapa

Това вече е друга тема с въпроса за филтъра. Има си място за такива в раздел пазар.... Заключвам темата. Смятам, че е изчерпана от към съвети за ремонта на дъното.

Similar topics (5)

13151

Публикации: 103
Прегледи: 80276

46033

Публикации: 18
Прегледи: 11040

2448

Публикации: 21
Прегледи: 14418

33483

Публикации: 9
Прегледи: 5189

33160

Публикации: 2
Прегледи: 6248