• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 01:34

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Различни размери на дъното и основата, върху която ще лежи.

Започната от scroll_lock, 21.09.2004 17:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

scroll_lock

имам следния проблем. той е май по-скоро инжинерен :) Плоскост с големина 100x50 см и аквариум с размери на дъното - 120x50 - възможно ли е да се сложи този аквариум с обем 370 литра отгоре на плоскостта без опасност да се напука или нещо да му стане - въобще ще издържат ли тези 10см от двете страни налягане от 370 литра /е те са по-малко в тази част де.. но все пак../

Raven

точно от това положение съм виждал да се пука аквариум в един офис , беше сложен върху декоративна камина и 10 см висяха .моя съвет е да не рискуваш.а онзи аквариум беше стотина литра. :wink:
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

scroll_lock

мдааамм.. така си и помислих ;) ще сложа една дъска отдолу.

miTko

В никакъв случай не го оставяй да "виси"  дори сантиметър!!!! Плотът трябва да е равен и  нивелиран  и не забравяй подложка, която да поеме евентуални микрограпавини,  те са концентратори на напрежение(механично).
Разни мои АКВАРИУМИ 

abaro

Цитат на: "miTko"В никакъв случай не го оставяй да "виси"  дори сантиметър!!!! Плотът трябва да е равен и  нивелиран  и не забравяй подложка, която да поеме евентуални микрограпавини,  те са концентратори на напрежение(механично).

Прав е. Тъй като стъклото така или иначе се огъва в твоя случай ще контактува само по една линия което никак не е добре. По-добре си подложи една плоскост с размерите на дъното + поне 1 см. Ако я поръчаш при някои мебелисти трябва да не е по-скъпа от 4-5лв
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

aqua

Този въпросен аквариум няма ли да е малко височък/дълбочък за обслужване. По сметки от калкулатора ми  :D излиза височина 61-62 см :?:
Да допуснем, че размерите са верни, тогава остава въпроса с теглото на цялото съоръжение, което се състои от собственото тегло на стъклената конструкция, теглото на водата в съда и теглото на пясъчно-чакълените фракции по дъното и евентуално някои камъни за декорация. Останалото - тегло на обитателите и растителността не вземаме предвид, като пренебрежимо малко тегло. По бабешки сметки цялата система ще тежи около 500 кг.
Това съоръжение обезателно трябва да лежи на достатъчно здрава, равна и добре хоризонтирана повърхност, така че да поеме целия товар.
Крайно недопустимо е да се полага на основа с по-малка площ!

Добре би било да се поръча плоскост от ПДЧ, която има добри якостни свойства и ще издържи товара, като го предаде към по-малката оригинална основа. ВАЖНО допълнение - тази плоскост е добре да е > 5 mm дебелина и да се фиксира здраво към долната основа. Това може да стане чрез залепване или по друг достатъчно здрав начин. В противен случай при определени условия може да се хлъзне и ... Такива са условията: висок етаж + земетресение в комбинация.

Такова е моето полуинженерно виждане по поставения въпрос.

Similar topics (5)

5905

Публикации: 12
Прегледи: 7870

4066

Публикации: 12
Прегледи: 5947