• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 18:46

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Охлаждане на аквариум 70 литра.

Започната от Viden S.S, 07.09.2013 15:15

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Viden S.S

Привет,

понеже от няма и година започнах с акваристиката, това лято за пръв път се сблъсках с проблема покачване на температурата на водата в аквариума.
В най-горещите дни, водата стигаше температура 29,5 градуса, което според мен е повод за притеснение.
Сменях вода, сменях... ама след 10 часа температурата пак е около 30-те градуса. А пък и зачестеното сменяне на вода също не влияе добре.
Обмислях и варианта с вентилация под капака, ама при мисълта, че ще ми шуми и мирише...  *NO*

Та какво имам предвид. Замислил съм да охлаждам 70 литра с пелтие 6 ампера. Водата ще минава през плочка, която принципно се използва за водно охлаждане на акумулатори на RC колички, за отдаване на високата температура съм приготвил радиатор от външно тяло на климатик и в процес на експлоатация ще преценя дали е нужен и вентилатор.. та при мен радиаторчето за водата ще върши горе-долу същата работа. Надявам се да има някакъв ефект.

Някои правил ли е опит да охлажда по такъв начин?  Вече съм приготвил нужните материали, остава само да го сглобя и да го затварям в кутията...

Благодаря за отделеното време,

miTko

Снимай, като го направиш. Не разбрах, аквариумната вода ли ще въртиш директно или ще имаш обменник? Отдавна умувам да направя нещо с пелтие, но си оставам с умуването.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Caxapa

Вероятно има предвид да върти аквариумна вода през изобретението си. Тук  се продават такива машинки  готови сглобени но обаждат и солени цени. 

trupai

Цитат на: Viden S.S - 07.09.2013 15:15

Обмислях и варианта с вентилация под капака, ама при мисълта, че ще ми шуми и мирише...  *NO*


Това е най-удачният вариант според мен за 70л.аквариум. Вентилаторите се чуват съвсем малко, но не трябва да имаш притеснение от това, че аквариума ще мирише. Ако е добре поддържан не трябва да се усеща неприятна миризма.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

hunter

Навремето и аз бях се надъхал с пелтие да правя охлаждане. Събирах инфо ала бала но не ми се стори добра идея. Сега точно не се сещам причината но нещо в цялата идея ме разколеба и се отказах. Дано колегата се справи с идеята но според мен по спомен искаше и електроника за управление на пелтие. Диспенсърите за мин.вода май са на същия принцип с пелтие.

Viden S.S

Здравейте,

Първо, за много години! Да сте живи и здрави и винаги така всеотдайни в любимото си хоби!  *privet*
Извинявам се за дългото ми отсъствие, но просто така се развиха нещата и нямах много излишно време за да седна да поразгледам отново.

Не съм сложил охлаждането още, защото температурите бяха паднали вече и водата се поразхлади малко.
Но времето през което отсъствах, беше, и още е в полза на един бъдещ проект.
Започнах да се занимавам с програмиране. Подготвям код за сладководния ми аквариум.
С помощта на Arduino Uno ще направя автоматизиран контрол на храненето на рибите и измерване на температурата в аквариума и в помещението.
Сравнително лесен , но според мен полезен и по никакъв начин не го определям като излишен проект.

Живот и здраве за в бъдеще ако успея да заделя средства и да инвестирам в скромен соленоводен аквариум, също ще го снабдя със самоделен контролер, който ще има за цел автоматизирания контрол на уейвмейкърите (наподобяване на истинско морско течение) и димирането на светодиоди. Но това ще е по-нататък естествено, все пак се изискват повече знания за такъв тип проекти.
Поразтърсих се в youtube и попаднах на доста интересен, както и труден проект на такъв тип управление.

Евала на пича, който си е играл със създаването на кода  *privet*

Относно охлаждането с пелтие. Точно за това става въпрос. Преминаването на водата през плочката, и връщането ѝ в аквариума с очаквана температура около 6-7 градуса. Единственото нещо, което ме притеснява е дали радиатора, който съм приготвил е достатъчно голям, но само пробата ще покаже.
Притеснявам се от евентуално натрупване на мизерийка и задръстване на системата, но може би най-правилния подход е, взимане на пречистена вода, директно след помпата, тъй като филтрацията ми е комбинирана и позволява подобна модификация (помпата е във водата, а филтриращия материал е извън нея).

ЦитатАко е добре поддържан не трябва да се усеща неприятна миризма.

Точно факта, че филтриращия материал е извън водата ме кара да мисля, че заради него ще имам проблеми.  :-)

П.С: Открих тема, в която колега го е направил по сравнително идентичен начин.
http://aquariumbg.com/forum/napravi-si-sam/arduino-aquarium/msg390547/#msg390547
Горе долу наистина това представлява самото изобретение.  :-)

Поздрави!

Viden S.S

Да ви покажа и как изглежда изобретението  *CRAZY*


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs27.postimg.cc%2F9cwbbkp0z%2FSnimka1.jpg&hash=58128232acb51254b73211fa12e97a44d98183b0

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs27.postimg.cc%2F8ongsmqb7%2Fsnimka2.jpg&hash=855c6029772cc9a78a5e1932194f9df834705301

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs27.postimg.cc%2F5f91m627n%2Fsnimka3.jpg&hash=83ca2bdf5975403d2ecfa740e4e214b621129be0

Това е то.. Чакам да се вдигнат температурите за да го тествам, но теоретично би трябвало да е напълно достатъчно за охлаждането на аквата. Всъщност мисля, че дори ще трябва да го изключвам на често, докато не направя автоматичното управление. За тази цел съм избрал конкретно този радиатор, защото си има място за термодатчик, който незнам дали е все още в изправност и ако случайно е, ще трябва да се калибрира...
Оказа се, че помпата, която съм приготвил  за циркулацията е сравнително мощна - избиваше вода от някои места и се наложи разпробиване и монтаж на още болтове.. Но накрая се уплътни. 
Ще му намеря и кутия и най-вероятно пак ще се доизпипва, защото евентуално ще го модифицирам и ще е с активно охлаждане.
*THUMBS UP*

Друго ми се върти в главата. Понеже мисля по нататък да си направя рифче и обмислих същия вариант с охлаждане по същия начин. Само че като си представих какви натрупвания има по тръбите и всичката техника при солените аквариуми ми се стори неподходящо циркулирането на вода през вътрешността на съд.
По какъв начин е реализиран климатика за аквариуми? Предполагам на принципа на обикновения климатик, работещ с фреон и компресор. Но самата вода с какъв вид материал контактува за да се охлади, дали не е титаний или някаква сплав?

Поздрави,
Виден

Similar topics (5)

10396

Публикации: 15
Прегледи: 7921

49507

Публикации: 26
Прегледи: 10312

4492

Публикации: 99
Прегледи: 42550

34718

Публикации: 35
Прегледи: 20902

36227

Публикации: 31
Прегледи: 18700