• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 12:38

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Отглеждане на култура от ротифери

Започната от Стоян Михов, 07.03.2014 15:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стоян Михов

Снощи се излюпиха стотици клоунчета, не бях подготвен за числеността им, към полунощ аквариума беше пълен със щъкащи бебоци. Успяхме да уловим по-голямата част, нещо за което също не бяхме подготвени. Очаквах максимум 30-40 да успеем да преместим, но сега размножителният аквариум е пълен със стотици клоунчета. Това е хубавата новина. Лошата е че така и ще си умрат в аквариума, защото културата от ротифери умря за една нощ. Заради моя глупост. Снощи като видях, че клоунчетата са 10 пъти повече от предвижданото реших да засиля културата като сложа още вода и храна, излях я директно и с това съм вдигнал детрита от дъното и съм ги задушил и преди малко установих, че в културата няма нито една жива ротатория...  Каръщината ми се обади отново, но поне научих няколко нови урока. Само много ме е яд за стотиците сладурковци, които няма да дочакат първата храна. Няма да ви описвам колко ме е яд, сигурно разбирате...
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

niky

Наистина жалко. Може пък колегата тонино да ти даде малко да спасиш положението....
Всъщност как трябваше да я сипеш тая храна, в упътването не видях да пише нещо специално, освен да се ползва материята за филтриране на детрита.

Стоян Михов

Когато махам 1/3 от ротиферите всеки ден обикновено изпразвам целия реактор и го измивам. Снощи в лудницата реших да не премахвам ротифери а само да допълня с още вода и храна защото щеше да ми трябва много храна. И долях директно вътре което е вдигнало от дъното всичкия детрит събран от 2-3 дни и той е отнел кислорода и е запушил камъчето
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

tonino


Стоян Михов

Да, не са мъртви всичките ротифери, културата замина да, но има доста живи. Надявам се да я възстановя, но няма да мога да я вдигна достатъчно бързо, че да захраня тези клоунчета.
Идеята не беше да изхранвам толкова много клоуни, аз няма какво да ги правя, трябваше да са 30-40, колкото за купона, но когато започнеш да ги сифонираш, няма как да извадиш 20 и да спреш и да гледаш как стотици други ги мачкат скариди и риби, аз поне не можах и ги извадих. Мислех че повечето няма да оцелеят преместването, поне така пишат, но допреди малко нямаше нито едно умряло. И са пораснали доста от снощи, жълтъчното им мехурче ги храни.
Благодаря тонино, ако не успея да закрепя културата ще ти се обадя.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

tonino


badpit

Наскоро попаднах в подобно положение - имам хайвер, който скоро ще се излюпи, но нямам ротиферии. Някой от вас има ли налична култура, от която да захраня?

badpit

Все още не съм много наясно каква грешка направих. Дойде бутилката и направих вода със соленост като тази на културата ротифери. Преместих всичко в бутилка 1.5 литра и сложих на няколко пъти през деня по 1 милилитър от easyroti-то (1.може да съм ги прехранил - макар, че гледах цвета да не тъмен). Пуснах въздух през маркуч (без камък) да бълбука, ограничавайки потока с въздушен кран (2.може да съм пуснал прекалено много въздух)

След 1 ден реших да повиша температурата до 28 градуса като сложих бутилката в кофа от 10 литра вода - нагрявана плавно с нагревател с термостат.  В бутилката се беше появила някаква утайка и почнаха да плуват някакви зеленотии на парцали и реших, че ротифериите биха се развивали по-добре в голямата кофа от 10 литра. Излях ротиферите там, сложих 4 милилитра easyroti и след  това почнах да следа количеството им. Но след 1-2 дена бяха под 1 ротифер на милилитър (броях мърдащите ротифери в спринцовка от 1мл на ярка светлина). След като количеството на милилитър съвсем стана неизмеримо и в кофата почнаха да плуват още повече зелени плюски реших, че грешката ми е била, че съм ги сложил в прекалено голям съд и през ситото изцедих водата и сложих каквото се е пресяло в бутилка от литър и половина. Само че вече вместо по 10-15 роти на милилитър, имам 1 на няколко загребвания.

През всичките тези операции съм гледал да няма сътресения и резки промени в температурите и солеността на водата. Това, което сега ми идва наум е да ги гледам на по-ниска температура без нагревател и да правя плавно покачване на водата (по половин литър на ден например) докато станат културите по 5 литра.

Моите мисли са дали не съм ги прехранил и дали не съм пуснал прекалено голямо течение. Както и как се почиства утайката в бутилката - има ли яйца там? Част от нея постоянно се размътва от течението на въздушната помпичка. Това значи ли, че течението е прекалено силно (ограничавам го с кран)?

tonino


badpit

Всичко супер, ама тъпите риби решиха днес да снесат хайвер за втория път ... И кога се излюпва по план  - на 24 декември, единствената дата, когато ми е супер неудобно да съм в София.

milev

Здравей! За хайвера няма какво да се притесняваш. Ако оставиш осветлението на аквариума включено, той няма да се излюпи на 24-ти. На следващия ден действаш  :-)

badpit

Ето две снимки от новото снасяне:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs10.postimg.cc%2F5gyxynijd%2FP2151880_2.jpg&hash=bc08156abf853d73b2817b486a08ef212e86ccb8
Засега планктонът е достатъчно. Заредил съм и с храна Otohime за захранване след 4тия ден

julianiv

Жълтото петно в дъното на снимката прилича на врасе или нещо подобно. Има ли някакъв шанс за оцеляване, клоунското поколение, в общ аквариум?

badpit

Малко темата става офтопик от отглеждането на ротифери.
Прочетох The Complete Illustrated Breeder's Guide to Marine Aquarium Fishes, на Matthew L. Wittenrich. Като цяло следвам неговата методология вече - мъжката риба почиства и пази яйцата доста по-добре, отколкото аз бих се справил. Хайверът отделям в нощта на излюпването (при мен това е на 8мия ден) в 20 литров съд с вода от аквариума. Всъщност съдът е един пластмасов аквариум за 30 лева, чиито стени облепих с черно фолио, за да не се заблуждават рибите от светлината и да виждат контрастно ротиферите.
В момента имам новоизлюпили се рибки трети ден и все още са живи. От утре ще ги привиквам към по-голяма храна - малки brine shrimp и сухата Otohime.

tonino


Similar topics (1)