• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 15:44

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Топ филтър китайски + малко добавки

Започната от Boomslang, 25.06.2019 01:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Boomslang

Преди време купих за 9 лева китайски топ филтър. Комплекта включваше 650л/час пауърхед, шлаух, празна кутия и решетка за дъното й. Общо взето го взех заради пауърхеда...но днес ме осени идеята какво може да се получи от него.
Материали - парченце разпенено ПВЦ, решетката за дъното му, нарязана на 3 части, парче био-гъба, кухненска гъбичка, шепа лава, няколко био-бола, тубичка моментно лепило.
Начин на направа:
От разпененото ПВЦ изрязах 2 парчета, големи колкото да станат напряко на филтъра. Залепих ги така, че разделих кутията на 3 равни части. Под първото парче оставих около 1 см. пространство, за да може водата да минава оттам, като оставих над него около 5мм аванс за в случай че нещо се задръсти да може водата да преминава и оттам.Това е отделението за био-гъбата. Пространството пред нея оставих свободно, за да може водата свободно да се вихри и да минава през целия й обем. Зад него залепих решетката, директно за него, така, че да покрива долния отвор. Второто парче - залепено плътно за стените и дъното, с 1,5см. разстояние над него и пред него залепена втората част от решетката - така потока вода минава по диагонал през втората камера, където е лавата. На изхода на втората камера сложих парче от твърдата зелена част на кухненската гъбичка за да задържа промъкналите се малки частици. В последната камера, оттам, от където се изтича водата на дъното сложих последната част от решетката и там поставих био-болите.
Мисля че се получи вършещ достойна работа филтър за обшата си цена (14,80 ми излезе филтъра + материалите като теглих чертата)
Общо време за изпълнение на проекта - половин час. На снимка 1 е без гъбите, само напълнен с лавата и няколко био-бола, снимка 2 - с добавените вече гъби. Снимка 3 - диаграма на напречен разрез на филтъра.
Видеото го правих докато още експериментирах без решетката под био-болса, водата изтичаше по-свободно и те изпадаха през дупката за оттичане, за това сложих изпадналите в преградата с лавата. По-късно добавих решетка върху отвора на дъното и камерата се напълни с вода колкото да покрие био-топчетата. Мисля, че филтъра върши добра работа...преценете вие. Ако на някой му се занимава и има нещо неясно - да пита, щом мога ще му отговоря веднага.
Видео:

https://i.postimg.cc/dDP7YhcJ/Filtyr-2.jpg

https://i.postimg.cc/ncB2Q7zY/Filtyr-3.jpg



Similar topics (5)

30268

Публикации: 4
Прегледи: 3804

2463

Публикации: 17
Прегледи: 9040

24681

Публикации: 10
Прегледи: 5311

53240

Публикации: 24
Прегледи: 9974

16526

Публикации: 67
Прегледи: 31668