• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 08:28

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Лесна смяна на вода чрез разпределител

Започната от Pretorian, 12.11.2005 21:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Pretorian

Здравейте,
Въпроса ми е следния. Днес купих градински разпределител с един вход и 4 изхода с кранчета за спиране. Идеята е следната - на входа на разпределителя ще се върже маркуч идващ от филтъра. Когато водата просто трябва да циркулира, ще е отворен изход 1 влизащ в аквариума, а другите ще са затворени. Когато обаче реша да източа част от водата, затварям изход 1 и отварям 2, които води в канализацията. Тоест помпата на филтъра ще източва водата безпроблемно. До тук добре.
Все пак искам да се посъветвам с някой, това безопасно ли е ??? До колко са сигурни тези връзки за градински маркучи, защото ако от някъде се появи теч, а вкъщи няма никой може да стане голяма поразия. А и пластмасовия разпределител би ли повлиял на качеството на водата ????
Ще съм благодарен ако има мнения и съвети.
Може да снимам разпределителя и връзките за да видите за какво става въпрос.

Stas

Ми снимай ги!

Не съм пробвал, но толкова ли е трудно да си източваш водата с маркуч в кофа. Все пак целта е да се съберат и известно количество отпадъци от аквариума.

Ако много добре си го измислил - тестването на връзките е лесна работа. Има и скоби за стягане, които май е задължително да се използват в такива случаи.

Pretorian

Ами как да ти кажа, въпроса не е толкова до мързел, колкото че аквариума не е малък, на всичкото отгоре ще е вграден в стената и в хола. Жена ми няма да е много очарована от разни кофи по килимите  :lol:  А и ако може да е просто, защо да не се направи   :lol:

А ето я и снимката

http://tuning.bg/forum/garage.php?mode=view_gallery_item&id=1512[/url]

dido

Идеята е много хубава. Бях замислил нещо подобно, но за целта ми трябваха един Т-образен тръбен разклонител и три спирателни крана. Разклонителя го намерих лесно, но не можах да намеря спирателните кранове - такива за монтаж на маркуч. Идеята ми беше следната:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffree.hit.bg%2Fvax%2Fwater.JPG&hash=835e97a19bc179a2803269515373057a020ec75f

- когато източваш водата спираш кран 2 и отваряш кран 1 и 3. В този случай канистъра просто изпомпва водата навън през допълнителния маркуч към мивката.

- когато пълниш вода, спираш кран 1 и отваряш кран 2 и 3. Водата се пълни директно от чешмата и маркуча трябва да е втикнат в крана на чешмата.

- нормалната работа на канистъра предполага отворени кранове 1 и 2 и затворен кран 3.

Този пакет кранове, който си показал на снимката, го видях в Бриколаж, но цената му беше доста солена - някъде около 30-ка май, Освен това тези бързи съединители и на мен не ми вдъхват доверие.

Pretorian

Точно така Дидо, идеята е същата, схемата ти е много добра и илюстрира нагледно за какво става дума. Все пак ако ползваш само разклонител и отделни кранове броя на връзките ще се увеличи драстично , което отново си е риск  :lol:  Крана наистина е 30 лв. и хубавото е че обединява в себе си всичко накуп, но именно както правилно си схванал бързите съединители малко ме притесняват откъм сигурност  :lol:  Не искам да правя Титаник вкъщи  :lol:  :lol:
Как мислиш, със солидни порции силикон дали ще стане ?? А иначе пробвах, с налягане от чешмата - не тече............засега  :lol:

abaro

Не мога да ти кажа колко са сигурни, но защото и аз мислех да ползвам такъв елемент ще ти споделя моите разсъждения :) . Тези градински кранове, съединители и разпределители са конструирани така чи за уплътнение се разчита единствено на контакта между пластмасовите (РР или РЕ) детайли. Няма никакво допълнително уплътнение (напр. О-пръстен). Така е дори и при по-качествените които съм виждал. И това според мен е логично защото те са разчетени да работят на открито, където един минимален теч не е фатален. Но я си представи че капе само една капка на час. Това са 24 капки в денонощие :lol: . Такъв теч неизбежно ще бъде забелязан от жена ти, както и от моята. Затова се отказах от тях. За сравнение разполагам с кранове на Ехайм (служат за отцепване на канистъра от маркучите без да се налага изпразване). Те са направени наистина кадърно - шибъра и леглото са конусовидни и има радиално оплътнение - О-пръстен. Затова и цената им е много кадърна - примерно 30 или 50 Euro.
Другия проблем според мен е голямото хидравлично съпротивление на показания разпределител. Аз имах на изхода на канистъра две последователни колена дори с по-голям диаметър от този но тръбите и определено ми намалявха дебита. Сега едното съм го махнал и има чувствително подобрение.
Дано да съм бил полезен.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Pretorian

