• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 10:17

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Първия аквариум

Започната от danislav, 30.11.2009 17:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

danislav

Здравейте,незнам как се зарибих по рибките( може би като подарих двете златни рибки на дъщеричката), но от месец и нещо неспирам да мисля как да си направя по- голям аквариум. В момента имам един 14л. без никакви аксесоари към него. Намерих стари стъкла( около 20 годишни) и си залепих един 43д/42ш/50в дебелина на стъклото 5мм........,но се отказах от него( заради старите стъкла и заради осветлението-неможах да намеря никаде във Велинград подходящи пури).Прочетох някаде из форума ,че излиза по на сметка да си поръчам. Днес ходих и ми търсиха 72 лв. за 75д/40ш/40в при дебелина 5мм., щял да бъде с двойно дъно. Дайте съвет какво да правя, ще издържи ли стъклото или да търся 6мм.Тук във Велинград няма голям избор. Някой има ли информация някаде в Пазарджик дали ще ми излезе по-ефтино или да си намеря от някаде 6мм стъкла и да сиго залепя сам.Предварително благодаря.


П.п.  Никога не съм отглеждал риби преди.
Живеем в свят, който се самоунищожава...Нека спрем това!

vasso

Ако нямаш опит в лепенето те съветвам да не се опитваш с голям съд. Най-добре е да си го поръчаш. За двойно дъно за пръв път чувам,на знам , може и да има. По-добре е да е от 6 мм стъкло. Цената не ми се струва висока, но както си решиш. В Пазарджик би трябвало да има къде да го залепят. Има колеги, които живеят там, най-добре някой от тях да даде съвет.Не си струва да претупваш работата- направи го както трябва, за да му се радваш дълго. Успех! :-)

danislav

Благодаря за бързия отговор.Значи трябва да потърся някой добър стъклар в Пазарджик, защото тук във Велинград 6мм стъкло е доста трудно да намериш, а и ако случайно намериш то стъкларя няма да разбира нищо от аквариуми. Друго искам да попитам, продава ли се някакво защитно фолио(прозрачно) да го облепя този аквариум,щото имам две годишна дъщеричка и има вероятност да ме наводни.Както писах вече,нищо не разбирам от отглеждане на риби, пълен аматьор съм.Може и да подразня някого с въпросите които ще задам, за което се извинявам предварително.Знам ,че не им е мястото тук, но просто нямам време да преглеждам по-обстойно форума( пиша от работното място).Искам да си направя аквариум с доста растения и няколко вида красиви и цветни рибки. Бихте ли ме посъветвали какви растения да съчетая и съответно какви рибоци. Вече си купих потопяем филтър 800л/ч.,ще пасне ли за този размер аквариум или е слаб/силен. *privet*
Живеем в свят, който се самоунищожава...Нека спрем това!

vasso

Ако е силно залесен аквариума филтърът е достатъчен. Трябва задължително да прочетеш темите за стартиране на аквариум. Растенията в повечето случаи се гледат по-трудно от рибите и трябва да се чете много. Относно счупването- аз не виждам друг вариант освен да поръчаш по-дебело стъкло и да ограничиш достъпа до аквариума. Не мисли сега за риби- на първо време осигури всичката техника,която ще ти е необходима. За растителен аквариум най-важната част е осветлението-като получиш аквариума се заеми с него.Грундът и системата за CO2 също са важни. Трябва да вземеш и нагревател- задължително с реле за поддържане на постоянна температура. Трудно е , но не се отказвай-чети и тук винаги ще намериш помощ, за това, което не знаеш как да направиш.Успех! :-)

Similar topics (5)

4395

Публикации: 10
Прегледи: 4645

35406

Публикации: 14
Прегледи: 7508

21926

Публикации: 11
Прегледи: 7046

7586

Публикации: 5
Прегледи: 4003

9916

Публикации: 1
Прегледи: 4988