• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.09.2020 07:07

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

направи сам био филтър

Започната от marin.sm, 26.10.2014 17:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vmax

Подозирах, че може да настане объркване в темата, когато реших да се включа в темата с питания за моят филтър :) Реално моята помпа не е 1900 литра в час, ами доста по-малко (около 800 l/h). Вече реших да го правя по схема 1, като след няколко месеца, експлоатация ще проверя какво е положението в UV-то, но не мисля, че ще се натрупват накакви утайки и боклуци. @lsimeonov ако филтъра не е под налягане, а моят не мисля да е такъв, ми се струва, че 800l/h няма да могат да изтичат на самотек през щуцерите на UV-то. Прореза на изходящата тръба защо е необходим? Иначе на входящата и аз мислех да направя отвор в горният край от който да вземе въздух ако спре помпата или да си направя някакво просто възвратно клапанче с някое топче. Ако помпата ми беше с по-голям дебит, бих реализирал направо нещо подобно на това


Хем допълнителна аерация във филтъра, хем при спиране на помпата няма да се източи и филтъра. Само не трябва да се ползват някакви филтърни материали, който биха сприрали балончетата въздух да излизат, но моите не са такива.

Стамен

В Разград водата е с много висока твърдост. След седмица използване по UV лампата ще има слой варовик. Трябва да я почистваш през няколко дни. Аз се отказах от този вариант. Моята мисля да я поставя близко до повърхността на водата, но без да контактува с нея.

lsimeonov

Отворчето на изходящата тръба съм го направил по инерция. Какъв е обема, който ще филтрираш, 800л/ч ми се струва малко, а и те са 800 на нивото на водата, ако вдигнеш маркуча нагоре дебита спада. С тази помпа, си сложи лампата най отпред, така винаги ще имаш поток през нея, ако е на изхода има вариант водата само да църцори през нея и да не я охлажда. Успех.

vmax

Не се бях замислял за котленият камък и май наистина ще се окаже голям проблем :( Въпреки, че с моят малък дебит на помпата, предполагам ще се натрупва по-бавно, или това не оказва влияние. Също така планувах да не стои постоянно включена, понеже миналата година така или иначе, нямах проблеми с цъфтеж на водата, но и късно стартирах езерото. Тази може да е по-различно, но като цяло идеята ми беше по-скоро да я ползвам като бактерицидна и да я пускам от време на време да се завърти по няколко пъти през нея водата. Може да измисля нещо, когато не е включена да не минава през нея вода.
@lsimeonov, езерото ми е към 400-450 литра :( Това е една от причините, да смятам, че няма реална нужда UV-то да работи постояно, понеже е с 9W лампа.