• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
26.04.2024 23:05

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

РАЗКАЖЕТЕ ЗА ПЪРВИЯТ СИ АКВАРИУМ!

Започната от ВЕТЕРАН, 09.06.2006 21:35

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ВЕТЕРАН

Разкажете нещо за първият си аквариум!Мисля,че всеки по-старичък акварист е имал някъкви премеждия:Ето и моята история!

Един прелестен ден(23.август.1985 лето)рожденният ми ден,баща ми ми купи аквариум!20 Л.с един зелен хелер:)мъжки!Отиде на блока и донесе мозайка!Бяла блокова мозайка :lol: изми я и я сложи вътре!Толкова красив аквариум не бях виждал!Прелест!Хелера от зеленикав,стана прозрачен:)обаче аз го обожавах!Нямах ни машинка ,ни тернометър,ни дявол!По-цял ден гледах хелера,не излизах от нас!Повърхноста беше 1 пръст дафния,но той не ядеше,гада му с гад,а като хапнеше нещо аз виках от радост :bud !Ноооо след седмица го намерих на килима!Мъка :cry: !Отидох и си купих гупа(женска)поне така каза арменеца-продавач!В последствие се оказа мъжка според един приятел на баща ми!Пак отидох при арменеца(Агоп се казваше) и поисках женска.И...пак ми е дал мъжка!И така докато не събрах 3 мъжки.И най-после ми даде женска!Арменска работа :) Тя роди и...буркани работи!Купих си машинка,филтър...!!И ей ме на:ВЕТЕРАН :lol:  :lol:  :lol:

Longanlon

Трябва да съм бил на 6 години някъде. Две тетри (сребристи някакви, не помня точно) бяха първите ми рибки. Изобщо нямам спомен в какво съм ги гледал. Малко по-късно, май първи клас, някакви гупи имаше и едната раждаше в буркан...

Май четвърти клас си намерих на старо "Акваристика" на Ратай, Франк и Зукал и от тогава започнах горе-долу нормално да ги отглеждам гадинките - пясък, растения, помпичка, нагревател, барбус тетразона, бетите хвърляха хайвер... и така до 7 клас, когато прекратих всичко.

Запалих се пак след казармата преди три години, след като открих сайтовете за аквариуми.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Gareth

Моят първи аквариум го получих на 6 годишна възраст. Беше 11 литров, от онези облите и си гледах в него една златна рибка, две гупички и един хелер. Беше много хубав аквариума - с рапанчета и мидички...беше отдавна. Ама бях малък и съответно ги гледаше майка ми и когато на нея и писна махнахме рибите. Затова пък сега си имам мой собствен, за който си се грижа и няма кой да ми го махне :) :) :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstore.picbg.net%2Fthumb%2F48%2FAA%2Ffc0eae18d34648aa.jpg&hash=165ee7e02e8790ee650e565c5a49396ed6772dfa

cihlidi_fan

Хаха вие много млади сте започнали ве  :lol:
АЗ бях на 12 години (5клас) когато си взех първият аквариум. Преди това бях гледал и много други животни, но по-скоро не аз ами наще, защото не бях сериозен като сега и бързо забравих животинките (пууу че съм бил глупав  :twisted:   :cry:  )
Та и за това си беше зор докато накарам наще да ми вземат рибки, но в крайна сметк разбих и техните представи за мен  :lol:  Въобще не предполагаха, че толкова ще се вманияча и вляза толкова навътре в нещата...
Както и да е: Моят първи аквариум беше точно 9,6л. Имах явански мъх, дъбче, мисля че и анубияс беше другото растение  :roll:  Имах и аз едно рапанче и много камъчета  :lol:
Леле сега, ако имах този аквариум и ви питах дали са добре тези рибки не мога да си представя колко щяхте да ме плюете  :twisted:  :D
Имах: 2 даниото, 2 неончета, 2 бети, 2 скаларии, 2 хелера, 2 молинезии и 2 анциструса...тогава с баща ми ги купувахме и той каза че е хубаво да са по чифтове  8)  (ухх, ама така е като не бях в час още)
...момент това не е цялата бройка: После като разбраха роднини, приятели и т.н. започнаха рибки да ми подаряват: Към този списък се добавиха още 2 златни рибки, и един хелер (мъжки, и познайте какво му се случи като го видя сегашния мъжки, много кофти беше това беше първата ми мъртва рибка  :cry:  )
Филтрацията беше една дунапренена гъбичк...и стига толкоз вие много искате  :D  :lol:
Та така... минах през точно 5 аквариума докато стигна до сегашния ми... иначе имам още 2 единия с растения, другия го чакам да го пълня евентуално за бебета, и ще си взимам 4-ти за терариум, но по-нататък като ми поотрасне тарантулката.
Представете си: Всичко това е в една стая, Моята стая  :!:  :twisted:  :D
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg151.imageshack.us%2Fimg151%2F8813%2Flogocopy&hash=b4ea5442a8466f141a31ed7c3c139d77bd107786

Живко

Някъде през 76-77 година ще да е било. Бил съм на 4-5 годинки. Помня баща ми ме извика да му "помагам". Захвана с електрожена да прави метална рамка. Големичка ми се виждаше. В последствие в рамката бяха монтирани стъкла и скоро във водата между стъклата щъкаха няколко гупи и една молинезия. Даже имаше някакви плуващи "водорасли", а много бързо и малки рибки.
Не помня много от тези години, бил съм доста малък. Момента с аквариума ми се е запечатал, като кадри от прожекционен апарат. Все още се чудя от къде баща ми е извадил това желание да ми направи аквариум. Трябва да го питам.
Аквариума не просъществува много дълго, защото ми се губи в спомените. Като станах на около 8-9 години, споменът за него ме прати на тавана. Търсенето се увенча с успех, но той донесе и разочарование. Оказа се, че огромният аквариум, от почти бебешките ми спомени, е точно осем литра. Ноо... Това беше достатъчно да стартира все още неприключилата одисея в акваристиката. Нищо, че имаше прекъсвания, някои от години, все още съм фен.