Определено беше много полезен  :lol:  Тоест направо ме отказа. А откъде се сдоби с тези кранове на EHEIM ? И те дали предлагат нещо с помоща на което да може да се изпълни схемата на Дидо ? Капки не трябва да има в никакъв случай  :lol:  :lol:  :lol:

NikolaV

Pretorian, шанса силикона да хване върху пластмаса, клони към нула... :gi

dido

Добре, значи говорим за едно и също нещо. Както abaro спомена, крановете за EHEIM са екстра за целта, само дето са много скъпи. Иначе връзките не са проблем като сложиш отделни кранове - можеш да ползваш пристягащи скоби за автомобилни тръбопроводи, които е изключено да те издънят. За сметка на това ако бързия съевдинител, тип градински, изтърве, тогава става потоп. А и самото съединение не изисква бърза връзка - освен този разклонител, трябва да купиш и три накрайника за останалите маркучи. Аз съм виждал такъв съединител да капе и да избива, верно, че беше включен към водопроводната мрежа под високо налягане, но все пак... страх лозе пази ;-)

Pretorian

Цитат на: "nikolav"Pretorian, шанса силикона да хване върху пластмаса, клони към нула... :gi

Недей така  :lol:  Разбиваш ми надеждите  :cry:
А нещо друго вместо силикон преди тотално да се откажа от идеята ?

dido

Както ти писах по-горе, крановете на EHEIM са идеални за целта, цената име около 25-30 лева. Можеш да ги намериш на пазара при хора, които продават тази марка или в магазина на Краси.

Неприятното е, че ако не се лъжа крановете се продаваха в комплект 2 броя, а за изпълнението на това свързване трябват 3 :-(

NikolaV

Хм... Нещо ми е станало с поста... Запазила се е първта част само...
Иначе Дидо го казва вместо мен - за стягите или както се казват... Също не бих се доверил и на специално лепило за целта, но може и да бъркам...
А плезенето е, че ти обясних, че няма опастност да направиш Титаник у вас. Но, виж комшията под вас ще се запознае лично с Леонардо :-)

abaro

Моите дойдоха с филтъра от Германия, но сигурно в София се продават такива. За цени не ме питай.
Не ми вярвай много на разсъжденията :?  - на мен такъв ми е стила - да плаша хората. Просто на мен не ми се сториха достатъчно надеждни и реших да не рискувам. Още повече че при мен филтъра не е в шкаф под аквариума а е на плота зад него.
Можеш ако искаш да пробваш като дапълнително се застраховаш например с някаква здрава найлонова торба в която да завиеш разпределителя и от време на време да го следиш. Ако има проблем винаги можеш да развалиш картинката.
Виждал съм Т-образни разпределители при които при нормална работа потока ще е направо, а при изпразване на водата настрани под 90 градуса. Така спестяваш и двата крана на изходите. Колкото до бързите връзки - виж дали не може да се надене маркуча директно върху щуцера и да се стегне с една водна скоба. Така мисля че не трябва да протече.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

zariio

Виж тук.Ако можеш да извлечеш някаква полза ще се радвам               http://lis.aqa.ru/ Отиди на сифони и виж
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

Pretorian

abaro, прав си че с това шега не бива и трябва да е направено надеждно. Днес май подходих доста ....несериозно, като го взех този разпределител. Най- малкото това , че струята е на 90 градуса трябваше да ме откаже. Май това отива за градината, а ще търся друг разпределител Т образен и с водни връзки. С тези бързи връзки..........ужас, сега като се замисля ми се струва абсурно смело , направо плачещо за наводнение  :lol:  :lol:

Благодаря на всички ви за съветите. Бяхте от полза. Като го направя това чудо ще споделя. Както и като стане готов аквариума.

dido


Pretorian

Цитат на: "dido"http://lis.aqa.ru/rusakov/piton.html
Това е добро.

Дидо, видях го.......... май това ще бъде схемата  :lol:  Утре пак ще се ходи до Бриколаж  :lol:

N.Nobs

Цитат на: "abaro"Тези градински кранове, съединители и разпределители са конструирани така чи за уплътнение се разчита единствено на контакта между пластмасовите (РР или РЕ) детайли. Няма никакво допълнително уплътнение (напр. О-пръстен). Така е дори и при по-качествените които съм виждал.

