• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

625литров АКВАРИУМ 155/75/57см, С 80литров външен филтър, УВ филтър и 3Д фон

Започната от koifish, 07.06.2011 15:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

koifish

Здравейте, решил съм да започна следващият месец да направя голям аквариум с външни размери 155/75/57см д/ш/в и ми трябва помощ и съвети от препатили.
Ето с какво разполагам:
1.   Двулицево бюро 159/79см д/ш--с със седем носещи стени четри са успоредни а останалите три са перпендикулярни на тях. Бюрото е на четри крака които трабва да се махнат и да го поставя на цяла носеша рамка така че всички стени да стъпят на гредички около 5/8см
2.   80 литров бойлер от неръжаема стомана за филтър тип кула.--мръснътъ вода он аквариума ще влиза през горния край на бойлера от там ще преминава през него надоло през кварцов пясък 7-9мм и от долния краи ще отива в помпата. На фланеце на бойлера ще монтирам нагревател 50вата които го имам и е с реле за температура и ще монтирам обезвъздушител. На дъното на бойлера ще монтирам 2 камъка за въздух от помпичка с които ще се чисти филтъра а мръсната вода ще изтича в кофа през горния край на бойлера. Когато се налага да се чисти филтъра се спира помпата за водата и се пуска въздух през камъчетатат за 30 минути, въздушните мехурчета увличат със себе си мръсотията и я качват обратно в горния краи на филтъра, от там с кран мръсната вода под форма на пяна се изхвърля навън. На бойлера ще има и още един вход за пълнене от чешма и допълнително промиване на пясъка.
3.   Проточен нагревател 650вата--тои ще е монтиран след помпата на връщащата тръба към аквариума и ще го включа към релето на днагревателя във филтъра.
4.   Стъклена тръба 12500/65мм за уве филтър--представлява две стъклени тръби една в друга гояма 65мм и в нея малка около 1см ще поставя межу двете тръби ултравиолетова пура 36вата на филипс, а голямата тръба ще поставя в бяла водосточна тръба защото те имат уве защита. Водата ще циркулира между пластмасовата водосточна и голямъта стъклена тръба поще ще влиза в малката такава и да втори път ще преминава през лампата и от там в аквариума
5.   реле което ще е вързано след помпата и ще изключва нагревателите и ув филтъра ако помпат не работи поради някаква причина.
6.   няколко помпички за въздух
7.   50см камък за въздух 2 броя
8.   вентилатор за охлаждане на капака
9.   осветлението за начало ще ми е от метално тяло 62/125см със четри пури
10.   искам да направя и 3Д фон на аквариума от стириопор
С това разполагам другото ще се купува ето и малко снимки

koifish


: 07.06.2011г 20:08ч
Цитат на: tonino в 07.06.2011 16:04
Двете стъклени тръби от какво стъкло са?УВ лъчите не преминават през силикатно стъкло.
Я дай да видим бюрото.

бюрото ще го снимам и ще го кача по-нататък смятам там където седи човека на него тоест по средата да поръчам да ми направят три чекмеджета и вече няма да си личи че е било бюро

: 07.06.2011г 20:08ч
това е бюротоkoifish

бюрото е много здраво и е някъде от 60-те години лошото му е че много тежко, допълнително ще го укрепя ще го чистя лакирам и няма да е там отива на правилното място. за хладилника беше счупен точно в края около надписите и беше изхвърлен аз се поогледах поогледах тръгнах си после се върнах и го взех беше изхвърлен пред една фирма за неонови свитищи надписи-даже не знаех че се казва хладилник а ето и какво направих вчера за да се задейства тази теме че имам въпроси пък ще видим


дайте съвет днес ще си играя с пистолета за топъл въздух после със тераколи кажете най- отгоре с какво да мине фона като завършващо покритие?
също така дали 8см грунд е достатъчен откъм фона искам да насадя повече растениица?

filio

Стиропора е отровен при горене. Не знам при топене дали отделя нещо, но аз не бих рискувал с термична обработка. Освен това ми се струва, че лошо си го започнал. Трябвало е да оставиш стиропора по дебел, за да има на къде да дълбаеш и да останат по изпъкнали части. Не знам какво ще слагаш в акарариума, но ако ще има корени сега е момента да "вградиш" няколко във фона. Накрая при запечатката е хубаво да наръсиш с някакъв пясък, за да изглежда цялото нещо по естествено. Аз не съм правил такова нещо и не мога да те посъветвам за материалите. Виж тази тема. Направо може да пишеш на автора за повече информация.
http://aquariumbg.com/forum/snimki-na-akvariumite-na-chlenovete-na-kluba/paludariumat-na-mitko/

ivotri

За какво ти е този хладник? В Пловдив мога да ти кажа магазин за стъклария. Там има такива неща, но са скъпички. Не видях че си от София, но попринцип ако търсиш само в магазани за химична стъклария има такива хладници и те са различни видове и размери.

koifish

Трябвало е да оставиш стиропора по дебел, за да има на къде да дълбаеш и да останат по изпъкнали части.

Мерси за съвета найстина беше грозничък та го преработих с 2 пещери и се получи, иначе беше в една равнина но понеже взе да гълта много стириопор 1 голям лист 2/1 метра та го правих тънък затова така изглижда и ходих да купувам още стириопор отзад добавих 2 листа от по 2см да скрия тръбите и там изкопах пещерите. С пистолета за топъл въздух го минах целия, ефекта беше че се заоблиха ръбовете все едно че водата и подводните течения са ги заглаждали векове наред, и стириопора стана много твърд даже много и трудно се режеше. етоедна снимка след първата ръка т.е. 2ра защото преди това го грундирах.