Интересно ми е дали ще намеря пак старото аквариумче. Пазя всички винкелови рамки на моите аквариуми, но точно най-малкото ми се губи.
Никой не се е родил научен.

niki_s

А ми в нашият дом има аквариум някъде от 95г демек бил съм на три години. Едни наши приятели ни го подариха ( така са ми казвали наще). Към 20л е и в него помня тате беше слижил много растения (мисля, че беше само един вид валиснерия ) беше направо гора. Имахме много риби-гупи и хелери и те като почнат да раждат сещате се колко риби е имало (и без това много добре помня как много често сме взимали риби от един магазин). Е аквариума тате му беше сложил и крушка с нажежена жичка (без капак), имаше и помпа с донапрен и маи това беше. Най- вече тате се грижеше за аквариема, но и аз съм се сещал да ги нахраня рибите. :D  А имахме и много охлюви и тате по-късно сложи и някакво дърво, но него не го помня.
:oops: Та някъде до втори клас си имах този аквариум с лека почивка (половин година, защото се преместихме). Като започнах на ново и след около няколко месеца ми подариха и втори към 15л. и бях много горт, че имам два аквариума лично мой. Та така до преди една година след като вече с мой пари си купих сегашният. :wink:

Поздрави Ники

rakim

Моя беше 91год,подарък от вуйчо ми и баба ми.Беше 30л 1 зебра данио,1 хелер и една молинезия.После си направих две саксии от кофички за к.мляко май,напълних ги с пясък и сложих валиснерия.Ааа такива екстри като нагревател,помпа,лампа въобще липстваха.Водата се сменяше цялата като се изцапа  :? Аа всъщност преди това гледах в един трилитров буркан охлюви,ако това се брои за аквариум  :roll:
540л Южна Америка

Xektor

А пък моят първи 20 л. аквариум беше когато бях на 6 - 7 години и имаше една огромна калихта, две големички скаларии(поне такива ги помня). По едно време имаше и малко барбусчета докато не изкочиха през един летен ден през забравения отворен капак fishsmile . И после рибките отплуваха на дълго пътешествие из родните канални системи с избелели очички, било ми е сигурно мъчно за тях. След това си правих експерименти с аквариума и т.н.
Сега имам по голям и малко по добре поддържан(от известно време) аквариум, който съм го рестартирвал два три пъти.

Raven

баща ми е започнал с акумулаторни ванички и буркани като ученик,доколкото знам първите му рибки са били местни видове.
тои е запален рибар и гмуркач и в началото е събирал разни виолетки и каракудки,после е минал на тропически аквариумни.
като съм се родил преди 37 /малеееее.../ години вече сме имали доста аквариуми.
в първи клас имахме 160 л. винкелен аквариум,целият в дървена рамка ,с шперплатов капак,с прозорци отстрани и отпред- като екрани на телевизори.
абе върхът на кича ,но през ,75 година това беше К2 и Еверест едновременно.
беше извел всички копчета с це-ка ключета отстрани  и лампите и помпичката се включваха "с едно докосване"
на съучениците ми им изглеждаше като командният център на НАСА.
всяка нделя сутрин стъпваше на една табуретка и се надвесваше над аквариума ровейки в него,а аз стоях  отстрани и подавах инструментите.

този аквариум беше на стойка от къдраво  желязо фи и винкел ,и под него имаше още два по 30-40 литра ,пак винкелни рамки.

осветяваше се с шест миньонки /доста мижаво / и имаше криптокорини,дъбче и валиснерия.
имаше и доста риби но не помня какви- знам само че баща ми не обичаше много живородки,по късно беше станал спец по скаларий,бабруси,данио и тн.

освен това по късно направи един стелаж в мокрото помещение /килер с ВиК възел/ и на него имаше още десетина малки аквариумчета,но тях вече ги лепяхме с ултрамодерният силикон,донесен ни от ГДР с връзки за луди пари.

едно от тези аквариумчета стана лично мое на тържествена церемония когато бях на десетина години, в смисъл баща ми ми го тропоса с една болна молинезия вътре защото не му се  занимаваше.естествено я уморих веднага.
имаше криптокорини ,дъбче ,валиснерия и малко ричия.
имаше си миньонка 15 вата и помпичка за въздух.
към 15-20  литра ще да е било ,рибки нямаше защото ми пречеха да си гледам растенията.
растенията обече се спукваха да вървят ,даже беше станало миниферма- зареждах всичките аквариуми на баща ми.

един от първите ми детски спомени свързани с акваристиката е не с аквариуми и рибки,а как падам в Слатинска река в някаква адски гадна и смръдлива тиня докъто ловим тубифекс с баща ми , и после той ме крие от майка ми  на прибиране в къщи.

