• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 00:58

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Овладяване на бактериална инфекция

Започната от VeL, 20.02.2012 10:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

VeL

Цитат на: tonino - 22.02.2012 08:19
Vel стискаме палци резултатът да е положителен.Ако е така модераторът да я закача тази тема (предложение,което ако не се хареса на някой ,да не се взема под внимание  ;-)).Тази смяна на 50% от водата в болничния аквариум,може да си я спестиш до някъде, като заложиш още няколко гъби да "зреят" в съмпа.
Поразрових се и аз,и навсякъде в листовките споменават ,че усвояването на Доксициклинът се намалява при използване на препарати съдържащи калций,магнезий,желязо или алуминий.Дано съдържанието им във водата не намалява действието на антибиотика.
Всеки ден ли мислиш да правиш формалинови бани през целия курс на лечение?


Благодаря, tonino и Камен. Искрено се надявам да се оправят рибоците.
14 часа след слагането в антибиотик рибите изглеждат видимо по-спокойни отколкото бяха в дисплея, няма значително намаляване на "побеляването" при клоуните, но все пак мисля, че забелязвам промяна. За първи път от доста време виждам двата клоуна да представят типичния за тях "танц на послушанието", което според мен е добър знак. Жълтият танг е фурия, както винаги, той почти не е засегнат от инфекцията, но ден преди слагането му в болничния аквариум едното око му беше станало млечно бяло, ден след това се оправи, но независимо от всичко реших да го лекувам. Неоновото гоби-чистач е добре, занимава се да пощи жълтия танг. Синият танг е още критичен, има много голяма рана на опашката, която няколко пъти третирах с йод с умерен резултат. Днес пак ще го храня с малко мизис (много ги харесва) до устата му и дано антибиотикът го "вдигне на крака". Тъкмо сега замерих амоняка, който към момента е 0, но не съм и хранил, откакто са в болничния аквариум.
За доксициклина. Знам, че във всички листовки се препоръчва да не се приема с калциеви, магнезиеви или алуминиеви съединения, защото се свързва в тях в червата и не се усвоява от организма. Доколкото ми е известно това важи за всички антибиотици от групата на Тетрациклина. Всъщност тетрациклина въобще не действа при високи нива на ПХ. Но вече на няколко места срещам информация, че доксациклинът не се повлиява от високо нива на пх и калций. Всъщност от ровенето ми в мрежата разбрах, че той е често използван антибиотик при цихлиди и дискуси. Друг факт е, че един от най-купуваните и ефективни антибиотици за соленоводни риби на запад е Миноциклинът, споменах по-горе, че той е насочен предимно към грам-отицателни бактерии и пак е от групата на Тетрациклините.
Доколкото за дозировката на Доксициклина, тук карам малко на сляпо. Но ще поясня как разсъждавам:

http://www.drsfostersmith.com/product/prod_display.cfm?pcatid=4842 -
Марацин2, много хвален антибиотик по рифаджийските форуми с много положителни резултати. Представлява Миноциклин с добавен витаминов комплекс. За соленоводни аквариуми неговата дозировка е 20мг Миноциклин (съдържание в едно пакетче от препарата) на 10 галона вода (37.8л), това прави около 0.5мг на литър, което лично на мен ми се струва малко, но явно работи.
Изхождайки от факта, че Миноциклинът и Доксациклинът са от една и съща група антибиотици, може да направим основателно предположение, че и дозировката може да е сходна. *1*

http://www.discusnews.com/article/cat-02/medicine.shtml
Тук е едно от местата, на които четох, че доксиицклинът не се влияе от калций, желязо или други тежки метали. За дискуси дават дозировка 1.3мг/л *2*

http://aquaticpharmacy.com/productinfo.php
Доксициклин за приложение в акваристиката. Случайно или не снимката на шишенцата за мен изобразява лилава риба клоун (или невероятно нереалистичен дискус), но създава убеждение, че може би тази дозировка се отнася и за солена вода. Както и да е, тук е препоръчано Доксициклин 100мг на 10галона вода или приблизително 2.65мг на литър, което на мен ми се струва адекватна дозировка. *3*

Като събрах 1+2+3 стигнах до заключението, че концентрация от порядъка на 3мг доксициклин на литър би била оптимална в случая. Някъде, четох, че хората слагат 15мг/л, но с оглед горното, такава концентрация ми се струва твърде голяма. Може би някой, който разбира повече от химия или фармация, може да се изкаже по-компетентно.