извинявам се за качеството но всички снимки ги правя с телефон
: 09.06.2011г 14:02ч
По-натататък ще го снимам отдалече за да се видят пещерите.
инче междувременно прафя и филтъра залепих на дъното на съда 2 камачета за въздух от по 10см с две отделни мъркучета за да мога да включвам 2 помпи за повече въздух, при камъчетата имах проблем че мущуцити им бяха с дупки ит 1.5милиметра което не позволяваше на помпичката да ги напълни хубаво с въздух та се наложи да ги разпробия на ръка до 2.8мм сега са като фурия правят много мехури което за мене беше много важно. Също тока запоих вътре в нагревателя и жиците на този проточния дето е от кафе машина и го монтирах на фланеца на бойлера


вчера купих някакъв предпазител за нагревателя за всеки случай
: 09.06.2011г 15:03ч
В хладилника ще поставя ултравиолетова пура (още я нямам струва около 50лв) 35ватова от дългите по 1.2м и около тръбата ще тече водата която излиза от филтъра и чак тогава ще влиза в аквариума, щях да правя този ув филтър за езерото с коите но там не ме оправят 35вата така че остана за аквариума.
: 09.06.2011г 15:03ч
Ето и снимки след третата ръка ще трябва да го мина още толкова пъти, но всеки път става все по добре и по-тежко
Всеки път го боядисвам със различен нюанс след тази снимка има и 4-та ръка с бял цвят, а накрая искам да го направя черно като грунда който имамтука в тази кутия от стабилизатор монтирах проточния нагревател и предпазния клапън е след снимката има малко доработки отстраних лустер клемата и запоих всички връзки после ги изолирах с термосвиваем шлаух и ги нагрях до 500градуса с пистолета за топъл въздух- предпазна мярка срещо късосъединение.

Публикациите са слети: 23.01.2018 12:12

ето 3д фона след 7-ма ръка

Slavov


koifish

Днес навъртях още 2 ръце на фона, но утре като изсъхне ще се опитам да докаръм цвета на грунда, които е от сиви камъчета с размер 8-12мм. сложил съм в една бяла чиниика от тези камъчета залял съм ги с вода и се опитах днес да догода три цвята близки до тях оказа се много трудна работа. Като изсъхне фона си променя цвета, което не е много хубаво защото отгоре като последно ще го запечатвам с две ръце прозрачен филм и няма да мога да му променя цвета. Иначе филтъра които прилича повече на установка за дистилиране на ракия е на 90 процента готов, остава да му монтирам един кран на 1цол-входа за мръсната вода от аквариума и да го напълна с керамика в долната част. Ще сложа около една педя керамика отдоло (поради финансови причини) и нагоре ще го пълня в последния момент преди стартиране с една две кофи (колкото побере) филц от филтъра на езерото с коите защото е работещ филтър и по филца има бактерии. Също така мисля да сложа и полвин кофа тиня от филтъра на дъното на аквариума под грунда. Как мислите това с тинията дали е добра идея??? Чудя се също дали да напълня аквариума с вода от езерото поне 100тина литра или повече???? Дайте съвет.
: 13.06.2011г 22:10ч
3д фона е готов, остава му само още една ръка със запечатващ филм. Преди да ви покажа крайния резултат ще ви покажа и една от двете грешки които направих. Понеже имам сиви камъни за дъното гоями около 10-15см с бели успоредни ивици във тях реших да направя и такъв ефект върху фона. Първия път ги нарисувах но не станаха добри и се наложи отново да мажа целия фон. Втария път разбърках бял разтвор и вместо да рисевам ивици сипах разтвора в празното шише от силикона и с пистолета нанесох белите ивици. Получиха се релефни и доста добре, но аз реших че това не са мойте ивици и докато не са втвърдили ги измих с вода. Ефекта беше че долния слой от ивиците вече е втвърдил и останаха бели следи подобни на тези в камъните. Дълго мислих и накрая реших че ще оставя фона така.
,но като се сетих колко много работа съм хвърлил по него реших че ще е грехота да го сложа в аквариума и го намазах отново. Следващите снимки са на фона в крайният му вид намазан и с една ръка запечетка на последната снимка съм капнал вода и тя не попива а се пързаля върхо повърхността, но въпреки това съм решил да го намъжъ още два пъти за по сигурно. Направих и още някалка скали които ще ги залепя по-напреде от фона за да получа дълбочина в аквариума. Има и една скала с два отвора като мост тя е 92 см дълга и ще я монтирам пред фона така че да скрие отворите в него които ще отвеждат водата  към филтъра. Сложил съм една кутиика от горчица малка за да добиете реална представа от размера. Фона на снимките изглежда много по-зле отколкото е в деиствителнос, като го гледаш не се забелязват толкова мацаниците както изплувант на снимките
: 14.06.2011г 21:09ч

: 15.06.2011г 09:09ч
Това е завършения фон следва миене с мъркуча и поставяне във филтъра на басеина за една две сезмици, там ще го въртят 10 кубика вода на час ще се завъдят бактерии и т.н. от мене толкова за фона за него НЯМА ДА ПИША ПОВЕЧЕ на дневен ред е долапа за аквариума.

Slavov


vanko77777

Това е нечовешко! - викаха канибалите, четейки вегетарианско меню.


20l.-Скаридарник
40 l., 207 l., 462 l.
462l.-Астронотуси, 7 бр. Myletes rubripinnis (Сребърен долар) и сом Птеригоплихт гибицепс

koifish

да този фон найстина е интересен, надявам се и моя да стои добре във водата.
Фона ми е готов поръчал съм стъклата за аквариума филтъра ми е на 95% готов- само трябва да го монтирам до аквариума и на място да го пълна с керамика, и още не съм се заел с бюрото но то не е много работа, надявам се следващата седмица да мога да кача снимки на бюрото, защото стъклата може и да се забавят малко

Slavov


koifish

докараха ми стъклата за аквариума сега трябва да купя силикон, моля къжете какъв да си купя и откъде????????????

Rainbow sid

Колега,аз мисля, че DOW CORNING е добър избор, но поразпитай защото имаше тема за кофти пратка.Мишо спомена, че черния е добър.
http://rainbowzoo.alle.bg/            Зоомагазин "Рейнбоу"

АМАЗОН

DOW CORNING 881 и задължително поне 3мм фуга между стъклата.

discus

Чак 3 мм не са задължителни, задължително е да има фуга(минимум 1 мм) и ако човека не е лепил нека си приготви дистанционери.

koifish

Благодаря колеги в понеделнек отивам да си купя силикона, а що се отнася за фугата стъклата са ми за 3мм фуга

paolo6481

Ама и теб си те бива!Как само изпипваш нещата.Де да имах твоето търпение!Само да спомена че това почистване на филтъра с въздух изобщо не ме вдъхновява.На пясъчните филтри за басейните се използва обратен поток вода за промиване.Предвидил си и такъв вариант но сигурно точно той ще върши работа.Успех!И продължавай да ни информираш!

xoxi

Цитат на: paolo6481 в 24.07.2011 19:07
Ама и теб си те бива!Как само изпипваш нещата.Де да имах твоето търпение!Само да спомена че това почистване на филтъра с въздух изобщо не ме вдъхновява.На пясъчните филтри за басейните се използва обратен поток вода за промиване.Предвидил си и такъв вариант но сигурно точно той ще върши работа.Успех!И продължавай да ни информираш!