до казармата имах аквариуми,после прекъснах за 4-5 години и през 93 г. Пецата ми направи един 160 литров, и айде пак.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

NikolaV

6-ти декември 2003. Никулден. Звъни се. Отварям - бъдещата ми жена гушнала едно 2-3 литрово аквариумче тип купа. Вътре пластмасово "водорасло" и една златна рибка. Мислела, че ще и нахлупя подаръка на главата. За нейно съжаление не го направих. И е ме на... Човек никога не е късно да се вдетини :)

Longanlon

хаха, къде да предполага горката женица, че три години по-късно ще планираш да изхарчиш парите за почивка на море за няколко години напред за направа на 600 литров аквариум  :twisted:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

dido

Автогол от нейна страна...

Quacker

Бях на пет години и в един красив ден, като майка ми ме прибираше от детска градина ми взе 11 литров аквариум. Аквариума ми се виждаше голям, колкото коритото в което ме къпеха както и да е, на следващия ден в аквариума плуваха 8 хелера 6 мулинезии 4 гупи 3 принцеси 2 неонки 4 данио и 2 скаларии, аз бях на върха на щастието от лудницата в аквариума и тогава ми дойде гениалната идея, че аквариум без дъно неможе, слязох аз до площадката напълних си кофичката с пясък и обратно при аквариума. Дъното го поставих по следния начин изсипах пясъка от горе без да извадя рибките и водата стана като боза, естествено аз доволен от стореното излязох пак на вън за да си играя и, когато се прибрах всичко беше мартво това беше парвият ми аквариум. :D

Nemo

През 94 година 11 литрова колба . Вътре около 10-15 гупи и 3 хелера . (без помпи ,нагреватели ,грунд - но пък имах родилка буркан и кепче цетка за чай  :lol:  :lol:  :lol: )
Един ден със сестра ми се гонехме да се бием  :lol: решиш че няма да я стигна, грабнах едно желязо и го метнах по нея  8) . Да ама не . Уцелих акавариума, а не нея  :cry:
Π ө ů ҹ υ њ σ ß

slapp

Когато бях на 9 ми бе6е 1 аквариум 20л имаше гупи и хелери.
Един ден решаваме че ще ходим на море и паниката настъпи "кои ще гледа рибките" стигнахме до консенсос че дядо ми ще свър6и наи добра работа  след 10 дневната почвчица радостен се прибирам с рапанче в рака що да видя сичко живо нагоре с коремите а цвета на водата беше по зле и от цвета на ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!... дядката е решил че рибките са прасета и ги е хранил по 10тина пъти на ден.

lz3cv

Аз бях ученик може би в 6 клас (не помня добре вече) и в края на лятната ваканция се прибирам от село. В цветарския магазин видях аквариум който ми се стори огромен (бил е към 50 л.) Та връщам се аз у дома, намирам в една чаша на етажерката 20 лева и си го купувам. После вътре се наслагват по една двойка хелери, гупи, данио рерио и молинезии. Малко кабомби от Марица и готово. Нямаше лампи, помпи, нагреватели, капак...Интересното започва като се върнаха нашите от работа. Оказа се че тези пари били отделени да ми купят панталон за новата учебна година :) Нямаше смъртни случаи но..
  По-късно прекратих хобито до преди около половин година, когато с шефа решихме да го възродим - и той е гледал риби като малък. След това се поразрових и намерих сайта. И сега мисля за 400 литров собствен аквариум но не му е дошло времето още. Като си намеря първо собствен дом ще имам и такъв аквариум....

rookie_gyn

Бях на 5 год., баща ми ми ми показа неговото тайнаство - от килера изкара 3-4 аквариума с разни такива лампи, които по-светление миприличат на сегашната флора, машинки, нагреватели - попътувал е млако с параходи и си ги е внесъл, но не ми ги даде ами ми даде една голяма колба /извън протокола, ако кажа, че е 11 л ще излезе че плагиатствам/. Заведе ме на един цветаарски магазин /бургазлии го знаят - по "9- ти септември"/ и ми купи, изброявам примерно - 2 скаларии, 2 тетразони, 2 зебри и 2 молинезии. Втая купа на животинките им се е** майката за около месец.А имаше и роголистник- беше готин. И така......23 години.Сега на жена ми й идва да ми изкара очите през гърлото :lol:

Trobata

Когато съм бил на 14-15 години бях при баба ми и дядо ми и там местните деца се бяха зарибили да си купуват рибки. Та и аз кат тях реших да си взема. Но първо ми трябваше аквариум. И с едни мижави пари събрани от мен и брат ми от на баба ми пенсията успяхме да платим за него на един стъклар - 7-8л. Вуйчо ми имаше в тях някаква стара помпичка и ми я даде. Взех и нагревател след време. Тогава в аквариума нямаше нито грунд(не че съм знаел какво е тогава) нито нищо. Само една помпичка. Имах в началото 4 гупи (2 чифта), 2 скаларии, 2 хелера(а може би и повече да бяха), 2-3 молинезии.
След една година вуйчо ми подари един 100л. Но за жалост издържа най-много 1-1,5 г. поради моята небрежност.:( И чак тая година със събрани пари си взех нов - 50л(исках 100 и нагоре но наще не ми дадоха за да не наводня пак апартамента).

stivi_88

Първият ми аквариум беше 16 литра през декември 2005 г тогава бях на 11 години. Той беше с 4 барбуса тетразона и  4 сомчета. Тогава чичо ми се занимаваше като хоби и той ми подари аквариума за коледа.Той имаше 2 аквариума единия 200 литра, а другия 235. А сега съм с един 60 литра растителен 4 барбуса тетразона 4-те сомчета 4 данио рейро 1 змиорка.

