• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.02.2020 11:11

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Ексима

Каква е тази риба

Започната от refer, 11.09.2013 21:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

refer

Здравейте,

Някой може ли да разпознае тази риба? Жокер - черноморска е.

_777_

Чочорина,лапина,зеленушка. ;-)

Еднорог

Ако ти трябва и латинско - Symphodus ocellatus, типична риба в нашето море от семейството на зеленушките, или още ги наричат лабриди (Labridae). Тази, която си хванал, изглежда като много хубав мъжки. Какво я направи?  :-) Доколкото знам, хич и не стават за ядене, защото са много костеливи.
Жокерчето добре, ама тях ги има и в цялото Средиземно  :-). От това семейство няма такива, дето да се срещат само в Черното. И повечето видове са по-масови и характерни за Средиземноморието, всъщност.
: 12.09.2013г 01:01ч
Цитат на: Еднорог в 12.09.2013 01:01
Ако ти трябва и латинско - Symphodus ocellatus.


И сега да се поправя - не е очилата зеленушка това (Symphodus ocellatus), а е петниста лапина (Symphodus roissali). Рибите много варират в оцветяването си според възраст, пол и състояние, да не говорим, че извадени от водата изглеждат съвсем различно. Затова и аматьори като мен трябва да внимават с определянето  :-), добре, че имам зорки колеги-специалисти, които ме поправят, когато греша. И за късмет и те четат този форум.  :-)

Plamen Lilov

Цитат на: _777_ в 11.09.2013 22:10
Чочорина,лапина,зеленушка. ;-)
[/q

хващал съм далеч по едри екземпляри тук на океана,говорим от по две кила и на гора до към 5.Самата риба достига до 2,5 метра и тегло до около 200 кг.За справкав ГУГЪЛ ТЪРСАЧКАТА-WRASSE FISH


Също така и на профила ми във ФЕЙСБУК -https://www.facebook.com/plamen.lilov.718

_777_

Адаш хвалиш ли се или просто не си разбрал че не си попаднал в риболовен форум?Това е форум за отглеждане на риби ,а не за "харпунджии". *NO*