• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

625литров АКВАРИУМ 155/75/57см, С 80литров външен филтър, УВ филтър и 3Д фон

Започната от koifish, 07.06.2011 15:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

koifish

Правих ремонт и използвах един къртач- махнах теракота, изкопах пода и част от стената и монтирах две тръби до филтъра. Една за източване на аквариума и една за пълнене, че смяна всяка седмица по 300 литра ми идваше  в повече- кофи, мъркучи, парцали и т.н.
      Тръбата за източване съм я изкарал чак на терасата, за да ползвам водата през лятото да поливам цветята- 300литра ми стигат да полея всички кашпи един път седмично. Ако е много топло през седмицата се налага в Четвъртък да полея малко цветят, за да изкарат до Неделното киснене. За зимния период съм сложил един троиник в шахтата при тръбите и директно в канализацията.
      Тръбата за пълнене има смесител за топла и студена вода, и проточния термометър който съм снимал по-назад в темата.

Публикациите са слети: 07.03.2014 21:09


Това са рибите в аквариума бройките са приблизителни защото трудно могат да се преброят :

Скалария Черна      4

Сом калихт      1
Неон червен      10

Неон инеси      10

Неон бял      5

Неон черен      10 http://s9.postimg.cc/y9769mi0b/Hyphessobrycon_herbertaxelrodi_s.jpg[/img]
Попче      2

Отоцинколус      1

Хемиграмус Родостомус+Блеери      20


Хокейки      8

Феломена      23
Хесемания нана10
Барбус пентазона      6
Вишнев барбус      15
Ембер тетра      4
Синьо кери      5
Тернеция      2
Разбора Клиновидна      12
Разбора Клиновидна      10
Коридорас Хастатус      12

Трихогастер Леери      2
Наностомус Бекфорди      12

Наностомус Двуичест      10
Наностомус Триивечест      10

koifish

    Вчера си купих от химически магазин химикали за направата на тор за аквариумните растения.
   Искам специялно да благодаря на колегата danielm за оказаната пряка помощ, на колегата evgeni200 за превода на статиите от руски, на колегата dido за калкулатора му, на колегата Bass_Maker за превода на статията по която направих нещата, няма да изброявам повече а ще напиша още веднъж DIY-ката.
     Купих следните неща:
     Калиев нитрат KNO3
     Калиев дихидрогенфосфат KH2PO4
     Магнезиев сулфат MgSO4.7H2O

     Железен сулфат FeSO4.7H2O
     Лимонена киселина

Купих празни кутии и ги надписах, като на капаците надписах по колко грама от всяко вещество се разтваря във вода и по колко разтвор приблизително трябва да добавям на моя обем вода.

Искарах везната с точност 0.01гр и пластмасови чашки и лъжички за всяко вещество. На всяка чашка надписах нужния грамаж и започнах меренето.

Първо тарирах чашкатаПосле започнах да пълна чашките, оказа се трудно но успях да ги закова


После напълних три бутилки от по литър, като Железния и Магмезииевия сулфат направих в отделни бутилки, а Калиевия нитрат и дихидрогенфосфат в една обща такава.


Вчера вечерта имах късмет, че колегата evgeni200 е разгледал публикацията и е видял грешка в надписа на чашката с лимонената киселина- 2.5гр. вместо 5гр. Искам да му благодаря, че веднага ми пусна лично съобщение  *BRAVO*. Също така след кратко обсъждане ми препоръча следната рецепта, цитирам го:
                            Забъркай това

Разтвор фосфат/нитрат - 1/15
KH2PO4 - 5.77 гр
KNO3 -  106.45 гр
Вода 1000мл (1 литър)
Концентрация в разтвора  PO4 - 4.03 гр/л  или 4.03мг в 1мл.  Нитрати NO3 - 66 гр/л.
За 100 литра вода 1 мл от разтвора дава  PO4 0.041мг/л, по NO3 - 0.66мг/л.

дозирането е 10 мл на 100 литра седмично
Добавя се през ден

профито също през ден дозата е пак 10мл на 100 литра

Един ден макро на другия микро - деня преди смяна не се добавя нищо
когато се сменя вода се започва с макро

Най долу са видовете макро торове
http://aquariumbg.com/forum/torove/dobavyane-na-azot-i-fosfor/

Профито има достатъчно магнезий - с допълнителен ще го предозирашТова е снимка на аквариума в сегашното му състояние:koifish

От пролетта сложих тази помпа за парно на филтъра:
_Kirilov

Колега как се развива цялата система ?
Някакви промени, нововъведения ?

