• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 17:30

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Самоделен филтър

Започната от драго димитров, 27.03.2019 12:29

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

драго димитров

Здравейте, тази тема сте я коментирали през годините, но все пак...
Изкопах езеро със обем 5 кубика. Искам да направя филтър от бидон. Помпата ще вкарва водата от долу на горе. До колкото разбрах, на входа трябва да сложа клапан, за да се задържи водата вътре, ако спре тока. За филтърните материали четох доста, и най- ми допада варианта със камъчета и пясък (излиза най-евтино). Казаха ми и ефективен вариант със едра и по-финна вата, а между тях керамика. Но керамиката е прекалено скъпа, може ли да се замести със нещо друго, като например камък за пети (пак си е порест материал)? Дайте идея за материали и тяхната подредба. обичам да екпериментирам със всичко.

vmax

Здравей и добре дошъл. За "клапана" добре си се ориентирал, само трябва да е с такава конструкция, че да не оказва съществена съпротива на водата, понеже няма смисъл да си ограничаваш допълнително потока. Най-често една дупчица с диаметър 2-3 мм в най-горната точка на входящият маркуч е достатъчна за да се образува въздушен джоб, ако спре потока.  Проблема е че през тази дупка излиза вода която не е филтрирана и има риск да ти зацапва най-горният слой на филтъра или даже да се блокира и самата дупчица от водорасли. Решението което намерих за себе си, е лентичка от тефлон или друга мека пластмаса защипана от вътрешната страна на маркуча под самата дупчица по посока на потока. Така когато има поток към филтъра лентичката се притиска към дупката и я запушва.
Вата или фин дунапрен според мен няма смисъл да пълниш във филтъра. Прекалено бързо ще се затлачват и ще им трябва често миене, а филтрацията и без тях може да ти е отлична. Пемзата предполагам би била вариант за заместител на керамиката, но смяташ ли, че ще я намериш по-евтино :) Това което ползвам в моят филтър бидон са натрошени цигански керемиди с размер около 2 см сложени като първи слой. Играят предимно роля на механична филтрация, понеже имат остри ръбчета на които лесно се закачат всякакви плуващи боклуци. Над тях са разплетени найлонови чували, които вършат перфектна работа. Играчката е само в разплитането им, но по-добър бюджетен филтърен материал от тях не съм намирал. Отгоре в моят има и нарязана гофра на по 2 см от най-малкият диаметър, но може и тя да се замести с разплетените чували.

драго димитров

Ами комбинация натошени керемиди със найлонова мрежа за засенчване? Работя във мебелна фабрика и всеки ден изхвърляме пвц кант на конци, дълги по минимум 50см. Може да опитам и с тях.

vmax

Мрежата за засенчване също е опция, но според мен с нея, по трудно ще реализираш равномерна плътност на пълнежа, а за мен това е от решаващо значение за ефективността на филтриране. Имаш ли някаква зона с по-ниска плътност, основната част от водата ще минава от там и ще загубиш ефективността на филтъра. Засенчващата мрежа както и да я гънеш, според мен няма да можеш да постигнеш добро и равномерно уплътняване в бидона. Докато с насипната медия можеш да го направиш. PVC кантовете не ми се виждат много удачни за пълнеж, но не знам тези на конци какво точно представляват. Направи някоя снимка да преценим дали ще свършат работа. Чувалите за мен са номер 1 в DIY изпълненията :) 4-5 години и не са мръднали, все още си имат обем и се измива супер лесно. Режеш ги на квадрати от по 30-40 сантиметра за по лесно разплитане и действаш :) Гарантирам, че ще останеш доволен.

драго димитров

Значи чували ще бъде, благодаря.  *thanks
На този обем, съм направил една дупка за зимуването на рибите, дълбока 150см. Но не съм сигурен 1/1 метър широчина и дължина, за колко риби ще е достатъчно.
Надявам се скоро да отворя нова тема, вече със снимки на езерото със завършен вид.

