• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Малък аквариум с вграден съмп - корекции, идеи и предложения

Започната от itilien, 05.06.2006 22:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

itilien

Значи идеята ми е да си направя малък аквариум с вграден отзад съмп. Ето схема на това което си представям:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.bgphoto.net%2Fphotos%2F17838%2Fo632851427138281250.jpg&hash=89ca283d99bb3b4b9dd5d9c7f14dac9cd699ee6e

Аквариума ще е с приблизителни размери 50д х 32ш х 32в (това е само предната част). Задната част мисля да е широка около 10 см. При тия размери обема на предната част излиза 51 литра, но ако се сметне само водата ще е по-малко. Обема на задната част излиза 16 литра, като пак естествено обема на водата ще е по-малко.
На картинката съм нарисувал само задната част, погледната откъм предната.
Водата ще влиза в първата - най-лява камера в близост до дъното през процеп с някаква решетка мисля. В тази камера ще има примерно малко обикновена керамика за разпръскване на потока, вата и дунапрен за механичен филтър. Водата прелива и отива във втората камера, където има да кажем сипоракс. Водата излиза отдолу. В третата камера ще е нагревателя и помпата, която ще изкарва водата с някаква флейта отново в основния съд. Като цяло може да се сложат повече отделения.

А сега въпросите:
- Първия и основен е -  Опасявам се че съпротивлението на дунапрена  може да е прекалено голямо и да не може водата да насмогне да компенсира дебита на помпата, в резултат на което секцията с помпата да започне да се изпразва.
- Втория е дали като цяло е удачна тази конструкция и разположение на камерите, ако има нещо по-удачно предлагайте !
- Третия - Ако отвора през който се засмуква водата(да кажем 10 см широк и 1 см висок) е близо до дъното дали няма да се засмуква грунт.
-Четири - аз смятам че вътрешната стъклария няма да е подложена на някакви налягания и не е критична здравината и - така ли е ?

Дебита на помпата мисля да е 250 - 300 литра/час.
Филтърния материал (керамиката) ще се сложи в мрежичка с цел по-лесно изваждане.
Задната част ще се прикрие със стена от явански мъх.
Давайте предложения, корекции и коментари моля :)

и... не се смейте че на 50 литра обем искам да правя съмп :) Не мисля че е вредно нали ? Все пак това ще позволи да се насели с повечко рибки.

NO CARRIER

Извинявай, хората тук говорят за акваскейп, холандски аквариуми, алабала, а ти искаш да ми изпляскаш всички лайна на показ?  :? Защо не хвърлиш усилията си в един по-голям аквариум и нормален външен филтър?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

itilien

Споменах че задната част ще се прикрие от стена явански мъх, така че не виждам лайна на показ. По много причини такъв аквариум ми е по-подходящ отколкото голям с външен филтър. Всеки си преценява сам за себе си.

Stas

Доколкото знам това се прави с преливник от аквариума към съмпа.
както си го направил в момента първата секция на съмпа ще се задръства с л...на и останалите секции си губят смисъла до голяма степен.
Защо? Ами защото попадайки от аквариума в съмпа те ще падат надолу, а при теб водата ще прелива в следващата секция отгоре. Сещаш ли се за какво говоря?

itilien

Аз си мислех да е с преливник, но реших че така ще се създава течение на водата само в горните пластове, което ми се стори лошо.

dido

Адски хитроумна концепция.

Само пусни помпата до долу - до дъното.

itilien

dido: Ако помпата е по-надолу няма ли да се влоши малко циркулацията в тази камера ? В смисъл, че както е начертано сега водата иде отдолу и отива към помпата нагоре. Ако помпата е надолу горния пласт вода ще стои по-статичен.

Stas: По принцип идеята на механичния филтър поставен преди биофилтъра не е ли да задържа грубите остатъци ? Нали и в канистрите най-долу стои механичния филтър който задържа лайната и после иде сипоракса. А водата там върви отдолу нагоре.

Преградите могат да се направят така че да побират точно някакви пластмасови кутии, в които да стоят филтърните материали... дори си мисля, че дунапрена не е най-добрия и евтин механичен филтър, който може да се намери. Май пясъци с различна големина могат да бъдат по-ефективни (поправете ме ако греша).

И все пак ме притеснява че потока през всичките филтърни материали няма да може да компенсира дебита на помпата и тя ще остане на сухо. Май е по-добре тя да смуче от аквариума свободно, а изходящия и поток да е забит в първия филтър... само че така през нея ще циркулира мръсна вода.