Stas

Цитат на: "stivi_88"Първият ми аквариум беше 16 литра през декември 2005 г тогава бях на 11 години. Той беше с 4 барбуса тетразона и  4 сомчета. Тогава чичо ми се занимаваше като хоби и той ми подари аквариума за коледа.Той имаше 2 аквариума единия 200 литра, а другия 235. А сега съм с един 60 литра растителен 4 барбуса тетразона 4-те сомчета 4 данио рейро 1 змиорка.

Това е било преди половин година и говориш за него в минало време!?

jovani

Първият аквариум (кръгъл) ми го подариха на 4г. 2 телескопа. Голяма работа бяха, после от общто маже намерих 100л. аквариум с метална рамка, горирано дъно и залепен с маджун:) купих си гупи плати и брабуси. Дори с рибките си хванах първото гадже, водих я след училище в едно магазинче в младост и и купувах по една рибка:)
После открих че в канала около деница(сега там има шел и макдоналдс) са се завъдили гупи. ама много.Та започнахме да ги ловиме с приателчета. После ги пускахме в големичт аквариум, докато не станаха стотици, и решихме да ги продаваме;) обаче на следващия ден заварих сестра ми (4г. тогава) с пояс в аквариума, водата половината навън риби скачат, абе потоп. И после аквариума изчезна. Нашите го изхвърлиха;( Но преди почти година пак се запалих, след като видях цихлиди.

don_misho

Моя първи беше когато бях 7или 8 клас,някъде 92-93 година.Моята гордост-50 литров,помня че беше повече висок отколкото дълъг.Свако ми го подари за рождения ми ден,понеже той развъждаше рибки по него време и имаше специализирано магазинче,в аквариума ми бъкаха какви ли не видове риби.Растенията помня че бяха валиснерия,лимонче и една амазонка,която се чудих защо не растеше(как да расте като нямах лампа)По късно сложих обикновена крушка 20в.Гордоста ми беше че успях да завъдя Бетите,след многобройни опити позоваващи се на"Акваристика"на Зукал и Ратай.Ларвите не оцеляха дълго,но си беше постижение за мен!След няколко прекъсвания и обновявания(казарма,по-късно работа в чужбина)ето ме отново след 13 години, вече по в час пак обладан от това невероятно хоби,изкувство,страст....както искате така го наречете-акваристиката!!! :lol:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg682.imageshack.us%2Fimg682%2F460%2F40101892.th.jpg&hash=84ed4e38032181efb8f0a30ceb594125dba6ea32

VassetZ

Моят първи аквариум си е и сегашният, но тогава бях пълен n00b...
На 20.03.2004 баща ми ми донесе аквариума, направен от някакъв негов приятел и веднага се отправихме към близкия зоомагазин. Естествено вътре леко съксваше, а тате ми ми купи аераторче с донапрен яко златни рибки, хелери, гупи и Охлюви а аз се радвах като цигане на вафла :gigi в последствие след като си изтрових рибите с тубифекс започнах да се занимавам по-сериозно, като на първо място разбрах, че акваристиката не е евтино хоби! Натъпках си аквариума с любимите ми бети и след което прекъснах до миналата седмица...сега наблягам на зеленото :lol:

madcap

Ами моя първи аквариум незнам коя година е било ама някаде требва към 95-96 година tooth , незнам откаде го взех (май беше от един комшия :bravo ) рамка от винкел w00t , стъкла лепени с маджун, има нема 15-20 литра, и мноо му се кефех punk , сам си бех направил вулкан от камъни и от там излизаха мехурчета (просто немаше такава радост на света rofl  rofl  rofl ), а вътре май имаше хелери и гупи fishsmile , а когато една гупа взе да ги ражда съм я държал в кепчето докато ги роди всичките, мисля бяха към 28 броя help , и некаде към час и половина трая целата процедура help  help  help , и от там като се зарибих, бех напълнил почти целия гараж с аквариуми, като влезнах в казармата майка е изхвърлила всичките 9 аквариума, ама после пак какро винаги става  tooth

MITKO32

еми бях на 6 и  парвиа ми аквариум беше 20 литра и  имах един скалар , златна,хелер и гупа  :-) :-P

bicho1976

Къде ме върнахте с тази тема :-).Тървият ми аквариум всъщност беше един 3 литров буркан,нямаше зоомагазини.Един чичко излизаше на пазара и продаваше рибки,предимно хелери,гупи и молинезии.Когато си купих първите рибки(два хелера)така се захласнах по тях,резултатът беше трагичен за мен.Бях забравил да си прибера колелото,заради две рибки останах без Балканче.Когато се сетя как топлих рибките на Дианата ме напушва смях.Треди четири години реших да взема пак два хелера, дъщерята да се радва,купих и един 20 литров аквариум.Посе осъзнах че съм вземал рибите не заради дъщерята а заради мен.Сега съм с 90 литров аквариум,над който треперя.Абе краста си е и това е.

