Hello !

International Balkan Aquascape Contest
Страници: 1 ... 4 5 6 7 [8]  Всички   Надолу
Автор Тема: LED (светодиодно) осветление - направи си сам  (Прочетена 21473 пъти)
0 Членове и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
bojkata
Член на форума към БАЕ
Неактивен Неактивен

Местонахождение: Плевен
Публикации: 43

« Отговор #105 -: 05.12.2011г 22:10ч »

Ето какво си направих днес!
Не е нещо кой-знае какво, но май се получи не-лошо!
DSCN2544.avi

http://i41.tinypic.com/r2ue0i.jpg
LED (светодиодно) осветление - направи си сам
Активен

gogoto
Член на форума към БАЕ
Неактивен Неактивен

Публикации: 38

« Отговор #106 -: 04.03.2012г 22:10ч »

Здравейте.
Преди време бях писал, че ще правя опити с ксенон за аквата.
След доста работа и почване от начало не ми хареса как стана.
Сега съм поръчал гъвкава LED лента (водоустойчива), RGB и мощност 14,2 вата на 1 л. метър.
Поръчах и лед контролер с IR дистанционно управление като има възможност за регулиране на цветове и сила на осветеност.
Аквариума на който ще го сложа (скаридарник по-точно) е около 55-60 литра с ширина 40 см.
Мисля да разположа 3 броя ленти от край до край, тоест 120 см. обща дължина и 17 вата обща мощност.
Силно се надявам да са достатъчни да осветят добре до дъното което е на разстояние около 45-48 см.
Хубавото е, че самият контролер има изход захранващ до 30 вата мощност такава лента и няма да се налага да купувам отделно захранване.
Също и това, че мога да си го наглася да ми свети много слабо неоново през нощта, и достатъчно силно 4300 келвина денем.
Лошото е, че трябва да го правя през дистанционното всеки път, или да сложа още една лента само неонова която да е със собствено захранване и включена в таймер.
Така мога да се размина с щракането което е добре, но не съм го доизмислил още.
След като дойдат нещата, рестартирам и наредя всичко ще пусна снимки за да се види какъв е ефекта (надявам се да е добър).
Активен

subsa
Член на форума към БАЕ
Неактивен Неактивен

Местонахождение: София, Стара Загора
Публикации: 48

« Отговор #107 -: 09.03.2012г 01:01ч »

Този вид ленти си загряват, ако може ги монтирай на метална повърхност вместо на дървена.
Успех
Активен

www.zahranvane.com - поръчкови захранвания, разработки, доработки и преработки. Вносител на Cynel за тинол.

gogoto
Член на форума към БАЕ
Неактивен Неактивен

Публикации: 38

« Отговор #108 -: 18.03.2012г 18:06ч »

Здравейте отново.
Знам, че загряват.

Затова направих следното (по-точно правя в момента):
1: Изхвърлив всичко от старото осветление (то бе вградено в капака).
2: От лявата страна на капака направих дупка с диаметър 4 см.
3: От дясно разчертах окръжност с диаметър 4 см. и в него разпробих множество дупчици с диаметър 3мм.
4: На левият отвор сложих най-малкият вентилатор с диаметър 4 см. на 12 волта.
5: Свързах го скабелчета (които изолирах с термошлаухи) с трансформатор.

До тук това. Сега имам идеалното охлаждане имайки в предвид, че ширината на капака е едва 38 см.
Материалите излезнаха:
1: Вентилатор - 2,48 лева от Конраднад
2: Трансформатор 3,69 лева от Конрад
3: Горещ силикон (имам си)
4: Работа и малко време
Общо: 6,17 лева

Следваща стъпка:

1: Взех алуминиеви лайстни от тези дето са за снаждане на паркет (ламинат) и са извити под формата на дъга.
2: Ще ги нарежа на парчета по 38 см. всяко.
3: С горещ силикон ще ги наредя по тавана на капака (мисля да ги използвам като оснаова за диодните ленти).
4: Понеже са 36 мм. широки идеално пасват 3 броя ленти на едно парче лайстна и възнамерявам да ги направя така.
5: Тъй като са под формата на дъга всяка една от 3-те ленти в/у нея ще светят в различни ъгли.
6: Ще използвам 3 парчета лента по 35 см. 5050 с 60 диода на 14,4 вата на метър с 4200 келвина и 650 лумена и 3 парчета по 35 см. 5050 с 60 диода на 14,4 вата на метър, 6000 келвина и 720 лумена на метър.
По този начин ще имам 105 см от едната светлина и 105 см. от другата светлина с общо около 30 вата и малко над 1300 лумена.
Аквариума е само 30 литра и мисля, че ще е добре за растенията  с над 40 лумена на литър.
Ще ги наредя последователно за да се омеша светлинният поток.
7: Ще ги захранвам с димер който е с дистанция и позволява до 90 вата консумация (on/of и намаляване и увеличаване на светлината).
8: Съответно и на него му трябва траф на 12 волта.

Цени:
1: Лайстна - 9 лева
2: Лента ВОДОУСТОЙЧИВА IP67 2,10 м. по 16 лева = 32 лева
3: Захранване/димер за лентата - 15 лева
4: Захранване/трансформатор за димера - 3,96 лева
5: Останалото си го имам, а имам и желание да го довърша.
Общо: 59,96 лева

След като го досътворя ще покажа снимков материал.