С потока на водата се пуска въздуха който увлича боклуците и те излизат с водата .Технологията се използва за почистване на езерните филтри изработени от чакъл и пясък *DRINK*.колегата има езеро и  е бидял ефиктивноста при езерото и затова е решил да си направи такъв филтър и на аквариума.Извинявам се за спама

paolo6481

ОООО този е от добрите спамове :-D Аз изобщо не съм разбрал че въздуха ще се пуска заедно с водата.Влагодаря за полезното инфо.

zelenilkata

Браво колега имаш добър замисъл и  според мен ще стане доста красив аквариум Поздрави
Да имах твоето търпение  *DRINK* *DRINK* *DRINK* *DRINK* *DRINK* *DRINK* *DRINK* *YAHOO* *YAHOO* *YAHOO* *YAHOO*

Slavov

Ебати търпението имаш, цял сезон го точиш, ако бях на твое място, вече щях да имам водорасли и болести. Евалата! И ЗАПОМНИ "Всяка тема може да е интересна, но тънкостта е в снимкитеее!!!!" -народна поговорка.

koifish

Първо избих краката на бюрото, след това му навих 150-тина винта и дървена рамка от греди 5/4см. С една дума го постегнах.
: 04.08.2011г 16:04ч

: 04.08.2011г 16:04ч

: 04.08.2011г 17:05ч

: 04.08.2011г 17:05чПосле с фин камък минах кантовете на стъклата с вода.

Залепих с гафер дискети за задното стъкло така като го долепя до дъното да се образува 3мм фуга. Същото повторих с двете страни и хванах стаклата с гафер. По4нах да пълня дънната фуга 3/12/1600мм с силикона, оказа се много трудно добре 4е пистолета ми за силикона е много здрав. Отиде 2.5 туби силикон за вси4ко-много фира има нешто за което не се бях сетил. След като запълних фугите издърпах дискетите и допълних със силикон.
Следващия етап е залепването на фона към дъното и стената, отново грешка: понеже в последния момент увели4их висо4ината на аквариума. И се наложи да подлагам стириопор под фона. От там се наложи пове4е грунд и той стана около 9-12см съответно с 25кг пове4е. Както и да е подложих под грунда и депрон за по-сигурно. Уплатних фона отляво и дясно с пяна, на следващия ден запо4нах процедурите по бойдисването и.

Залепих предното стъкло и на следващия ден разпънките. След 2 дни го напълних да го пробвам дали ще издържи дъното защото се оказа 4е бюрот не е равно- плота беше по-нисък където са ръцете и имах притеснение.

Изсипах едно 4увал4е с компост за разтения на дъното и отгоре го полях с 6 литра тиня от филтъра на басеина-тъмна, 4ерна, смърдяща. Нея я покрих с грунд от стар аквариум 0.5мм отгоре насипах 60кг едър грунд 1.5см и запо4нах да аранжирам скалите. Пълних го с мърку4 върху скалите около 40минути, и о4аквах да е мътен поне една седмица заради тинята, но уви не се вдигна никаква мътилка, грам прашинка нямаше за мое у4удване.

koifish


koifish

Монтирах и "Големият адронен колайдер" стана много грозно следващата стъпка ще е да направя капак на аквариума и да скрия колайдера, а преди това пуснах първите обитатели 30бр Кои на 1.5-2см та вече има живот в аквата.
Имам един елементарен въпрос има едно разстение прилича на кабомба но като го купих беше червено сега вече стана зелено на какво се дължи това на много светлина или на недостик на такава??????

АМАЗОН


anasarka

Колега каква е идеята на тоя аквариум?  Растителен ли ще е? И ако ще е растителен, като гледам така ще е в холандски стил предполагам. Осветлението ще ти е недостатъчно, ако ще става растителен. Интересни са камъните, от къде ги взе? Ако аз имах такъв голям съд щях да се пробвам да направя Iwagumi.
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

koifish

за начало ще е общ аквариум с много видове риби, е да ще се опитам да го направя нещо като холандски. по-натам ще видим това   Iwagumi   е  отлична идея не се бях сетил можеби след някоя и друга година да го пробвам за разнообразие  :-)
Иначе филтъра изчисти най-накрая прашинките, освен това е пълен с малка рибки най-вероятно гупи също така понеже го чистих няколко пъти запроба повече отколкото е нужно като го чистя с кепче после вадя от кофата ларви на водно конче и ги пускам в аквариума дълги са до 4мм и рибите много им се радват.

koifish

Ето го грозният филтър още не съм го затворил в долап. Вече няма ларви на водни кончета в него но затова пък е пълен с дафни  *JOKINGLY*  много се радвам защото си личи че са ново поколение дафни и със всеки изминат ден се събират все повече и повече във филтъра който монтирах заради най-финните прашинки- филтър за водопровод веднъж седмично го чистя и исипвам дафните в аквариума. Наложи се да му направя и байпас заради дафните направо да се връщат в аквариума. Друго интересно е че няма циклопси- преди имаше, може би заради светлината-големият филтър не е прозрачен ето малко снимки:

: 13.09.2011г 17:05ч

koifish

Най-накрая направих капака на аквариума.
Монтирах 4 пури по 36вата и 2 от 58вата остажих ги да светят от 12до20.30 всеки ден с реле и заминах на по4ивка за една седмица като се варнах през предното стакло на аквариума не се виздаше нищо--толкова беще зеленясало бихте ли ми казали как да настроя осфетлението имам 5 релета за време и мога да варза пурите отделно-- 2 от 36вата са с едно запалване другите са самостоятелни????

