• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 07:20

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Малко бразилско магазинче

Започната от kraltchev, 15.11.2007 21:15

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kraltchev

Малко бразилско магазинче

Тук.  Малко и сладко, аквариумчета и терариумчета само с растенийца.

http://faao.blogspot.com

Такова едно подобно специализирано магазинче тук в Америка едва-едва си плаща наема.  Нямам отговор защо.

--Николай

Longanlon

Защото само продава, а не си прави парите от аранжиране и поддръжка на аквариуми.

Така е и в България - хората, които само продават, с едно-две изключения, имат малки магазинчета с ограничен избор и ... скромна визия. Големите аквариуми, многото видове и редки риби, многото растения и хубавите магазини са на хора, които правят аквариуми за фирми и заведения и магазините им са като един вид шоу-руум.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

kraltchev

Да поговорим малко за парите в аквариумния бизнес тук в Америката.

От това което виждам тук в Далас (а то може да е различно от реалността във Калифорния и Флорида - много хора запалени по аквариумите има там) парите са в морските и рифови аквариуми.  Сладководните ако правят пари то са големи, грозни цихлидарници.  Сладководните риби са евтини и човек не може да поддържа магазин само с тях.  Имах един познат - правеше да речем 18 хиляди на месец продажби на морски гадини и 1 800 на сладководни.  Имам чувството че това е нормално съотношение.

Поддръжката тук е евтина, явява се само като допълнителен бизнес.  Общо взето е $1 на галон на месец. Поради големите растояния и такива съображения не можеш да обслужиш повече от 10 аквариума на ден.  И не дай си боже некой от тия 10 да има некакав проблем дето да ти отнеме повече от 1 час.  Общо взето ако само обслужване правиш може да правиш към 3 хиляди на месец с бая каране и работа.  И после вадим около 20% данвци и става каша.

Хора като Сенските нали са "артисти" и продават услугите си на космически цени.  Те са изключение.  Всички други прилагат един и същ стар трик - като имат нов клиент избиват парите с огромна надценка и предлагат обикновената ниска цена за месечна поддръжка.  Тоест един 100 галонов (350 литра) рифов аквариум се продава за към 6 хиляди зелени.  Поддръжката е към 100 на месец.  Това е играта.

Проблема с растителните аквариуми е че тук, пак казвам поне в Далас, хората нямат око за такива красоти.  Няма дори понятие за това какво е растителен аквариум.  Ако ще се харчат пари то те отиват за "най-доброто" - рифов цирков аквариум като един милион други по местните офиси и къщи. 

Имам възвишената идея да популяризирам растителните аквариуми на местно ниво.  Сенски не прави това както трябва.  Той сега идва до местните магазини, инсталира им японски растителен аквариум, зима парите и бега.  След месец-два като скиваш творението ти се приплаква, штото никой не знае как да го поддържа чист, нито пък им се иска да платят за това - нали те са баш специалисти точно по поддръжка, как ше плащат.  Така че без правилно популяризиране растителните аквариуми в Америка ще си останат ограничено хоби.

Обикновено като тук някой отвори магазин прави надценка 3 до 5 пъти от цената на едро.  Тоест цените са ужасно високи в магазина сравнени с интернет.  Един филтър ако е 180 на нета, в магазина е 450-600.  Такива работи.  Имам един познат пич дето отвори магазин преди неколко месеца - вика ми 100% от цената на едро му е достатъчна, тоест само удвоява цената на едро, но това е само един собственик, другите ламтят за пари и това е.

Качеството на живата стока тук обикновено е под средно ниво.  Ако има нещо качествено то е по-скоро изключение, а не правило.

Клиентите на които и да е местен магазин обикновено са 2 типа - хобиисти дето си знаят работата и жени-домакини дето купуват "тая зелената и оная червената рибка".  Работех известно време в един магазин и всеки божи ден идваха понр 2 или 3 такива жени с барабар с децата и снасяха по $100-200 се едно са нищо. Морски риби само купуваха, сладководните още малко и щях да дам имена, от толкова дълго се бяха заседяли в магазина.

--Николай

denzel

хубаво магазинче,интересни приказки !
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.best-carp.com%2Fbilder%2Flogo.jpg&hash=0f8b9d5c6c27d71728f3297bd6a7e7c7ce52b680

Живко

Според мен проблемите, поне основните, на растителните аквариуми са два.
Първо малко се разминават с общоприетото разбиране за аквариум. В аквариума трябва да щъкат риби и по възможност да са много. Рибите, можем да кажем, са враг на растенията. Така, че...
Второ поддръжката на такъв аквариум е, как да кажа, твърде досадна за огромната част "акваристи". Хората просто искат домашен любимец. Само една част от тях стават фенове като нас.
Друг досаден проблем, който при рифовите аквариуми не съществува, е честотата на намеса. Който и да поддържа аквариума ще трябва да досажда на стопаните доста по-често, ако аквариумът е растителен. Поне в началото. Лично мен такава идея ме отблъсква сериозно. Бих преживял едно или хайде, две посещения месечно, но всяка седмица!
В крайна сметка се получава като при дискусите. Много са статични такива аквариум. Имаш дискус. Радваш му се месец. После може и снимка с размера на аквариума да сложиш и ще е все същото.
Значи за да се запази интереса към аквариума трябва, горе-долу на шест месеца да сменяма подредбата, а това ще е изнервящо за поддръжка. Особено ако са ти на гърба няколко десетки аквариума.
като гледам какво съм написал излиза, че съм против растителните аквариуми. Това разбира се не е така. Само не бих имал такъв, без риби ;-)
Никой не се е родил научен.