kobra

Аз сигурно съм най-трагичния първият ми аквариум беше преди 13-15 години и имаше в него няколко гупички ,, но един безсърдечен голям чичко да земе да ме метне, че като им откъснеш опашките и плуват по-добре, като торпедо. И аз се пребирам в къщи и екшъна почва: с кепа една по една в детската ми рачичка (която е стискала доста силно) и им разказах играта. Връщат се наште и кво да  видят ама верно сина им имал големи мераци за рибки, почти всички подстригани и предали щафетата. След това минах на златни рибки или както им викахме принцеси
водка в стил IT:
0.1л-demo
0.25л-trial version
0.5л-personal edition
0.7л-professional edition
1л-network edition
1.75л-enterprise
3л-for small business
5л-corporate edition
Ракия-home edition
(за отскок)-Service pack
Зелева чорба-Recovery tool
Мезе-plugins
Бира-patch

exorsist

Моят 1-ви акавариум беше когато съм бил 2-3 клас.Тогава беше около 20 литров с рамка от винкел(класика ).В него имаше гупи хелери и молинезии(в Карлово на пазара това се продаваше).Отделно в 3 л буркан имаше 2 скаларии(продадоха ми ги като светещи )Лампата естествено с нажежаема жичка ,нагревателя обикновен,помпичка"СКАЛАР"от СССР.След това ми се губи какво е станало с аквариума.
И така до октомври 2007-ма когато синът ми пожела аквариум (който естествено той гледа 3 дни)та до днес ,когато аз имам вече 2 аквариума вкъщи и 5 в мазата
Да бъдеш втори означава да си пръв от загубилите...А.Сена

yanki1

...беше някога през 1987 г.И аз покрай моите съученици се "запалих" от желание да гледам рибки. Взех си един 30 литров съд ,снабдих се с едрозърнест пясък от детските площадки,няколко камъка от Южният парк, купих си Хелерчета,гупи,и сомчета, добавих растенийца- дъбче и крипотокорина(афинис),помпичка + гъба с камъче и термометър, нагревател-епруветка, лампа миньонка.....и готово. Запленен от удоволствието започнах да мисля за нещо по-голямо. Изпадна ми едно дребно съдче 70 литра. Реших да го оборудвам и него.С моите приятели отидохме на "лов" за камъни- Ботаническата на паметника Левски. Естествено по време на един проливен дъжд за да не се набиваме много на очи проведохме планираната операция, дори успяхме и лотус да отскубнеме(имаше едно малко езерце фонтанче в двора)  *ROFL* *CRAZY*.  С така набраният "матрял" стартирах въпросният съд. По камъка сложих мъх,взех си валиснерия и т.н. с този съд изкарах 3-4 години. Като поотраснах и започнах юношеският живот видях в едно заведение съд голям околу 110 литра-лукс за аквариста!! , захвърлен празен целият потънал в прах, чак жал ми стана.....Нали се досещате.....приютих го и него, малко се поизпотих с едно приятелче защото го пренасяхме с градският транспорт. *ROFL*
Дойде обаче време за казарма..... за аквариума нямаше кой да се грижи :-знаех си че ако оставя на родителите ми рибите ще са сити до козирката, реших да ги дам на някой поне тях. Аквариумчето остана пусто, ама растенийцата се развиваха много добре, грижех се за тях през гарнизонките..... След това околу 1997 реших да се задомявам и прекъснах малко хобито, След 2 години пренесох аз съда в новият ми дом и страста ми вече започна да набира скорост!
Мъчех се аз така още 3-4 години, минах през един 200 литров , ама си купих и по съвременна техника + СО2 с-ма и т.н....
  В ерата на Е-нет както си сърфирах лутах се аз, уж целенасочено,четях си кротко, попадах на най-различни сайтове, дори такива,в които хората са замрели доста от отдавна-нищо интересно. И така нещеш ли без да искам случайно уцелих 10-ката - БАЕ  -най-горещият БГ Сайт за акваристика  8-)
Преди около 1 година след по основен ремонт на апартамента нещеш ли се отвори едно местенце в хола. Жената ми зададе въпрос к´во ще сложим там?........хахаха естествено се досещате за отговорът ми....
Поръчах аз на Пецата едно съдче 526 литра и ............сега вече знаете какво е положението.

До тук добре.....а по натам........?!
526 литра

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi30.tinypic.com%2Fj0zlgl.jpg&hash=ae7ab03435ad73c6eca1b105b7531f3b048f7b50

Ant0n86

Интересна тема се е заформила  :-)
Моят първи аквариум беше пластмасов около 5 литра  :-D Вътре освен 2 хелера и грунд нямаше абсолютно нищо  *CRAZY* Това беше преди около 15 години

chaykov

3 ти клас една бета в три литров буркан изцеля около месец, подобаващо погребение... преди 4 години 15л 2 скаларии 10 неона, после 30л. 42л, 61л, сега 160л растителен с харациди, 200л с цихлиди... :) бъдеще евентуално база тон и половина... (в процес на създаване)
Англиски форум : питаш нещо и ти отговарят. Руски форум : питаш нещо и в замяна също те питат нещо.
Български форум : питаш нещо и всички се впускат да ти обясняват колко си тъп!



https://s1.postimg.org/43tluyw8fj/aqua.jpg[/url]

zikzuk

Хаха, много интересни истории има тука.
Моят първи аквариум е от има няма 2 месеца. Да видим колко време ще си остана само с 40л.
Имам и един малак с една бета и един по-голям, към 8, с родилка за гупи.
Ми това е. Просто реших, че искам и аз да си гледам животно и тъй като вкъщи имаше вече две кучета, котка и тарантула - нямах избор.
Рибки!!!!
  *YAHOO*
www.wowforum-bg.com - Форум за World of Warcraft
www.forum.film-studio.eu - Всичко за видео заснемането и монтажа
:):):)

