• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.04.2024 11:56

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

люпилня за артемия

Започната от danielm, 18.01.2014 16:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

danielm

От миналата Коледа съм обещал ...

Време за изработка - 3мин.
Необходими материали:
-две празни ПВЦ бутили
-маркучи от тавана
- камъче за въздух
- възвратен калпан
- система за кръв
- бюджет 2лв.

Режете двете бутилки, разпробивате капачката с две дупки.
Вкарвате маркучите (не ви трябва лепила, силикони и т.н.), а на единия маркуч поставяте камъчето, а другия оставяте 2 санта над капачката (за да не засмуква утаените яйца).
Едната бутлка (дъното на уреда) пробивате отстрани за да излязат маркучите.
На маркуча с камъчето слагате възвратен (ако спрат тоците) клапан и пускате помпичката за въздух.
В другия маркъч напъхвате маркуча от системата за кръв и поставяте спирателния кран от системата.
Като се излюпи артемията спирате въздуха, изчаквате да се утаят неизлюпените яйца и пуската спирателния кран.
Време за зареждане - свекунди, време за източване - секунди.
Обикновено бутилките са от бира, ... ама вчера пих виски със сода!  :-D
*DRINK*









hunter

Много полезно, ако един ден имам късмет нещо да се излюпи при мен ще се възползвам от наученото *privet*

Стоян Михов

https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

SDB

Има един проблем системката ти колега
това камъче много бързо се запушва от солената
вода по-добре без камъче (може да изпозваш иглата от системата)

danielm

Цитат на: Стоян Михов - 18.01.2014 19:59
http://aquariumbg.com/forum/statii-knigi-i-dokumenti/kak-da-izlyupim-artemiya/msg191396/#msg191396

И това е още по просто и удобно.
Аз от там го взаимствах, но исках да се отделя излюпената от неизлюпената артемия, като неизлюпената да остава вътре.

aquafenomen

От личен опит ви го казва, че с камъче не става да се люпи артемия. Някой ако си мисли, че става се лъже. С него люпимостта пада драстично! Аз люпя артемия в бутилка от швепс 1,5 литрова отрязана на 5 см от дъното и обърната надолу, като не съм пробивал капачката (само в 5-те крайща на отрязъка от дъното съм направил отвори, за да може да излиза налягането създавано от подавания въздух)! Просто слагам сламка от кока кола или някакъв твърд шлаух които да стига до капачката отдолу. Проблем с люпимостта никога не съм имал. Бутилките ги държа в аквариума на 25 градуса и още преди 24-я час първите проплували артемии са налице.

danielm

Цитат на: SDB - 18.01.2014 20:11
това камъче много бързо се запушва от солената
вода
Не се запушва от солената вода, а от боклуците от артемията.

Caxapa

Точно с камъче са най ефективни. Камъчето позволява да дозираме  и разпръскваме по-ефективно  въздуха в люпилнята за да може да се получава по-добра циркулация. Та с камъчета работя от години и до сега нямам запушено.  На всяко презареждане промивам и всичко е на ред.
Цитат на: aquafenomen - 19.01.2014 10:51
От личен опит ви го казва, че с камъче не става да се люпи артемия. Някой ако си мисли, че става се лъже. С него люпимостта пада драстично!
В темите ми за моите риби съм показал нещо..Вгледай се   и пак кажи, че някой лъже или се лъже! Не търси пак конфронтации!

aquafenomen

Христо, едно мога да ти кажа приятелю. С камъче не можеш да постигнеш движение на водата, така както с една сламка. Целта е не да разпръскваш вкарания въздух във водата, а чрез по-голям мехур от подавания въздух да се раздвижва тя. Махни камъчето в твоя люпилня да видиш с колко % ще се вдигне люпимостта на артемията.

Caxapa

Борисе! Точно с камъчето се постига тази циркулация но  не ми се обяснява повече. Казах ти не търси конфронтации. Камъчето в този обърнат конус прави точно тази циркулация. 1000-ди балончета разбъркват яйцата в пъти по-добре от един  балон  през сламката ти!

aquafenomen

Христо, конфронтации не търся. Конфронтациите вие ги създавате и карате потребителите да ви вярват, докато сами не стигнат до изводите кое е по-добре. Казвам всичко това от личен опит и до момента мога да се похваля с 3 развъдени вида (хайверни) от рибите които гледам. Ако искаш и клип ще ти направя да видиш как разбърква яйцата на артемията сламка за кока кола без камъче за въздух обърната надолу към капачката на бутилката.

Едит: Ето ти клип на които се вижда горе-долу добре какво разбъркване на яйцата от артемията прави сламката, в обратното няма как да ме убедиш че е по-добре.

