• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Отглеждане на култура от ротифери

Започната от Стоян Михов, 07.03.2014 15:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стоян Михов

След като от година време търсих варианти и тук у нас и из близките държави да си набавя живи ротифери и чаках някой да ги развъди, основно за да дам шанс на малките клоуни. Накрая много ми писна и си казах, че не може да е чак толкова трудно. Така и се оказа - изобщо не е трудно.
Купих си това - яйца на ротифери (ротатории) http://www.ebay.co.uk/itm/Resting-Rotifer-Cysts-/321218217033?clk_rvr_id=598364707451&mfe=sidebarи това - храна (концентрат на фитопланктон с малко химикали за подобряване на водата)
http://www.ebay.co.uk/itm/RG-Complete-Rotifer-Brine-Shrimp-Feed-Enrichment-Phytoplankton-/321297442587?clk_rvr_id=598367919536&mfe=sidebar
и сега имам маса ротифери, след малко ще кача снимка на изключително простата системка

Всеки ден "изхвърлям" в аквариума една трета от ротиферите и допълвам с нова вода и храна. В реактора има около 2,5 литра вода

Единствената техника е една помпичка за въздух за 4 лв, която едвам пуска въздух вътре в реактора. Той си седи на топло на кухненския плот и нищо друго не му трябва.

Ilianidis

Забелязваш ли въздействие върху акропорите?Аз храня моите със замразени ротифери.

Стоян Михов

Не, не забелязвам, но то при коралите за да забележиш нещо, може да минат 3-4 заплати (и като цифра, и като време). Аз ги изливам в  аквариума, за да не ги хвърлям общо взето  :-D. Не възнамерявам да поддържам културата дългосрочно.

tonino


Стоян Михов

Цитат на: tonino в 07.03.2014 21:09
И в България също и то от доста (поне 2 години)


  =-O И кой е този развъдчик?

tonino


Стоян Михов

 *BRAVO*  на теб, но обърни внимание
Цитат на: Стоян Михов в 07.03.2014 15:03
След като от година време търсих варианти и тук у нас и из близките държави да си набавя живи ротифери и чаках някой да ги развъди, основно за да дам шанс на малките клоуни. 

Аз казвам, че се опитах да си набавя, не кой е ккво си отглежда.  Просто хората не дават. Теб те питах два пъти дали имаш ротифери за продаване или споделяне на култура, единият път септември миналата година (2013) и вторият февруари тази година. Първия път ми каза че нямаш, а втория път изобщо не ми отговори  :-D. Няма проблеми, никой не ми е длъжен да ми продава или дава нищо, но сега да казваш в моята тема, че имаш култура от 2 години... малко е как да кажа - колегиално?

Колегиалност се иска във форума, за това сме тук, поне аз, за съжаление всичко почна да се превръща в търгащина и съревнование.
Ако беше се намерил някой тук в България, да ми даде 1 милилитър можех да не давам 50 лева на англичаните за един милилитър ротифери, да толкова има в пакетчето и толкова трябват да се стартира една култура.  Само да поясня, аз сега през ден изхвърлям 500 милилитра концентрирани ротифери, (не си храня аквариума всеки ден), защото 1/3 от ротиферите трябва да се премахват от културата всеки ден...

Цитат на: tonino в 07.03.2014 23:11
По ми е лесно да намеря и купя нещо отвън, отколкото в бг. Дори и да ми е под носа. 
Безкрайно прав се оказваш в случая. И при мен така се получи с ротиферите.  *ROFL*  *bg*
Цитат на: tonino в 07.03.2014 21:09
В Македония развъждат клоуни (по информация втора ръка от Камен), в Турция има двама, а в Румъния има поне един, за които знам аз.

*dontknow* аз не търся да си купувам клоуни имам достатъчно  :-D. Аз искам да се позабавлявам с отглеждането на малките, най-вече защото хлапето всеки път ме пита къде са малките рибки. Изобщо не ме интересуват бизнесите на никого. Дори ида успея в отглеждането на колунчетата няма да бъда първи нито в България, нито на Балканите  *ROFL* Мисля, че от Дискус ги размножиха поне от преди десетина години.