Лора

Моят първи аквариум ли?
А де...
Бях малка и доколкото си спомням беше 10л с много гупи и охлюви планорбиси.
Следващия аквариум беше 30л, закупен декември 2007г. Абсолютно нищо незнаех за рибите, водата, растенията. Тогава от любопитство, кога ще ми роди гупичката, попаднах тук. С много четене и слушане успях да направя по голям аквариум (120л), после още един 80л. и така. С две думи яко се бях зарибила. :-D Ако мога още 5 аквариума ще сложа. Действат толкова успокояващо... само да има кой да им сменя водата и да им плаща тока. *JOKINGLY*
  Жалко, че немога да си играя с рибките и да ги гушкам.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

kiril_m

С първият ми аквариум се сдобих през 1996 или 1997 година, не помня точно. Бях 10-11 годишен. Настоявах вкъщи да има рибки, бях много настоятелен и след един-два месеца тормоз с баба ми отидохме да купим аквариум. Исках по-голям аквариум, ама бабами ми каза:"Ама защо ти е чак такъв, а виж този колко е хубав...". И така станах горд собственик на 12,5 литров аквариум  :-D  Купихме и две молинезии. Напълних го с вода от чешмата и БАМ!!! - рибите вътре. След седмица вече бяха в тоалетната. Постепенно започнах да го пълня с гупи, хелери и всякакви живородки, резултатът винаги беше един, ама не се отказвах. И така докато дойде зимата. Нямах нагревател и държах аквариума близо до една акумулираща печка. Една сутрин явно печката е била включена по-дълго време и всичко беше сварено. И това беше края, докато не започнах отново през 2005-та година, когато и се регистрирах във форума.  :duvar: Когато започнах да чета се зачудих какво съм си мислел, че правя???

Chikipaf

Лелее лудите времена на 1999 (тогава бях 2ри клас)...даже някаде след 13.06.1999,защото брат ми имаше рожден ден и малко след това му купиха 30 литров аквариум(50дX20вX30ш) с няква машинка доста добра за него аквариум и всичко общо взето.Та отначало имахме живородки,които ненавиждам и нататък в аквариума стана такъв бум от риби(към 5-6 хелера големи,5-6 молинезии,5-6 гупи,сомчета,безброй бебета от рибки, двойка златни трихогастри и 1 син,който не знам как стана толкова огромен в този аквариум беше към 12-13).Спомням си как вуйчо ми се възмущаваше от тази гледка,понеже той беше акварист с неговия невероятен за моето съзнание тогава 70-80л аквариум...А да имахме и 2ри аквариум 20л някаде,където държахме малките и селекционирахме"перфектните"поколения хелери и където развъдих първите си трихогастри.И така тогава нямах PC и когато си взех вече ми беше омръзнало от този малък аквариум,поради невъзможността да гледам цихлиди,скаларии и подобни видове,само трихогастрите ми харесваха(те направо ступваха живородките,даже имаше смъртни случаи с отхапани стомаси  :-!) и когато взех PC-то дойде им края.
Сега брат ми пак ме зарибява да вземем по-голям аквариум към 160-180-200л,в който мисля да гледам цихлиди (малави май)*BRAVO* *DRINK*.Форума е много добър *THUMBS UP*

kostaas

Малък беше, тип купа с гупи и хелери седеше си на една трикрака кръгла масичка близо до прозореца. Нямаше ни помпичка ни гявол няколко растения ще да е имал ама неги знам какви. Един ден се връщам от училище, а аквариума нигде никакъв имахме и котка по това време сиамка която също като мен обичаше да наблюдава как мърдат рибките, често и ровеше вътре сигурно е искала да редекорира, та котката била избутала аквариумчето и избила рибата. След това наще ми взеха друг аквариум изглежда и на тях им харесало та в един момент баща ми направи стелаж в хола и по едно време от пода до тавана бех събрал близо 9 аквариумаот 10 до 45 литра не по-големи с кви ли не рибоци в тях даже имах и един с тритони хванати на барата на село. Един ден се скарахме и сбихме с сестрами и тя ме замери с чехала си аз нали съм си пъргав и се изплъзнах ама най-готиния ми тогава аквариум не помръдна и от удара с чехала стъклото се пропука. Но това само една от историите със сестра ми и рибите в друга такава история, аз както си сменявам водата и сестрата да вземе че да ми ги изсипе в тоалетната и да пусне водата, нещо съм я бил ядосал, после я понабих де, ама рибите не изплуваха обратно :(.

skekivd

ами ето го и моя старт.бях някъде на около 8-9 години,когато едно приятелче ни покани на рождения си ден/нали се сещате как беше.майките правеха едни сандвичи на филии...абе домашна обстановка/.беше по-малък от мен с две години.Та,баща му беше много запален акварист.като отидох в тях и видях стелажа с четири "огромни",около 60-70лтр. аквариуми и разбрах веднага,какво е следващото животно за вкъщи.и така,старт с 10лтр. две гупи,два хелера,и плаващи растения,което купих от пазара във Видин.човека който ми ги продаде му викахме чичо-Оги.видинчани знаят за кой "манияк" *privet* става въпрос.още продава съботите на пазара.тук е мястото да му благодаря.никога не ми е продавал кофти стока.пркъсвах няколко пъти и ето на преди месец извадих пак акваримчетата от мазето.сина ми е на 5 годинки и си мисля,дали някой ден в някой такъв форум/а защо не и този/,няма да пише:Ами аз бях на 5 год.,когато тате ми направи първия аквариум....и така *YAHOO*

