• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 13:57

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Успешна история с чесън (лекуване на клоун)

Започната от Hristo Stoyanov, 24.10.2010 17:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Hristo Stoyanov

Здравейте,

Имам морски аквариум, който е доста малък - 40 литра. Когато за пръв път писах за това тук, имаше коментари, които го обричаха на бърз край и дори реплики от рода на "кой те излъга да направиш това". Също така в няколко магазина в София ми обясняваха, как от K&K са ме излъгали, защото не можело да съществува морски аквариум без синя лампа и т.н.

Слава богу, за сега аквариумът е добре и да чукна на дърво скоро ще навърши две години :) В него има клоун, дамсел, скарида и един морски таралеж на име Божидар - да е жив и здрав. Имах и два рака, които умряха. Това стана много скоро след като вкарах скаридата и според мен тя е виновна, но не мога да дам научен аргумент в подкрепа на тази моя теория :)

Това за което взех да пиша е, че наскоро, клоунът се разболя - появи се нещо бяло около устните му и в устата и започна да я държи постоянно  отворена. След няколко дни спря да яде и започна да плува така сякаш е на две ракии...

Обадих се в K&K и момчетата ми казаха, че имат лекарства за това, но трябва да го отделя в друг аквариум за да го лекувам, без да увредя останалите животни. Естествено при мен това е невъзможно, защото имам само един аквариум, при това 40 литров.

Аз вече го бях отписал и обвинявайки себе си отчаяно написах "clownfish mouth open" в Google. Веднага ми излязоха някакви чужди форуми, в които имаше снимки на клоуни, които изглеждаха точно като моя - с отворена уста, с бели памуци в нея. На повечето места пишеше, че краят им е бил няколко дни, след като спрели да ядат.

На няколко места обаче пишеше, че след като собствениците им дали чесън, рибките се оправили. Първоначално това ми се прозвуча като виц, но след като го видях написано черно на бяло в три различни форума реших да пробвам. (В този форум потърсих за думата "чесън" и ми излязоха само някакви рецепти за шарани за Никулден и други подобни...)

Смачках 2 скилидки чесън и сложих малко от храната на рибките вътре. Храната е Tetramarin Granules. Тя представлява твърди, малки топченца, които след 15 минути в чесъна омекнаха и при натиск ставаха на каша.

Сложих от разкашканата храна в аквариума и клоуна веднага хапна. Изяде 3-4 гранулки. Дамсела и скаридата се нахвърлиха на чесновата храна и юнашки си хапнаха и те.

На следващия ден клоунът си хапна нормална храна, а на третия ден вече нямаше и помен от белите неща и си плуваше весел, както нормално и то със затворена уста. Е сигурно е имал малко лош дъх, но за сметка на това изглежда пълен с енергия за моя радост.

Така че, явно наистина чесънът помага за отстраняване на паразити и повишаване на имунната система на рибките. Смятам да прилагам този метод  веднъж на 2-3 месеца за профилактика :)

Чао :)





Асен Евгениев

Това се казва полезна информация. *THUMBS UP*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

M_I_T_A_K_A

Браво колега и поздравления за положителния успех ;) Направи ли тестове на водата след третирането с чесновата храна за да видиш дали и с колко са се променили параметрите и?
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

Hristo Stoyanov

Ами M_I_T_A_K_A, да си призная не съм. Но аз реално не съм слагал чесън вътре, а само гранули храна, които са напоени с него и всичко беше изядено на момента.

Но наистина си прав, че е добре да си проверя параметрите, за всеки случай. Благодаря :)

MeTogu

Чесъна отдавна се позлава като лекарство за рибите.Много съм радостен че се справяш чудесно с аквариума колега.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

M_I_T_A_K_A

Цитат на: Hristo Stoyanov - 24.10.2010 17:35
Но наистина си прав, че е добре да си проверя параметрите, за всеки случай. Благодаря :)

За нощо колега ;) Напиши после дали има изменение на някой от параметрите.

п.п. сега видях и снимките... добре изглежда аквариумчето  *BRAVO*
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

kamos

Наното ти е хубаво, трябва по често да го показваш :-)
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Coral Master

Браво Колега!

Много добре поднесена и полезна информация  *privet* ! Достави ми истинско удоволствие да чета поста ти!
Аквариумчето е много симпатично. Винаги съм смятал, че трябва да има повече живи камъни вътре за по-добра биологична филтрация. За да разбера дали твоят аквариум ме опровергава, моля те да поясниш, дали имаш съмп или канистер? Защото аз видях само една помпа и нещо като вътрешен филтър, но не видях скимер, например.
Също така, какво обслужване му правиш, като смяна на вода, чистене и сифониране, добавки и др.?
Благодаря предварително за отговорите, убеден съм, че ще са полезни на всички!

Ооопс, щях да забравя, "тествай параметрите на водата" звучи добре, но не ми е ясно, кои точно параметри би трябвало да тестваш? Нима очакваш малко чесън да промени калция или нитратите?

80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Hristo Stoyanov

Coral Master, нямам съмп, канистър или скимер. Наистина е само помпа с вътрешен филтър. Всъщност филтрите в тази кутийка са три.

