• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.04.2024 22:11

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Лесна смяна на вода чрез разпределител

Започната от Pretorian, 12.11.2005 21:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Pretorian

Здравейте,
Въпроса ми е следния. Днес купих градински разпределител с един вход и 4 изхода с кранчета за спиране. Идеята е следната - на входа на разпределителя ще се върже маркуч идващ от филтъра. Когато водата просто трябва да циркулира, ще е отворен изход 1 влизащ в аквариума, а другите ще са затворени. Когато обаче реша да източа част от водата, затварям изход 1 и отварям 2, които води в канализацията. Тоест помпата на филтъра ще източва водата безпроблемно. До тук добре.
Все пак искам да се посъветвам с някой, това безопасно ли е ??? До колко са сигурни тези връзки за градински маркучи, защото ако от някъде се появи теч, а вкъщи няма никой може да стане голяма поразия. А и пластмасовия разпределител би ли повлиял на качеството на водата ????
Ще съм благодарен ако има мнения и съвети.
Може да снимам разпределителя и връзките за да видите за какво става въпрос.

Stas

Ми снимай ги!

Не съм пробвал, но толкова ли е трудно да си източваш водата с маркуч в кофа. Все пак целта е да се съберат и известно количество отпадъци от аквариума.

Ако много добре си го измислил - тестването на връзките е лесна работа. Има и скоби за стягане, които май е задължително да се използват в такива случаи.

Pretorian

Ами как да ти кажа, въпроса не е толкова до мързел, колкото че аквариума не е малък, на всичкото отгоре ще е вграден в стената и в хола. Жена ми няма да е много очарована от разни кофи по килимите  :lol:  А и ако може да е просто, защо да не се направи   :lol:

А ето я и снимката

http://tuning.bg/forum/garage.php?mode=view_gallery_item&id=1512[/url]

dido

Идеята е много хубава. Бях замислил нещо подобно, но за целта ми трябваха един Т-образен тръбен разклонител и три спирателни крана. Разклонителя го намерих лесно, но не можах да намеря спирателните кранове - такива за монтаж на маркуч. Идеята ми беше следната:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffree.hit.bg%2Fvax%2Fwater.JPG&hash=835e97a19bc179a2803269515373057a020ec75f

- когато източваш водата спираш кран 2 и отваряш кран 1 и 3. В този случай канистъра просто изпомпва водата навън през допълнителния маркуч към мивката.

- когато пълниш вода, спираш кран 1 и отваряш кран 2 и 3. Водата се пълни директно от чешмата и маркуча трябва да е втикнат в крана на чешмата.

- нормалната работа на канистъра предполага отворени кранове 1 и 2 и затворен кран 3.

Този пакет кранове, който си показал на снимката, го видях в Бриколаж, но цената му беше доста солена - някъде около 30-ка май, Освен това тези бързи съединители и на мен не ми вдъхват доверие.

Pretorian

Точно така Дидо, идеята е същата, схемата ти е много добра и илюстрира нагледно за какво става дума. Все пак ако ползваш само разклонител и отделни кранове броя на връзките ще се увеличи драстично , което отново си е риск  :lol:  Крана наистина е 30 лв. и хубавото е че обединява в себе си всичко накуп, но именно както правилно си схванал бързите съединители малко ме притесняват откъм сигурност  :lol:  Не искам да правя Титаник вкъщи  :lol:  :lol:
Как мислиш, със солидни порции силикон дали ще стане ?? А иначе пробвах, с налягане от чешмата - не тече............засега  :lol:

abaro

Не мога да ти кажа колко са сигурни, но защото и аз мислех да ползвам такъв елемент ще ти споделя моите разсъждения :) . Тези градински кранове, съединители и разпределители са конструирани така чи за уплътнение се разчита единствено на контакта между пластмасовите (РР или РЕ) детайли. Няма никакво допълнително уплътнение (напр. О-пръстен). Така е дори и при по-качествените които съм виждал. И това според мен е логично защото те са разчетени да работят на открито, където един минимален теч не е фатален. Но я си представи че капе само една капка на час. Това са 24 капки в денонощие :lol: . Такъв теч неизбежно ще бъде забелязан от жена ти, както и от моята. Затова се отказах от тях. За сравнение разполагам с кранове на Ехайм (служат за отцепване на канистъра от маркучите без да се налага изпразване). Те са направени наистина кадърно - шибъра и леглото са конусовидни и има радиално оплътнение - О-пръстен. Затова и цената им е много кадърна - примерно 30 или 50 Euro.
Другия проблем според мен е голямото хидравлично съпротивление на показания разпределител. Аз имах на изхода на канистъра две последователни колена дори с по-голям диаметър от този но тръбите и определено ми намалявха дебита. Сега едното съм го махнал и има чувствително подобрение.
Дано да съм бил полезен.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Pretorian