koifishkoifish

Понеже имам въпроси на лични за з-Д фона реших да отговоря тука за да могат всички да го прочетат.
Фона е мазан с три цвята фуга за плочки за баня 7-8 пъти като между всяко мазане е необходимо пълно исъхване първите два пъти е мазан с много рядък разствор от фугата после вече с по-гъст, но не много за да може да се разнесе хубаво. Чак на четвъртото мазане вече се оформи като фон. Като грешка се оказаче фона е мнго релефен, трябваше да е по-плосък, но аз исках този ефект на такива скали, но найстина трябваше да е почти в една равнина- пак по същия начин лепен стиропора но между отделните ребра височината да не е повече от 1см. Аз го направих по съвети от колеги за да се крият риби там, но това не се случва напрактика. Като финишен слой има две ръце запечатка за фуга, всичко се нанася с бояджийски четки аз използвах 4-р размера, но ако фона не е толкова релефен ще са достатъчни само 2 четки, дори само една.

koifish

ето и уве филтъра най-накрая се захванох и с него след като купих частите още през ноември
Запоих пурата и я монтирах в стъклената тръбатова са входа и изхода за водата, зеленото е изхода той ще е под входа лампата ще седи вертикално. На входа съм сложил тройник през които ще подавам СО2 и тъй като тръбата е 140см се надявам да разтваря напълно СО2-то.

това е долния край между двете тръби-стъклената и външната съм сложил един О-пръстен 65мм, не се вижда много добре на снимката, които уплатни много добре за да не изтича водата от там, е после го и силиконирах за всеки случай.това е готовия уве филтър. Принципът е следният- Водата влиза отгоре от сивата капачка и преминава между корпуса и стъклената тръба, движи се надоло. После влиза от долния край в по-малката тръбичка и пак се качва нагоре откъдето излиза от долният зелен мущукkoifish

е мерси тази подледната снимка е станала супер абе друго си е техниката

anasarka

Това на втората снимка от долу на горе, тръбният бъркоч не те ли дразни?
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

koifish

направо ми къса нервите но понеже след като колегата направи снимките и 10 минути след това се спука един мъркуч та разбишках всичко и сега има съвсем друга конфигурация отне ми 2 дни по 5часа да го оправя, но нали е в шкаф та не се вижда

koifish

Ето малко снимки от направата на капака за аквариума и осветлението в него.

Първо сглобих плоскостите от ПДЧ предварително ги бях бойдисал два пъти там където ще са снадките и отвътрешната страна.


После залепих фолио за направа на огледала. На снимката се вижда предпазното прозрачно фолио с надписи което в последствие се маха. Фолиото го намерих много трудно в Бриколажите има подобно но не е толкова качествено и стои матирано, а и е много тясно. Фолиото е от един цял лист и дори там където е пантат на капака съм го прегънал и залепил върху нея без да го режа- по този начин предпазвам капака допълнително от влага.

На тази снимка съм наредил пурите, като за целта купих едни много елегантни метални щипки.
В задната част на капака закачих всичките ел.стартери- Всяка пура е на отделен само две от малките пури-36ватовите са на общ


В Капака има 2 пури по 58 вата и 4 по 36 вата. Само две от 36 ватовите са Гро лух на силвана. Сега обаче ще монтирам още 2 пури от по 58 ватаЗа да увелича ватовете, въпреки че когато светнат всичките пури аквариумът изглежда много добре осветен, но като се сметнат ватажите спрямо литрите не се получават сметките

: 23.04.2012г 11:11ч
Това пък е самоделния външен дифузер за СО2:Оказа се че работи много добре: При 80 мехурчета в минута СО2-то се завихря и се разтваря само горе в капачката.
                                                        При 120-180 мехурчета в минута вече се получава по-голяма СО2 Възглавница- около1.5-2см под гърлото на бутилката.


Ето как го сглобих:
Използвах бутилка от минарална вода нарочно с такава форма та да може да се разтварят мехурчетатат в горната и част- в сверата.
ПВЦ тръбичка.
И стара градинска пръскалка.Пробих пръскалката така че да може през нея да мине тръбичкат и да монтирам бутилката.После всичко залепих с Двукомпунентно лепило така че тръбичката да смуче вода с разтворен в нея СО2 газ от дъното на бутилката а Самият Газ го подавам преди Помпичката която го разбива и след това влиза в пръскалката- хоризонтално, преминава през нея и през бутилката и оттам  в Аквариума.

: 23.04.2012г 12:12ч
Това купих от Камоци в София за 112лв:
1.Редуцир винтил.
2.Електромагнитен винтил за 220 волта с консумация 5 вата.
3.Иглен винтил.
4. Шаиби,редуктори за връзка по между им и един щуцер.
Момчето беше много любезно и ми го сглоби за по-кратко време от самата продажба и издаването на касовата бележка.

След като го монтирах на Бутилката за СО2 Ел.винтила много силно шумеше и грееше много. Аз бях питал колко ще грее и момчето ми отговори че е нормално и да пари да не може да се държи с ръка някъде около 60 градуса. Но за шума нищо Щях да го сменям но след 3 часа работа спря да шуми и сега издава много лек шум. Бихте ли ми казали по колко мехурчета в минута да пускам.

geniusloci

Да кажа, че системата изглежда чудесно на живо, снимките просто не го показват. Да са му честити всички нови гадове!

_Kirilov

Колега извинявам се за спама , но не видях от колко милиметра е стъклото :?

koifish

Цитат на: geniusloci в 20.11.2012 19:07
Да кажа, че системата изглежда чудесно на живо, снимките просто не го показват. Да са му честити всички нови гадове!


Искам специално да ти блогадаря за всичките гадове, че вчера не успях и да ти напомня, че ще е много хубаво за форума да си побликуваш морето за тазгодишният конкур, който започва от декември.

П.П. Плюс това можеш да направиш страхотни снимки технически де.
: 21.11.2012г 08:08ч
Цитат на: _Kirilov в 20.11.2012 20:08
Колега извинявам се за спама , но не видях от колко милиметра е стъклото :?


дъно-12

стени и разпонки- 10

koifish

Направих нов СО2 реактор с въртяща се турбинка задвижвана от водата за външен монтаж.Използвах: 1.Чаша за безалкохолна напитка.
                  2. Турбинка от стара помпа.
                  3. Тръбичка.
                  4. Гребен.
                  5. Стара градинска пръскалка за вода- тип охльов.

