• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 17:31

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Лечение на клоун

Започната от VeL, 17.08.2011 00:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

VeL

Знам, че темата може би принадлежи към раздел болести, но тъй като става въпрос за лечение на морски обитател, реших да попитам тук.
Малко предистория. Аквариумът е 460л. със съмп 160л. Стартиран е преди около 6 седмици, около 30кг. живи камъни и около 40 неживи. С живите камъни дойдоха доста аптазии, както и няколко дискозоми, които удвоиха размера си за месец.
Преди около 10 дни пуснах и първите обитатели, двойка клоуни, Lysmata amboinensis и две lysmata wurdemanni. В началото клоуните бяха много активни, храниха се с голяма ухота, но след около 2-3 дни забелязах, че губят апетит, бяха значително по-малко активни, а женският клоун започна да диша доста учестено.
Направих поредните замервания - амоняк - 0, нитрити - 0, нитрати - около 5, фосфати - 0.03, PH - 8.1, соленост 1.025 (или поне така си мислих), температура 27-28 градуса. Първата ми мисъл беше паразити в хрилете и бях в готовност да предприема лечение в карантинен аквариум, но реших да изчакам и да видя повече симптоми. Минаха около 2-3 дни, женският клоун продължи да диша учестено, и двата отказваха да се хранят както със суха, така и със замразена храна. Но нямаше никакви следи от ихтио, брукления или други паразити.
В този момент започнах да се чудя каква може да е причината. Тъй като нямам електронна везна, слагам солта (OceanPro+) "на око" като се ориентирам единствено по показанията на соленометъра на аквамедик. Стори ми се, че много сол се изразходва при приготвянето на водата, но не обърнах особено внимание, тъй като разчитах на показанията за соленост на уреда. След отпадането на клоуните, реших да измеря и разтваря в един съд вода и сол в съотношение 39г/л сол, което би следвало да ми даде 1.026 соленост, а соленометърът показа 1.010. Отивам в първия близък магазин за акварстика с морски аквариум, който знам, че е от много години и с точна соленост, и там ми дава същите показания. След снабдяване с нов соленометър се оказва, че солеността в моя аквариум реално е била 1.033 или около 41 промила. За да не е рязка промяната, в продължение на 3 дена вече източвам по 20 литра вода на ден и доливам единствено осмозна. Мъжкият клоун стана по-активен и започна да се храни с по-голяма ухота. За жалост женският е все още зле, продължава да диша учестено, не се храни въобще (вече пети ден), като светна лампите все търси да се скрие някъде по-назад, излиза само след като се загясят, за да спи с другарчето в единия ъгъл. Напрви ми впечатление от няколко дена, че изпражненията на женксата са като конец след нея. Четох в РЦ, че това, освен червеи, е признак и на бактериална инфекция.
След този дълъг предговор, въпросът ми е следният, какъв широкоспектърен антибиотик бих могъл да използвам, за да отделя рибата (ако оцелее до утре) и да се опитам да я лекувам в отделен съд. В чуждите форуми някъде препоръчват третиране с Prazipro и някакъв антибиотик, които не съм срещал тук, така че тези отпадат като вариант. Ще съм благодарен, ако някой може да сподели опит с лечение на морски риби, не знам дали антибиотиците, които се прилагат при сладководната акваристика, могат да се използват и тук, затова реших да попитам.
Тъй като все още не забелязвам ихтио, предполагам, че поради стреса от значително по-високата соленост в която рибите прекараха повече от седмица, е отслабила имунната им система и са подложени на някаква инфекция, по-големият клоун в частност. Не ми остава друго, освен да опитам с антибиотик.

