• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Как да си направим шкаф за аквариум 100-120 литра !!!

Започната от P_A_N_T_E_R_A, 21.01.2007 11:47

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Emsi

Такиз види има за стотинки че неможеш ги откъртиш и при врезенг на дупката се скриват напълно и неможеш да ги видиш ако си се постарал да го направиш, верно за пантите има много видове но ако нети трябва нещо специално даже и клавир панта става ;)
А за невелирането колкото и смешно да звучи наи добре става като се подлага в различните крайща с фазер  ;)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi186.photobucket.com%2Falbums%2Fx150%2FEmsiHamar%2Fp1090220.jpg&hash=e2a7ed083fce9507ea103e0aaee935b5f29e527c

Joro Vn

  Освен че се скриват в плоскостта, за мебелен вариант се продават отделно и пластмасови капачки с различно оформяне и цветове. Или самият винт е с външна декоративна глава. Желателно е да се търсят специалните винтове за ПДЧ- те са с по- остър, тънък и висок профил на "резбата". Има и самопробивни. И за да не ви се разшири големината на язвата, както е модно за се казва напоследък, преди завиване на винта може да се просвредли водещ отвор, с около 0,3 мм по- малък диаметър от този на стъблото на винта /без "резбата/. Не забравяйте да намажите винта с нещо мазничко- например вазелин, кремче от SEX-SHOP и т.н. Евентуален проблем би бил намирането на подходящ материал за изрязване на лентите.
  Нивелирането с фазерче не е смешно, но ми се струва много дебел за прецизно регулиране. Трябва да сте с паркет, върху който преди това се е ручнал 500-ов аквариум. Ако шкафа ляга на цяла плоскост или достатъчно широки площи, може под тях наистина да подпъхвате ленти с различна дебелина, като се прави нужния набор до пълно нивелиране. Наборът може да се прави и на място, като лентите се подпъхват- всяка следваща обикновено остава по- къса от предходната. Аз съм използвал този начин. При този начин естествено пода е твърд, а не мокет, килим или нещо подобно.
  Спирам дотук с този пост, защото нещо много се вживях. Появи ми се чувство, че съм редактор на списание "Направи си сам"  ;-)!

P_A_N_T_E_R_A

относно плота на шкафа....имам в предвид че е крива самата плоскост малко на места се издига ан на едно слиза по надолу....еи за такива неравности дали ще ги обере стиропора или да сложа още една плоскост...

има ли случай да сложиш стиропор и пак да се сцепи дъното ???

няма нищо по-лошо от начинаещ,безпаричен акварист

Joro Vn

  Е това последното не трябваше да го пишиш- как така чисто нов шкаф, и изведнъж- крив  :-)!
  Шегувам се. Трудно е да се даде еднозначен отговор. Ако е един- два мм просвета, като положиш линеал например, мисля че няма да има проблем за този обем. Ще може да го компенсираш с по- дебел материал за термоизолация. Не ти препоръчвам класическия обикновен стиропор. Вземи за по- сигурно нещо около 20 мм дебелина. По- важно в случая е след пълненето шкафа да не деформира допълнително. Или след време. Ако имаш съмнения за подобна ситуация, преди пълненето си сложи някакви репери, по които може да се ориентираш за евентуални деформации и стойностите им. Такива може да бъдат например обикновени заострени летвички, които опират плътно межди две плоскоси- дъно и таван, и т.н. Поставяш ги винаги на точно определени места. Също така може да се опънат струни от тънка тел по аналогичен начин, захванати с винтове от вътрешната страна на шкафа. Тук вече може да контролираш почти всичко. Помисли си и за други подобни изпълнения. Същото важи и за нивелацията на шкафа- първоначална и след време. Да я има и да си остане постоянна!
  Надявам че, че не си икономисал от дебелината на стъклото на аквариума. И тя има известна роля в този казус.

P_A_N_T_E_R_A

бе в крайна сметка не е толко крив,стиропора ще си поеме,аз ще си купя изолационен материал,нема да е стиропор и  ептен ще си поема неравностите така че сичко е на 6... *THUMBS UP*
няма нищо по-лошо от начинаещ,безпаричен акварист

Similar topics (5)

52284

Публикации: 9
Прегледи: 5238

2287

Публикации: 67
Прегледи: 25607

26265

Публикации: 8
Прегледи: 5801

15362

Публикации: 4
Прегледи: 5524