Определено беше много полезен  :lol:  Тоест направо ме отказа. А откъде се сдоби с тези кранове на EHEIM ? И те дали предлагат нещо с помоща на което да може да се изпълни схемата на Дидо ? Капки не трябва да има в никакъв случай  :lol:  :lol:  :lol:

NikolaV

Pretorian, шанса силикона да хване върху пластмаса, клони към нула... :gi

dido

Добре, значи говорим за едно и също нещо. Както abaro спомена, крановете за EHEIM са екстра за целта, само дето са много скъпи. Иначе връзките не са проблем като сложиш отделни кранове - можеш да ползваш пристягащи скоби за автомобилни тръбопроводи, които е изключено да те издънят. За сметка на това ако бързия съевдинител, тип градински, изтърве, тогава става потоп. А и самото съединение не изисква бърза връзка - освен този разклонител, трябва да купиш и три накрайника за останалите маркучи. Аз съм виждал такъв съединител да капе и да избива, верно, че беше включен към водопроводната мрежа под високо налягане, но все пак... страх лозе пази ;-)

Pretorian

Цитат на: "nikolav"Pretorian, шанса силикона да хване върху пластмаса, клони към нула... :gi

Недей така  :lol:  Разбиваш ми надеждите  :cry:
А нещо друго вместо силикон преди тотално да се откажа от идеята ?

dido

Както ти писах по-горе, крановете на EHEIM са идеални за целта, цената име около 25-30 лева. Можеш да ги намериш на пазара при хора, които продават тази марка или в магазина на Краси.

Неприятното е, че ако не се лъжа крановете се продаваха в комплект 2 броя, а за изпълнението на това свързване трябват 3 :-(

NikolaV

Хм... Нещо ми е станало с поста... Запазила се е първта част само...
Иначе Дидо го казва вместо мен - за стягите или както се казват... Също не бих се доверил и на специално лепило за целта, но може и да бъркам...
А плезенето е, че ти обясних, че няма опастност да направиш Титаник у вас. Но, виж комшията под вас ще се запознае лично с Леонардо :-)

abaro

Моите дойдоха с филтъра от Германия, но сигурно в София се продават такива. За цени не ме питай.
Не ми вярвай много на разсъжденията :?  - на мен такъв ми е стила - да плаша хората. Просто на мен не ми се сториха достатъчно надеждни и реших да не рискувам. Още повече че при мен филтъра не е в шкаф под аквариума а е на плота зад него.
Можеш ако искаш да пробваш като дапълнително се застраховаш например с някаква здрава найлонова торба в която да завиеш разпределителя и от време на време да го следиш. Ако има проблем винаги можеш да развалиш картинката.
Виждал съм Т-образни разпределители при които при нормална работа потока ще е направо, а при изпразване на водата настрани под 90 градуса. Така спестяваш и двата крана на изходите. Колкото до бързите връзки - виж дали не може да се надене маркуча директно върху щуцера и да се стегне с една водна скоба. Така мисля че не трябва да протече.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

zariio

Виж тук.Ако можеш да извлечеш някаква полза ще се радвам               http://lis.aqa.ru/ Отиди на сифони и виж
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

Pretorian

abaro, прав си че с това шега не бива и трябва да е направено надеждно. Днес май подходих доста ....несериозно, като го взех този разпределител. Най- малкото това , че струята е на 90 градуса трябваше да ме откаже. Май това отива за градината, а ще търся друг разпределител Т образен и с водни връзки. С тези бързи връзки..........ужас, сега като се замисля ми се струва абсурно смело , направо плачещо за наводнение  :lol:  :lol:

Благодаря на всички ви за съветите. Бяхте от полза. Като го направя това чудо ще споделя. Както и като стане готов аквариума.

Similar topics (5)

19844

Публикации: 20
Прегледи: 9333

12620

Публикации: 16
Прегледи: 9113

4045

Публикации: 7
Прегледи: 5735

32708

Публикации: 100
Прегледи: 91895

8840

Публикации: 5
Прегледи: 5275