Автор Тема: 20 литра аквариум възможен ли е баланса?  (Прочетена 10888 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен mistar_ti

 • Saap
 • Потребител
 • *****
 • Публикации: 531
 • Пол: Мъж
 • Сап
20 л Аквариум

превод: на статия

Малък Аквариум-постоянна и проблемна тема.Как да го направим така , че да не стане газова камера за рибките?

Аквариумът на бюрото ви ... той не може да бъде много голям и това доста ограничава вариантите за неговото оформление, но все пак , за да създава в вас приятни асоциации , в него трябва непременно да е направено нещо пикантно.Пикантното в моя кавариум се явява Филтърът-Изворче
Ключевая вода, выходя на поверхность загубва въглеродния двоуокис, и се превръща в утайка карбонат калций порочно свързващ пясъка.Така могат да се образуват много причудливи по форма камъни.

Изворът снабдява водоема с вода с отлично качество, и по някога украсява брега с причудливи вдлъбнатини. А може ли в аквариума да се напрачи нещо такова?

За аквариста пясъка е отличен декоративен материал. С негова помощт може да се оформи аквариума на различни височини. В малко укрития от плоски камъни може успешно да се замаскират обслужващата техника, а с по големи – късове с различни форми се създава интересен релеф, структориращ и визуално разширяващ обема. Аз се пробвах да разреша тези задачи. В тази статия ще разкажа за оборудването и декорирането на малък аквариум с размер общо 20 л .
Основния проблем, който е длъжен да реши аквариста създаващ малък аквариум – да осигури необходимото количество вода. Биологичното равновесие в микро-водоемите е крайно неустойчиво. Няколко излишни малки трески ( които просто ръката не е достигнала ) или още една нова пусната и съвсем малка рибка – и в аквариума и вече амоняк и/или нитрати превишават всички допустими норми.
Проблема с недостига на кислород в малкото аквариумче също стои содтатъчно на преден план. Тук всички рибки се оказват в минимален обем на водата и разтворения в нея кислород свършва бързо.Какво може да се предприема за оптимизиране на средата обитавана от рибки?
Поставяне на стандартен Вътрешен филтър в много малук аквариум няма да донесе успех. Тук не можеш да сложиш устройство с място за филтриращ материал , защото просто няма място , но дори и да го вместите той ше се окайе прекалено мощен. Създаденото течение ше се окаже прекалено силно и всички растения и декорации, ще бъдат безмилосттно блъскани и изкоренявани. Прилагането и на съвсем малък филтър също е безполезно. Те не са снабдени с достатъчно количество филтриращ материал за необходимата и ефективна биофилтрация, но дори и те при стандартно използване могат да създадат прекалено силна струя. Може да снабдите малкия аквариум с малък аерираш филтър, който не е никак сложно да направите сами.
 
Това устроиство ще обезпечи биофилтрацията и снабдяването с кислород, но и ще създаде две неудобства, едното не толкова смущаващо, но второто- доста.
Първото неудобство – капките от излизащите балончета въздух. Това е доста неудобно, защото аквариума стои на вашето бюро, то ще бъде постояннона капки и наблздението отгоре ще е неудобно. Макар че, не ще и дума наното с скачащи риби така или наче трябва да се покрие.
Второто неудобство е най-същественото – шума от компресора за въздух. И ако вие спите или отпочивате и спите в тази стая е голям проблем. Отчасти този преблем е решен от съвременните компресори ( шумът от излизащите балончета остава ), но се оказва че може да го решите окончателно. Аквариума може да не произвежда никакъв шум ( изобщо не се базикам бииш ли ма ше викам ) , и при това доста добре ще се филтрира бодата и ще се насища с кислород. Ето как го направих сетих се да наблюдам изворче.
 

