• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 15:59

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Отопление

Започната от IvanBinev, 29.08.2018 14:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

IvanBinev

29.08.2018 14:56 Last Edit: 30.08.2018 08:13 by NO CARRIER
Здравейте!След като направих първото езеро от бетон и камъни се оказа че е неспособно да поддържа живот и сега е водна атракция.Сега обаче ще пробвам с друго езеро при което ще си ползвам пвц мембрана и ще е дълбоко 1,50 съответно 7мна 4метра това като ориентир за площа.Искам да попитам за идея за затопляне не на цялата вода а на по малка част.Знам че под леда водата е +5 градуса.Аз съм от южна българия но и тук зимите понякога са студени.Гледам има соларни панели 200вата със контролер .мога ли да вържа такъв към акомулатор и съответно към 50 вата нагревател,който да работи в най дълбоката част на езерото а отгоре да е покрито с найлон.Зимата местото се огрява от слънцето изток и юг.Целта е около 15 градуса в зоната на нагревателя.Имам ли шанс?

Tracker

Няма шанс.
Може би ще вдигнеш с някой градус ако ползваш соларен модул за течност + термоизолиран буферен съд и тръбите за отопление да са в земята под езерото. 
Hagen, Aquarien-Set "Marina Basic 54"
2x15 [w]: GLO, Sera plant color
Sera fil 120
Sera heater, 50 [w]

vmax

Какъв живот ще се гледа в това езеро, че целта е 15 градуса?

bustama

Не разбирам... как очакваш с 50вата нагревател да отопляваш вода, която е в огромно количество и 15°, пък било то и на дъното на езерото?! Водата има свойство да отдава най-бавно топлината, ок, но колко време ще се огрява водата от слънцето и колко на дълбоко, ще достига неговата топлина? Все пак 1-1,5м не е голяма дълбочина, но и слънцето зиме е много далеч, по правилно земята е много по-далеч от него и зимата само свети над нея по нашите географски ширини. И добре изолиран съд да потопиш на дъното с този 50ватов нагревател е абсурд според мен, но е добре да чуеш мнения и на хора с опит с езерата, като и кажеш какво ще отглеждаш.