Относно баните с формалин. Той е силно токсичен и канцерогенен и не се препоръчва честото му използване. Доколкото разбрах срещу Брукления се пропоръчват 5 последователни бани. Аз, поне засега, освен ако не се окаже, че наистина при мен е Брукления, не смятам да третирам отново с формалин.

А мисля, че на гъбите-филтри им трябват поне няколко дена престой в дисплея (в РЦ препоръчват 2 седмици), за да се "заразят" с нитрифициращи бактерии.

VeL

Цитат на: tonino - 22.02.2012 13:53
Като рових сутринта ,както казах попаднах на информация, че доксициклинът влиза в реакция с Ca и Mg йони,като образува хелатни комплекси.Но си прав може би донякъде,тъй като за  разлика от тетрациклинът,доксициклинът и миноциклинът образуват в по-малка степен такива хелатни съединения.Това също е интересно,че по продължителност на действие тетрациклините са в следния ред: демеклоциклин > доксициклин > метациклин > окситетрациклин > тетрациклин.
Може би си на прав път,а и сам казваш ,че рибите изглеждат по-добре.


Хмм. Не разбирам чак толкова от химия, но ми прави впечатление, че на опаковката на антибиотика пише "Диксициклин 100мг (като хиклат)". Дали това не означава, че вече той е наситен/стабилизиран, за да не образува или в по-малка степен подобни съединения с гореспоменатите йони.
П.С.
Явно съм се объркал, хиклат и хелат.

Коле99

Vel, добре е да качиш някоя снимка, ако имаш възможност. Преди лечението и след това. Така ще можем да се ориентираме как е протекъл процеса. Поздрави
Aу, ау

Стоян Михов

Vel, какво стана с инфекцията и антибиотиците, дай малко обратна информация.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

VeL

Цитат на: Коле99 - 22.02.2012 19:51
Vel, добре е да качиш някоя снимка, ако имаш възможност. Преди лечението и след това. Така ще можем да се ориентираме как е протекъл процеса. Поздрави
Цитат на: Octopus - 16.03.2012 10:11
Vel, какво стана с инфекцията и антибиотиците, дай малко обратна информация.

Малко позапуснах темата, но свободното време е много малко напоследък.

Дозирах Доскициклин в продължение на 5 дни. 100мг на 30л вода.

ИЗПОЛЗВАЙТЕ само Доксициклин Хиклат!
След като ми свърши българският, се принудих да взема от вносния, който обаче беше под формата на Доскициклинов монохидрад. Тази монохидратна форма на антибиотика направи водата във болничния аквариум наситено розова, от което меренето на амоняк стана невъзможно или поне трудно до невъзможност.
От друга страна хиклатната форма не оцветява водата и амонякът може да се следи редовно.

РЕЗУЛТАТИ:

