• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.04.2024 16:52

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Кой с какво си храни морските рибки и какви грижи полага за храната на коралите.

Започната от MeTogu, 02.10.2010 17:57

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

MeTogu

Една тема за споделяне на това кой с какво си храни рибките и коралите.
Както знаем сухата храна е добър вариант,но не всички рибки прояждат.Аз давам редовно артемия за рибките и пипала на калмар за анемоните.
Очаквам мнения и идеи от колегите с различни видове рибки.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Coral Master

Айде и аз да се върна на форума !

Рибите ги храня със сухи храни веднъж на 7-10 дни. Веднъж на 7-10 дни им давам и парченца от скариди или калмари. Веднъж на две седмици ги черпя с чорба от замразена артемия. Гледам да не ги храня твърде често, защото те си ровят за алги и копеподи. Между другото, имам чудесна и много богата колония от копеподи - ако се загледа човек и ги вижда как щъкат. Мандаринката се изхранва почти изключително с копеподи и изглежда доста дебела. Имам и една Coral beauty, която не е яла нищо от храната, която слагам, вече към половин година. Обаче по цял ден огризва всякакви алги и диатоми и изглежда много тлъста и здрава.
Имах някои риби, които проядоха при мен, но бяха доста срамежливи и не се престрашаваха да се борят за храната си с другите риби. Трябваше яко да прехранвам аквариума, за да остане нещо и за тях. В крайна сметка предпочетох да ги оставя да умрат от глад, вместо да разваля целия аквариум. Става въпрос за антиаси, псевдоантиаси и барбуни. След експериментите с тях нитратите ми скочиха от 4-5 на над 50. Накрая смених 200 литра вода и пуснах нитрат-редуктора отново и сега нитратите ми са пак около 4 мг/л. Но след като пуснах нитрат-редуктора нещо не ми харесват SPS коралите, сякаш растат по-бавно ...
Имам клоуни, дамсели, хромис, зебразоми, император, грами, два вида скариди, няколко вида раци, с други думи нищо особено. По-капризните риби искат далеч повече усилия. На 600 литров аквариум имам 14 риби, но мисля, че това е максимума, ако искам да нямам много грижи.

LPS коралите ги храня на 1-3 седмици с парченца скариди, калмари, също и с артемия. Имам един с огромна уста, който поглъща цели риби, давам му замразен барбун, сафрид, парченца сьомга, скариди или калмари. За съжаление не му знам името, купих го от Дискус през март т.г.
SPS коралите, от които имам най-много, ги храня със сок от замразена артемия или сок от замразени скариди (просто мачкам скаридата над корала, за да пусне сок, преди да я дам на рибите). Използвам и течната храна на Сера (Coraliquid), която мисля, че върши работа. Поне въднъж на седмица гледам да слагам една италианска храна на Elos от две части: Elos pro Skimmer и Elos Omega. Първото съдържа разни въглехидрати, готови за усвояване направо от водата, втората съдържа комплекс от витамини и аминокиселини, също готови за усвояване от водата. Производителят твърди, че с добавка на тези двете се намалява много нуждата от хранене на коралите и в резултат водата се замърсява по-бавно.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

MeTogu

 *BRAVO* Мерси за изчерпателните обяснения.
Мойта анемона я храня всеки ден.Много е лакома.Искам също така да споделя поведението на рибата доктор която имам.Уж се хранели много трудно,само с артемия и планктон.А мойта къса парчета от калмара като путбул.  :-D
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Similar topics (5)

47954

Публикации: 5
Прегледи: 4082

8031

Започната от puhcho


Публикации: 24
Прегледи: 63631

57694

Публикации: 2
Прегледи: 2795

21356

Публикации: 4
Прегледи: 7101

37927

Публикации: 59
Прегледи: 86725