От гребена изрязах 4 парченца които залепих на турбинката

Разглобих с помоща на Кореселин пръскалката
Ето по този начин ще стои турбинката в пръскалката
На долната част залепих четрите гребенчета а в тръбичката на турбинката се наложи да залепя един О-пръстен за по-добро лагеруване на перката около тръбата през която трябва да минава водата с разтворения газ.
От една спринцовка изрязах конусче от буталото което залепих на дъното на чашата-по средата, така че да държи тръбата изправена после при монтажа

Пробих отвор в пръскалката колкото да мине тръбичката, залепих я плътно. После монтирах готовата турбинка под нея залепих парче по-широка тръбичка на която да се върти турбинката. Залепих внимателно чашата на охлюва като тръбата влезе в отрязаното бетало на дъното на чашата  и се получи реактора от първат снимка.

Идеята е водата след филтъра да преминава по хоризонталната тръба на охлюва там да се завихря и турбинката допълнително посредством въртенето да разбива СО2-то. После водата се движи надоло през чашата о от дъното влиза по вертекалната тръба и отива в аквариума.

evgeni200

Супер е станал :-)
От перка няма нужда ;-)
Чашата колко е висока?

koifish


evgeni200

На перката се затлачва оста и спира да се върти.
Височината може и да е достатъчна да не вкарва балончета.

koifish

Не намерих по-висок съд, следващия път ще кажа как работи и с какъв дебит помпа.

evgeni200

Пиша ти данни на моя реактор:
Височина 50 см
Обем точно 2 литра
Помпа 1600 л/ч
Пета година захранва 360 от една година 450 литра

koifish

А това е полезно, колко мехурчета разтваря в секунда имаш ли някъде снимка на реактора?

evgeni200

Цитат на: koifish в 06.12.2012 18:06
А това е полезно, колко мехурчета разтваря в секунда имаш ли някъде снимка на реактора?


Мехурчета в секунда не мога да ги преброя(доста)
Принципа е същия на твоя без перката :-)
http://aquariumbg.com/forum/snimki-na-akvariumite-na-chlenovete-na-kluba/akvariumat-na-vesko/15/

koifish

Video - TinyPic - Free Image Hosting, Photo Sharing & Video Hosting

Това ще е автоматичен деспензер за подаване на торове в аквариума.
Имам малък проблем на клипа се вижда как колелото което се задвижва от двигатела се гъне-та някой да даде идея откъде мога да купя някакво здраво такова??????

crxx

извинявай за глупавия въпрос , ама какво е това което си снимал че не сващам аз  :-[

koifish

Диспензера за подаване на Микро и Макро торове в аквариум. Използвал съм две стъклени спринцовки махнах им буталата и завих на тяхно място шпилки с които могам да регулирам подаването на различни количества от торовете. още не съм го завършил но като го направя ще обясня стъпка по стъпка всичко. Моля дайте идея за жълтото колело което съм сложил върху оста на двигателя от къде да взема ново такова??

xoxi

Най лесния начин е някой стругар да ти направи от дърво ,желязо ,текстолит,или потърси от някоя детска играчка.Моторчето от микровълнова ли е .

koifish

Цитат на: xoxi в 03.01.2013 14:02
Най лесния начин е някой стругар да ти направи от дърво ,желязо ,текстолит,или потърси от някоя детска играчка.Моторчето от микровълнова ли е .

Да от микровълнова е

_Kirilov

Цитат на: koifish в 03.01.2013 15:03
Да от микровълнова е


Щом като е от микровълнова значи трябва да има една зъбчатка на него - изрежи това кръглото нещо на което си закачил буталцето така , че да го центрираш на зъбното колело което е на моторчето.

Другия вариант е да му направиш една редукция с някакви макари под ръка - колкото по-бавно се върти , толкова по-прецизно може да бъде. Малка на моторчето и една голяма на която да се закачи буталото.

koifish

Мерси това с макарата ми хареса ще намеря лесно такава пластмасова и ще си реша проблема. Ще изрежа единия и край и ще я надена дирекно на моторчето. Иначе то е 4 оборота в минута а огъването идва от това че едната спринцовка е от 79година и много трудно се издърпва не знам дали ще намеря такава нова. Някой знае ли мога с нещо да смажа О-пръстена на спинцовката???

свилен стефанов

Може би е по-удачно да подмениш О-пръстена,защото се е втвърдил с времето.
Мое мнение
Поздрави и успех!!!
От повече глава не боли.

_Kirilov

Цитат на: koifish в 04.01.2013 10:10
. Иначе то е 4 оборота в минута а огъването идва от това че едната спринцовка е от 79година и много трудно се издърпва не знам дали ще намеря такава нова. Някой знае ли мога с нещо да смажа О-пръстена на спинцовката???


Мисля , че ще ти свършат работа О-пръстените които се продават по железариите за водопровода.
Иначе за смазка или много малко вазелин или от пастата която се продава за филтрите за смазване на уплътненията да не текът .

koifish


Така изглежда засега крайният варянт на диспензера. За да не изветряват препаратите понеже седмичните дози са 55мл. от единия и близо 90мл от другият, залепих на капачките по един клапан за въздух, така че когато спринцовките теглят от бутилките да влиза по малко въздух и същевременно бутилките да са херметически затворени ,за да няма изпарения от тях. Понеже разликата в препаратите е почти двойна смених едната спринцовка от 10 на 5мл-рова и не се наложи да си играя с настроиките на шпилките на буталата на спринцовките.

koifish

Не съм ви показал как пълня по около 200 литра вода при седмичната смяна:
Това е електронен проточен термометър  с време на реакция 1.5-2 секунди.
С него много лесно и бързо си темперирам водата, която влиза през филтъра в аквариума, пълня го за около 15-20 минути.

koifish

Купих тези 2 съндъчета за цветя които се поливат отдоло нагоре:На 5см от дъното на съндъчето се поставя решетка, по този начин на дъното на съндъчето се образува водна възглавница.
Съндъчетата са снабдени с поплавък които показва нивото на водата в тях.Идеята ми е следната: Да скача двете сандъчета едно за друго да сложа грунд в тях и да насадя Ехинодоруси и др. растения за надводно гледане. Ще  ги монтирам на капака на аквариума и ще пусна едната помпа след филтъра да минава през тях- водата ще минава отгоре надолу- през грунда и ще се връща в аквариума.: 29.01.2013г 11:11ч
Монтирах по един тройник в сандъчетата с накрайник който да предпазва от запушване, че ме е страх да не плувне всичко в хола, абе презастраховам се.Също така бойдисах съндъчетата черни, за да се вържат с аквата.

