• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.04.2024 18:54

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Подлежи ли на ремонт стъклен дифузер?

Започната от Caxapa, 27.09.2011 20:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Caxapa

Днес си закупих адаптер за манометрите като си взех и дидузер на JBL.  Адаптера не пасна и се наложи да го върна и подменя с подходящ след предварителна уговорка. Но след монтажа на вентилите и прочие установих, че и дифузера е счупен точно в кривката на лулата. Писна ми да бъхтя път през магистралите отново и махнах с ръка.
Питам дали може да се направи нещо по въпроса с заливане например с епоксидна смола или нещо подобно? Ако някой има идеи нека да пише. Благодаря!
: 27-09-2011, 20:17:19
Искам да добавя като пояснение само, че няма "месо" от стъклената тръбичка където примерно да се надене шлаувката-маркучето. Просто е в самата кривка и веднага след счупеното започва разширението на лулата.Единствено може да се залепи-залеят двете части  но  не ми идва на идея с какво лепило.

a__andreew

Здравей, имам същия проблем, но от опит да го измия го счупих на кривката. Аз се отказах да го правя, заради налягането, което се получава в стъклото и каквото лепило да се сложи едвали ще издържи. Но това са мой размисли дано има решение на този проблем. Ще следя темата с интерес.

Caxapa

Здравей колега! Сам давам насока на мисленето с поправката като се залее с епоксидна смола. Вярно ще стане грозно но това имам под ръка и само това се досещам като алтернатива.Инак имаше едно лепило от 2 компонента което го водеха "течно желязо" но колко е препоръчително се съмнявам и да не изтровя рибите с него.А и цената на това течно желязо сигурно ще е колкото нов дифузер. Та имам само епоксидната смола подръка..Смятам да се поровя из шкафовете утре и да забъркам малко и да пробвам, като съм замислил да го напластявам докато  сметна, че е достатъчно дебел слоя за да не повлияе на налягането. Щом шлаувката се нанизва на дифузера и не е изплюва налягането , няма да е чак толкова голямо.

iek

Стъклен дифузьор се лепи със силикон, става по-здрав отколкото е бил преди това, особено ако го поомацаш с повече лепило, недостатък е влошаването на външния вид.

Nikiengi

Цитат на: iek - 27.09.2011 20:50
Стъклен дифузьор се лепи със силикон, става по-здрав отколкото е бил преди това, особено ако го поомацаш с повече лепило, недостатък е влошаването на външния вид.

Тъкмо това щях да кажа и аз - все пак си лепим доста големи аквариуми с него и там налягането едва ли е по-малко! Успех!  :-)

Caxapa

Значи, фиксирам с каноколит и почвам да напластявам със силикон или?

a__andreew

Хи, то човек трябва да опита може при Сахара да се получи ама при мен на 2 части. Няма пукнато, но красота от ремонта аз не търся важно е ефекта все пак. Сигурно ако направя някаква арматура за закрепването на 2 те части и отгоре заливка. Просто не съм се замислял с този вариант.  

Nikiengi

Каноконолита не хваща на гладко стъкло, опитай само със силикон.

Caxapa

Цитат на: Nikiengi - 27.09.2011 21:21
Каноконолита не хваща на гладко стъкло, опитай само със силикон.
Слушам и запомням! Но Нали го дават  това "канокалитесто" да лепи порцелан, стъкло, керамика и прочие по рекламите или е само заблуда?

iek

Цитат на: Caxapa - 27.09.2011 21:08
Значи, фиксирам с каноколит и почвам да напластявам със силикон или?
Директно нанасяш силикона върху слепващите се повърхности, в никой случай не използвай цианоакрилатно лепило (упс, има по-бързо пишещи). Имам такъв дифузьор слепен от 3-4 големи парчета, като дори липсваха няколко малки парченца, работи в система под налягане с иглен вентил. Но при положение, че един Rhinox струва 15лв., вкл. доставката, не знам доколко си струва, освен ако нямате вече отворено лепило под ръка.

Ribarche

 До като умуваш как да постъпиш , хвърли едно око на този самоделен дифузер http://www.vimi.lt/co2-difuzorius-per-5-minutes.html  аз използвам такъв и съм доволен   :-)

Caxapa

Разбирам отзивчивоста ти и е приемам но след като съм дал 15 евро за нещо което е счупено а не се знае дали ще ми го приемат като рекламация след като два пъти съм се връщал в магазина по други причини а и не е близко като км. акцентирам на поправката му..иначе идеи много и една от тях е подобна на твоята която Рейвън е дал още преди няколко години с филтър от цигара...Все пак БЛАГОДАРЯ!

Ribarche

Аз затова казах докато умуваш как да постъпиш . Ако можеш да намериш покси пол мисля , че много бързо ще си решиш проблема . Аз съм го използвал за дърво метал и пластмаса . Не съм лепил стъкло ,но пише че се използва и за лепене на стъкло  *privet*
Ето и линк http://junakastore.com/product/433/lepilo-poxipol.html

mistar_ti

Според мен за да залепне по добре намери парче стъкло което да покрива спуканото или да е някъде по средата. Межеш с силикон и лепваш парченцето отгоре за по голяма стабилност. Ще стане грозно но за конкурсите ще го махаш :D
3 литров буркан с отомбачена зеленясала вода
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fbns.gvardia.net%2Fimages%2Fstories%2Fbanners%2FIYI_ban_sm.jpg&hash=7ab8139ef4f2561034d7804066cefdf3dc294ebb

Similar topics (5)

20949

Публикации: 4
Прегледи: 5150

34329

Публикации: 34
Прегледи: 16184

19266

Публикации: 8
Прегледи: 9325

47442

Започната от Caxapa


Публикации: 2
Прегледи: 3386

220

Публикации: 19
Прегледи: 13654