• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 16:59

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Какви морски риби да избягваме

Започната от Стоян Михов, 24.01.2012 10:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

изгубеният рай

Цитат на: камен чочев - 13.02.2012 17:03
На мойте съм им забранил. Изрично. И ме слушат.  :-D



*NO*
END!!!

M_I_T_A_K_A

А понякога и скаридите ги "мързи" да бачкат... и това съм го наблюдавал.
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

Стоян Михов

Цитат на: камен чочев - 13.02.2012 16:31Аз също съм за опазване на околната среда и изчезващите видове, ама нашите ( в Бг имам предвид) 10 доктора ли ще спасят рифовете?  

Ха, та нали ако всеки си като мисли така, докъде ще стигнем. То всичко накрая си опира до съвестта на отделния човек (няма значение дали е американец или българин), защото то всеки си има по една-две и си казва "бе баш моите две риби ли ще съсипят рифовете". Едва ли има човек който да си гледа 1500 чистача в аквариума и спасяването на рифовете да е в неговите ръце, затова казвам че всичко опира до отделния човек с едната рибка. И оцеляването на съответния риф е точно толкова зависимо от него, колкото и от всички останали морски акваристи, които си държат такава риба в аквариума.

Цитат на: камен чочев - 13.02.2012 16:31
Е да де, ама си мисля, че без доктора половината ми риби нямаше да са живи в момента. Почти няма случай по нов танг в аквариума да не избие ихтио и след него всички останали.  

И сега като повечето начинаещи уморили 10 риби от разни болести, понеже не са спазили елементарни изисквания за качествата на водата в аквариума, като прочетат че ти имаш такъв прекрасен аквариум и здрави риби, само защото рибата доктор ги чистила веднага ще отидат и ще си поръчат по два броя, ако може от по-шарените.

За тях ще кажа, че има милиони прекрасни аквариуми, в които няма риби чистачи и те също нямат проблеми с болестите.  :-).

Не искам да засегна никого, нито пък обвинявам някого за нещо, рибите чистачи не са забранени все още нито за купуване, нито за продаване. Така че пазарувайте с мисълта за рифа, отговорността за рифовете в момента е оставена в нашите ръце - на акваристите, тъй като в маймунските държави това е огромен бизнес и той диктува всичко, тъй че забрани няма да има скоро.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

изгубеният рай

Цитат на: M_I_T_A_K_A - 13.02.2012 17:58
А понякога и скаридите ги "мързи" да бачкат... и това съм го наблюдавал.


Е явно мойте са работохолици *JOKINGLY* и перфектно заместват доктора и то не в един аквариум.Но ,при наличието и на доктор и на скарида, естественно е повечето риби да предпочетът доктора.
END!!!

камен чочев

Струва ми се, че в случая е малко преувеличено всичко. Ако наистина намаляват популациите, защо все още това е най-евтиното врасе и една от най-евтините риби?
http://www.liveaquaria.com/product/aquarium-fish-supplies.cfm?c=15+1378
Макар че, когато го купувах нямах идея за това и не знам дали сега бих купил отново.
И за да е мир - хора не купувайте риба - доктор, купете си работохолици от Изгубения рай!

изгубеният рай

 *ROFL* Алелуя

п.п. започваш да преиграваш.....но не ми пречиш,напротив забавлявам се *DRINK*
END!!!

Стоян Михов

Цитат на: камен чочев - 13.02.2012 18:53Макар че, когато го купувах нямах идея за това и не знам дали сега бих купил отново.
*DRINK* Ей за това черпя  *THUMBS UP*

Евтини са защото се улавят много лесно, и са много достъпни. Знаеш че те нямат естествени врагове, даже акулите идват да се чистят при тях, тези рибки идват да почистват всичко без страх - дори кепчето на аборигена. Живеят в плитчините и лесно се откриват по опашката пред лекарския им кабинет, буквално за часове можеш да изловиш всичките доктори на площ, колкото футболно игрище, без да ползваш никакви сложни мрежи. А и цената им падна защото им падна търсенето последните години (искрено се надявам да е така), щото даже и американците взеха да се замислят.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

NikolaV

Тамън ми дойде salarias fasciatus-а (втори, че първия навремето изскочи от аквариума) и прочетох тук, че го чака гладна смърт в аквариум без водорасли. В стария го бях взел за борба с тях и изобщо не се бях замислил върху това. Да ама в новия аквариум нямам грам водорасли и горкия просто нямаше какво да яде. Друга храна никаква не пожела. Кълвеше стъклото, но там няма нищо. Беше станал кожа и кости. Днес го дадох на колега, който има водорасли - дано при него прояде и оцелее. Та с други думи - наистина не взимайте тая риба, ако няма какво да чисти.

ojo

Не съм направил още статия за моя морски аквариум,ще я пусна скоро той е на почти три месеца имах доктор,който беше в цветущо здраве и всичко си беше окей .Вечерта си яде и си легна в дупката в която спя на другият ден не се показа и вечерта го видях в дупката и още дишаше умря без предупреждение.Ядеше си всичко и нямаше видима причина за смъртта показателите на водата си бяха супер ,а той се гътна от няма нищо.Не бих си взел повече доктор защото не искам повече да умира такъв екземпляр в моя аквариум.

Лек ден на всички и всичко най.

valkata^^

Аз си имам морски аквариум от известно време....
Пробвах с доктор фиш - рибата ми лъв я изяде  :-(
Сега виждам, че имам и доста агресивна риба, според тук изброените - Picasso triggerfish
За щастие, тя не закача другите обитатели на аквариума. Посяга единствено на живите рибки - храна на рибата лъв. Там често има "недоразумения" :)

geniusloci

При мен и двата доктора са си в отлично здраве и само растат и дебелеят. Салариас-а обаче ръфа каквото видеше, но накрая спря да яде, явно нямах никой от видовете водорасли, които яде. Не бих взел повече такава рибка.

trex700e

Някой има ли опит с Антиас?
Искам един брой да си взема ,колкото да допълни цветово хромисите.
Дали ще се чувства ок?

beonedge

аз имам 3 вида ...четох че се чувстват добре, когато са поне 5 ,затова и купувам по толкова от вид . Макар и да се пръскат из аквариума , след това пак се събират на пасаж...та ми се струва че сама рибка няма да се чувства добре. Някое врасе (flasher) няма ли да е по - добре в твоя случай?
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

trex700e

Прекалено шарено, то и конструкцията му друга ...идеята е да е допълнение към хромиса, ама....

beonedge

е може и сама да си живее антиаса (виждал съм из темите  ) но може би няма да е happy ... eй тук дискутират въпроса , става според това което са писали https://www.reef2reef.com/threads/decent-anthias-to-keep-singly.322210/
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

Similar topics (5)

33005

Публикации: 3
Прегледи: 6687

51405

Публикации: 4
Прегледи: 6641

56372

Публикации: 3
Прегледи: 3976

34873

Публикации: 7
Прегледи: 11000

2694

Публикации: 28
Прегледи: 24342