Георги

Майстор Сръчко  *privet*

Ама и доста инструменти и чарколяци имаш подръка, а?
Как мислиш да уплътниш изхода на водата от сандъците?

koifish

в момента чакам да стегне поксипола, защото със силикон не става- не лепи пласмаса.
Дайте идеи за растения моля???

Borko7

I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

koifish

Свършиха взех ги всичките едва ги събраха от мрежата, но аз си взех повече ако ми останат 1-2бр мога да изпратя на някой ако много иска- имам кафяво бяло сиво.

Borko7

На мен ми трябват за цветя точно кафяви. Поне фирмата производител знаеш ли? И цена/ размери?
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

koifish

Сетих се че ще имам проблем по начина по който съм направил оттичането на водата, защото ще има само около 1см вода на дъното поради това че двете смукателни тръби са точно там. Направих промяна и задигнах тръбичката в мястото откъдето трябва да се сипва вода в съндъчето. Така ще мога да регулирам нивото на водата в съндъчето както искам като издърпвам или натискам гофрирания мъркуч:


koifish

Направих 2бр. флейти като пробих много малки дупки с бургия така че да влиза само върхът на клечка за зъби:
Накрая на флейтите сложих по една тапа от кормило на велосипед с дупка около 5мм:Можби ще трябва в последствие да поразшира с 1мм-ва бургия дупките но това ще се разбере в процеса на работата.
Това са скачените съандъчета отгоре още не съм боядисъл в черно двете флейти.

: 01.02.2013г 10:10ч
Това са два мрежести филтъра от вътрешно тяло на климатик.
Извити са дъгообразно,
посредата има тръба с дупки отляво и от дясно:Ще ги монтирам в долапа под аквариума в един стар 75см-ров аквариум който щях да изхвърлям, но все не намирах време да го изкарам от мазето до кофата за боклук. От двете страни под ъгъл от 45градуса ще сложа два прожектора а самия шкаф отвътре ще облепя с огледално фолио.

Имам въпрос имам възможност да сложа един малък вентилатор от комп. да проветрява отвреме на време долапа че е много плътно затворен дали ще имам нужда или не???

danielm

Аз ли не разбрах, или в шкафа ще е водораслов филтър а над аквата - растителен?!

Асен Евгениев

Цитат на: koifish в 21.01.2013 11:11
Това е електронен проточен термометър  с време на реакция 1.5-2 секунди.
С него много лесно и бързо си темперирам водата, която влиза през филтъра в аквариума, пълня го за около 15-20 минути.

Това и аз ще го внедря за новата аква. *DRINK*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

koifish

Цитат на: danielm в 24.02.2013 19:07
Аз ли не разбрах, или в шкафа ще е водораслов филтър а над аквата - растителен?!


Да точно така права си някакви експерименти, пък да видиме....

evgeni200

Саксийките за какви растения ще бъдат?
Аквариумните изискват висока влажност.

danielm

Цитат на: koifish в 25.02.2013 14:02
Да точно така права си някакви експерименти, пък да видиме....

Яко ... през деня (като е светло) нитрати ще смучат растенията отгоре, вечер (като светнеш лампите) - в аквата, а през останалото време- водорасловия!
Само няма ли да е много трудно да чистиш водорасловия. Филтъра на климатика е мек и нежен, а за да махаш водораслите ти трябва нещо по-стабилно, което да може да стържеш.

koifish


asito

Изумен съм направо от уменията ти.Нямам думи.Сега остана само риби роботи да си направиш...

_Kirilov

Леле тая нимфея се е побъркала направо при теб.

Как се държи филтъра - отварял ли си го от както си стартирал аквата?

koifish

Цитат на: _Kirilov в 03.04.2013 19:07
Леле тая нимфея се е побъркала направо при теб.

Как се държи филтъра - отварял ли си го от както си стартирал аквата?

Нимфеята е огромна наистина даже и цъфтя.
Наложи ми се да отворя филтъра преди няколко месеца защото на дъното една заварка сълзеше доста сериозно и го разкачих целият. Изкарах всичко от него измих го и сега мога да ви кажа с гордост че в близките 3години при тази експлоатация на филтъра няма да има нужда от чистене. източвам един път седмично по около 100л през филтъра някои път по 200 зависи от времето.

_Kirilov

Адмирации.    *DRINK*

Колко време изкара без да го отваряш и в какво състояние беше вътре?

Аз започнах "умиването" на топ филтър - чертежите са ми готови , само остава да видя дали някой стъклар ще се навие да ми среже толкова елементи . Ако намеря такъв ще направя тема със показани чертежи и изработка.

koifish

Година и четри месеца, при наличието над 200бр риби в аквата мръсотията във филтъра беше нищожно малка- нямаше наслояване само имаше тиня около самите камъни но нищо сериозно падна само с едно плакнене. През тази година то не беше местене на растения разматване на аквата езеседмично, много мътилка съм вдигал. Сега когато флората съм я закрепил вече не дигам тинята която бях налял в аквариума първоначално под грунда с непрекъснато пресаждане и ровене. Пусни си една тема за топ филтъра и един ценен съвет да получиш може да ти е от полза.

koifish

Това е новият ми разбивач на СО2- дифузер с 2,2w помпичка:


Помпичката я купих за 1лв на старо защото и липсваше "охлюва"- тази част която завихря водата, но на мене не ми трябва. Исках перката да разбива мехурчетата СО2 на по-малки за да подавам малко повече въглероден двуокис в аквариума. Отначало мислех да нарежа витлото с ножица да стане нещо като гребен, но то прави такъв миксер в този буркан, че не беше нужно.koifish

В момента подавам 155 мехурчета в минута (с вътрешен диаметър на тръбичката 4мм) от 8,00 до 18,00ч, с 2 прекъсвания от по 30 минути в 10ч и в 14ч с цел да се разтвори количеството натрупан СО2 в буркана, за да не се обръзува "възглавница" от газът. Миксерчето работи от 8,00 до 20,00ч- с 2 часа повече от подаването на СО2-то и го разтваря напълно засега.

