• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Изработка на средства за хранене, развъждане и отглеждане

Започната от danielm, 16.12.2012 14:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

danielm

След глупостите от последните 3 дни дойде време да започнем да мислим по темата с хранене, отглеждане  и развъждане бъдещите обитатели на нашата аква.

Терасата вече свети от чистота и жената е много доволна ... но ние нямаме материали.  *CRAZY*
Имаме обаче има много време докато свърши коледния конкурс и от красивите снимки на победителите си изберем  рибки. Идват ПРАЗНИЦИ така че материал ще има!  *DRINK*

Предвид горните факти няма да се ограничаваме с материали и време за изработка, но бюджета ще е минимален. Повечето неща е ясно пак  какви ще бъдат – тези, които обикновено са в боклука. За да сме по-убедителни започвам със снимка на проплувалите днес хайверни рибки (клиновидни расбори и/или галаксита), за които ще трябва да се постараем!


А/ отглеждане на инфузории!
1/ взимате спринцовка ( която купихме вчера), нагрявате металната част на иглата до червено и с клещи издърпвате (става изключително лесно). Получавате най-безопаната спринцовка на света!

2/ осветявате единия край на аквата с фенер и след час загребвате литър вода.
Водата сипвате в шише от вино, като го пълните до началото на гърлото. Взимате малко вата или памук, поразпърцвате и напъхвате в гърлото за да достигне водата


3/ взимате парче кора от банан от боклука и го слага във вряща вода.
След като се охлади пресипвате съдържанието в празна туба от минерална вода и слагате на светло и топпло. Ака нямаме в момента туба в боклука ползваме за начало бутилка от безалкохолно или вода (прозрачна).

4/ взимате от преварената вода със спринцовката от т.1 и допълвате гърлото на шишето от т.2, след което го слегате под лампа. Изчаквате известно време, след което изтегляте водата над ватата и ,,заразявате" преварената!  Целта е да отделим инфузорията от останалата флора и фауна, част от фауната се храни с чехълчетата. Чехълчетата са бързи, малки и обичат светлина и свежа вода, така че ще са първите, които ще преминат през ватата.
Проверявате дали сте се справили добре като поставяте спринцовката на пряка светлина.  Щъкащите малки неща са чехълчета.


5/ След ,,заразяването" изчаквате няколко дни да се замъти водата в тубата, след което пълните с митилка виненото шише и повтаряте упражнението с ватата. Доливате гърлото с прясна вода, а тубата САМО с преварена. След час издърпвате водата над ватата със спринцовката и храните малките. Ватата не позволява на мътилката и гадната вода да прминат бързо в гърлото. Ако погледнете на свелина спринцовката ще се изненадате мнооого приятно. За да улесните махането на ватата може да ползвате конец или всеки път да я набутвате в шишето преди зареждане.
 
П.С ако все пак решите да започнете с живородки:
1/ ще трябва да ги храните добре за да пораснат и забременеят. Живородките обичат много тубифекса. За да не пускате убивфекса на дъното и той да скапва водата си правите хранилка. За целта взимате капачка и с металната част на иглата от т.1 разпробивате. Разпробиването става с клещи (държите иглата) и запалка, с която я нагрявате. Изхвърляте иглата на безопасно място!!!
Получавате хранилка за тубифекс

Хранилката поставяте на повърхността и в нея поставяте тубифекса, а той постепенно преминава през дупките. 

2/ като някоя женска позабременее ще трябва да я отделите в развъден аквариум и да я поставите в родилка. За изработка на родилката взимате празно пвц шише и правите разрези по дъното и стените, след което позагрявате с познатата запалка.


Режете гърлото под ъгъл, подгъвате и нагрявате със запалка. Закачате родилката и поставяте рибката.


С наличния боклук днес няма какво повече да ви покажа ... но до няколко дни ще трябва да си направим люпилня за артемия!  *DRINK*

Асен Евгениев

Това си е готова статия, направо да я мятат при другите. *THUMBS UP*
  *DRINK*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Ersitoy

Офф хора много съм притеснен защото незнам ка да си направя мрежичка за развъдния аквариум . може ли да ми кажете . Благодаря предварително !!!
Онова топло чувство, когато видиш потомството на съществата, които отглеждаш...

danielm

Взимаш пластмасова мрежичка от всяка една от по големите вериги, изрезките ги продават по1-2лв..
Измерваш дъното и я изрязваш със същата дължина, но малко-по широка.
Поставяш я на дъното, като тя ще се огъне по дължина като ще се вдигне над дъното и ще пази хайвера!
*DRINK*


Ersitoy

А да ме посъветвате как да подобря цвета на Дискусите ?
Онова топло чувство, когато видиш потомството на съществата, които отглеждаш...

danielm

с натрошени таблетки "нео виста" в каймата  ... ама никога не съм гледал дискуси!
но знам, със сигурност, че не вреди на другите обитатели.

kamos

С тези таблетки по скоро целта ще е да привикнат дискусите към активната съставка в таблетките. За подобряване на червения цвят ползвай тетра дискус гранула. В случай, че отказват да ядат гранулата я смеси с каймата.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

danielm

След седмица хранене с инфузории бебчетата са живи и видимо пораснали ... даже вече сапунерката ги хваща и няма нужда от стрелки  :-D.
Вече трябва да минаваме на по солидна манджа!


Similar topics (5)

35383

Публикации: 13
Прегледи: 13601

20500

Започната от elblanko


Публикации: 10
Прегледи: 7694

29739

Публикации: 15
Прегледи: 14666

5634

Публикации: 25
Прегледи: 14970