След 5 дни лечение, лезиите по клоуните и жълтия танг, причинени от хилядите кисти ихтио по тях, изчезнаха. Раната на опашката на синия танг, голяма 0.3х0.3мм и през която се виждаше костта, започна да се затваря. Синият танг лежеше от 10 дена на дъното на мрежесттата клетка, но впоследствие започна да се храни (с пинсета) и към настоящия момент вече плува в аквариума, макар и не много добре, но се храни прекрасно и се надявам скоро да се възстанови напълно.
Дали положителните резултати са били само впоследствие от антибиотика или е спомогнало и доброто хранене, не мога да кажа категотрично. Направи ми впечатление обаче, че биологичният филтър не се срина - по-време на цялото лечение амонякът не беше уловим за теста на Салиферт. Или независимо от приложението на този широкоспектърен антибиотик нитрифициращите бактерии са били резистентни на него, или наистина действието му слабо, защото се свързва с магнезиеви и калциеви йони, увеличава размера на молекулата си и не може да премине през клетъчната стена . Независимо от всичко смятам, че си свърши работата. При всички положения обаче ще търся Миноциклин от чужбина, най-малкото защото той не се свързва с горепосочените йони, щади биологичния филтър и може да се използва в комбинация с Купрамин.
По време на лечение с мед се отключват много бактериални инфекции, затова е пропоръчително да се използва с антибиотикк.
Аз обаче реших да не прекалявам с риска и не използвах доксициклина с мед. Купрамина се свързва със съединенията на сярата, сулфати и сулфити, като след това става изключително отровен. Не са мако случаите на измиране 100% от рибите за няколко часа при подобна комбинация. Затова при никакви условия не използвайте препарати, които премахват амоняк или дехлоринатори с Купрамин. Такива например са AmQUEL i Prime.
: 16.03.2012г 13:01ч
Налага се да пусна ново мнение, защото има някакъв проблем с форума или моя експлорер и след като премина видимото поле на писане, текстът не се вижда при писане. Продължението:
След като направих 100% смяна на водата след антибиотика, от 5 дена лекувам с Купрамин. Вече няма видима следа от ихтио - всичко изчезна на 3ти ден от 0.5мг/л концентрация. Проблемът обаче е, че при лечение с мед, апетитът се потиска изключително - рибите почти не приемаха храна, хапваха и плюеха, независимо от храната. През последните няколко дена започнах да накисвам храната в Garlic Guard на Sachem i Lipovit на Tropic Marin. След като престои 30-60 мин в тях храната явно става изключитено апетитна, защото рибите буквално полудяват за нея - на ден изяждат по 2 кубчета замразена храна (5 риби).
Единствения проблем с лечението с мед, с който се сбъсках е свързано с Диамантеното Гоби. Дали защото в болничния аквариум няма пясък (варовикът абсорбира медта) или не му понесе медта, но тази риба спря да яде, да се движи и определено изглеждаше като на умиране. Дори след като сложих малка паничка с пясък, неговото поведение не се промени. Беше на ръба и реших да не рискувам. Извадих го от болничния аквариум и го сложих в един 50 литров с пясък и някой друг нежив камък. Този аквариум беше подготвен за лечение с ниска соленост на Мандарина. В крайна сметка явно и попът ще се лекува по този начин. В тази връзка искам да поясня, че Мандарина не понася мед, дори и при малки концентрации. При подобно лечение поради специфичната си слуз медта го кара да секретира изключително много и рибата умира от задушаване. Принципно гобитата са резистентни на ихтио (наскоро разбрах, че и Мандарина е вид гоби). Белият поп никога не е имал бели точки по себе си, но неведнъж съм го виждаш да се чеше в пясъка, което може да значи, че има ихтио в хрилете. В крайна сметка след поставянето му в болничния аквариум за лечение с ниска соленост на тртия ден прояде и започна да си копа. Утре ще лагам мандарина там и започвам да свалям солеността до 1.009 и така ще бъде за 8 седмици. Да отележа, че при личение с ниска соленост, ПХ-то е много нестабилно, затова трябва да се следи редовно, а също така липсата на осветление /лампа/ спомага за по стабилното ПХ.

изгубеният рай

Благодарности за споделения опит!
END!!!

Стоян Михов

Благодаря Vel.
Малко подробности, че не ми стана много ясно.
1. Рибите ти са били отделени в болничен аквариум, в който си сложил гъби, които са били в рефугиума за да се заразят с нитрифициращи бактерии нали  така?
2. Третирал си с 100 мг Доксициклин на актавис на 30 литра вода, в продължение на 5 дни, т.е. всеки 24 часа добавяш нови 100 мг?
3. Сменял ли си 1/4 от водата всеки ден преди добавяне на новата доза?
4. Защо ще търсиш миноциклин от чужбина, нима у нас не го внасят? Аз намерих списък с няколко търговски наименования и като гледам го изписват яко за акне, би трябвало все някакъв да има и у нас?

1.   Mynocin (Lederle)
2.   Mynocin-Akne 50 mg (Lederle)
3.   Mestacine (Novalis)
4.   Minocyclin 50 von ct (ct Arzneinmittel)
5.   Minocyclin Ratiopharm (Ratiopharm)
6.   Minocyclin 50 Stada (Stadapharm)
7.   Aknosan (Hermal)
8.   Akne-Puren (Klinge-Nattermann Puren)
9.   Aknereduct (Azupharma)

Мисля че инфекцията се е случила на правилния акварист, ако беше при мен например рибите отдавна да са станали формалинови препарати. Браво за търпението и последователността.

Мандарина не е вид попче, той е вид морска мишка, такива каквито има и в нашето черноморие. Просто търговците му викат гоби по неизвестни за мен причини  :-D.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

VeL

Octopus, моите набързо написани обяснения наистина са малко неясни, но ги писах по време на работа, докато подготвях 3 други документа  *dontknow*. Нека да поясня :)