NikolaV

Здравей!
Идеята е интересна. Аз бих сложил поне още една преграда преди помпата. Тя самата мисля, че спокойно може да е по-мощна.
За пластмасови кутии с филтърен материал не мисли - може така да стане, че водата да циркулира покрай тях при задръстването на материала, което си е проблем и при някой канистри. Мрежичка е по-добре.
За пясъка си прав - по-добре е от дунапрен, но може би е по-трудно изпълнимо - да не се смесва с другите пълнежи и тн.
И според мен няма опастност да се получи някакво задръстване и помпата да остане на сухо. Тук някой да ме поправи ако греша!

77

всичко добре,ама това с стената от явански мъх трудно ще стане :wink:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

dido

Помпата може да остане на сухо - зависи колко е мощна, колко плътен филтриращия материал, какво е нивото на водата, каква е височината на аквариума и още 10-на фактора. Затова е добре да се сложи ниско долу.

Циркулацията на водата точно в тази камера няма никакво значение - тя стои празна обикновено - в нея е само помпата.

itilien

Ето как се прави стената от мъх:
http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/do-it-yourself/13154-diy-moss-wall.html
а това е резултата, но мисля че не точно от това изпълнение, а от подобно на него.
http://i7.photobucket.com/albums/y298/imisky/soon.jpg
Вместо стена не зная дали може да се залепи някакво фолио.. не зная дали ще издържи обаче под вода и дали няма да отделя някакви токсини от лепилото което се нанася на фолиото обикновено.
А иначе за помпата - според мен ако дебита и е подходящ няма да остане на сухо, но ако е по-голям, камерата  ще се изпразни. Мисля че няма положение при което камерата да е полупразна. Тя или ще е пълна, което значи че потока през материала смогва на дебита, или ще е напълно празна. Положението ще е като да изпразваш с кофа варел, който се пълни от чучурче. Все в един момент ще остане почти празен. А за кутийките наистина май може да се получи обтичане на водата покрай тях вместо през тях.

dido

Има вариант да е полупразна, разбира се. Ще бъде такава през повечето време. Ако ти е рехав филтриращия материал, установеното ниво ще е по-високо. Ако е по-сбит, ще е по-ниско.

Пропускаш фактора налягане на променливия воден стълб, затова грешиш с изводите за пълно/празно.

itilien

A ето и по-правилният вариант, който ми идва на ум. Камерите ще са с една повече отколкото на картинката. В най-лявата камера имаме много груб филтърен пълнеж, който да задържи механичните боклуци - примерно някаква обикновена керамика или по -едри камъни. камерата е пълна до половината с това. Едва ли тоя материал може да се задръсти. Над него в същата камера се намира помпата. Между камера 1 и 2 няма преливник. Водата от помпата влиза с маркуч във втората камера но отдолу. Във втората камера има фин филтърен материал - или дунапрен или някакъв фин чакъл. От втората в третата камера се минава с преливник. В третата има биофилтър, сипоракс да кажем. Изхода и е отдолу. Водата се влива в аквариума чрез преливане на четвъртата камера. С такава конструкция мисля че се решават няколко проблема:
1. Помпата няма да остане на сухо, защото съпротивлението на финия филтърен материал ще е винаги по-голямо от грубия. Освен това помпата е в секция, която е директно свързана с общия обем на аквариума.
2. В първия ми вариант щеше да има проблем при намаляване на нивото на водата под нивото на първия преливник. Тук проблем не може да възникне докато водата не падне под нивото на помпата, което си е невъзможно.
3. Биофилтъра и нагревателя в 3 и 4 камера никога няма да могат да останат на сухо.
4. Предимство е, че ще се избегне флейтата и ще се аерира добре преливащата от камера 4 вода.
5. Само първото отделение е свързано на принципа на скачените съдове с аквариума, което значи, че лесно ще могат да се изпразнят от вода останалите 3, ако това се наложи по някаква причина.

Недостатъка който виждам е че помпата ще циркулира вода, която е само грубо механично филтрирана, но това мисля не е критично.
Друг недостатък е използването на маркуч, но мисля, че и това не е кой знае колко неприятно.

Благодаря че ми четете дългите постове :) Довечера като се прибера от работа ще драсна една схема на тая постановка.

NikolaV

Абе тук ми идва нещо друго на ум, малко офтопик...
Приемам, че не искаш канистър и си се спрял на този вариант. Да, той е интересен, спор няма.
Но...
Опасявам се, че е малко сложен и прекалено връткав за такъв размер аквариум. Сигурен ли си, че скоро няма да се решиш на по-голям гьол и целия труд да е отишил на вятъра? Помисли върху това! Минал съм по тоя път ;)