Целта на това упражнение е да се получи U-образно течение в бутилката за да се разбъркват добре яйцата. Когато се ползва камъче това U-oбразно движение в бутилката няма как да го постигнеш.
Искам да ти допълня още нещо, тук не съм Борис, а aquafenomen. Хайде с добро и не пускай винаги рогата в действие и винаги да е твоето, всеки сам има право на свободно мнение без да се опитваш да налагаш своето върху други.

Caxapa

Пак ще ти намекна! Тук съм Сахара  и ако съм искал да се пиша Христо съм щял да го направя. Колкото до камъчето и сламката..мога само да ти кажа.. ако стояхме в застой, щеше да сме със сламките. Прогреса е по-виша степен  в науката. Кой колко хайверни риби е развъдил е друга тема.Нама да си мерим свещите тук!

Стоян Михов

Хах, наистина няма смисъл да си мерите свещите, нито кой колко риби е развъдил. И двамата сте прави - с каквото и да правиш циркулация в литър и половина бутилка вода все ще е перфектна за излюпването на артемията *JOKINGLY*. И да aquafenomen  (или който и да стои зад този ник) е прав - сравнително голяма част от "камъчетата" блокират в солена вода, вярвайте ми пробвал съм много, не само за люпене на артемия  :) при океанска соленост. Вероятността да попаднеш на нискокачествено камъче, което да се запуши (или разпадне) след максимум седмица работа  е сравнително голяма. Има и камъчета, които работят сравнително дълго време обаче и ако си ги измиваш както Сахара (или който стои зад този ник) си ги измива и изсушава за следващо ползване, и ако не ги ползваш постоянно могат да изкарат много месеци.

Сега виждам, че не aquafenomen  е казал за блокирането на камъчета, а SDB,  както и да е въпроса е че няма смисъл от чак такива полемики, това е просто люпене на артемия,става по доста начини и често е успешно и ничий метод не е свръх универсален.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Caxapa

Стояне, може да е прав колегата  аквафеномен или както там се прекръстил. Артемия люпя от време едно..забравил съм вече преди колко години започнах. Винаги е било с камъче. Имал съм случаи да се запуши някое но  е било обща болест по всички филтри с гъби и системи с артемия. Ако се грижим и промиваме  камъчето а не само него, ще имаме винаги действащи системи и уреди в акваристиката. Колкото до  начина на излюпването си има и тънкости. Най-добрият вариант е обърнат конус  където с тясната част  е изхода на въздуха. Така  по физичните закони мехурчетата  увличат водата в щромунг-поток който разбърква  и движи яйцата на Артемията. Това  движение и опесняване с кислород излюпва яйцата като добавка  необходимата температура.Много мога да пиша по темата..--Потопил бутилката в аквариума..Бла, бла на търкалета..Ако няма  необходимата температура в аквариума ще се излюпи  за по-дъъглго време..Има си определена температура при която се излюпва  в нормални срокове /25° до 27°/ градуса.  Не налагам мнение а затвърждавам това което е написано много преди мен и преди да реша да се занимавам с акваристика.
Извинявам се на колегата, че оспамихме темата му с неговите иновации които предполагам, че не само аз следим с интерес. Поздрави Сахара

aquafenomen

Даниел нека ме извини за спама в темата му, но просто не мога да оставя да пишеш срещу мен с недоумици.

Цитат на: Caxapa - 19.01.2014 20:11
--Потопил бутилката в аквариума..Бла, бла на търкалета..Ако няма  необходимата температура в аквариума ще се излюпи  за по-дъъглго време..Има си определена температура при която се излюпва  в нормални срокове /25° до 27°/ градуса.

Уважаеми, акваристе пробвай да люпиш артемия на 20° стайна температура и драсни след кои час от пускането на въздуха се е излюпила. Люпил съм артемия и на 23°-24° и никога люпимостта не е падала под 80% да не кажа 85%, че тогава хич няма да ми повярваш. Ако знаеш Боян от София от него взимам артемия, която се люпи на 80%. С тази постоянно поддържана температура в аквариума (понеже там имам подрастващи риби) винаги съм имал успешно излюпване над 80%, като ежедневно сменям водата и добавям нова морска сол с нова вода налята от чешмата.
Пробвал съм да люпя и с готварска сол, но от сол до сол има голяма разлика. Едната осолява много повече, друга трябва да сложиш двойно сол, за да докараш солеността за излюпване и т.н. За това се спрях на морската и винаги съм имал успех с нея.

Идеята за камъчето не е лоша, но много си усложнявате обслужването с него. Аз спирам въздух, чакам 10 мин да излязат шлюпките на повърхността на водата и пускам в действие шлаух с които изсмуквам желаното количество артемия. Дори не прецеждам под течаща вода, директно в аквариума, защото малчуганите ми нямат търпение да видят цедката за артемия.  :-D

Similar topics (2)

10321

Публикации: 5
Прегледи: 8140

57304

Публикации: 19
Прегледи: 9880