драго димитров

Днес взех и от тази пемза, 2кг излязаха 10лв. Сега се чудя под керемидите ли да ги наредя, или между керемидите и разплетените чували ...

vmax

Пемзата е доста лека и 2 кг предполагам не е малко като обем. Тоест може изобщо да не си играеш с керемидите понеже пемзата би трябвало да е по-добрият материал. Иначе ако ще слагаш и керемиди, според мен е по-добре пемзата да е след тях, понеже освен механична е подходяща и за биологична филтрация. На дъното на филтъра си предвиди зона която да ти действа като утаител. Тоест пълнежите ти да не почват от самото дъно на бидона и задължително кран за източване на утайките. Тези две неща ти гарантират лесното и бързо обслужване на филтъра.
пп. Пусни някоя снимка на пемзата и от къде си я купил? Гледам се продава някаква агро пемза за хидропоника, която може и да е подходяща за нашите цели.

драго димитров

30.03.2019 08:57 #7 Last Edit: 30.03.2019 15:30 by драго димитров
Обема не е чак толкова голям, 30броя са по 35ст. от складовата база в Силисра. Всичко ще е на 20см от дъното на бидона. Ще опитам да кача една, две снимки, но не знам дали ще се получи.

PVV

Драго, здравей и тук. Пусни си тема в раздела градински езерца, защото изграждането на езерцето  ти ще е интересно за доста хора. Реши ли въпроса с връщането на водата  в езерото при спиране на тока? Успех  и следя с интерес.

драго димитров

PVV може да съм от Силистра, но по душа съм Габровец (да не се обиди някой). Като за начало мисля да не ползвам тръби,а направо маркуч от помпата до филтъра (за по-евтино). Доста мислихме с един приятел...
На най-високата точка ще прекъсна маркуча, и ще сложа едно Т-образно съединение. То ще е клапана, не знанм как да го обясня... Ще работи като поплавък на карбуратор (вдъхновихме се от симсонката  *CRAZY*). За филтъра подготвих 2кг пемза(камъчета за пети), 38кг цигански керемиди и 4 разплетени чувала. Като цяло ми остана да го направя тоя клапан, да проверя дали работи, проверка на бидона дали пропуска, сглобявам всичко и включвам помпата за първа проба. През това време кладенеца ще лашка вода в езерцето.

п.п. Новата тема ще отворя когато разгадая ,как се добавят снимки.

Публикациите са слети: 30.03.2019 20:54


vmax

32мм ли ти е тръбата на изхода? И прехода май е на 1" резба, което може да се окаже твърде малко. В зависимост какъв ти е дебита на помпата е възможно да не смогва. Ако я оставиш къса и права, като на снимката, най-вероятно няма да има проблеми, но винаги е по-добре човек да се презастрахова, че иначе рискува да си види езерото празно. Не случайно реших тази година поне вертикалната ми тръба да я сменя от 40 на 63 мм. Мрежата на дъното също ми се струва твърде ситна и е възможно да се запушва лесно от водорасли, а и така се губи малко ефекта от механичната филтрация на керемидите, които бих наситнил още малко. Според мен наблегни повече на чувалите, от колкото на тази оцветена "пемза". За мен те трябва да са приоритетната медия във филтъра, понеже наистина вършат най-добра работа. Утре мисля да заредя моят филтър и мога да му направя някоя друга снимка и да ти даде идеи за твоят.