Публикациите са слети: 06.02.2014 18:06

Цитат на: evgeni200 в 06.12.2012 18:06
На перката се затлачва оста и спира да се върти.
Височината може и да е достатъчна да не вкарва балончета.


Беше прав перката се затлачи и тъй като не се разглобява сега не мога да я завартя.

Публикациите са слети: 06.02.2014 19:07

тука ще стане яко ОБЪРКВАНЕ цитата ми се отнася до предишния дифузер който съм побликувал на по-задната страница- за неговата перка не за този

koifish

Завиших бройката на мехурчетата с 50 и станаха 205 бр за минута, но се наложи да намаля времето на подаването с 2часа-до16.00ч., за да може СО2-то да се разтвори до 20.00ч. докато работи и миксерчето.

Slav0v


Papunqka

Съжалявам, че те връщам толкова назад, но ако ти изгори някоя пура, какво правиш? Иначе аквариумът е невероятен! Много ме впечатли, че си си направил почти всичко сам   *BRAVO*

koifish

Още не ми е изгоряла, иначе предполагам че ще я сменя, но вече с Т5-ца.
Използвам въпроса на колегата, за да попитам дали ще имам проблеми ако сложа пура Т5 54W на ел. баласт който е 58W от пура Т8 ???

Penta

Цитат на: koifish в 19.02.2014 09:09
Използвам въпроса на колегата, за да попитам дали ще имам проблеми ако сложа пура Т5 54W на ел. баласт който е 58W от пура Т8 ???


Няма да тръгне :(

koifish

Цитат на: Penta в 19.02.2014 10:10
Няма да тръгне :(

Да не се пробвам, така ли?
Изобщо не ми се копуваха нови баласти.

koifish

Най-накрая се реших да махна "моста" от аквариума и да освободя място само за растения. След отлепянето на моста от единия край той изплува със страшна сила и се счупи на две защото другия край остана залепен.Иначе моста беше здрав даже не е влязла никаква мръсотия между елементите, така че с фуга стават да се правят задните фонове.


После добавих грунд на мястото където беше фона. Можете да напълните пластмасова бутилка с нов грунд, обръщате я наобратно в аквариума и като я местите добавяте грунд където е необходимо. При изтичането на грунда бутилката се пълни с вода и увлича всичката мръсотия от новия грунд вътре в бутилката, после я запушвате и изхвърляте мътната вода която вече е вътре в бутилката. По този начин в аквариума не попада никаква мръсотия.

koifish

След като разместих по-голяма част от растенията реших да направя и малко глинени топчета за да ги подхраня на новите им места. Взех топка глина и я нарязах с пластмасова шпакла на филийки, после на ивици и след това на купчета:


От кубчетата направих топчета и с помоща на молив пробих по една дупка във всяко топче.
После спомоща на мерителна лъжичка от тест за желязо поставих в дупките Бял Кристалон, и с притискане на глината затворих дупките и между дланите наново завъртях топчетата:

Накрая с молива надписах топчетат, добавайки и малко графит:


След това поставих топчетата в една тава във фурната и на 40-50градуса съхнаха полвин ден, като включвах фурната за 10-тина минути на всеки час.

После поставих част от топчетат около корените на растенията и се приготвих за тестове:

Публикациите са слети: 05.03.2014 15:03

Това е растителният филтър в шкафа под аквариума:

Преди в колибката имаше дна тръба със закачена мржа в нея и водата течеше през нея за да се образуват водорасли, но такива се образуваха и по ехинодорусите в аквариумчето и по стените защото светеше по 12ч на денонощие и я махнах и сложик накрайника за фонтан който се вижда на снимката фронтално. Мъркуча на предния план качва водата в съндъчетат над аквариума и от там тя влиза в него диагонално на мястото на преливника.
koifish

Правих ремонт и използвах един къртач- махнах теракота, изкопах пода и част от стената и монтирах две тръби до филтъра. Една за източване на аквариума и една за пълнене, че смяна всяка седмица по 300 литра ми идваше  в повече- кофи, мъркучи, парцали и т.н.
      Тръбата за източване съм я изкарал чак на терасата, за да ползвам водата през лятото да поливам цветята- 300литра ми стигат да полея всички кашпи един път седмично. Ако е много топло през седмицата се налага в Четвъртък да полея малко цветят, за да изкарат до Неделното киснене. За зимния период съм сложил един троиник в шахтата при тръбите и директно в канализацията.
      Тръбата за пълнене има смесител за топла и студена вода, и проточния термометър който съм снимал по-назад в темата.

Публикациите са слети: 07.03.2014 21:09


Това са рибите в аквариума бройките са приблизителни защото трудно могат да се преброят :

Скалария Черна      4

Сом калихт      1
Неон червен      10

Неон инеси      10

Неон бял      5

Неон черен      10 http://s9.postimg.cc/y9769mi0b/Hyphessobrycon_herbertaxelrodi_s.jpg[/img]
Попче      2

Отоцинколус      1

Хемиграмус Родостомус+Блеери      20


Хокейки      8

Феломена      23
Хесемания нана10
Барбус пентазона      6
Вишнев барбус      15
Ембер тетра      4
Синьо кери      5
Тернеция      2
Разбора Клиновидна      12
Разбора Клиновидна      10
Коридорас Хастатус      12

Трихогастер Леери      2
Наностомус Бекфорди      12

Наностомус Двуичест      10
Наностомус Триивечест      10

koifish

    Вчера си купих от химически магазин химикали за направата на тор за аквариумните растения.
   Искам специялно да благодаря на колегата danielm за оказаната пряка помощ, на колегата evgeni200 за превода на статиите от руски, на колегата dido за калкулатора му, на колегата Bass_Maker за превода на статията по която направих нещата, няма да изброявам повече а ще напиша още веднъж DIY-ката.
     Купих следните неща:
     Калиев нитрат KNO3
     Калиев дихидрогенфосфат KH2PO4
     Магнезиев сулфат MgSO4.7H2O

     Железен сулфат FeSO4.7H2O
     Лимонена киселина

Купих празни кутии и ги надписах, като на капаците надписах по колко грама от всяко вещество се разтваря във вода и по колко разтвор приблизително трябва да добавям на моя обем вода.

Искарах везната с точност 0.01гр и пластмасови чашки и лъжички за всяко вещество. На всяка чашка надписах нужния грамаж и започнах меренето.

