• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 14:03

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

T8 LED пури

Започната от iek, 04.11.2007 18:40

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Stupid_boy

да, добро обяснение за светодиодите. личи си кой разбира!
за сега обаче са неоправдано скъпи за тукашните цели. за поседно си смених диодите на соларните къмпинг лампи с по-мощни, беше неоправдано скъпо занимание, а и 'харчат' много повече от старите.

относно фаровете, пак казвам, вече има! фабрично се монтират на последните и много скъпи голфове и на някои аудита. монтира се цяло тяло, не са под формата на крушка. недай боже на някой да му изгори фара, струва колкото половин нова кола. нямам идея колко диода са вътре, какви, както и как са наредени, за това хелла имат патент.

Lan

27.07.2008 13:51 #16 Last Edit: 27.07.2008 13:54 by Lan
Цитат на: RazorJack - 27.07.2008 01:37
а какъв друг тип трансформатор има?
Виолета неправилно е използвала думата "трансформатор" с прилагателно "елелтронен" – строго погледнато такова животно няма. Имала е предвид електронен преобразувател, което е и пояснила във втората част на изречението.
А иначе типове трансформатори има достатъчно много, класификацията им е достатъчно сложна, но засега ще си спестя труда по изброяването им.

Да доизясним някои неща:
Цитат на: niky - 27.07.2008 11:54
...
За светодиода е важно какъв ток минава през него, няма значение 220 волта ли е, 5 волта ли. Има и на 1волт.
За да работи един мощен светодиод се използват електронни импулсни преобразователи, които поддържат тока постоянен през диода.
...
И да, и не. За светодиода няма значение какво е захранващото напрежение, но при положение, че конструкторът се е погрижил излишното напрежение да пада върху подходящ баласт, който ограничава тока до исканата стойност. Иначе – поради нелинейното съпротивление на диода – токът нараства много бързо и разрушава PN-прехода... Освен това захранващото напрежение трябва да е поне равно или по-голямо от пада на напрежение върху светодиода в права посока, за да свети светодиодът. Ако е по-ниско, е необходима преобразуваща схема, която да осигури исканото напрежение. Без значение какъв е източникът – дали електронен преобразувател или обикновен електромагнитен трансформатор (ако захранващото напрежение е променливо).
Цитат на: niky - 27.07.2008 11:54
...
Единствения проблем, който всъщност не е малък е с греенето на самите светодиоди - просто трябва да са монтирани на радиатор. Но това не е чак такъв проблем си мисля. Халогенните крушки греят с пъти повече.
..
За халогенните крушки обаче не е толкова критична температурата, до която ще се загреят – тя винаги (при нормални условия на експлоатация) ще е по-ниска от опасните за тях стойности. Докато за силициевия кристал 200°С са фатални – PN-преходът се разрушава и край. Конкретно за светодиодите не помня дали беше 200, повече или по-малко, но принципът е същия.
Цитат на: niky - 27.07.2008 11:54
...
Фарове все още няма LED, поне не и заводски. Още са слабички. Колко диода ще трябват да докараш 60 Вата халогенна лампа. И то не е само до мощност ами и до светлинен поток.
...
Ще добавя, че според данни, които съм намирал в интернет, една 35-ватова ксенонова лампа (за автоммобилен фар) дава светлинен поток от 2300 до 3200 lm, което прави минимум около 65 lm/W. Поне засега няма толкова ефективни светодиоди, така че фаровете на "Hella" са по-скоро любопитна новост, но все някой трябва да е пръв, нали?


Първият, който е изпсувал вместо да хвърли камък, е баща на цивилизацията.
Зигмунд Фройд

xoxi

За да не отварям нова тема ,искам да попитам някой ползвал ли е такива пури?  http://www.bgled.com/userfiles/productimages/product_54.jpg