itilien

Ами по принцип аз не съм много траен в интересите си. Затова приемам че може да ми омръзне да се занимавам в един момент. От гледна точка на това не искам да налея много пари за техника. А външен филтър, поне 4 лампи , капак, повече камъни или корени и др. неща излизат доста пари. Освен това съм на квартира и ако реша да се местя в един момент няма да е приятно разтурянето на голям съд.
Другото което е, че в кръвта ми е майсторенето и това ще ми е доста по-интересно от купуването на всичката техника наготово. Да се измисли нещо и направи си е доста интересно за мен (неслучайно съм станал инженер :Р ). Ако пък ми омалее тоя съд и реша по-голям да си правя - лошо няма... аз съм на принципа, че щом нещо ми е доставило удоволствие, то не е било напразно. Може да дам известно количество пари и да вложа време, но със сигурност ще ми е интересно. Ако после си направя по-голям съд, от чужда гледна точка тоя малкия е хвърлен труд и пари на вятъра, но от моя гледна точка е нещо като киното - не печелиш нищо от него, дал си пари, но пък ти  е доставило удоволствие. :)

NikolaV


77

тия дни си направих едно подобно аквариумче+съмп :wink: и за фон си сложих коматекс (използват го за реклами) :D тоя мъх не е добро решение,трудно ще го подържаш пък и не ми харесва как стои :wink: ти мъх постригвал ли си :?:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

itilien

Ами не, не съм подстригвал,  не съм се занимавал с акваристика до сега :) За сега само чета усилено и трупам теоретични знания и чужд практически опит :). Кажи за тоя материал за реклами , какво представлява, издържа на вода предполагам, дали отделя някакви отрови лепилото което е нанесено на него. Обикновено фолио няма ли да стане.

Живко

това на схемата не може да работи. ако разчиташ филтъра да се пълни на принципа на скачените съдове забрави. ако монтираш много слаба помпа за да не изпразва филтъра каква ще е ползата от него :roll:
имам такъв филтър, който не ползвам и честно казано не знам дори къде е.
помпата се слага в аквариума, а водата от филтъра се връща в аквариума през преливник.
можеш да направиш колкото си искаш секции. при мен първата е утайник. маркуча от който постъпва водата във филтъра стига до дъното. филтрираща вата има само в горната една трета на секцията.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fbgphoto.net%2Fphotos%2F2429%2Fo632479008042656250.jpg&hash=6406e92688652afd432a8da1154b3bdca68f827d
Никой не се е родил научен.

itilien

Да, прав си, но втората модификация която описах мисля че ще работи, защото секцията с помпата ще е свързана директно с аквариума, само ще има груб филтърен пълнеж, за да не минават мръсотии през нея. След няколко часа ще и начертая схема и на нея.

sho

аз опитвах да права нещо подобно отдавна с стъкломиещо от виетнамка - изкачваваше водата от аквариума в съд закачен отвътре  на аквариума в който имаше дунапрен и нарязан дамски чорапогащник - обаче опита беше пълен провал в началото работеше после събра малко мръсотия и почна да прелива отгоре да не говориме че след 2 дни работа почна да вие като .... незнам кво:)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsho-services2.hit.bg%2F81145289603.png&hash=b42dc24e05e44d4204fa084b00e78775791436e1

itilien

Eто втората схема:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.bgphoto.net%2Fphotos%2F17838%2Fo632852227328437500.jpg&hash=08612600fc3e873d62d8a880ab7b5bff7851b839

В първия съд под помпата има само много груб филтърен материал, примерно едри камъчета или обикновени керамични пръстени. Целта им е да предпазят от задръстване помпата. След това има фин филтърен материал и биофилтър в следващите секции. Това най в дясно е нагревателя. Преливането става в най-дясната камера. Мисля че помпата няма да може да източи напълно първата камера, защото тя е директно свързана с аквариума, агрубия филтър няма да има достатъчно голямо съпротивление че да се случи това. Освен това съпротивлението на следващия филтърен материал в съседната камера ще е достатъчно голямо че да позатрудни помпата, тоест то ще определя дебита. Освен това както казах при тази постановка нивото на водата в аквариума няма да оказва влияние, докато помпата все още е потопена. Мисля че системата ще работи пушка, само че малко играчка със сглобяването. Щеше да е хубаво това да е отделен съд, само че екстрата с мястото за всмукване на водата няма как да се направи - трябва да се слага някаква обърната U образна тръба между аквариума и първа секциа... само че това е гадно, защото тая тръба трябва да се потопи в напълнено положение, което си е бая трудно.

Живко

що не си спестиш главоболията. сложи една глава от вътрешен филтър на маркуча който пълни филтъра. така няма да разчиташ на скачени съдове и теории на вероятностите  :wink:

77
пробва ли вече аквариумчето със съмпа?
Никой не се е родил научен.