Величка

Уж съм изровила целия форум а тази тема съм я изтървала  :-D :-D.
Аз съм от тези с бавния и късен старт. Бях на 16-17 години когато за парви път влязох в акваристично магазинче /кой ти е виждал рибки на село/ във Велико Търново на Самоводската чаршия....И излязох напално оборудвана 20л аква,аератор, гъба ,пласмасова китка и 10 гупички-те оцеляха и това аквариумче беше със мен-до завършването на медицинския,после на стажа,на разпределението и така от град на град-вече 20ии и косур години ,Макар ,че вече е празно на мазето- все още си го пазя ...Ей то било бая отдавна  =-O  сега като смятам  *DRINK*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg269.imageshack.us%2Fimg269%2F8268%2Fimgp1852.th.jpg&hash=fe460082435e79382889040f7b4e2481500118f3
Минало !
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimageshack.us%2Fthumbnmail.png&hash=7d2ae358a94dc243f2b785dd7daa2682926adb5c
Настояще!!!

yogle

Цитат на: Лора - 21.02.2009 16:00
 Жалко, че немога да си играя с рибките и да ги гушкам.

Чак след години децата си признаха, че са вадили бетите да си играят, а аз се чудя защо умират :duvar: Колкото до първия, като ученик, 20 литров с винкели. После 30 (функциониращ още) и сега 70 литров

futbolboy

Хммм татко отдавна е отглеждал рибки сигурно от както се помня.. Първият аквариум беше 70х20х30 към 40 литра. Имаше към 20-тина гупи и няколко хелера.. Към 2005-2006 татко направи друг  50х40х30 към 60 литра в него гледах първо Златни след тва Трихогастери, няколко хелера, 2 албиноса (коридорас). Стария го подарих на един приятел. 31.08.2008 направи 67х37х29 към 70 литра  в него имам 4 скаларии и 1 гибицепс... Имам и 1 малък 7,5 л със 8 малки неончета и 2 малки калихта :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg148.imageshack.us%2Fimg148%2F7549%2Fsom4ecopy1dq0.th.jpg&hash=e4712974a2c4afd96a83dac1b5d358da58e433baGlyptoperichthys gibbiceps
[IMG]http://img237.image

x_r_i_s_i_t_y_y_y

Аз започнах скоро на около 10 Май.Имам 4 гупи,3хелера(бяха 4 но едното ми умря на 2-я ден :'( ) и 4 данио/2 рерио и 2 розовки/. Днес ми се родиха 20 малки гупи мн. се кефя. *YAHOO*
Какво ми пука как другите ме наричат.
Какво ми пука как другите се обличат.
Аз съм си аз,а ти си ла*но с праз.

nikiK

Ами първият ми аквариум интересното е,че още си е при мен и е пълен с риби.А баща ми,ми го подари през далечната 1978год.когато бях някъде втори клас,заедно с два чифта скаларии.Та този дърт аквариум е 120лит.с винкел,без грам драскотина по-него и винаги е бил работещ.Малко е грозноват с тая мет.рамка,но на мене си ми е любимия от всичките акв. които имам(5 бр.),все пак малко ли сме преживяли заедно,сега като се замисля-31 години!! =-O
450 лит.  Ю.Америка- Геофагуси, Скаларии Манакапуру, Цихлиди джуджета
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs23.postimg.org%2Fbouk58j9z%2FDSC07050.jpg&hash=8c3a842af0d72cdf9aac794b1cd930ff0f55922a
260 лт.  Африка ез. Малави

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fdkblqd7a5%2FDSC07053.jpg&hash=990372686b1835fb091e9de8fc0bec78d164e9f4

mejdupraznika


emilradev

От както се помня все са се гледали някакви гадинки в къщи , включително и рибки . Баща ми имаше един аквариум ако мога да го нарека така от винкел и маджун - леле как са пълнели и са слагали такива неща в къщи , и то около 70-80 литра - отделно един куп малки стъкларии за "бебетата" . И така докато не станах на 10 - аквариум на мен 20 литра - за 2 месеца каквато риба имаше - я нямаше . И ... сега от къде ми се пръкна идеята - я да видя някой форум за акваристика , - поне форуми сега за каквото искаш ... и хоп ... малко питанки - много четене - Резултата: прибрах се в къщи преди 2 месеца със стъкла , от които с бащата залепихме един 130 литров гьол . А този малкият ми аквариум дето морях в него рибетата като малък - сега е АГ отделение  :-P
(гледам и теми за градински езерца - чудя се шарани в двора си не мога ли да угоявам ...  *ROFL* )

Bolta

Наистина хубава тема с интересни истории !
Първият ми аквариум беше 20 литров , но малко предистория преди това .
Беше през 1992 г . мисля . Тогава съм бил на 12 . Отивам аз един ден у приятел от съседния блок и гледам в стаята му 2 малки аквариума . Та той ми подари първата гупа , която сложих в трилитров буркан и помня , че почти цяла нощ я гледах и не можех да и се нарадвам .  Още на другия ден изкрънках парички и си взех аквариумчето . След това последваха помпичка , нагревател и т.н. , а и още рибки .... после и по-малък аквариум за потомството . 1995 година се отказах от хобито . Сега се занимавам отново от октомври 2009 г .