Абе ако става дума за уплътнение си имат.Ако погледнеш снимката която е дал Pretorian се виждат.Ето и още нещо :arrow:
http://www.gardena.com/servlet/CategoryDisplay?catalogId=10052&storeId=10052&categoryId=12554&langId=10

Аз ги ползвам повече от 3 години и досега не съм имал проблеми(да се чете "жената още не ме е изгонила" :D )Вярно че при мен не са включени постоянно,но не мисля че ще има проблем fishsmile
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Тони

Цитат на: "N.Nobs"
Цитат на: "abaro"Тези градински кранове, съединители и разпределители са конструирани така чи за уплътнение се разчита единствено на контакта между пластмасовите (РР или РЕ) детайли. Няма никакво допълнително уплътнение (напр. О-пръстен). Така е дори и при по-качествените които съм виждал.

Абе ако става дума за уплътнение си имат.Ако погледнеш снимката която е дал Pretorian се виждат.Ето и още нещо :arrow:
http://www.gardena.com/servlet/CategoryDisplay?catalogId=10052&storeId=10052&categoryId=12554&langId=10

Аз ги ползвам повече от 3 години и досега не съм имал проблеми(да се чете "жената още не ме е изгонила" :D )Вярно че при мен не са включени постоянно,но не мисля че ще има проблем fishsmile
Къде ги продават тези . По-специално,  трябва ми този преходник :
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.gardena.com%2Fservlet%2FINT%2Fresources%2Fcatalogs%2F02830-20_gr.jpg&hash=fccacc505a6000558fc23cf747e5b0b87d46cd63
В Мосю Брикулаж и Практикер - няма
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

abaro

Мисля че не си ме разбрал. Става въпрос за уплътнение между корпуса и подвижната част на крана (тази която се върти). Там няма уплътнение, а на бързата връзка се вижда О-пръстена. Тези изделия със сигурност са разчетени поне на 3-4 бара а на изхода от филтъра е не повече от 0,5, но както съм написал при мен беше много рисковано да ги ползвам, защото не мога  лесно да ги наблюдавам.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

N.Nobs

Тони:
има магазин на Гардена с/у зала Универсиада.
Абаро:
сигурно не съм разбрал :D ама си написал"градински кранове, съединители и разпределители",а и по-нагоре ставаше дума за бързи връзки и затова мислех че говориш за тях.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Pretorian

Ето това е решението:

http://tuning.bg/forum/garage.php?mode=view_gallery_item&id=1533

Разпределителя е много сигурен, маркучите влизат едвам ,едвам в него, като се затегне и със скобите няма начин да изпусне.

dido

И с два крана става, но трябва да спираш канистъра, когато пълниш от чешмата. Демек по схемата трябва да се лишиш от кран 1 :-)

77

мен тоя месинг защо ме притеснява upset никоя фирма не прави месингови части за аквариумни цели :dunno
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Pretorian

Дидо, твоята схема е по съвършенна от моя замисъл. Аквариума ми е в хола, който е в едно помещение с кухнята. Акварума е вграден в стената, втората линия ще е свързана към канализацията и ще се ползва само за източване. За пълнене няма да може да се ползва тъй като маркуча за източване ще е скрит и постоянно вързан към отходната канализация на кухнята. А за пълнене, развивам цедката на батерията в кухнята, която е на само 3 метра от аквариума,връзвам маркуча и пълня  :lol:  :lol:
Звучи лесно, нали ??  :lol:

Pretorian

Цитат на: "77"мен тоя месинг защо ме притеснява upset никоя фирма не прави месингови части за аквариумни цели :dunno

Какви са ти съмненията ? Не ми се вярва да отделя така, че да натрови рибите  :lol:  Според мен просто е далеч по - лесно да е от пластмаса отколкото това масивно изделие, затова и фирмите ги правят от пласмаса  :lol:  :lol:  :lol:

77

все пак пиши,ако започнат да ти умират охлювите  :wink:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Pretorian

Цитат на: "77"все пак пиши,ако започнат да ти умират охлювите  :wink:

Защо пък охлювите ???  :shock:  
По принцип месинга се използва във всякакви артикули свързани с питейната вода  :lol:  
А  и има доста неща от месинг за аквариуми.