Този резултат е мой опит да оформя малък аквариум с добър ефективен и безщумен биофилтър.Снимката е направена три седмици след пускането. Водоема е достатъчно заселен с малки но достатъчно подвижни същества, които си киризя. В Аквариума има 4 (Sphaerichthys osphromenoides), 6 (Barbus titteya),  6(Barbus gelius), 7 (Rasbora axelrodi), 6 още малки (Epiplatys annulatus), 2 (Otocinclus affinis), 3 (Caridina sp. Bumblebee) 6 (Atyidae sp. Cherry Shrimp).
Амоняк и нитрати в водата няма, нитратите са около 10-15 мг в л, рН=7.7, кН=6, GH=10. Всички риби се чустват прекрасно

Дайте да видим Подробно как е устроен безшумния, но достатъчно мощен филтър, който не бълбука и не въздава в аквариума водовъртеж.
1.Използвах малка хонтанна помпа MC-450( става и МС-320 ) от ЗооОнлайн магазин и обикновенна пластмасова бутилка 0.33 л. Съединих ги посредством самоделен дифузор от долната част на спринцовка.
2. С помоща на поялник стопих отверстие с подходящ размер за спринцовката, а   на  спринцовката махнах носа ( издаденото дето са слага иглата ) и направих възможно най- много дупки. Това е жълтата спринцовка на снимката.

3. Сама по себе си самата помпичка е устроена доста просто. По нататък тя леко ще бъде разединена от модула за филтрация : дифузиора ще се остави на филтъра но самата глава леко ще се отдели от преходника
4.На дъното на бутилката ще бъде насипан ЗЕОЛИТ от по голям размер  ( 0,8-1 мм ) зърната няма да притискат плътно дифузера и няма да го омесва толкова с водата, на високото ЗЕОЛИТА ще е с по малки размери около ( 0.2-0.3 мм) за да може да се осигурява по голям контакт на водата с филтриращият материал.В зеолита има една интересна особенност : По време на експлатацията той практически не се зацапва , ето защо филтриращия модул трябва да бъде мит много рядко 1 път на 3-6 месеца или изобщо.

Помпата изпомпава водата отдолу. Водата Преминава през пълнителя се влива обратно в аквариума, по външните стени на бутилката. При този метод не се създава силно течение и водовъртежи, в същото време водата в аквариума се омесва. Процеса е почти безшумен. Излизащата от филтъра вода се стича долу на тънки слоеве, по този начин тя отлично се насишта на кислород.
Следва да отбележа, че цеолита представлява  прекрасен субстракт за развитието на нитрифициращи бактерии. Те не са много, в първата седмица нивото на нитрити постоянно се стреми да превиши концентрацията 0.4 мг/л. при безопасната за рибите норма 0.2 мг/л. Аз бях толкова нетърпелив, като начиначещите акваристи и въпреки че това не трябва да се прави () пуснах почти всички риби едновременно. И испях да се спрая с положението само с масирани смени на водата.

Ето как изглежда филтъра. Аз закрепих към него малко явански мъх и веднага замаскирах пластмасовата бутилка.
http://store3.data.bg/mistarti/20%20L/img10.jpg
Първоначално водата е мътна, но скоро става кристално чиста. Растенията са малко слаби и са леко бракувани но след 2- седмици светене с енергоспестяваща лапма една ( 11 вата ) и с добавянето на още една от белия спектър всичко се оправи.

Трябва да се признае че гърлото на бутилката не е особенно декоративна но мове да се замаскира с някакви папрати


И така при мен се получи едно малко аквариумче на бюрото ми и мноого му се кефя

Кофти превод но толкова мога. Просто ми хареса статийката и съм я взел от http://www.vitawater.ru/
Престои да преведа евентуално за разможаването на скаридите
http://www.vitawater.ru/aqua/other/krevet1.shtml
http://www.vitawater.ru/aqua/other/krevet2.shtml

« Последна редакция: 28.03.2007г 09:09ч от mistar_ti »
3 литров буркан с отомбачена зеленясала вода

Неактивен denzel

 • Потребител
 • *****
 • Публикации: 445
 • Пол: Мъж
 • born IN water
  • Search Engine
Re: 20 литра аквариум възможен ли е баланса?
« Отговор #1 -: 23.03.2007г 21:09ч »
за мен е много добро това с бутилката,направо генилано. евалата на братушката !
ако не издържа още дълго на шума от помпата на 20л ми аквариум,ще се захвана да го направя това... само незная от къде ще си намеря такава попмпа ?

Неактивен sloncho

 • Вманиачен
 • Потребител
 • *****
 • Публикации: 202
 • Пол: Мъж
 • ... ако има вода и е квадратно е аквариум ....
Re: 20 литра аквариум възможен ли е баланса?
« Отговор #2 -: 23.03.2007г 21:09ч »
за мен е много добро това с бутилката,направо генилано. евалата на братушката !
ако не издържа още дълго на шума от помпата на 20л ми аквариум,ще се захвана да го направя това... само незная от къде ще си намеря такава попмпа ?

