• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Ексима
  • Професионална поддръжка на аквариуми

625литров АКВАРИУМ 155/75/57см, С 80литров външен филтър, УВ филтър и 3Д фон

Започната от koifish, 07.06.2011 15:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

asito

Изумен съм направо от уменията ти.Нямам думи.Сега остана само риби роботи да си направиш...

_Kirilov

Леле тая нимфея се е побъркала направо при теб.

Как се държи филтъра - отварял ли си го от както си стартирал аквата?

koifish

Цитат на: _Kirilov в 03.04.2013 19:07
Леле тая нимфея се е побъркала направо при теб.

Как се държи филтъра - отварял ли си го от както си стартирал аквата?

Нимфеята е огромна наистина даже и цъфтя.
Наложи ми се да отворя филтъра преди няколко месеца защото на дъното една заварка сълзеше доста сериозно и го разкачих целият. Изкарах всичко от него измих го и сега мога да ви кажа с гордост че в близките 3години при тази експлоатация на филтъра няма да има нужда от чистене. източвам един път седмично по около 100л през филтъра някои път по 200 зависи от времето.

_Kirilov

Адмирации.    *DRINK*

Колко време изкара без да го отваряш и в какво състояние беше вътре?

Аз започнах "умиването" на топ филтър - чертежите са ми готови , само остава да видя дали някой стъклар ще се навие да ми среже толкова елементи . Ако намеря такъв ще направя тема със показани чертежи и изработка.

koifish

Година и четри месеца, при наличието над 200бр риби в аквата мръсотията във филтъра беше нищожно малка- нямаше наслояване само имаше тиня около самите камъни но нищо сериозно падна само с едно плакнене. През тази година то не беше местене на растения разматване на аквата езеседмично, много мътилка съм вдигал. Сега когато флората съм я закрепил вече не дигам тинята която бях налял в аквариума първоначално под грунда с непрекъснато пресаждане и ровене. Пусни си една тема за топ филтъра и един ценен съвет да получиш може да ти е от полза.

koifish

Това е новият ми разбивач на СО2- дифузер с 2,2w помпичка:


Помпичката я купих за 1лв на старо защото и липсваше "охлюва"- тази част която завихря водата, но на мене не ми трябва. Исках перката да разбива мехурчетата СО2 на по-малки за да подавам малко повече въглероден двуокис в аквариума. Отначало мислех да нарежа витлото с ножица да стане нещо като гребен, но то прави такъв миксер в този буркан, че не беше нужно.koifish

В момента подавам 155 мехурчета в минута (с вътрешен диаметър на тръбичката 4мм) от 8,00 до 18,00ч, с 2 прекъсвания от по 30 минути в 10ч и в 14ч с цел да се разтвори количеството натрупан СО2 в буркана, за да не се обръзува "възглавница" от газът. Миксерчето работи от 8,00 до 20,00ч- с 2 часа повече от подаването на СО2-то и го разтваря напълно засега.

Публикациите са слети: 06.02.2014 18:06

Цитат на: evgeni200 в 06.12.2012 18:06
На перката се затлачва оста и спира да се върти.
Височината може и да е достатъчна да не вкарва балончета.


Беше прав перката се затлачи и тъй като не се разглобява сега не мога да я завартя.

Публикациите са слети: 06.02.2014 19:07

тука ще стане яко ОБЪРКВАНЕ цитата ми се отнася до предишния дифузер който съм побликувал на по-задната страница- за неговата перка не за този

koifish

Завиших бройката на мехурчетата с 50 и станаха 205 бр за минута, но се наложи да намаля времето на подаването с 2часа-до16.00ч., за да може СО2-то да се разтвори до 20.00ч. докато работи и миксерчето.

Slav0v


Papunqka

Съжалявам, че те връщам толкова назад, но ако ти изгори някоя пура, какво правиш? Иначе аквариумът е невероятен! Много ме впечатли, че си си направил почти всичко сам   *BRAVO*

koifish

Още не ми е изгоряла, иначе предполагам че ще я сменя, но вече с Т5-ца.
Използвам въпроса на колегата, за да попитам дали ще имам проблеми ако сложа пура Т5 54W на ел. баласт който е 58W от пура Т8 ???

Penta

Цитат на: koifish в 19.02.2014 09:09
Използвам въпроса на колегата, за да попитам дали ще имам проблеми ако сложа пура Т5 54W на ел. баласт който е 58W от пура Т8 ???


Няма да тръгне :(

koifish

Цитат на: Penta в 19.02.2014 10:10
Няма да тръгне :(

Да не се пробвам, така ли?
Изобщо не ми се копуваха нови баласти.

koifish

Най-накрая се реших да махна "моста" от аквариума и да освободя място само за растения. След отлепянето на моста от единия край той изплува със страшна сила и се счупи на две защото другия край остана залепен.Иначе моста беше здрав даже не е влязла никаква мръсотия между елементите, така че с фуга стават да се правят задните фонове.


После добавих грунд на мястото където беше фона. Можете да напълните пластмасова бутилка с нов грунд, обръщате я наобратно в аквариума и като я местите добавяте грунд където е необходимо. При изтичането на грунда бутилката се пълни с вода и увлича всичката мръсотия от новия грунд вътре в бутилката, после я запушвате и изхвърляте мътната вода която вече е вътре в бутилката. По този начин в аквариума не попада никаква мръсотия.

koifish

След като разместих по-голяма част от растенията реших да направя и малко глинени топчета за да ги подхраня на новите им места. Взех топка глина и я нарязах с пластмасова шпакла на филийки, после на ивици и след това на купчета:


От кубчетата направих топчета и с помоща на молив пробих по една дупка във всяко топче.
После спомоща на мерителна лъжичка от тест за желязо поставих в дупките Бял Кристалон, и с притискане на глината затворих дупките и между дланите наново завъртях топчетата:

Накрая с молива надписах топчетат, добавайки и малко графит:


След това поставих топчетата в една тава във фурната и на 40-50градуса съхнаха полвин ден, като включвах фурната за 10-тина минути на всеки час.

После поставих част от топчетат около корените на растенията и се приготвих за тестове:

Публикациите са слети: 05.03.2014 15:03

Това е растителният филтър в шкафа под аквариума:

Преди в колибката имаше дна тръба със закачена мржа в нея и водата течеше през нея за да се образуват водорасли, но такива се образуваха и по ехинодорусите в аквариумчето и по стените защото светеше по 12ч на денонощие и я махнах и сложик накрайника за фонтан който се вижда на снимката фронтално. Мъркуча на предния план качва водата в съндъчетат над аквариума и от там тя влиза в него диагонално на мястото на преливника.