• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 00:01

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Дървен кaпак с осветление - Начинаещ

Започната от tparvanov, 13.01.2012 19:21

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

tparvanov

Здравейте колеги , това е 1-вото по съществено нещо което изработвам за моят аквариум (още не е завършено) дано да помогна и съответно може и вие да помагате.Малко инфо: Размер на аквариума 60х35х40 - стартиран лятото с няколко живородки и дойде крайно време да поработя над него.
Снимките които са качени са правени с телефон на кофти осветление.
1-во , матерялите : 2 плоскости 61х11  ;  2 плоскости 35х11 ; 2 плоскости 61х17.5  (това са плоскости които ги слагат на самите пакети с ламината отгоре като предпазен слой - наряза ми ги единият майстор в Баумакс Плевен супер точно евала - той също гледа рибки)  ; 4 бр. подпори с размер 19х7 (ПДЧ тях си ги имах) и другото за момента са болтове и гайки мебелни ъгълчета и 3 панти за капака.

След това започна меренето и разчертаването.Голямо мерене голямо чудене дали ще стане и се почна с дрелката  *MODERATOR*
Мислех да правя всички с видии , но добре че избрах болтовете и гайките , защото така можех да махна всеки един елемент от капака и да си работя по него поотделно  :-)

След разчертаването , пробиването и захващането на късите страни на аквариума трябваше да направя точните дупки на дългите страни за да са на едно ниво и директно с налагане една в/у друга съм отбелязвал къде да са дупките.

След 1-вият опит се получи следното нещо и горе долу видях че се получава  :-D

Продалжих така в същият дух докато не направих самата рамка.Кофтито беше, че единият размер не го бях изчислил правилно с около 5 мм и накрая малко се усложниха нещата в единият ъгъл ама това към края. Ето и скелето/рамката:

След като го наложих на аквата разбрах ,че единият размер ми е сгрешен и после малко го разширих с още една допълнителна дупка на дългата страна.
След пасването на рамката трябваше да сложа подпори на които да стъпи - те са малко по масивни и нарочно така го направих за да мога в пространството в горната страна на рамката и подпорите да закрепвам кабелите по лесно, ето ги и тях и резултата след това :

Ето как изглежда тази конструкция в/у аквариума :

Ето 2 снимки с първобитното осветление което ще сменя до 1 седмица някъде като ми дойдат пурите:

И последна снимка как трябва да е в завършен вид - просто съм сложил тавана отгоре , нищо по него не е правено , защото няма матеряли  :'(  На снимката не се виждат пантите (още не са сложени защото без тях ще ми е по лесен монтажа на лампите) и в левият ъгъл можете да забележите тази малка разлика от 5мм за която казах по нагоре.


Като за 1-ви капак мисля , че се е получило добре като се има на предвид че работната ми маса е табуретка  =-O
Като ми доставят лампите и завърша капака ще продължа темата с още снимки.

Май много снимки качих ама така по ясно става. Дано да съм бил полезен с темата. Очаквам коментари и препоръки,

Коригирах заглавието.

alleyesonme

Благодаря, полезен ми беше, супер ти е капака  *THUMBS UP* Да не забравиш да опишеш и как си сложил пурите, че и аз замислям нещо такова :)

tparvanov

след около 1 седмица ще ги сложа и ще продължа.
Благодаря за позитивността  :-D

elldiablo

Пдч-то и мдф-а ще се надуе, болтовете и ъглите ще ръждясат и така... това от личен опит го знам, ползвай само пвц за капаци като ги лепиш  *DRINK*

Despot

Супер си се справил до тук. За раздуването-не го мисли,като се раздуе ще си направиш нов.
Единствено мога да ти препоръчам да сложиш вентилатори на капака  *privet* .

tparvanov

Цитат на: elldiablo - 13.01.2012 21:09
Пдч-то и мдф-а ще се надуе, болтовете и ъглите ще ръждясат и така... това от личен опит го знам, ползвай само пвц за капаци като ги лепиш  *DRINK*
Съгласен съм с теб че ще се надуе , но доколкото знам това е бавен процес , ако изкара така 1 година ехаа. Мдф не знам какво означава , но предполагам че става въпрос за плоскостите. Дори и да се надуят стойността за която съм ги взел е 3.99лв. със рязането  ;-) Доста ефтино направо неповярвах.В момента стойността на този капак ми е стъпил на около 7-8 лв. всичко , единственото скъпо нещо ще са лампите и ел частите , но те няма да се надуят.Живот и здраве ще направя и друг капак , желанието го имам , нямам време и $$  :-D

Относно вентилатора съм ЗА обаче не знам как и къде да го монтирам. след като ми доставят лампите ще видя как ще стане на горната част и къде да сложа вентилатора , имам идея как да ги сложа за да остане място за вентилатор , само трябва имам всичко на лице.Нали вентилатор като за компютър за около 10лв става ?
: 13.01.2012г 22:10ч
Все пак съм написал в заглавието Начинаещ да не забравяме , че всеки е почнал леко по леко с аквариум с гупи и помпичка за въздух с дунапрен  :-D

paolo6481

Много добре се справяш като за начинаещ.Всичко е изпипано добре.Ако сложиш на вертикалните ъгли някакви мебелни ъглови лайсни ще скриеш и корекциите които си направил заради сгрешения размер.Аз вентилаторите ги слагам на тясната страна  за да духат по дължината на капака.А отсреща просто отвори за да излиза през тях нажежения въздух.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

Despot

Ми аз моите вентилатори съм ги купувал по 1.80 лв. бройката.Трябва да са 2 като единия да вкарва ,а другия да изкарва въздуха. Ако не ти остане място от лампите,спокойно можеш да пробиеш отвори в капака и да ги монтираш от външна страна,скриването им става с мрежички за тонколони  за кола.

tparvanov

Днес ще видя дали мога да намеря някакви вентилатори. ако единият духа за да изкарва въздуха , това означава ли че трябва да имам дупка някъде в капака ?

zariio

На моя капак понеже е много тънък и нямаше такива вентилатори за отстрани та сложих само един отгоре да изкарва въздуха и пак си работи.Духа топъл въздух навън.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

kalinkata_13

Браво колега, Аз имам подобни и на двата аквариума няма проблем с надуване и изкривяване . Само трябва да има и стъклен капак де :-) чудесно си се справил. *DRINK*

bay_milee

Идеята е добра иска сако малко да се поизпипа тук там.ПДЧ-то ще се надуе за отрицателно време и МДФ-а,със санитарен силикон можеш да намажеш кантовете които биват открити за да забавиш процеса. :-)

Despot

Цитат на: tparvanov - 14.01.2012 08:02
Днес ще видя дали мога да намеря някакви вентилатори. ако единият духа за да изкарва въздуха , това означава ли че трябва да имам дупка някъде в капака ?

Задължително трябва да има отвори в капака и на двата вентилатора,идеята е да изкарва влагата.
А лятото спомагат за сваляне на температурата на водата. Някъде имаше цяла тема за вентилаторите в капака,после ще я потърся.

Асен Евгениев

Кантирай плоскостите, метъра е стотинки.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

bay_milee

Цитат на: akapulko - 14.01.2012 12:59
Кантирай плоскостите, метъра е стотинки.



И това е варянт.

Similar topics (5)

51049

Публикации: 7
Прегледи: 5632

33834

Публикации: 29
Прегледи: 9378

10918

Започната от iek


Публикации: 10
Прегледи: 9874

426

Публикации: 6
Прегледи: 7184

54498

Публикации: 4
Прегледи: 2672