• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 02:22

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

жива храна

Започната от камен чочев, 01.08.2011 22:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

камен чочев

Колеги, знае ли някой как и от къде бих могъл да си купя жива храна за морските обитатели. Имам предвид Copepods, live baby brine shrimp,  phytoplankton, ROTIFE​R, ZOOPLANKTON и т.н.

MeTogu

Примерно като си излюпиш артемия сам.Коралите доста добре си я похапват.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

камен чочев

Не да си излюпя, да си КУПЯ.

MeTogu

Мога да ти люпя и да ти прадавам :)
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Giorgio_Armano

на подуенския пазар би трябвало да продават хирономус
чупиш и храниш а другия вариант ти го каза колегата.ако не ти се занмава с люпене.........има замразена
АКВАРИУМИ,ТЕРАРИУМИ,СИСТЕМИ ЗА ГАРА РУФА,СЪМПОВЕ и ВСИЧКО ОТ СТЪКЛО
Качество по добро от цената.
тел.0899007268

N.Nobs

Цитат на: камен чочев - 01.08.2011 22:43
Колеги, знае ли някой как и от къде бих могъл да си купя жива храна за морските обитатели. Имам предвид Copepods, live baby brine shrimp,  phytoplankton, ROTIFE​R, ZOOPLANKTON и т.н.

Засега май в България я няма тази опция. Единственото място което се сещам евентуално е Дискус.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

камен чочев

Артемията и хирономуса няма как да оживеят в аквариума, а на мен ми трябва храна за Змиорката, Лъва и Мандарина. За замразената не могат да се доредят - много са тромави. Обичат да ядат копеподи, но общо взето изядоха всичките налични в аквариума. В ebay.co.uk има колкото искаш, но са без доставка до Бг. За това, че в нашите магазини няма е ясно, въпросът беше дали някой е поръчвал от Германия, например, И колко време оживяват при транспорт и т.н.

VeL

Защо не пробваш да си направиш "инкубатор" за копеподи? Не съм много запознат с технологията, но бях чел (май в РЦ), как хората в малък съд, около 10-20л., използват някаква култура (предполагам може и без нея) и развъждат огромен брой от тях. После се оставя прилично да се развият алги в него, за да има постоянна храна за копеподите, а оттам - доливаш в дисплея и имаш постоянен запас от жива храна. За жалост не мога да бъда по-подробен, но може да се поразровиш из мрежата.
Струва ми се обаче добра идея - моят риф е почти на месец и се завърта цикълът, като съответно имам бум на диатомни водорасли и малко нишковидни. Това явно е добра среда за копеподите и във водата могат да се видят хиляди бели частици, носени от течението, а на панорамното стъкло са като миниатюрни мравки "рупащи" кафяви водорасли.

BLKnight

Една идея... поне за мандаринката и/или змиорчето
http://www.melevsreef.com/mandarin_diner.html

камен чочев

Цитат на: BLKnight - 03.08.2011 10:26
Една идея... поне за мандаринката и/или змиорчето
http://www.melevsreef.com/mandarin_diner.html
Благодаря! Идеята е добра, само ме притеснява, че първо скаридите ще се напъхат, но ще пробвам.
Vel, съгласен съм и някой ден ще го направя, но за момента няма как.

Danyel

Идеята с буркана е много добра.
Имам спомен, че Шушлин (малкия брат от аквадизайн) ми беше разправял, че е отглеждал някакъв планктон който си внасял, но не разбрах дали го гледа още. Нищо не пречи да питаш макар и по тел.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fdobavi.info%2Fcars%2FFord%2Fm9273.gif&hash=bdce7463b1b94eb26ae78d448fe0ca908391344b

Coral Master

Камене, нещо не ми се връзва да храниш с копеподи змиорката и лъва. За мандаринката - добре, но другите две според мен си искат истинска мръвка. Не знам защо се опитваш да ги залъгваш с въшки? Замразени миди, скариди, калмари и рибки биха ти свършили по-добра работа.

Иначе по темата, аз от година имам външен рефюджиум. Освен, че произвеждам в него промишлени количества зелени макроалги, там има и голямо количество копеподи, по стъклата и в субстрата, дори ми се струва, че са повече от един вид. По тръбата заедно с водата постоянно се оттичат и копеподи в дисплея. Доказателство са добре охранените риби, които храня в момента веднъж на две-три седмици.
А незнам откъде взимат нитрати за да растат толкова зелении в рефюджиума, вече два пъти теста ми показва 0 (Салиферт) и вече взех да се съмнявам, че нещо не е наред. А може би като изхвърлям по половин кило водорасляци на всеки две седмици, съм изхвърлил и нитратите?

Както и да е, да не разводнявам интересната ти тема, само ти давам идея.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

камен чочев

Наистина и аз си мислех, че като е лъв трябва да му давам по-сериозна храна, а той е повече от два месеца в аквариума и единственото нещо, което яде си го дебне по камъните и си го ловува нощем и предполагам, че са копеподи. Змиорката яде и артемия, ако стигне до нея. Иначе най-обича ротифери, с които по принцип храня сън-корала. Мандарината започна да гони артемията във водата, а не по камъните просто, защото не стига до камъните - другите омитат всичко, а горката е тромавичка. В началото и моя аквариум беше пълен със всякакви гадинки, но явно ги изядоха. Даже и в съмпа са кът. А иначе, макроалгите затова си ги гледаме - за да си нямаме нитрати, съответно алги в дисплея. Макар че четоморфата почти ми е запълнила рефюджиума, имам доста нитрати ~25, в следствие на опитите за захранване на някои обитатели. И по темата - намерих фирма, която праща до Бг и утре ще поръчам за проба.

BLKnight

...и после да споделиш и фирмата и храната и резултата.. като малък гледах дафния по цяла зима, мисля че като голям няма да ми се опре зоопланктона... или бентоса... :)

камен чочев

Закъснях малко с резултатите, но нека ви кажа какво стана. Поръчах копеподи и ротифери от e-bay, като предварително пратих запитване дали ще пристигнат живи. Отговор не получих и направих заявката. След 6 дни дойдоха две шишенца от по 100мл, в които за съжаление нямаше нищо живо. Написах съответно негативното си мнение в e-bay, след което получих e-mail от човека, който ги продава, в който се извиняваше и молеше да махна негативното си мнение. При което парите ми бяха възстановени и ми бяха изпратени отново ротифери и копеподи (безплатно). Получих двойни дози с около 70 % живи копеподи и ротифери. Но по принцип не си заслужава да се поръчват - прекалено малко и малки са.

Similar topics (3)