Желая ти и на теб успех с размножаването на клоуните. 
tonino


Стоян Михов

Такааа. Искам да отбележа, че гледам ротиферите при 17 промила соленост. Минаха две седмици откакто излюпих първите яйца - люпимостта беше мнооого ниска, мога да кажа че културата се вдигна от не повече от 50-60 ротаторийки (левче бройката ми излезе  *JOKINGLY*), сега биомасата е огромна и много лесно се контролира в зависимост колко милилитра от храната ще сложите. Буквално за един ден можете да вдигнете плътността на културата над 5 пъти. Поддръжката им е елементарна - всяка вечер отливам 500-600 мл от културата, и добавям 300 мл солена вода от аквариума и 300 мл осмозна вода, наливам и 5-6 мл от храната и това е. Веднъж- два пъти седмично спирам аераторчето за 15 минути, отливам 1 литър култура, останалото изхвърлям и измивам реактора от натрупания детрит. След това си връщам единият литър култура и допълвам със 17 промила вода по горния начин. Добавям си храната.
Ключът тук е храната, http://apbreed.com/product_rgcomplete.php#tab_use , тя не е просто концентриран фитопланктон, но има и химикали подобрители на водата, които неутрализират амоняка отделян от жизнената дейност на ротаториите. Той е основната причина много хора, които се опитват да отглеждат ротатории с години, да не могат да достигнат оптимална плътност на културата.
Но няма какво толкова да обяснявам и да откривам и аз топлата вода, те хората (производителите на RG Complete) са си го описали перфектно тук http://www.reedmariculture.com/support_rotifers_culturing.php няма да е лошо да се преведе, но на мен не ми остава много време, доброволци?
Тук метода е описан за 20 литрови кофи, но се получава огромно количество ротифери и за мен беше голямо разхищение да хвърлям 5 литра ротифери всеки ден (аз ползвах бялата кофа от сол на тропик марин). Хубаво съдът да е бял, за да може да се контролира цветът на културата,който трябва да е винаги леко зелен. Та затова се прехвърлих в десет пъти по-малък съд, засега без проблеми.

niky


Стоян Михов

 *privet* страхотно Ники, много благодаря.

tonino


Стоян Михов

Цитат на: tonino в 08.03.2014 14:02
Ако някой друг реши да си поръча от вън ротифери, може да не се набутва, като Стоян с цисти за 1 лев бройката :-D Поръчайте си жива култура - гарантирам, че ще успеете да я стабилизирате с успех - най-вече ако го правите пролетно или есенно време.

Още по-евтин вариант има, докато моята малка културка съществува (вероятно още около месец), който иска да си стартира култура да даде знак, ще му пратя вместо да ги хвърлям, вероятно ще са без етикети  :-D, ама без пари толкова.

Понякога много ме е яд на американците, всико има при тях и е страшно евтино. Това шишенце, което на мен ми излезе 70 лв, при тях струва 12 долара! Е как няма да са по-напред от европейците по всичко.

Стоян Михов

Цитат на: tonino в 08.03.2014 14:02
Само една поправка, по възможност да не използвате вода от аквариума.

Много благодаря, но се доверявам повече на хората от Щатите, посочената по-горе инструкция, която Ники ще преведе - 5. Remove an equal amount of water from your reef tank. Pour it through a coffee filter back into your rotifer tank to replenish the water. Премахнте на равно количество вода от рифовия аквариум. "Изсипете го през филтър за кафе обратно в реактора с ротаториите, за допълване на водата." Това е ако гледате ротаториите при океанска соленост.

Цитат на: tonino в 08.03.2014 14:02Аз използвам,живи култури, концентрати на алги, ClorAm-X и още един куп химия. Проблеми до сега с ротиферите не съм имал - било с или без всичко изброено, единствено лятото с по-високите температури B. plicаtilis почти го бях изгубил, но успях някак да го задържа в гаража :-D

Много ще се радвам да споделиш дългия си опит и съвети за отглеждане на зоопланктон в една отделна тема във форума, благодаря ти.

badpit

А какво мислите по отглеждането на други живи култури като копеподи? От Англия те също се поръчват, като отглеждането им изглежда подобно - слагаш подготвената от фирмата храна и чакаш.
http://www.ebay.co.uk/itm/marine-zooplankton-feed-live-copepods-500ml-culture-/321317748978?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item4ad007c0f2
Копеподите според мен са по-подходящи и за по-големи риби като гобита.