Всеки вътрешен филтър от този тип е с такава помпа, махаш долната част с филтрите и си готов.
http://www.discus.bg/main.php?cat=5&subcat=37&subcat_id=48&main=show_d&id=278&sscat=109

Съмняваме това да е 20 л. Половината е заето от бутилката и камъните. А той има вътре 6 гуарамита анцитруси, скариди, барбуси ииии ... супа. 30 риби и 10 скариди не е ли малко множко.

Иначе статията е идейна и кефи като замисъл.
« Последна редакция: 23.03.2007г 21:09ч от sloncho »
160 л. (серпи, молинезии); 100 л. (Melanotaenia boesemani, Melanotaenia lacustris, Melanotaenia herbertaxelrodi, Melanotaenia trifasciata, Phenacogrammus,Brycinus longipinnis, Ancistrus) 50 л. (Iriatherina werneri, Red Chery); 24 л. растения; 25 л. (Раци)

Неактивен denzel

 • Потребител
 • *****
 • Публикации: 445
 • Пол: Мъж
 • born IN water
  • Search Engine
Re: 20 литра аквариум възможен ли е баланса?
« Отговор #3 -: 23.03.2007г 21:09ч »
аз явно доста съм изостанал /лелеее...  :-[/- искаш да кажеш,че мога да си купя и сложа за въпросният ми аквариум потопяем вътрешен филтър за въздух и да разкарам тази ужасна машинка,която ми бръмчи по 10-12ч на ден,както и камъчето + маркучето ?

Неактивен sloncho

 • Вманиачен
 • Потребител
 • *****
 • Публикации: 202
 • Пол: Мъж
 • ... ако има вода и е квадратно е аквариум ....
Re: 20 литра аквариум възможен ли е баланса?
« Отговор #4 -: 23.03.2007г 21:09ч »
Принципно да. Хората от доста време ги ползват. Влез на някой от рекламираните по-горе сайтове и си харесай. По магазините има и по ефтини китайски модели.
160 л. (серпи, молинезии); 100 л. (Melanotaenia boesemani, Melanotaenia lacustris, Melanotaenia herbertaxelrodi, Melanotaenia trifasciata, Phenacogrammus,Brycinus longipinnis, Ancistrus) 50 л. (Iriatherina werneri, Red Chery); 24 л. растения; 25 л. (Раци)

Неактивен denzel

 • Потребител
 • *****
 • Публикации: 445
 • Пол: Мъж
 • born IN water
  • Search Engine
Re: 20 литра аквариум възможен ли е баланса?
« Отговор #5 -: 23.03.2007г 21:09ч »
добре,ще потърся. благодаря ти за отговорите,нека повече да не разводняваме темата щото моите питания относно същата вече не са за тази тема !

Неактивен Георги

 • Организатор
 • Администратор
 • *****
 • Публикации: 1 689
 • Пол: Мъж
Re: 20 литра аквариум възможен ли е баланса?
« Отговор #6 -: 27.03.2007г 13:01ч »
А той има вътре 6 гуарамита анцитруси, скариди, барбуси ииии ... супа. 30 риби и 10 скариди не е ли малко множко.
При положение, че бутилката е много добър биологичен филтър, мисля че номера става :)
50 л., стартиран 11.2013, без осветление, риби: P. titteya, B. histrionica; растения: Microsorum

Неактивен MDMA

 • Потребител
 • *****
 • Публикации: 40
 • Пол: Мъж
Re: 20 литра аквариум възможен ли е баланса?
« Отговор #7 -: 27.03.2007г 14:02ч »
а тоя целолит от каде мога да си го намеря? :)

Неактивен Longanlon

 • Триещ
 • Потребител
 • *****
 • Публикации: 5 480
  • Како Сийке, не съм от тях!
Re: 20 литра аквариум възможен ли е баланса?
« Отговор #8 -: 27.03.2007г 14:02ч »
котешка тоалетна ;)

Неактивен sloncho

 • Вманиачен
 • Потребител
 • *****
 • Публикации: 202
 • Пол: Мъж
 • ... ако има вода и е квадратно е аквариум ....
Re: 20 литра аквариум възможен ли е баланса?
« Отговор #9 -: 27.03.2007г 15:03ч »
При положение, че бутилката е много добър биологичен филтър, мисля че номера става :)

