• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
30.03.2024 00:15

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Сладководен Nano Cube проект

Започната от Roll, 27.05.2007 04:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

assensi

Малиииии! Тоя неон изглежда като кит бре, ама аквариума е страшен, евала!!! *privet*

miTko

Цитат на: assensi - 30.05.2007 16:10
Малиииии! Тоя неон изглежда като кит бре, ама аквариума е страшен, евала!!! *privet*
Да, беше един месец на проба. Почти го утрепах с СО2(с падане на pH де) и се наложи тогава да го връщам в другия аквариум. Два месеца по-късно се спомина.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Roll

Камерата ти не изглежда голяма, но ти така и не каза какви са и размерите колко е широка? Идеята ми е целия аквариум да е компактен не само видимата част ами като цяло. Няма значение, че ще е облепена часта с филтъра тя пак ще заема място. Знам, че трябва повече осветление за това искам да сложа 2х6W Т5 луминисцентни но са ми големи :(

Нищо не откривам в BG страници за CCFL явно се използват в мониторите има и USB. В кои магазини казваш, че ги има? Или дай снимка да я знам как изглежда, че май се сещам за какво говориш. Дали това, че са със "студен катод" означава, че няма да греят толкова?

Малко промени по аквариума и филтъра (ver 0.2b) Намалих размерите усновата е 25см по 20см с височина 25см.
Каква е идеята?
Отделението за филтъра ще заеме 5см от широчината, грунда и въздуха още 5см (3см грунд + 2см въздух)
Това ми оставя чист обем 20*20*20 куб с обем точно 8 литра (сега говорим за нано).
Както вече казах искам да ми стои на бюрото, стандарта е 60см ширина в предишния вариант "nano"-то заемаше повече от 50% което не е много компактно.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmy.aimto.net%2Ftony%2Fuploads%2Fgallery%2FLayout02b.jpg&hash=63c83b018c55e7f1c082a46fb3085cdd88cf9626

Ето и промените във филтъра. Работя по опростяването му за толкова малък обем 3 секции са много оставих само 2 (ще са по-лесни за обслужване и изработка):
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmy.aimto.net%2Ftony%2Fuploads%2Fgallery%2FFilter02b.jpg&hash=74c29ea670421ffe5dd14b5fd980fcc664a56dc8

Вече средното преградно стъкло е със сантиметър по-ниско от височината на аквариума. Това действа като предпазен преливник. Така ако нещо се случи (запуши се решетката) помпата няма да ви наводни стаята както щеше да стане в предишния вариант.

miTko

Да, и моят е с такива размери, само е по-нисък. Ще ти кажа точните размери, но трябва да се ровя на тавана и да вадя кашона в който съм го прибрал, това не е толкова лесно защото съм в процес местене. Гледам че с конструкцията нямаш проблеми, ориентираш се кое как да направиш.
Лампи със студен катод означава че електродите им не се подгряват за да се запалят, както е при обичайните флуоресцентни лампи. CCFL се произвеждат със сравнително малки мощности. Най-често цветни такива лампи(прави) се изпозват за рекламно и витринно осветление. Ето тук пише  какво представляват:
http://www.j-right.com/html/ccfl_lamp.htm
А ето компактните варианти:
http://www.j-right.com/html/ccfl_spiral_lamp.htm
Подобна 9 ватова съм виждал в един пловдивски магазин, но не съм се интересувал от подробности. Подозирам че цените няма да са ниски, защото това са нови неща за нашия пазар.
===
Между другото, можеш да ползваш 2бр 9 ватови PL-ки(11 ватовите вече идват дълги), но трябва да им купиш и запалване, затова 20вата на Е27  си е по-лесно и евтино - завинтваш и ти свети!
Разни мои АКВАРИУМИ 

Roll

И аз го гледах този сайт, но търсех нещо родно да е по-актуално за БГ пазара. Иначе това щеше да е супер:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.j-right.com%2Fimages%2Fspril%2Fs1.jpg&hash=336e5c78bb2bcbd25d4060de2b7d219dbae682c6

Тея PL-ки да не са едни сгънати луминисцентни тръби с правоъгълен цокъл?
По-добре да избегна баластите, при този вариант наистина е по-добре тези с цокъл Е27.
Днес гледах малките халогенки за вграждане. Ако взема с по-малки ватове няма да греят толкова и ако разположа 3 в триъгълник ще освети добре. Лошото е, че ще трябва капака да е по-висок (за да освети равномерно). Хубавото е че са на 12V няма нужда от баласти а от трансформатор на който ще мога да закача и малък PC вентилатор. А и халогените не бяха ли по-добри за растенията?

