• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Как мога да си направя нагревател ? Пишете спешно е

Започната от goldstar94, 30.05.2009 16:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

goldstar94

Как мога да си направя нагревате ? Всички отговори тук  :-)

bigbeer

Отиваш в най-близкия магазин и си купуваш. Лесно е.

goldstar94

Не аз искам да попитам дали става някак да се направи  :-[

BOJO

Сигурно може да се направи и нагревател. Но ще е опасно, за тебе и за рибочетата.

При мен температурата на водата в аквариума се повишава при пуснато осветление и включен вътрешен филтър. Т.е ако имаш капак с осветление и вътрешен филтър, температурата на водата е ок за рибочетата. Лятото.

goldstar94

имам но капак нямам имам отгоре стакло и малко стенеупор защото не стига стаклото ...... ( ще си зиам цяло стакло ) и с 1 пуРа имам също ватрешен нагревател 12 лева е  :-D евтин ама чисти  *YAHOO* *YAHOO* мн е добър  *BRAVO* дано издържи много  *dontknow*

AbaddoN

Искам и аз от тези нагреватели дето чистят :)  *spam

ogogogo

Пич,що не пробваш първо да се научиш да пишеш пък тогава прави нагреватели. :-!
И най-дългия път започва с една крачка!
http://i629.photobucket.com/albums/uu14/ogogogo_photo/1-11.jpg

goldstar94

ogogogo мн барзам и затва изтървам или пропускам някои букви или прая грешки  :-D

en4ev_v4

Пич, не знам на каква възраст си , но преди да натиснеш клавиша за да публикуваш написаното от теб прочети първо какво си написал. Смешно е , и дразни. Аз също имах проблеми в началото но ми направиха забележка и мисля че успях да се коригирам.

Joro Vn

      :-) goldstar94, подобен въпрос май не беше се подвизавал във форума ни. Не е невъзможно да се направи нагревател, но дали си струва и дали ще бъде лъжица за устата ти, както се казва.
     Ако искаш да изглежда класически- в стъклена епруветка, най- общо казано може да бъде два типа- работещ на принципа на електролизата и с електронагревателна спирала. Първият тип е по- лесен за изпълнение. Предимствата му са, че може да променяш количеството топлина, която излъчва /мощността му/. Недостатък, че тази мощност почти винаги започва да се променя във времето и много трудно се постига първоначалната, която желаеш. За такъв ще ти трябват термоустойчива епруветка, два броя графитени електроди, тапа да епруветката, захранващ кабел и още няколко дреболии. За вторият тип, електросъпротивителния, ще ти е необходима подходяща електросъпротивителна спирала. Обикновено се прави от KANTHAL D със сечение ф0,05 или ф0,1, защото тези дебелини по принцип имат нужното за целта подходящо електросъпротивление. Следват малко сметки за дължината на кантала, според нужната ти мощност и една проверка за максимално излъчвана мощност. После навиването на спиралата, което при дебелина близка до човешкия косъм и дължина няколко метра не е занимание за всеки. Обикновено се ползват механизирани машинки. Още един тънън комент- монтажа на спиралата към кабела, после към разделителната стъклена пластинка и всичко това- в епруветката, заедно с тапата. Този момент май си е патент за всеки производител.  :-)
    Толкова за сега, с първия урок, а може би и последен!  :-)

vali7447

Joro Vn с този втория вариант с навиването на кантала едва ли ще се справи и невярвам да му излезе по евтино,такива нагреватели струват 1.50-2.00 лева не мисля че си заслужава риска  *dontknow*
Tanganyika 540 L

Cyphotilapia sp. "North" (Burundi)
Neolamprologus leleupi (Yellow)
Julidochromis marlieri (Burundi)
Julidochromis ornatus

Joro Vn

ЦитатJoro Vn с този втория вариант с навиването на кантала едва ли ще се справи и невярвам да му излезе по евтино,такива нагреватели струват 1.50-2.00 лева не мисля че си заслужава риска 
goldstar94 пита как, а не дали си струва и ще може ли да се справи. Затова аз отговарям прилежно и донякъде изчерпателно, като човек с практически опит на бивш производител на нагреватели.  ;-)
     Темата вече е на косъм от номинация за катинарче, така че моля само за конкретни отговори!

bengan

http://aquaforum.kiev.ua/showthread.php?t=37782
Братушките така си правят маломощни нагреватели. Аз също мисля, че е безсмислено и опасно да се правят нагреватели
при това разнообразие на модели и цени. Някога (преди 25 години  :-[)  наистина нямаше техника и всичко си правехме сами. Сега се чюдя как не ме е убил тока. За нагревателите режехме част от луминисцентна лампа, в нея слагахме готови нагреватели от поялник които свързвахме успоредно или последователно в зависимост от мощноста която искаме да постигнем, после пълним тръбата с кварцов пясък и наи отгоре тапа от оцетова бутилка въобще пълна тъпотия, но такива бяха времената. Да не ви разправям как си правехме аквариумите без силикон.

miTko

Виж сега пич, ако ще си правиш нагревател има смисъл само ако е с нестандартна мощност и/или размери, иначе няма смисъл ама хич! Ето аз какво направих преди време за наноаквариум:

http://palladium46.hit.bg/nano/slides/03.html

Нагревателя е направен от епруветка(скъсена), еднороден чист пясък, резистори керамични изчислени за 220 волта и необходимата мощност, тапа и силикон.
Разни мои АКВАРИУМИ 

chook

копуваш един бързовар от магазина за левче и ГОТОВО *JOKINGLY*


МодЕдит: Няма смисъл от спам!
Живота е игра ,
изживявай я така,
че да те изсрам да разказваш,
Но да ти е кеф да си спомняш!!!

Similar topics (5)

1120

Публикации: 13
Прегледи: 6632

28942

Публикации: 11
Прегледи: 8107

11537

Публикации: 10
Прегледи: 6303

44961

Публикации: 18
Прегледи: 11814

13241

Публикации: 1
Прегледи: 4592