Питането беше дали не им е малко тясно.
160 л. (серпи, молинезии); 100 л. (Melanotaenia boesemani, Melanotaenia lacustris, Melanotaenia herbertaxelrodi, Melanotaenia trifasciata, Phenacogrammus,Brycinus longipinnis, Ancistrus) 50 л. (Iriatherina werneri, Red Chery); 24 л. растения; 25 л. (Раци)

Неактивен miTko

 • глобално зелен
 • Потребител
 • *****
 • Публикации: 5 039
 • Пол: Мъж
Re: 20 литра аквариум възможен ли е баланса?
« Отговор #10 -: 27.03.2007г 18:06ч »
а тоя целолит от каде мога да си го намеря? :)
Зеолит е правилно, това което си написал е друго - питай жените. ;-)

http://www.bentonite-bg.com/bg/index.html

Цитат на: Longanlon
котешка тоалетна

За това се ползва бентонит, който го класифицират като глина...Не са едно и също нещо.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Неактивен Boby_

 • Потребител
 • *****
 • Публикации: 3 616
 • Пол: Мъж
  • Моят аквариум - описание, снимки и история
Re: 20 литра аквариум възможен ли е баланса?
« Отговор #11 -: 28.03.2007г 09:09ч »
Само да вметна, че "целолит" всъщност е нещо съвсем друго и доста неприятно за мъжкото око (и се пише целулит на всичко отгоре). Това, за което говорите, е ЗЕОЛИТ. :-D

Неактивен mistar_ti

 • Saap
 • Потребител
 • *****
 • Публикации: 531
 • Пол: Мъж
 • Сап
Re: 20 литра аквариум възможен ли е баланса?
« Отговор #12 -: 28.03.2007г 09:09ч »
Едитнах Цеолита е Зеолит извинявам се за грешката
3 литров буркан с отомбачена зеленясала вода

Неактивен Duke_BG

 • Потребител
 • *****
 • Публикации: 151
 • Пол: Мъж
Re: 20 литра аквариум възможен ли е баланса?
« Отговор #13 -: 02.05.2007г 16:04ч »
а ако някой може да ми каже откъде мога да се снабдя със Зеолит в Бургас ще съм му много благодарен иначе направих подобен модел, като в бутилката напъхах гъбата на аератора, и след 12 часа работа на помпа 400 л/час водата стана кристално чиста

Неактивен mistar_ti

 • Saap
 • Потребител
 • *****
 • Публикации: 531
 • Пол: Мъж
 • Сап
Re: 20 литра аквариум възможен ли е баланса?
« Отговор #14 -: 02.05.2007г 16:04ч »
Бентонит" АД
гр. Кърджали 6600,
бул. "Беломорски" 97

тел. Централа: 0361/ 6 08 00, 01
Изп. Директор: 0361/ 6 08 38
Пласмент: 0361/ 6 08 05, 06, 07


Факс: 0361/ 6 08 09
e-mail: info@bentonite-bg.com
web site: www.bentonite-bg.com

Представителство:

София
ул. “Пирински проход” № 21 А, етаж 1

тел. 02/ 955 56 09
факс: 02/ 955 56 09
3 литров буркан с отомбачена зеленясала вода

 

Related Topics

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
56 Отговора
19706 Прегледи
Последна публикация 18.07.2005г 13:01ч
от Violeta
8 Отговора
6048 Прегледи
Последна публикация 14.10.2008г 13:01ч
от chandler
7 Отговора
4785 Прегледи
Последна публикация 27.09.2011г 21:09ч
от nikka
28 Отговора
11109 Прегледи
Последна публикация 17.04.2008г 17:05ч
от aquaram
5 Отговора
3271 Прегледи
Последна публикация 14.08.2008г 00:12ч
от Naninani
5 Отговора
2920 Прегледи
Последна публикация 25.07.2008г 12:12ч
от zambo
125 Отговора
38433 Прегледи
Последна публикация 17.06.2014г 16:04ч
от neo5
3 Отговора
1558 Прегледи
Последна публикация 27.10.2011г 19:07ч
от boki123Преобразуване метрична - английска система
oF <=> oC in <=> cm G <=> L
Обем на аквариум
Дължина см
Ширина см
Височина см
L G
Тегло и обем на грунд
Дължина см
Ширина см
Височина см
кг л
Осветление
Обем л
Сила
Вт
Филтър
Обем л
min л/ч
З А Т В О Р И