Hello !

International Balkan Aquascape Contest
Страници: [1]   Надолу
Автор Тема: Отглеждане на планктон за храна на корали, копеподи и др. безгръбначни  (Прочетена 1519 пъти)
0 Членове и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
Coral Master
In love with the Ocean!
Член+ на форума към БАЕ
Неактивен Неактивен

Местонахождение: Пловдив
Публикации: 385

Морска вода имам в главата,затова са ми сини очите

« -: 20.06.2010г 00:12ч »

Аз нали съм нов във форума, та съм малко на всяко гърне похлупак ... още имам ентусиазъм да пиша вместо да спя ...

Не срещнах подобна тема, а мисля, че е нещо важно. Аз навремето се отказах да гледам в хола боа удушвач, защото се оказа, че всъщност отглеждам мишки, а със змията съм в допир далеч по-малко. В крайна сметка я оставих да си изяде мишките и я депортирах в градината. Не я видях вече.

Да отглеждаш планктон изобщо не е толкова досадно, като да отглеждаш мишки.

С две думи да кажа, защо се налага да отглеждаме планктон.

Фитопланктонът служи за храна на копеподите и зоопланктона, в някои случаи може да го ядат и коралите, но SPS коралите, въпреки, че го приемат,  предпочитат зоопланктон.

Копеподите служат за храна на различни риби (мандаринките например), ракообразни, други безгръбначни и мекотели. Едва ли служат за храна на коралите, по простата причина, че пълзят, а не плуват, та не са толкова луди да допълзят до пипалата или устата на корала.

Зоопланктонът служи за храна на всички в аквариума. Той е в основата на хранителната верига, макар, че фитопланктонът е преди него.
Планктонът има и други важни роли в една екосистема, но това не е целта на темата.

Аз си донесох жива култура от фитопланктон от Италия и се захванах да си я отглеждам. Направих нова морска вода в една бутилка от минерална вода 10 литра, добавих малко от живата закваска, добавих десетина грама минерален тор (Hortigrow), пуснах на дъното тръбичка за въздух и след това зачаках. Разбира се, бутилката е на светло. След седмица планктонът беше доста развит, но като че ли се забави. Добавих му пак тор и той започна развитие отново. Така 2-3 пъти, след което забелязах, че добавянето на тор не помага с нищо - реших, че манджата е готова. Културата от фитопланктон стана тъмно зелена. Сега мисля да направя тест за нитрати и фосфати и ако не е много страшно, да започна хранене в аквариума.
Имам идея да използвам течността от скимера за храна на фитопланктона. Мисля да заложа един експеримент утре и ще ви кажа какво се е получило.

Сега търся жива култура от зоопланктон. Наско от Дискус каза, че очакват да получат, но не разбрах кога. Ако някой има идея къде да се намери, благодаря предварително!

Ако някой не е разбрал, концентрат от планктоновата култура се сипва в аквариума, примерно 5-7 мл на 100 литра вода и така се хранят меките корали и полипите, SPS коралите, или LPS корали като Turbinaria, Tubastrea. Тези, с по-големите пипала и усти си искат мръвка, зоопланктонът им е само за мезе.

Надявам се да се изкуши и някой друг да сподели опита си в отглеждането на планктон.
Активен

80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

tonino
Член+ на форума към БАЕ
Неактивен Неактивен

Местонахождение: Шумен
Публикации: 348

« Отговор #1 -: 20.06.2010г 13:01ч »

Имам идея да използвам течността от скимера за храна на фитопланктона. Мисля да заложа един експеримент утре и ще ви кажа какво се е получило.
Не е много добра идеята.В най-общи линии в скимата има всичко,което не би искал да го имаш в аквариума (повече вредни вещества и по-малко полезни).Та по веригата скимат ->храна за фитопланктона -> храна за коралите връщаш всичко в аквариума.По-добре фитопланктона да го храниш с торове (виж f/2 Medium Stock Solutions в google):+въглероден двуокис за по-бърз разстеж и светлина 18 часа на ден.
Интересно ми е да разбера каква е чистата култура на фитопланктона : Нанохлоропсис,Изохризис,Тетраселмис или някаква комбинация?
За опит немога да споделя,но преди месец започнах да си правя фито-станция  Усмивка за 8 бутилки от 2 литра ,но още нямам време да я довърша.
Активен

Производство на аквариуми и терариуми
http://aquariumbg.com/forum/akvariumi-i-terariumi
Нашият фирмен блог:
http://aquariumsandterrariums.blogspot.com/

Coral Master
In love with the Ocean!
Член+ на форума към БАЕ
Неактивен Неактивен

« Отговор #2 -: 20.06.2010г 14:02ч »

Иска ми се да можех да ти кажа каква е културата на планктона, но жена ми да вземе да изхвърли празното шише, решила, че не ми трябва вече. Сега нямам етикета, за да прочета информацията. Аз си пазех шишето и защото имаше специално дозаторче на гърлото и мислех да го ползвам за хранене на коралите. Много ми е къщовна жената ... да ми е жива и здрава!
Активен

Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

tonino
Член+ на форума към БАЕ
Неактивен Неактивен

Местонахождение: Шумен
Публикации: 348

« Отговор #3 -: 20.06.2010г 22:10ч »

Ето една статия от сп.Корал'15,за това как да премахнем миризмата на скимата.Мислех да я пестна,но е кратка и реших да я преведа на български.