77

при повишено съдържание на мед първо ще си отидат охлювите :wink: вероятноста е малка но все пак пусни едно съобщение ако стане нещо такова :roll:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Joro Vn

Pretorian, разходи се до някой магазин за вентилация и отопление, но добре зареден. Не знам откъде си, но ако при вас има, там може да намериш подобен на този, който показваш. Водят се тип трипътен. Вероятно присъединителните им връзки ще са на 1/2 цола вътрешна резба. Мисля, че ще е достатъчен. Аз пълня по подобна схема, без да затварям някои от клоновете. Ако все пак искаш схемата на Didо, добавяш още един сферичен кран, директно завинтен към другия. Този може да се намери във всяка железария. Остава да купиш още три прехода /щуцери/ с резба 1/2, външна, и за определен диаметър маркуч. И още три скоби за водно съединение, може и неръждаеми. Крановете обикновено са бронзови, с никелово покритие. Отвътре вероятно ще са само на бронз, но не мисля, че ще прави проблем. Бронзът се покрива с окисен слой, който не е опасен. Това е сплав от мед и цинк, съдържащи се и в торовете за растения. Вярно, че в по- друга валентност, но фигурират.

dido

Само да уточня, бронза е сплав от мед и калай.
Може би няма да има проблеми с отравянията. Тези сплави действително се "запечатват" от окиси за сравнително кратко време, а количествата мед, отделяни във водата, вероятно са пренебрежимо малки.

77

абе,в руския форум доста спориха по въпроса с отравянето с мед  :roll: че мен ме е страх малко...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Pretorian

Много обезпокоително:

http://www.jbl.de/uk/report/uk_kolumne1.html


Май 77 е прав. Добре че имаме градина където да отидат всички тези кранове  :lol:

penchod

Много ми е странно, като гледам, че линка е към британски сайт, поданниците на нейно височество дали си пълнят аквариумите с минерална вода, защото лично съм виждал, че там водопроводите са изцяло медни.

Pretorian

Цитат на: "penchod"Много ми е странно, като гледам, че линка е към британски сайт, поданниците на нейно височество дали си пълнят аквариумите с минерална вода, защото лично съм виждал, че там водопроводите са изцяло медни.

Със сигурност медта във водата е токсична, не за човека , но за рибите, особенно морските. Въпроса е месинга до каква степен е стабилен и за колко време и дали отделя мед във водата. Проблема е че медта безопасна за човека може да е опасна за рибите. Явно е че пластмасовия вариант и по- безопасен. Егати епопеята с тази система  :lol:

А едно е само да напълниш аквариума, можеш хубаво да източиш водата и нивото на мед да спадне дори при медни тръби, а съвсем друго е филтъра да върти водата непрекъснато през месингов разпределител /който отделя мед/.

77

защо не пробваш :D ако почнат да намаляват охлювите(те са най чуствителни към медта) ще махнеш месинга :wink:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

dido

Нали ти писах - медта по повърхността се окислява сравнително бързо и 'запечатва' долните слоеве. След това темпа на 'отделяне' на мед би трябвало да спаде рязко :-)

Joro Vn

ЦитатСамо да уточня, бронза е сплав от мед и калай.
Да бе, да са ... . Бронз, месинг, и накрая каша. Май ще започна да влизам само по светло. Ако не успееш да намериш с никелирана вътрешност, има и производство от неръждаема стомана. Не съм сигурен обаче, че се предлагат в магазините, които ти препоръчах. Но във фирми, предлагащи промишлена арматура, със сигурност. Тук отиваш на неща, с който ще облекчиш покупките и на внуците си :wink: . Но S-класата върви и с цените си. Ще опитам да издиря адрес на такава фирма, ако все пак решиш да скочиш в дълбокото :D .

Legion


Pretorian


zariio

Нещо не мога да я разбера снимката :oops:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

Pretorian

Цитат на: "zariio"Нещо не мога да я разбера снимката :oops:

Ами от дясно е мястото от където смуче филтъра вода, самия филтър си го представи в долната част на снимката, а от ляво водата се връща през разпределителя в аквариума или пък източваш водата в канализацията. Тези 2 крана долу не ги гледай защото нямат нищо общо с темата, те са с цел откачане на филтъра като преди това се затварят и така го откачаш без да капне капка  :lol:  :lol:
Надявам се сега да е станало ясно  :lol:

Similar topics (5)

12620

Публикации: 16
Прегледи: 9107

4045

Публикации: 7
Прегледи: 5733

32708

Публикации: 100
Прегледи: 91674

8840

Публикации: 5
Прегледи: 5270