1. Рибите се лекуват с препарати в болничен аквариум 80/35/45 с около 100 литра обем вода в него. При подготовка на съда, цикълът бе "завъртян" мигновено с така познатата гъбичка от фитрите с камъче, която бе престояла в рефюджиума около 10-12 дни. Болничният аквариум е с голо дъно, има само няколко по-големи пвц фитинги за скривалище на рибите, гъбата с бактериите и камъче с аераторна помпа, която снабдява с въздух аквариума (той е покрит) и създава движение на водата.
1.2. Друг съд, чиито азотен цикъл е завъртян аналогично, е около 50л, с 30л обем вода в него към момента 35 промила соленост. В него има около 3-4кг мъртъв промит пясък, 4 малки мъртви камъчета, гъба с камъче и аератор. След като състоянието на попа се влоши в болничния аквариум, беше преместен в този. Този съд е плануван за лечение на ихтио с ниска соленост, тъй като Мандарина не понася мед. В момента дракончето само вилнее в аквариума, оставих го малко да натрупа маса преди да го прехвърля утре или в неделя. Както споменах негов съквартиран ще бъде попа. За мандарина съм подготвил сухи декапсуловани яйца на артемия, които не се люпят и доколкото знам уж мандарините ги харесват, както и 30мл мъртви арктични копеподи "в сос". Който се интересува ще му пратя линк. След като преместя мандарина, за 2 дни започвам да свалям солеността до 1.009 и така 8 седмици. Дисплея ще бъде без риби 10 седмици.
В болничния аквариум 110л. ще третирам с мед 4 седмици, след което следва 4 седмици наблюдение в него. Непосредствено след медта и 100%смяна на вода ще проведа едноседмично лечение с ПразиПро (активна съставка празиквантел) за борба с Flukes и всякакви видове червеи.
Третирането с Диксициклин стана по следния начин:
Ден1 - 300мг на 100л вода
Ден2 - 40% смяна на вода с новоприготвена такава и дозиране на нови 300мг.
Ден3 - 40% смяна на вода с новоприготвена такава и дозиране на нови 300 мг.
Ден4 - 30% смяна на вода с новоприготвена такава и дозиране на нови 300мг.
Ден5 - Без смяна на вода (не беше наличен амоняк или нитрити) и дозиране на нови 300мг.
Ден6 - Рибите се отделят в кофа, 100% смяна на вода. Изхвърля се старата гъба (опасявам се че има натрупани сулфатни съединения и ще направят купрамина отровен). Слагам нова гъба заредена от рефюджиума. Слагам 100л. нова вода. Никакви препарати за 1 ден.
Ден7 - дозиране на 0.25мг/л купрамин
Ден7-8 - адаптация на обитателите и биологичния фултър към медта.
Ден9 - Дозиране на осхте 0.25мг/л мед. Крайната концентрация е 0.5мг/л. Всяка вечер се тества и се добавя още мед, за да се поддържа дозата. Вечер се пускат гадивете и е важно да има терапервтична концентрация мед.
: 16.03.2012г 20:08ч
Имам познати фармацевти, които 2 дена търсиха миноциклин по складовете и казаха, че не е внасян от 2 години. А пък за Mynocin и Mestacine, ме убедиха в 2 аптекки, че са други антибиотици, а аз нямам самочувствието да разбирам от фармацевтика  *dontknow* За Мандарина си прав, в мрежата поне на 3 места бяха писали, че е гоби и го бях приел за чиста монета, защото един ден видях как диамантеното гоби е захапалао мандарина и го размята, а нали те не обичат много себеподобни. Но днес и аз го проверих, не е гоби :)
Това е в общи линии. Надявам се да имам успех и поне засега да имам их-фрии дисплей. Да си призная, единствено ме притеснява ефективността на ниската соленост, там нещата трябва да са доста прецизни, за да свърши работа. Най-важното е постоянната соленост 1.008-09 и да не се позволява въобще да се вдигне. Така паразита се стресира до смърт. Но като стигна дотам, ще споделям опит.
Това е засега, ако има питания ще пояснявам.
: 16.03.2012г 20:08ч
П.С.

Колеги споделете как да оправя този бъг при писане на дълги коментари. След като текстът покрие видимото поле за писане, надолу текстът изчезва и страничният бутон за слайд се движи нагоре-надолу и реално не виждаш какво пишеш. В тази връзка ще ме търпите с техническите грешки  *DRINK*

Стоян Михов

Много подробни разяснения, благодаря.
Цитат на: VeL - 16.03.2012 20:57
А пък за Mynocin и Mestacine, ме убедиха в 2 аптекки, че са други антибиотици, а аз нямам самочувствието да разбирам от фармацевтика  *dontknow*
То аз пък хептен не разбирам, но навсякъде в нета пише че активното им вещество е миноциклин и за двата посочени, не мисля че навсякъде грешат, а само нашите аптекари знаят :) трябва да им се прочетат листовките вътре.

