• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Нужда от помощ за направата на соленоводен аквариум

Започната от gaivur, 11.02.2017 21:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

gaivur

Здравейте ,
колеги първо да се извиня за невежеството за соленоводната акваристика.
Та идеята ми е следната.
Искам да си направя вградена соленоводна система  на снимката правя конструкцията аквариума е в червено  :-) и всичко ще е облепено с плочки. Аквариума ще се вижда само от пред и от дясно.Размерите ще се д 120  ш 44 в 60  около 270 литра. Аквариума ще се прави след конструкцията и размерите могат да мръднат до 1-2см. От долу планувам да е съмп-а.
За начало не съм сигурен в големина на съмп-а, колко литра трябва да е ?

pl86

За съмпа - колкото място имаш, толкова голям. Колкото да събере техниката която искаш да сложиш, т.е. хубаво е първо да си наясно каква техника ще вземеш.

Щом искаш всичко да е затворено перфектно ... трябва да помислиш:
1. къде ще събереш всички кабели, разклонители и т.е. за да са далече от солената вода (влага)
2. къде ще държиш водата за доливане на изпарената вода от аквариума
3. препоръчва се соленоводните аквариума да са отворени, за да се обогатява водата с кислород. Аз също исках всичко да е прибрано и затворено, за това съм с ПВЦ капак, но имам вентилатори на капака и на шкафа на съмпа, които работят постоянно, дори сега зимата. Отделно имам вентилатори за охлаждане лятото.

помисли над тези неща и вече за съма - колкото място остана - толкова.

gaivur

Под аквариума мисля да разделя на две нива. Едно на 20см от пода дето ще е ел. частта и отгоре остава 120 на 40  на 70 за съмп и съда за доливане. Ако си представя съда нещо от сорта на 40 на 40 бидонче и остава за съмпа 80 на 40 на 50.
За техниката не съм сигурен, бих се радвал на предложения  :-)


beonedge

ako имаш възможност ,вдигни аквариума ,така че съмпа да ти е  висок поне 700мм - по-удобно е за обслужване , а и може да слагаш по-висок скимер/реактор.
Идеята ел частта да е под съмпа не ми изглежда мн добре - всеки теч ще води до активиране на ДТЗ (ако имаш възможност си пусни Дефектно Токова Защита ...поне на аквариума )....в най-добрия случай :)
Аквариума - по-добре би било широчината да е 60 (вместо височината) По-голяма височина = по-малка свободна повърхност (нисък газов обмен /регулирана на температура с изпарение),нужда от по-силно осветление,по-трудно обслужване
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

gaivur

Кофтито е,че аквариума няма възможност да стане по широк по нисък или висок да. Може да го направя на 55 см. За рифов с малко рибки, каква височина е предпорачителна ? За съмпа дължина до 80см възможно, широк 40 висок до 65см възможно.
Предполагам,че трябва да използвам максимума. Стремя  се към тази картинка без размерите