77

Цитат на: "Живко"

77
пробва ли вече аквариумчето със съмпа?
питаш дали върти водата ли :?:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

miTko

itilien, и аз съм с подобна система, не е проблем да се направи.
Това го писах миналата година по това време:
http://geocities.com/rashev2001/mk_aqua/,
още не бях го направил.
Миналото лято го направих:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fbgphoto.net%2Fphotos%2F1348%2Fo632617279447968750.jpg&hash=c497575941a951d32603e77339378d93c29f3a79
Това е преди да го облепя с фолио отвън, камерата е от лявата страна всъщност а не отзад.

Няколко месеца по-късно направих и наноаквариум на същия принцип, но много по-просто, само с една камера, разделена от дунапрен вертикално:
ЦЪК
Тук камерата вече е отзад.В крайна сметка фонът е черен.
Пропуснах да кажа, че и в двата случая преградното стъкло между филтърната част и същинския аквариум е тип "сандвич".Прявя го от две еднакви стъкла, едното боядисано с черна боя(по краищата защитено с тиксо).След изсъхване, мажа с черен силикон защитените краища и залепям за него другото стъкло.Замазвам външните ръбове.Лицева страна е боядисаното стъкло. :wink:
Разни мои АКВАРИУМИ 

Longanlon

всички аквариуми в базата на Дискус.бг са на същия принцип.

бих предложил пълнежите да се слагат в някакви мрежички, стари чорапогащи или дедазнам, за да се вадят по-лесно
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

miTko

Цитат на: "Longanlon"всички аквариуми в базата на Дискус.бг са на същия принцип.

бих предложил пълнежите да се слагат в някакви мрежички, стари чорапогащи или дедазнам, за да се вадят по-лесно

И не само там, но се виждат "карантиите", което за тях не е важно, разбира се.Това с мрежичката го пробвах още септември, обаче поради правоъгълната(или квадратна) форма, ъглите не се запълват с керамика и тя се шунтира.Отдолу съм сложил пластмасова "скара" и тогава керамиката.Има луфт сантиметър до дъното.Обаче не се сетих   да вържа скарата с капронов шнур и тогава да пълня с керамика.После щях да опъна шнура и да извадя лесно всичко.Като чистя ще го направя.От септември до сега не съм чистил още керамиката. :wink:
Разни мои АКВАРИУМИ 

Longanlon

на мене точно от това ми дойде идеята за мрежата - щото на дискус.бг очевидно от доста време не бяха чистени :) водата си беше екстра бистра де, ама имаше събран детрит във отделенията за керамика, което сигурно снижава бая дебита
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

cihlidi_fan

Извинете ме че се отклонявам от темата,но.... Митко страшен аквариум си сътворил  :shock:  :D  Това е 7,5 нали така? Много ми харесва, все пак е много трудно в такъв размер да се постигне нещо толкова красиво, браво  :bravo  :wink:
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg151.imageshack.us%2Fimg151%2F8813%2Flogocopy&hash=b4ea5442a8466f141a31ed7c3c139d77bd107786

Живко

Цитат на: "77"
Цитат на: "Живко"

77
пробва ли вече аквариумчето със съмпа?
питаш дали върти водата ли :?:

да
Никой не се е родил научен.

77

моят съмп е много елементарен и няма как да не я върти :wink:

пп   гледам бая нанота се правят в последно време,що да не вземем да си направим едно конкурсче :roll:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

itilien

miTko евала, много яко нано си направил! Какъв дебит е помпата която ползваш в него. А и ми се вижда че бая кабели влизат отзад, защо са толкова много ?
Идеята за двете стъкла не е лоша, само е кофти ако решиш да промениш стила и примерно искаш да смениш фона от черен в син. Аз затова се чудя дали няма някакви фолиа които да се залепят и да стоят под водата.

miTko

Цитат на: "itilien"miTko евала, много яко нано си направил! Какъв дебит е помпата която ползваш в него. А и ми се вижда че бая кабели влизат отзад, защо са толкова много ?
Идеята за двете стъкла не е лоша, само е кофти ако решиш да промениш стила и примерно искаш да смениш фона от черен в син. Аз затова се чудя дали няма някакви фолиа които да се залепят и да стоят под водата.

Кабелите са 3, за помпата(AquaEl fat mini), за нагревателя(9 вата, DIY), за термодатчика(външен терморегулатор).Четвъртия кабел е за лампата, но той не влиза в аквариума.Другото е шлаух от бутилката, която се вижда от ляво.Снимките са от миналия месец, вече го поразбутах, ще го пренареждам.
За стъклата, само на наното е отзад, на другия е отляво и си сменям фона вече 4 пъти без проблем.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Similar topics (5)

2226

Публикации: 17
Прегледи: 16412

12507

Публикации: 5
Прегледи: 6240

49823

Публикации: 9
Прегледи: 4427

5926

Започната от BPEMETO


Публикации: 17
Прегледи: 8487

36589

Публикации: 12
Прегледи: 7158