А за паразитни червеи защо ще третираш? Имаш ли някакви признаци за проблеми?

***Странен е този проблем, който имаш с писането,  единият вариант е да си разшириш карето за писане като дръпнеш долния му десен край с мишката, ако продължава да се появява просто пиши в Word или някакъв друг текстови редактор и след това пействай.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Коле99

Имам проблем с едно калканче. Започнаха да се появяват кръвни петна и бели мехури по кожата. За това визирам липсата на кислород в системата (700 л). За пръв път ми се случва и много искам да споделя как се оправих  с този проблем. Изкарах калкана от водата и с  предварително натопен памук в йодова тинктура, поставих и задържах  върху раните му 8-10 секунди, след което преместих калканчето в друг по-малък аквариум (400 л), с ниска температура и вода обогатена с много кислород. Сложих в системата четири капки от йодовата тинктура
и след 2 часа смених активен въглен.

Ето снимки веднага след лечението:




След седмица:




Калканчето видимо се оправя и вече се храни !
Благодаря на Hanuman за подкрепата.
Aу, ау

Стоян Михов

Да споделя моят опит с инфекции и антибиотици.
Наскоро споменах за проблемен жълт танг, който имам от няколко месеца. От самото си идване той показа, че е с много лабилна нервна система, криеше се дълго между камъните и се плашеше от всичко. Иначе прояде бързо и яде почти всичко. Обаче продължава да го е страх от всичко и всички (което е супер необичайно за агресивните жълти тангове, които много често са господарите на аквариума и тероризират всичко). Най-големите му проблеми започнаха, когато жълтокоремите дамсели се ориентираха към хвърляне на хайвер. Той започна да слабее и по тялото му се появиха многобройни кървави петна (хеморагии) - акутна форма на септицемия - бактериално заболяване, най-често предизвиквано от стрес. След около седмица стана почти на скелет, въпреки че ядеше , просто го беше страх от дамселите и клоуните и бягаше веднага когато те доближаваха храната. Никога не съм видял атака на някоя риба към него, даже обратното според мен дамселите си имат страх от жълтите тангове, но него просто си го е страх, дори от скаридата боксьор. Както и да е като видях че работата става сериозна, реших да го отделя в карантината малко да пояде на спокойствие и да преборя бактерията с малко антибиотици.

60 литра вода, 2 кг живи камъни, скимер, гъба с аератор. Вода смяна 50% през ден.
антибиотик доксициклин монохидрат доза 200 мг на 60 л вода първоначално сутрин, впоследствие дозата стана 300 мг на 60 л на разделени по 100 мг сутрин, обед и вечер
Водата стана красиво розовочервена на втория ден.
Температура 26 градуса.
червените петна изчезнаха на втория ден, но за съжаление се появиха отново на четвъртия.
Добавянето на антибиотик във водата по никакъв начин не направи впечатление на танга и той ядеше огромни количества храна, но въпреки това не надебеля много. Също и цвета на водата не му правеше впечатление.

Днес, след шести ден на безуспешно лечение върнах танга в дисплея, червените петна не изчезнаха ( в смисъл те си изчезват и се появяват в зависимост от стреса на който е подложен танга, като се успокои изчезват като се "изнерви" се появяват навсякъде).

Та доксициклинът при мен не показа че става за лечение на септицемия при жълтия танг в тази концентрация и тези условия.

Щеше ми се да пробвам с миноциклин, ама май наистина в България не може да се намери бързо.

Най-вероятно ще го загубим този танг, въпреки че нищо му няма като поведение, но просто отслабва много, евентуално ще го пробвам за вътрешни паразити и това ще бъде. Много е интересно как рибите имат собствена индивидуалност като хората, жълтият танг на Dede, вероятно от едно поколение с моя, е съвсем различен от самото начало като поведение, той си е тартора в аквариума и няма нищо общо с поведението на моя, който се стряска от всяко мърдане на нещо в аквариума.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

За вътрешни паразити може да пробваш Aquarium Munster Gyromarine (съдържа pretziquentel-или-нещо-подобно, за което четох, че ползват) - като цяло не го ползвай както пише, щом яде рибата, излишно е да изсипваш безумни количества във водата (в дисплея ще ти умори всички червеи, ако го направиш). Просто напои с него кълцано нори (аз слагам периодично по 2-3 капки в чашката с храна, норито попива и витамините, и лекарството). Очевидно някои риби имат проблеми отвътре, един велиферум, който оставих при Петя от Аквасвят, ядеше, но така и не се задържа.