Първо тарирах чашкатаПосле започнах да пълна чашките, оказа се трудно но успях да ги закова


После напълних три бутилки от по литър, като Железния и Магмезииевия сулфат направих в отделни бутилки, а Калиевия нитрат и дихидрогенфосфат в една обща такава.


Вчера вечерта имах късмет, че колегата evgeni200 е разгледал публикацията и е видял грешка в надписа на чашката с лимонената киселина- 2.5гр. вместо 5гр. Искам да му благодаря, че веднага ми пусна лично съобщение  *BRAVO*. Също така след кратко обсъждане ми препоръча следната рецепта, цитирам го:
                            Забъркай това

Разтвор фосфат/нитрат - 1/15
KH2PO4 - 5.77 гр
KNO3 -  106.45 гр
Вода 1000мл (1 литър)
Концентрация в разтвора  PO4 - 4.03 гр/л  или 4.03мг в 1мл.  Нитрати NO3 - 66 гр/л.
За 100 литра вода 1 мл от разтвора дава  PO4 0.041мг/л, по NO3 - 0.66мг/л.

дозирането е 10 мл на 100 литра седмично
Добавя се през ден

профито също през ден дозата е пак 10мл на 100 литра

Един ден макро на другия микро - деня преди смяна не се добавя нищо
когато се сменя вода се започва с макро

Най долу са видовете макро торове
http://aquariumbg.com/forum/torove/dobavyane-na-azot-i-fosfor/

Профито има достатъчно магнезий - с допълнителен ще го предозирашТова е снимка на аквариума в сегашното му състояние:koifish

От пролетта сложих тази помпа за парно на филтъра:
_Kirilov

Колега как се развива цялата система ?
Някакви промени, нововъведения ?

koifish

Бях я приспал за няколко месеца с минимално осветление, но от вчера започвам да я будя-Заредих бутилката с въглероден двуокис и от днес ще увелича осветлението монтирах двигателче за грил на мястото на двигателчото от микровълнова в системата за подаване на препарати, защото гумичките на спринцовките явно поостаряха и 4ватовото двигателче блокираше. Това за грила го пробвах в магазина като хванах оста с клещи и то не отказа, така че се надявам да работи без проблеми. Имам проблеми с водорасли по растенията и се надявам до средата на следващият месец да ги реша. Системата ми не понесе добре торовете. Сега ще заредя с повече глутаралдехид който вече ще подавам във филтърната кана, та да се разтваря по-добре.

santo_traficante

Прочетох цялата тема с интерес и трябва да кажа, че ме изумява просто какво си постигнал. Нямам думи просто. :popcorn:
Човек трябва да пие с мярка. Иначе има опасност да изпие твърде малко. :D

unior

Какво е точно двигателчето което си сложил от грил, че и аз имам същия проблем ?

koifish

Двигателчето е от грил за фурна. Продава се за около 10-18лв в магазините за резервни части.

koifish

Сдобих се с този миксер от 70-те години и след като го ремонтирах и го ползвах няколко пъти по предназначение реших че ще ми свърши идеална работа за ежедневното торене на аквариума. Просто вместо доматен сок, черен пипер и сол сипвам в него доза тор с мерителна лъжичка добавям и вода догоре. После с натискането на единия бутон се задейства шнека който разбърква и разтваря за около минута съставките. След това слагам мущука на шейкъра в една тръбичка която влиза в аквариума и с натискането на втория бутон започва изсмукването на течността и отвеждането и в аквариума.
koifish

Преди три седмици монтирах тази помпа да върти водата през СО2 дифузера.Това ми помогна да увелича подаването на СО2 в пъти. В резултат още на 4-тия ден водораслите който се бяха натрупали по анубисите видимо намаляха драстично. Също така увеличих светлината, а след една седмица започнах да подавам отново торове в аквариума ежедневно. След три седмици вече имам много малко водорасли по растенията, ехинодоруса които беше станал зелен пусна 4-ри нови червени листа, които са двапъти и полвина по-големи и стигнаха повърхността на водата и вече стана отново Ред. В края на месеца трябва да ми пристигнат 3 пури Т5 80ватови и да ги монтирам в капака. С тях се надявам да намаля размера на ехинодорусите но не съм сигурен, че ще успея? Един път седмично сменям 50-60% от водата. Чудя се понеже грунда ми е от 2011г дали не наближава времето за подмяната му? В края на Април мисля да изкарам 2 кофи тиня от филтъра на езерото за подложка на грунда. Дали е време да го правя, като изобщо не сифонирам дъното което е с фракция 1,5см? риби нямам много а и ги храня на 3-4дни.koifish

Вчера най-накрая намерих време да извадя всичко от аквариума целта ми беше да сменя и промия грунда след толкова години отлагане. Отделих рибите в друг аквариум след два час ловене растенията съм ги изкарал в три 65л легени на терасата. Грунда също ми отне 3часа миене с маркуч като го разтилах на порции на терасата и с много вода го промих. С водоструйка директно взех да свалям водораслите по 3Д фонът защото беше започнал да се люпи на места, не помня с какво го бях мазъл но се оказа неефективно защото се размиваше при по силен допир добре че беше хванал водорасли отгоре които го предпазваха. На следващия ден реших да махна решетките през които влизаше вода във филтъра и установих, че зад тях е пълно с боклуци, корени, кал и много камъни от грунда, който още не мога да си обясня как са засмукани там. Добре, че ги махнах, защото се чудех защо помпата на филтъра загряваше на втора и трета степен през последната година. Наложи се да измисля нещо с по-голяма решетка и монтирах три сифона за баня с огромни решетки.

Публикациите са слети: [time]25.07.2019г 15:03ч[/time]

Когато покрия тръбите с грунд ще трябва да до купя някакъв аквариумът ще стане по-плитък което ще ме улесни в подръжката и съденето на растенията. Чудя се дали да сложа като подложка 2см фибран между тръбите, за да спестя от грунда?  Утре ще почна да мажа наново фонът с изолация за басейни поръчал съм бяла и сива. Притеснява ме само, че сигурно много ще се стича понеже ще я мажа на място но ще видим.

Публикациите са слети: 26.07.2019 20:08

Намазах първа ръка фона и залепих преливник за растителният филтър, който се намира под аквариума в долапа. Включил съм и въртящ се вентилатор, за да може да съхне по-бързо.