• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 04:07

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Аквариум 1000 литра.

Започната от Nako, 10.04.2015 21:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Nako

Имам въпроси отностно направата на Аквариум. Въпросите са по-долу а най-напред описание на "фантазиите" ми. Накратко - прекалено фантастичен и невъзможен аквариум ли съм намислил, или проекттът може да се осъществи? Колко би ми струвало (ако успея) да си го направя сам?

Описание на Аквариума който искам:
   I. Приблизителните размери на Аквариума който искам да направя са: основа 100-120см x 100-120см, и височина между 65 - 90 см.
   II. За мене е важно основата да бъде квадратна.
   III. Дал съм приблизителни размери от гледна точка на цената за изработването на Аквариума, тоест ако разликата в цената между 100x100x65см и 120x120x90см е фрапантно голяма, ще предпочета по-малкият размер. Но като минимум поне 100x100 см. основа.
   IV. Идеята ми е аквариумът да изглежда различнно от 4-те му страни, затова са и странните размери.
   V. Вероятно и ще го осветявам със различна светлина от 4-те страни.
   VI. Смятам филтрите да са посредата на аквариума, не в ъглите.
   VII. Отгоре смятам да има капак със осветление, но това са дреболии за по-нататъка.
   VIII. Да бъде върху нещо като здрава метална маса на колела.

Въпросите ми са
   1. Може ли бъде направен подобен аквариум? Тоест дали би бил относително безопасен?
   2. Може ли да стане без метална рамка.
   3. Колко би ми струвал аквариума (без количката за която говоря) ако успея да си го направя сам?
   4. Гледайки размерите - има ли нещо което ви се струва неразумно, опасно, странно, неправилно, и въобще мнение за странните размери. Питам от позицията на нищо не разбиращ.
   5. Дали би могъл подобен аквариум да се "самопочиства", тоест да няма нужда от филтри?
   6. Ако трябват филтри - как го виждате, ще мога ли да си сложа по средата на аквариума замаскирани сред разни растения и дървении?
   7. Вариант да го сложа на подвижна маса? Тоест на здрава метална маса на колела, специално конструирана и създадена за Аквариума? Почти един тон трябва да носи тази маса.
   8. Има ли хора които могат да ми помогнат да изработя аквариума? Имам в предвид да ми помогнат най-напред със съвети при проектирането, и след това при самата изработка. Колко биха стрували подобни "консултации" (в района на гр.Пазарджик) ?

jabeto

За да гледаш от всяка страна различен пеизаж,ще трябва да разделиш квадратния ти аквариум по диагоналите,за да стане на 4 триъгълни.По този начин обаче ще ти трябва и оборудване за всеки по отделно.Или в средата на аквариума да има голям вграден колонен тип филтър ,който да филтрира водата в четири посоки за всеки един от триъгълните акви,а осветлението да си е на капака на всеки от триъгълните акви.Така може да направиш четири различни вида пеизажи.Друг е въпроса с торенето ако един е бърз а друг е бавен тъй като всичко ще отива в един обединен филтър и ще стане мазало(освен ако не си с 4 отделни филтъра.А може и един аквариум в средата големи растения апред всяка страна по малки но всички растения трябва да са със сходни изисквания и вид(горе доло)за да може да се преливат плавно една към друга различните страни.За рибите се отнася същото.Този клип е от 2 аквариума образуващи полукръг.Имаше някъде и с 4 триъгълни образуващи квадрат,но не го намирам.Хората правещи аквариуми във форума най-добре ще ти отговорят на въпросите питай тях.



Аквариума ще е доста тежък и голям и сигурно ще трябва да се прави на място у вас.Маса на колела за какво ти е ?Мислиш да търкаляш 1 тон вода у вас из помещението ли?Ако ще се гледат риби без филтри няма да стане.Също така помисли и за седмичната смяна на вода,която ще е около 300литра за този аквариум.Въобще проèти темите в падащото меню отстрани и си направи сметките добре за да не ти отидат парите на вятъра,а те хич няма да са малко.

Lightning_boy

Здравей, колега! Искам да те поздравя за начинанието и да се опитам да помогна с каквото мога ;)
1. Може да се направи такъв аквариум ---->   мисля, че ще ти е от полза. Изгледай всичките части, там пича обяснява всичко от, до.
2. Както се вижда - може.
3. За парите... добре е да се консултираш с човек, който има погледа върху цените на стъклата. Също другия съвет по тази точка е, че ако не си правил аквариум до сега .... сещаш се няма нужда да обяснявам.
4. Странно няма, напълно нормално е. В нета е пълно с аквариуми в квадратна и кубична форма. Това, което ме притеснява и ми се струва опасно и неразумно го казах в точка 3(направата на аквариума от теб).
5. Аз лично, мисля, че аквариум с такъв обем няма да може да се почиства сам, но дано някой с повече опит се включи да каже, че и на мен ми е интересно.
6. Тук, не мога да кажа. Някой с опит се надявам да помогне, но като цяло от този форум съм разбрал, че в акваристиката нищо невъзможно няма ;).
7. Гарантирам, че може. Имам инженер конструктор под ръка, обаче ...
7.1 Ако аквариума е 120/120/90см - тежестта ти надминава тон и двеста .... да не споменавам грундове, декорации, осветление и т.н.
7.2 Ако аквариума е 100/100/65см - тогава вече ще е около тон работата.
7.3 Подбери внимателно материалите за масата, ако помислиш достатъчно, даже колелата няма да се виждат ;)
8. Има доста хора из форума които могат да ти помогнат с решението, даже и да ти го направят (Giorgio_Armano, Antuni, tonino) , все хора с доста солиден опит.

Поздрави от мен и ще следя темата с интерес за още мнения, критики и препоръки. ;)
Успех!
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

geshi

Щом ще го гледаш от четирите страни е добре да помислиш дали ще издържи плочата, ако е в апартамент, защото в апартамент такъв аквариум се слага до носеща стена.

sVGNsali

Няма плоча на апартамент/блок, която да не провисне (ако не е строена с идеята да има такова нещо отгоре) най-малкото с такъв товар. Особено ако се изтипоса по средата на стаята.
Цената, минимум 330 лв. В зависимост от майстора минимума може да е и по-голям  :-D Заради нестандартният размер, транспорта може да ти излезе златен, ако ще идва по куриер.
Количката с колела, ще оказва точков товар върху основата. Не е добра идея.
Ще се гмуркаш ли вътре? Визирам варианта с 90 cm, и питам без капка ирония..
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

KapitanNemo

Щом искаш да изглежда различно от всяка страна, защо не направиш 4 триъгълни аквариума? От гледна точка на транспорт ще е много по лесно да се мести, а при наличие на проблеми с плочата аквариумът може да се раздели и постави в ъглите на стаята или даже в различни стаи. Вярно че ще излезе по-скъпо но ще можеш да ги поръчваш един по един.

Similar topics (5)

5284

Публикации: 5
Прегледи: 5611

36627

Публикации: 18
Прегледи: 7832

104

Публикации: 8
Прегледи: 6739

22911

Започната от Vankyyy


Публикации: 20
Прегледи: 9661

8494

Публикации: 7
Прегледи: 5523