Живите камъни са 4 килограма. Бих искал да си сложа още, но доколкото съм гледал, от Интернет мога да поръчам само големи количества, а по магазините рядко съм попадал, на камък с подходящ размер, който да се продава. Колко ли не се молих в един магазин в Пловдив да ми продадат един камък, но жената вътре не искаше, защото щяла да се развали декорацията им. В София съм го чувал същото от още два магазина. Странно ми е това, защото уж идеята на магазините е да си продават стоката, но както и да е... :)

Относно почистването, веднъж на две седмици с лъжичка изкарвам около половин литър вода от повърхността на аквариума. Правя го, защото, както пробвах да нарисувам на картинката долу, водата циркулира по такъв начин, че прашинки и разни други боклуци остават да плуват отгоре:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2Fjjv39j.jpg&hash=669e4863003763eea8bd58f652b4b4fc0f9be080

Чистенето се изразява в махане на разни зелени мъхести растения, които се появяват по филтъра и камъните. Почиствам стъклата с магнитната четка и основно с ръка, като ги търкам от вътрешната страна с малко пясък :) Разбърквам леко пясъка и от време на време махам боклуците, които таралежа си мъкне в дупките под камъните - парченца каулерпа и други. Изплаквам най-финния филтър, защото винаги е мръсен, а другите два по-рядко.

Накрая доливам колкото е нужно вода, като преди това, ако се налага слагам малко сол вътре. Нуждата от сол явно се появява, защото махам малко от водата всеки път.

Добавки скоро не съм слагал, но по принцип наливам по една капачка (5-10 ml) от някакво нещо Coralvit C и една капачка от едно друго подобно, на което пише Coralvit Combi. Не мисля, че има нужда от тях, защото така или иначе нямам корали, също не съм забелязал промяна по камъните, но предполагам, че не вреди :)

Относно параметрите си прав, че няма връзка на пръв поглед между калция и чесъна, но знае ли човек :)

Coral Master

Брей, ти си бил голям мераклия! Като гледам как обясняваш, представям си с какво усърдие се занимаваш с аквариума.

Не, че критикувам аквариума ти, само за информация искам да отбележа, че това, което се събира по повърхността на водата са органични вещества и диатомни алги. Това няма нищо общо с течението, събират се във всички аквариуми без преливна колона. Ако има преливна колона този повърхностен слой се оттича по тръбите в съмпа, където се обработва от скимера и разни филтрации.
Би могъл да намалиш събирането на гадости по повърхността ако добавиш скимер, но след 2 години по този начин, бих казал, че е по-добре да не го правиш. Ако не ти пречи почистването с лъжичка (което е много ефективно, отделяш много органика по този начин), не променяй нищо!

Аз също имам два аквариума без съмп и преливни колони, на практика имат само скимери и живи камъни. До момента са перфектни.

Благодаря за подробната информация! Аквариуми като моя големия могат само да накарат някой да ми завижда, но аквариуми като твоя могат да убедят хората, че да имаш морски аквариум не е чак толкова скъпо. Надявам се наистина да има повече такива нано-та.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

tishovsx

Един съвет!
За да махнете гадната ципа, ако я имате на повърхността спрете всички помпи и изчакайте. После полагате вестник и махате гадостите.
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

hanuman

Браво колега, супер е аквариумчето. Ето едно доказателство, че морския аквариум може да бъде достъпен и не толкова труден за подържане. Радваме ентусиазма ти. *privet*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1249174800_20_1_EUR_2.5_dark.png&hash=f382f10dd23d239f373464115831c0fa44c93050

Coral Master

Тишо, би ли обяснил малко по-подробно онова за вестника, за такива като мен, дето бавно загряват?

Аз наскоро се сдобих с 4 нови клоунчета, оцелариси. Когато дойдоха първите две, едното беше много болнаво и почти обръщаше корема. Забелязах, че другото го хапе и реших да го изместя в новия 240 литров аквариум, в който по това време нямаше други риби. Клоунчето плахо прояде, но плуваше неадекватно и сякаш недовиждаше - като сложех храна и тръгваше към нея, но не можеше да я улучи от първия път. Аз обаче го храних упорито и то горе-долу се стабилизира за 2-3 седмици, но петната по тялото му си стояха почти без промяна. Преди два дни му дадох гранулки с чесън, както пишеше тук, рибата изяде само една, другите не ги улучи, но ги бутна и те паднаха на дъното. Пък то храна от дъното никога не събира.
На другата сутрин (вчера) не видях петна. Рибката изглежда нормално. Добавих и другарче.
Отново благодаря за идеята! *privet*

Това е снимка с болната риба, качеството е лошо, защото тя плуваше неадекватно и не можах да я накарам да ми позира.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.palmi.bg%2Fuploadfiles%2Fmy_images%2Faquarium%2Ffishes%2Focellaris.jpg&hash=766e477850c5f996aef30e218a02d54b9c1a61ea
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Hristo Stoyanov

Еха, това за клоуна звучи много добре :) Дано ефектът да е траен!

Относно храната по дъното, при мен скаридата изяжда всичко което попадне там. Доста добре почиства. Преди нея махах с ръка всяко топче, което рибите изтърваваха...

tishovsx

Coral Master

Виж сега, ако имаш ципа гасиш всички помпи. Слагаш парче вестник да кажем колкото А4 формат отгоре на водата, той леко се намокря и така ципата полепва по вестника. Слагаш на цялата повърхност на аквариума, докато ципата изчезне :-)
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Similar topics (5)

26200

Публикации: 17
Прегледи: 10787

34430

Започната от VeL


Публикации: 7
Прегледи: 5127

32193

Публикации: 7
Прегледи: 7400

8620

Публикации: 11
Прегледи: 7449

28650

Публикации: 20
Прегледи: 8586