"Всеки рифов акварист познава резултата на ефективното пеноотделяне: лошо миришещa, сивозелена “супа” в пеносборната чаша ,представляваща разтвор на многобройни вещества ,които са били отделени от аквариума в процеса на пеноотделянето.Само, че качественият скимър ни доставя не само радост ,но и грижи,тъй като в скимата протича разлагане на тези вещества съпроводени с неприятна миризма.Тези процеси най-вече засягат протеините ,имащи в състава си сяросъдържащите аминокиселини – метионин,цистеин,хомоцистеин.За бактериите попадащи тук от аквариума тези субстанции служат за храна и се разделят на по-малки частици.При това бактериите употребяват толкова много кислород ,че в пеноотделителната чаша бързо се образува анаеробна среда.В резултат на ферментацията бактериите получават от сяросъдържащите съединения енергия, вследствие на което в пяната се натрупва газообразен сероводород (H2S).Това е отровен газ ,който даже след 50000 пъти разреждане се възприема като като “химическа бомба”.Част от обема на газа се разтваря в течноста,но ако концентрацията му се увеличи ,той се изпарява и се усеща във въздуха.
Но това може да се избегне.Трябва само да се забави активността на бактериите.
Но какво можем да сложим в чашката на пенника ,но то де не причини вреда на аквариумните животни?Това е много важно тъй като макар и рядко се случва част от отфилтрираната органика,въпреки всички мерки, да попадне в аквариума.Този проблем има много просто решение.Всеки морски акварист познава “калквазера”,разтвор на калциев хидроксид, който увеличава съдържанието на калций в аквариума.
Във водата калциевият хидроксид се държи като полукисела субстанция, повишаваща pH.А високите нива на pH за бактериите (както и за всички живи същества ) е смъртоносен или способен в по-малка степен да забави обмяната на веществата.Присъстващият във водата сероводород има кисела реакция и се разтваря много добре в тази алкална среда,като не се превръща в газ.Протеините се разпадат ,а амоняк не се образува.
За да се увеличи в такъв малък обем pH в достатъчна степен са необходими само няколко капки концентриран калквасер .Този обем е несравнимо малък в сравнение с този, който непосредствено се добавя в аквариума ,затова даже ако съдържимото в чашата по недоглеждане попадне в аквариума ,тези няколко капки калциев хидроксид няма да нанесат никаква вреда.Моята доза е 1-2 капки калквазер на 10 мл течност в чашата.Повече няма да навреди ,но и по-малко количество може да е достатъчно;всичко зависи от състава на пяната.Неприятната миризма ще бъде победена."
Д-р Инго Бото Райце ,сп.Корал’15 
Не мога да се сетя, къде бях чел какво се съдържа в скимата,но по-добре не си прави този експеримент.
Жалко ,че жена ти се е вихрила около аквариума Ухилен до уши.Ако се сещаш името или поне производитела ще го открием в чичко гугъл.
Активен

Производство на аквариуми и терариуми
http://aquariumbg.com/forum/akvariumi-i-terariumi
Нашият фирмен блог:
http://aquariumsandterrariums.blogspot.com/

Coral Master
In love with the Ocean!
Член+ на форума към БАЕ
Неактивен Неактивен

« Отговор #4 -: 20.06.2010г 22:10ч »

Tonino,
много интересно, благодаря ти за труда!
Наистина е проблем, че не знам точният състав на течността в скимера, но ще проуча малко по въпроса.
На примависта очаквам доста по-качествен растеж на планктона. А дали е хранен с тор или течност от скимера, за химическото съдържание на планктона не би трябвало да има голяма разлика. Разликата може да дойде ако в течността има вещества, които са отпадък от аквариума, а пък не се усвояват от планктона и се връщат обратно в аквариума.
Така или иначе аз съм човек, който много обича експериментите, но от друга страна, вече се научих, че експериментите в големия аквариум излизат много скъпо. Вече е лято и ще мога да ловя черноморски риби и скариди, с които да си правя опитите, в отделен аквариум. Разчитай на мен, че ще получа някакви сериозни резултати, било то добри или лоши. Под сериозни имам предвид обосновани.
Активен

Страници: [1]   Нагоре
Изпечатай
Отиди на:  

Преобразуване метрична - английска система
oF <=> oC in <=> cm G <=> L
Обем на аквариум
Дължина см
Ширина см
Височина см
L G
Тегло и обем на грунд
Дължина см