драго димитров

Да тази черната тръба е 32мм. Тя е за изхода и сега е 1м. дълга, но като завърша улея за водата от филтъра до езерото, ще оставя към 40см от нея. Изхода на помпата е 1" и предположих, че до дъното на филтъра трябва да си остане толкова. Помпата е Китайска SOBO  5.500 литра в час, 105 вата, 5м. воден стълб (надявам се да върши работа). А мрежата ще е тази докато измисля друго. Щом казваш утре ще съсипя още няколко чувала, но се замислих да сложа малко от засенчващата мрежа най-отгоре, да не напълня езерото със нишки от чувалите.  Ще чакам снимките.  :-)

vmax

Имах предвид никелираната муфа на изхода, която ми изглежда като 1 цол. Струва ми се малко, но теста ще ти покаже. Моето мнение е че за този тип филтри, колкото по-голям е отвора и сечението на изхода толкова ще си по спокоен :) Мен един път така ми се беше изпразнило езерото, за щастие беше още малкото (400 литра) и без риби, но и изхода ми не беше права тръба, а правеше разни U образни чупки :) Ако не режеш чувалите на много малки парчета, реално няма да имаш проблем с нишките, понеже те си се оплитат една в друга и си седят като едно цяло. Но отгоре така или иначе трябва да ги затиснеш, понеже се издигат нагоре. Пластмасова решетка за кисело зеле върши идеална работа :)















https://i.postimg.cc/L4GS8FH0/IMG-20190331-193853.jpg

На една от снимката съм снимал и реализацията на моят "вентил". Пластмасовата лентичка я защипвам между щуцера и маркуча, точно под дупчицата. Просто и ефективно.


драго димитров

31.03.2019 21:25 #13 Last Edit: 02.04.2019 20:30 by драго димитров
Ммм да. Днес сам стигнах до извода, че изходът ми е малък. На излизане от филтъра, струята е неравномерна. Предполагам, че помпата създава налягане, и надува бидона. :-) За чувалите също по трудния начин научих нещата, но нямах такава решетка и ги сложих във мрежички от картофи и ги затиснах. А вместо клапан ползвах корпуса на един измевателен уред, подобен на тези дето си проверяваш антифриза. Работи обаче вкарва малко възду във филтъра.

Публикациите са слети: 31.03.2019г 21:09ч

Утре ще поправя грешката със изходната тръба и ще нахвърля малко снимки.

Публикациите са слети: 02.04.2019 20:30

От бързане да направя поредната проба, забравих да снимам филтъра от вътре. За изходната вода сложих по-голяма тръба, но струята пак е неравномерна  :- . Най-големия размер тръба за захващене към бидона, който намерих по магазините е 50мм. Явно ще се слага още един изход...
Ето снимка на приспособлението, което направих вместо клапан.

vmax

50 мм според мен си е добре за диаметър на тръбата, но не по маловажно е и колко цола ти е диаметъра на прехода в бидона. Колкото по-голям толкова по-добре :) Ако не си го разширявал и отново ти е 1 цол, няма голяма полза че си слагал по големи тръби, понеже в прехода ти се редуцира диаметъра. И ако филтърът ти е под налягане, тоест с херметично сложен капак се получава тази неравномерност на потока. В моменти в които водата запушва изцяло диаметъра на изхода се получава разлика в налягането, което се стреми да се изравни посредством навлизането или излизането на въздух, отново по изходящата ти тръба, понеже няма от къде другаде. Вентила, който както казваш допълнително вкарва въздух, отново трябва да излезе заедно с изходящият поток вода. Вариантите са изходящата ти тръба никога да не се запушва изцяло с вода, което може и да се случи с 50мм тръба, ако е достатъчно къса и хоризонтална и прехода в бидона ти е поне 2 цола. Другият вариант е да не ти е под налягане, което аз лично предпочитам, но трябва да си сигурен, че няма да имаш преливания.
Като цяло какви са ти идеите за бидона и водопада в последствие? Моят си беше плануван да е отдалечен от езерото и затова съм го правил по този начин. Ако твоят реално ще се вгражда във водопада, можеш много да си улесниш живота, като просто му прорежеш 15-20 сантиметра по горният ръб за да се образува преливник от който ще ти тръгва водопада.

Similar topics (3)

59680

Започната от PVV


Публикации: 11
Прегледи: 82744

58805

Публикации: 6
Прегледи: 13548

52282

Публикации: 18
Прегледи: 33923