изгубеният рай

Prodac - Oodi Medik Fishes - ползвала съм го и съм доволна...прочети внимателно упътването!!!
END!!!

hanuman

Колега ако отделиш клоунчето съм почти сигурен че няма да изкара и ден. Нормализирай соленоста, ако не си пуснал УВ лампа пусния и храни умерено. Изпражненеията са такива защото не се е хранил отдавна а не защото има инфекция. Така е с клоуните първите няколко седмици са критични, но веднъж адаптирани за страшно издръжливи. Имай търпение, това е най-важното.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1249174800_20_1_EUR_2.5_dark.png&hash=f382f10dd23d239f373464115831c0fa44c93050

VeL

Цитат на: hanuman - 17.08.2011 11:13
Колега ако отделиш клоунчето съм почти сигурен че няма да изкара и ден. Нормализирай соленоста, ако не си пуснал УВ лампа пусния и храни умерено. Изпражненеията са такива защото не се е хранил отдавна а не защото има инфекция. Така е с клоуните първите няколко седмици са критични, но веднъж адаптирани за страшно издръжливи. Имай търпение, това е най-важното.

Привет колега,
Повече ме притеснява това, че диша много учестено вече 4ти ден. Вечер като се загаси осветлението същият клоун изглежда много по-светъл от другия, като избледнял. На няколко пъти забелязах и от двата клоуна поведение сякаш се отъркват в стъклото и "клатят" глава. Както вече споменах няма следи от ихтио или оудиниум. Доста изчетох и РЦ и всички тези симптоми сигнализират за  "Gyrodactylus" и "Dactylogyrus" или т.нар. Flukes, не съм наясно как е наименованието на български.
А относно адаптацията на клоуните - в момента, в който бяха пуснати в аквариума, се държаха така, сякаш цял живот са живели там. Не се криеха, храниха се много добре.
Много се чудя дали да не направя 3 минутно потапяне в предварително подготвена /пх и темп/ сладка вода, ако наистина са тези червеи, ще започнат да падат като снежинки от рибата. Притеснява ме, че това е доста стресиращо за рибата и да не стане беля. Но изчетох доста положителни отзиви за тази процедура, след която рибите са се чувствали много по-добре и са се хранили нормално, просто голямата част от паразитите по тях умирали от осмотичния шок.

hanuman

Колега имал съм доста клоуни и все още имам( в момента 6), имал съм два опита за лечение досега, винаги с фатален край за по-малко от 24 часа. Имал съм клоуни които се хранят нормално от ден първи и след 2 седмици се влошаваха и за 24 часа си заминаха. Това че се хранят от ден първи не значи, че са адаптирани. Просто това са моите наблюдения. Ако искаш можеш да пробваш със сладката вода, но не знам нямали да се стресира прекалено много рибата. Знаеш, че осмотичен шок ще има както за паразитите така и за рибата.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1249174800_20_1_EUR_2.5_dark.png&hash=f382f10dd23d239f373464115831c0fa44c93050

изгубеният рай

"Както вече споменах няма следи от ихтио или оудиниум"

Oodi Medik Fishes-се използва не само при оодиниум а също:при учестено дишане,при потъмняване или изсветляване ...
използвала съм го затова ти препоръчах него а решението е твое,...и междувпрочем свиквай със загубите(особенно при неадаптирани риби,корали...) които така или инъче ще имаш без значение какво и как правиш.Пожелавам ти да имаш по малко такива(загуби)
Успех :-)


END!!!

almaren

ако болестта е с фатален край продавам две клоунчета,адаптирани и охранени,с тях проблеми няма да имаш

Ilianidis

Това prazipro ми звучи познато- лекарство използвано във ветеринарната медицина при борба с паразити по кучетата.Използва се успешно и в сладководната.Щом споменават  за него пробвай с познатите тук бихелдон,празимек и азипирин.Съдържат активната съставка празиквантел ,която действа антипаразитиращо на нематоди ,червеи и паразити.

Similar topics (5)

28499

Публикации: 20
Прегледи: 12404

32193

Публикации: 7
Прегледи: 7394

8620

Публикации: 11
Прегледи: 7447

28650

Публикации: 20
Прегледи: 8577

17489

Публикации: 5
Прегледи: 4645