koifish

Бях я приспал за няколко месеца с минимално осветление, но от вчера започвам да я будя-Заредих бутилката с въглероден двуокис и от днес ще увелича осветлението монтирах двигателче за грил на мястото на двигателчото от микровълнова в системата за подаване на препарати, защото гумичките на спринцовките явно поостаряха и 4ватовото двигателче блокираше. Това за грила го пробвах в магазина като хванах оста с клещи и то не отказа, така че се надявам да работи без проблеми. Имам проблеми с водорасли по растенията и се надявам до средата на следващият месец да ги реша. Системата ми не понесе добре торовете. Сега ще заредя с повече глутаралдехид който вече ще подавам във филтърната кана, та да се разтваря по-добре.

santo_traficante

Прочетох цялата тема с интерес и трябва да кажа, че ме изумява просто какво си постигнал. Нямам думи просто. :popcorn:
Човек трябва да пие с мярка. Иначе има опасност да изпие твърде малко. :D

unior

Какво е точно двигателчето което си сложил от грил, че и аз имам същия проблем ?

koifish

Двигателчето е от грил за фурна. Продава се за около 10-18лв в магазините за резервни части.

koifish

Сдобих се с този миксер от 70-те години и след като го ремонтирах и го ползвах няколко пъти по предназначение реших че ще ми свърши идеална работа за ежедневното торене на аквариума. Просто вместо доматен сок, черен пипер и сол сипвам в него доза тор с мерителна лъжичка добавям и вода догоре. После с натискането на единия бутон се задейства шнека който разбърква и разтваря за около минута съставките. След това слагам мущука на шейкъра в една тръбичка която влиза в аквариума и с натискането на втория бутон започва изсмукването на течността и отвеждането и в аквариума.
koifish

Преди три седмици монтирах тази помпа да върти водата през СО2 дифузера.Това ми помогна да увелича подаването на СО2 в пъти. В резултат още на 4-тия ден водораслите който се бяха натрупали по анубисите видимо намаляха драстично. Също така увеличих светлината, а след една седмица започнах да подавам отново торове в аквариума ежедневно. След три седмици вече имам много малко водорасли по растенията, ехинодоруса които беше станал зелен пусна 4-ри нови червени листа, които са двапъти и полвина по-големи и стигнаха повърхността на водата и вече стана отново Ред. В края на месеца трябва да ми пристигнат 3 пури Т5 80ватови и да ги монтирам в капака. С тях се надявам да намаля размера на ехинодорусите но не съм сигурен, че ще успея? Един път седмично сменям 50-60% от водата. Чудя се понеже грунда ми е от 2011г дали не наближава времето за подмяната му? В края на Април мисля да изкарам 2 кофи тиня от филтъра на езерото за подложка на грунда. Дали е време да го правя, като изобщо не сифонирам дъното което е с фракция 1,5см? риби нямам много а и ги храня на 3-4дни.koifish

Вчера най-накрая намерих време да извадя всичко от аквариума целта ми беше да сменя и промия грунда след толкова години отлагане. Отделих рибите в друг аквариум след два час ловене растенията съм ги изкарал в три 65л легени на терасата. Грунда също ми отне 3часа миене с маркуч като го разтилах на порции на терасата и с много вода го промих. С водоструйка директно взех да свалям водораслите по 3Д фонът защото беше започнал да се люпи на места, не помня с какво го бях мазъл но се оказа неефективно защото се размиваше при по силен допир добре че беше хванал водорасли отгоре които го предпазваха. На следващия ден реших да махна решетките през които влизаше вода във филтъра и установих, че зад тях е пълно с боклуци, корени, кал и много камъни от грунда, който още не мога да си обясня как са засмукани там. Добре, че ги махнах, защото се чудех защо помпата на филтъра загряваше на втора и трета степен през последната година. Наложи се да измисля нещо с по-голяма решетка и монтирах три сифона за баня с огромни решетки.

Публикациите са слети: [time]25.07.2019г 15:03ч[/time]

Когато покрия тръбите с грунд ще трябва да до купя някакъв аквариумът ще стане по-плитък което ще ме улесни в подръжката и съденето на растенията. Чудя се дали да сложа като подложка 2см фибран между тръбите, за да спестя от грунда?  Утре ще почна да мажа наново фонът с изолация за басейни поръчал съм бяла и сива. Притеснява ме само, че сигурно много ще се стича понеже ще я мажа на място но ще видим.

Публикациите са слети: 26.07.2019 20:08

Намазах първа ръка фона и залепих преливник за растителният филтър, който се намира под аквариума в долапа. Включил съм и въртящ се вентилатор, за да може да съхне по-бързо.