Giorgio_Armano

моят първи беше 6 литра  тогава нямаше помпи4ки за въздух (просто когато ги пуснаха на пазара беше лукс,не всеки можеше да си ги позволи)захранвах аквариума с въздух от автомобилна гума.
вътре щъкаха 2-3 гупи  и се мъдреше едно растение(дори ве4е не помня и какво бешеобщо взето си беше мизерия но мерака ми беше голям.
а когато първата рибка роди беше нещо като коледа за мене :-D
АКВАРИУМИ,ТЕРАРИУМИ,СИСТЕМИ ЗА ГАРА РУФА,СЪМПОВЕ и ВСИЧКО ОТ СТЪКЛО
Качество по добро от цената.
тел.0899007268

Асен Евгениев

Това е първия ми аквариум от винкел и маджун след ерата на трилитровите буркани. :-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

gipsa

Моя аквариум беше направен скоро преди около 3- 4 години  20 литра с помпичка за въздух. Отидох в зоо магазина и колкото и които рибки ми харесаха си ги взех . Гупи , хелери ,молинезии , данио , калихти и едно коридорасче . Занесох рибите и аквариума в къщи ,напълних аквариума и цопнах рибите и помпичката.За 1 седмица имаше 5 жертви и аз отидох да купя още риби ,за да "запълня редиците" и тогава се оплаках на продавачката ,а тя ми каза "щом само 5 са умрели значи ги гледаш добре". Следвашата седмица ми изгоря помпичката за въздух и оставих аквариума цяло лято без аерация и смяна на водата , сещах се да хвърля малко чернодробна пред 1-2 дена . На края само коридорасчето оцеля  и понеже съм "гении" го пуснах при костенурката ми  *ROFL* .

Асен Евгениев

От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Raven

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi56.tinypic.com%2F11sch9h.jpg&hash=16d11e340897509552f985961319fb2cfc46654f

200 литров с харацини от 1992г.

Ама кьопав фотограф съм си от край време...
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Bolta

През 1992 даже незнаех , че съществуват подобни аквариуми  :-D . Всички познати по онова време имаха 20 - 30 литрови  :-D .

MeTogu

Не знам дали ще мога да го нарека мой но все пак 4 клас имах 120 литров на стелажче с 80 литров отдолу и една родилка.
Иначе баща ми е имал аквариумчета из цялата стая в която сме живяли от както съм бил бебе.
И до сега не помня да не съм имал аквариум някога.Та дори и в казарамта като бях.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Raven

Цитат на: bolta - 15.09.2010 22:52
През 1992 даже незнаех , че съществуват подобни аквариуми  :-D . Всички познати по онова време имаха 20 - 30 литрови  :-D .

Този аквариум е правен от най добрият  майстор- Николай Брадата от Павлово.
Няма такъв майстор в момента, той беше легенда но почина преди доста години.
Не съм виждал след това по добро качество на изработка, това всеки в София ще го потвърди.
Преди няколко години се опитах да го разлепя този аквариум и го счупих, Брадата лепеше без никакъв луфт- дори ножче за бръснене не можа да влезе между стъклата.

Иначе и аз съм се родил покрай аквариуми и на всичкото отгоре дори и в казармата се грижех за аквариумчето с гупите на ротния, дори ме пусна една тридневна отпуска та от тук му купувах някакви растения и хелери от пазара, това беше през 1987г. или там нейде /пазара не е мръднал от тогава, че и от по рано- същите сергии :-D/.

Като бях съвсем  малък имахме много аквариуми но имахме един 160 или 180 л. винкелен, за времето си това беше гигантски размер, става въпрос за 70-тте години на миналия век :-)
Съучениците ми постоянно идваха в нас да го гледат и не вярваха че има такива големи аквариуми преди да го видят, беше с две аераторни помпички от руските и се осветяваше с няколко миньонки- нямаше още луминисцентни пури дори и Т12.

А първите аквариуми на баща ми са били от  акумулаторни вани, това е било преди да се родя- това са едни отляти стъклени съдове.
След години развъждах неони в такива- много са подходящи защото са безшевни и лесно се стерилизират.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

dimo _ss

Ето ме и мен. :https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F2znztl2.jpg&hash=fbbbf96940ff7febee5d921f295c0ca528896336
Тук съм на 4 или 5 годишна възраст. *JOKINGLY* Аквариумчето е 29 литра осветено с една миньонка аераторна попичка и термореголатор.Рибите мисля,че са от рода на златните. Естествено баща ми се е грижил за аквариума.Въпросното аквариумче в момента функционира . :-) След като поотраснах малко, аз започнах да се грижа за него и се размечтах за по-голям съд.Така в пети клас се трудих цяло лято и купих 126 литров (който и до днес ползвам ).Гледал съм какви ли не видове риби  и само един вид криптокорина които дълго отселя без никакво осветление. :-)Мислех,че имам познаия и опит в това хоби докато не открих този форум.И сега се уча :-)

Similar topics (5)

40177

Публикации: 32
Прегледи: 15107

4907

Започната от HegeJl4o


Публикации: 8
Прегледи: 5501

58217

Започната от Chakalesko


Публикации: 3
Прегледи: 1653

2143

Започната от van40


Публикации: 19
Прегледи: 11708

38046

Публикации: 4
Прегледи: 2863