kraltchev

17.11.2007 19:18 #5 Last Edit: 17.11.2007 19:21 by kraltchev
Да, прав си за тия неща, Живко.  Бая съм мислил за това защо на хората им харесват аквариуми - сладководни или морски, все едно.  Нямам добър отговор, но ще да е нещо свързано с нуждата да се взаимодейства със живата природа, с това че аквариума не променя реда в цялата къща (както да речем свободно движещи се животни), и също така, поне за някой хора, може би известна доза желание за чувство за пълен контрол над нещо живо.

Растителния аквариум наистина си пада странно добиче.  Първо ако човек не знае нищо за тия аквариуми естествените реакции са да се пита дали растенията са изкуствени (ако аквариума е добре направен) или да се хвърли небрежен поглед (ако аквариума е като моите, хаха).

Забелязъл съм че красотата на растителния аквариум "прониква" в мозъка на наблюдателя само ако той е изложен на гледката някое време. Морските рифови аквариуми грабват наблюдателя от вуле.  Няма нужда той да седи там и да му "прониква красота" в мозъка. 

Някой култури (или по-скоро раси или географски популации, де да знам) - особено азиатците, но също така южоамериканците - имат различно усещане за красота съдържаща обем вода.  Не знам откъде им идва това, но определено е са по-чувствителни към аквариумите.  Като се загледаме назад японец съживи растителните аквариуми и то до невероятно ниво.  Азиатците са много активни в това да правят растителни аквариуми, но аз лично ги намирам за сковани в изобретателността си и склонни да копират.  В последно време бразилците показват як напредък в дизайна на растителни аквариуми (Южна Америка, ако не се лъжа, хаха).  Испания, Португалия, Италия също така.  И както видяхме в последните 2 години - България!

Всичко това ме кара лично мен да мисля, че растителния аквариум е за хора които са склонни към съзерцание и размисъл и имат вродено чувство за вкус (или поне усещане за естетика).  Само да не си помисли сега някой че говоря за елитизъм.  Не, просто има различни хора, различни нагласи и различни вкусове.  Напримет тук където живея живота на повечето хора е адски напрегнат, на бързи обороти, и непрекъснато се променя какво ли не.  Може би това е причината рифовите аквариуми, с техните разноцветни и полиморфми психеделично-калейдоскопични наслади за окото, да са особено популярни тук.

У дома, обаче, аз лично смятам че е по-добре да има спокоиствие и тиха красота.  Ето пак - за мен това е добро, а друг предпочита да гледа екшъни у дома на система със 12 тонколони и екран с размер на цяла една стена. 

Въпроса за статичността на растителните аквариуми мисля че опира пак до лично виждане.  Но съм абсолютно съгласен че след определено време гледката омръзва.  Луис Наваро си мени наредбата на аквариумите средно всеки 6 месеца точно поради тая причина.  Може би обаче и в това "омръзване" може да се намери добра страна - иди че растуряй рифов аквариум всеки 6 месеца, ште ти се отели вола от проблеми.

Поддръжката на растителния аквариум определено е проблем.  Аз като съветвам някой новак за това как да си направи растителен аквариум винаги гледам да го насоча към инсталация с възможно най-малко поддръжка.  Ако аквариума те кара да го чистиш и да се грижиш резултата рано или късно е един - теглиш една майна в определен момент.

Ако човек професионално поддържа аквариуми е важно, поне така както аз се опитвах да подходя, да е много точен в посещенията (дата и час) и също така да работи много професионално. Никоя фирма тук не дава точен час на посещение.  Човека дето върши работатаму се плаща на час и ти става ясно колко професионално изглежда. Тия техническите подробности могат да се научат или практикуват, но според мен има друг проблем - каквото и да си говорим все още не знаем достатъчно за растителните аквариуми и евентуални издънки са много вероятни, особено ако човек трябва да спазва график на посещения, а не може да отскочи да провери това-онова.  Най-ефективния подход е човек да "влиза под кожата" на клиента - тоест почти или наистина да стане приятел с тях и тогава нещата са много по лесни. Но това не винаги е възможно така че растителните аквариуми поне за сега, с настоящето ниво на знания и опит, според мен, остават нещо специално, особено и не за всеки офис или дом.

--Николай

Similar topics (5)

6762

Публикации: 0
Прегледи: 1060

11942

Започната от Petkov


Публикации: 2
Прегледи: 2261

2364

Публикации: 3
Прегледи: 2268

11700

Публикации: 6
Прегледи: 2798

13781

Публикации: 4
Прегледи: 2056