Още нещо гледам, снимките на наното ползвал ли си ги тези калифорнийски червеи под грунда. Нямаше ли проблеми в този малък аквариум? Днес си взех глина за големия аквариум и мисля да ползвам малко в нано-то, но този тор от червеи ми се струва малко брутален :)

BTW днес поръчах аквариума  *YAHOO*

miTko

Да, примерно това са PL-S лампи:
http://www.nam.lighting.philips.com/us/ecatalog/cfl/pdf/p-3544.pdf
Халогенките ги зарежи, много греят и малко светят.
Такива торове и пръст не слагай, нямаш опит, ще отгледаш мощни водорасли!
Виж, 3-4 топчета глина не са фатални.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Roll

С тея PL-ки на 10 места питам дали имат фасунга и запалване за тях и никъде няма  *NO* и то все в големи магазини питам.
И от халогените се отказах, май ще си остана на луминисцентните на Е27. Имам една 15W може да взема още една.

За торовете си прав, че нямам опит, но нали трябва да опитам за да имам  :-)
Ако дадеш малко акъл в тази насока може и да не се изложа много. Днес си взех от "калифорнийския" тор. По принцип правя и първи стъпки в PMDD, но за наното мисля да ползвам фирмен тор. За този обем една бутилка ще ми стигне за доста време. Искам аквариума да е възможно най "бърз" ще мога ли да го постигна и без тор под грунда според теб?

miTko

01.06.2007 15:57 #22 Last Edit: 01.06.2007 16:00 by miTko
В общия случай ще можеш! Зависи от растенията все пак. Много е рано да мислиш за торене. 15 вата на първо време ти стига, нагласи времето на светене под 8 часа и пускай СО2.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Roll

Растенията ще са Eleocharis за отзад и Micranthemum за отпред ако разбира се успея да ги намеря. Надявам се на пазара утре.
Update: Намерени !!!

Birhan

А стъклото,което разделя камерата от самия аквариум черно ли е,или се облепя с някакво фолио,и ще ми кажете ли какво е то?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fthumbs%2F901%2F9186901.jpg&hash=4bdda2cdea966970340a199718ee7711c404f0a2
OSRAM Team Bulgaria / Plovdiv

miTko

Ако намериш обемно черно стъкло, свиркай!  ;-)
Иначе го правя от 2 слепени с черен силикон стъкла, отвътре едното боядисано с черна боя.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Roll

Мда и аз си зададох този въпрос като опря до междинната стена. Не можах да измисля по-интелигентен вариант. Между другото съм пуснал нано-то от около 2 седмици, но без вътрешния филтър. Нямах търпение да го пусна, а се оказа, че тези разрези дето съм си измислил няма да са най-лесни за изработка. Реших да остава вътрешния филтър за по-натам. Иначе филтрирам с малък "hob" филтър и светя с 2х9W PL. Пускам и CO2 от скоро. Ще пусна снимки ако/като заприлича на нещо за показване *JOKINGLY*

miTko

Сменяй по малко вода през ден, поне за сега. ;-) Ако може остави го без капак и доливай водата която се е изпарила.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Roll

Сменям 40% от водата през 3-4 дни за сега, но мога да започна и по-често ако е нужно (при обем 10л не е проблем). Нано-то е без капак по принцип. Как мислиш 18W дали е достатъчно. Искам да е максимално бърз аквариума. Кажи нещо за торенето? Не те послушах и сложих малко изварен торф(калифорнийски) под грунда, но наистина малко (0.5мм) както и глинени топчета. Вече е на 2 седмици и растенията определено са потръгнали. Плуват 2 едномесечни плати вътре да има някакъв живот. Торове за сега не слагам макар, че днес не се здържах и капнах малко Tetra PlantaMin имам и DianaPet Proflor. Кога мислиш, че трябва да започна с торенето и колко често (мисля да е на всяка смяна на водата)?

miTko

Всъщност какво си сложил? Ако си сложил лайна от калифорнийски червей, не трябва да се изваряват, няма смисъл. Ако си сложил торф(то пък къде ли се продава...) - не знам, не съм ползвал. Каквото и да правиш, не бързай толкова, аквариума е малък и може да се скапе много бързо. Ако е хубав спектъра 18 вата са добре. Ако искаш да е бърз, трябва задължително СО2. Няма универсални рецепти за торене. Ако ползваш готов препарат, четеш инструкцията, смяташ си дозата, делиш я на 2 или дори 3 и пробваш. Ще си покаже. Но трябва да поддържаш този режим поне седмица-две за да имаш реален резултат на къде вървиш. Разбира се ако се сгомнясват нещата спираш веднага, това е ясно.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Similar topics (5)

39584

Публикации: 33
Прегледи: 12978

11785

Публикации: 4
Прегледи: 3425

40407

Публикации: 18
Прегледи: 8778

29285

Публикации: 14
Прегледи: 9588