П.П. Моля ако някой вижда спънки в идеята ми да пише преди да съм го "сарал", тоест всичко от "следваща стъпка" може да се коригира все още.
Активен

Peza
Член+ на форума към БАЕ
Неактивен Неактивен

Местонахождение: София, ж-к Градина
Публикации: 269

Мрън - мрън

« Отговор #109 -: 31.03.2012г 21:09ч »

Не съм готов още с крайният резултат, но пустото не ми търпи търпилото  Ухилен до уши
Тъкмо още не съм дал да ми нарежат плоскостите за тялото и ако има нещо нередно, да го отстраня о'време.

От доста време заглеждам темите с диодите и реших, малко инцидентно и предсрочно (разбирайте: чел-не дочел) да пробвам да сглобя нещо. Подготвям за подарък един аквариум 60х42x40 (100л) и преди да се"метна" на дълбокото в моя, реших да експерементирам там.

Та така, закупих първо диодите и после с малко (не малко впрочем) помощ от колеги се сдобих с останалото необходимо. Че и с нов поялник   Ухилен до уши

Ето и същината:
Идеята е за тялото да използвам Eталбонд 2мм в сечение (алуминиев фасаден сандвич панел) а за крачета 4мм плексиглас, та ако може да изглежда по-купешко. Друга част от идеята е ако реша в даден момент да монтирам и лещи, да премахна крачетата (и да повдигна радиаторите, така че лещите да не стърчат) и осветлението да е окачено по-високо над аквариума. В тялото ще е монтиран вентилатор, като захранването ще стои извън него (жертва на дизайна  Ухилен до уши) И така стигаме до самите диоди и захранване, като първоначално бях предвидил 18 диода само от студено бяло, но после малко промених нещата.

Това е разкройката за тялото, отворите за диодите са с 2мм по широки от лещите, хем да оберат неточности от монтажа на диодите в-у радиатора, хем от там да влиза студен въздух и да ги охлажда:

Разрези през самото тяло, във вариант със и без лещи и крачета:
http://i44.tinypic.com/34e8go7.jpg

Резултатът би трябвало да изглежда приблизително така:

Самото осветление засега е следното (не и докато не се реша за диоди на 420nm  660nm, които ще са на средната шина ... ако)

14 диода студено бал 220lm 3.8A 700mA от колега от форума
4 диода топло бял 200lm 3.6A 700mА цък
4 радиаторчета за диоди цък
1,5м алуминиев профил цък
12VDC 10А 120W (нямаха налични от по-малкия) цък
Термо лепило цък
Вентилатор 12V цък
Контролер за вентилатор цък

Малко игра с молива, линийката и поялника (Ако бях взел 24V захранване играта с кабелите щеше да е по-малко, но прецених че не е болка за умиране):
http://i39.tinypic.com/66ys1w.jpg

И тест на 1 радиатор с 2 кръга по 3 диода:
http://i43.tinypic.com/a4pp4g.jpg

И крайният резултат от окабеляването:
http://i42.tinypic.com/357hwdv.jpg

Днес оставих да работят 10ч пробно без да са в кутия и съответно вентилатор, като намалих волтажа на захранването леко, за да е по-близо до 3.8V на диод. През целият ден температурата остана по мое му ~< 40градуса, което в кутията с вентилатора би трябвало да се запази.

Средата на седмицата ще се реже и тялото, и тогава ще си проличи дали съм сътворил нещо красиво и работещо или грозно и наработещо  Ухилен до уши. До тогава който има препоръки и забележки да споделя ... после късно.
« Последна редакция: 01.04.2012г 18:06ч от Peza » Активен

Кеф цена няма!

Nikiengi
Интересуващ се
Член+ на форума към БАЕ
Неактивен Неактивен

Местонахождение: Пловдив
Публикации: 1 185

« Отговор #110 -: 31.03.2012г 21:09ч »

Ама това се получава много добре! Браво! Лупи ще слагаш ли?  Браво
Активен

Peza
Член+ на форума към БАЕ
Неактивен Неактивен

Местонахождение: София, ж-к Градина
Публикации: 269

Мрън - мрън

« Отговор #111 -: 31.03.2012г 21:09ч »

Засега не, едно мнение на Dafil ме "наплаши" с това че не можел да смогне да подава CO2. А към подаръка ако включа и това ... всъщност аз се надявам да не ми го приемат!  Хиля се яко Тогава вече може.
Активен

Кеф цена няма!

dafil
Трендафил Гълъбов
Член+ на форума към БАЕ
Неактивен Неактивен

Местонахождение: Пловдив
Публикации: 808

« Отговор #112 -: 08.04.2012г 20:08ч »

Засега не, едно мнение на Dafil ме "наплаши" с това че не можел да смогне да подава CO2. А към подаръка ако включа и това ... всъщност аз се надявам да не ми го приемат!  Хиля се яко Тогава вече може.
Но със стъклен дифузьор.Не можех да оптимизирам течението в аквариума и доста ЦО2 отиваше на вятъра Усмивка
Активен

Страници: 1 ... 4 5 6 7 [8]  Всички   Нагоре
Изпечатай
Отиди на:  

Преобразуване метрична - английска система
oF <=> oC in <=> cm G <=> L
Обем на аквариум
Дължина см
Ширина см
Височина см
L G
Тегло и обем на грунд