• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.04.2024 14:44

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

РАЗКАЖЕТЕ ЗА ПЪРВИЯТ СИ АКВАРИУМ!

Започната от ВЕТЕРАН, 09.06.2006 21:35

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ВЕТЕРАН

Разкажете нещо за първият си аквариум!Мисля,че всеки по-старичък акварист е имал някъкви премеждия:Ето и моята история!

Един прелестен ден(23.август.1985 лето)рожденният ми ден,баща ми ми купи аквариум!20 Л.с един зелен хелер:)мъжки!Отиде на блока и донесе мозайка!Бяла блокова мозайка :lol: изми я и я сложи вътре!Толкова красив аквариум не бях виждал!Прелест!Хелера от зеленикав,стана прозрачен:)обаче аз го обожавах!Нямах ни машинка ,ни тернометър,ни дявол!По-цял ден гледах хелера,не излизах от нас!Повърхноста беше 1 пръст дафния,но той не ядеше,гада му с гад,а като хапнеше нещо аз виках от радост :bud !Ноооо след седмица го намерих на килима!Мъка :cry: !Отидох и си купих гупа(женска)поне така каза арменеца-продавач!В последствие се оказа мъжка според един приятел на баща ми!Пак отидох при арменеца(Агоп се казваше) и поисках женска.И...пак ми е дал мъжка!И така докато не събрах 3 мъжки.И най-после ми даде женска!Арменска работа :) Тя роди и...буркани работи!Купих си машинка,филтър...!!И ей ме на:ВЕТЕРАН :lol:  :lol:  :lol:

Longanlon

Трябва да съм бил на 6 години някъде. Две тетри (сребристи някакви, не помня точно) бяха първите ми рибки. Изобщо нямам спомен в какво съм ги гледал. Малко по-късно, май първи клас, някакви гупи имаше и едната раждаше в буркан...

Май четвърти клас си намерих на старо "Акваристика" на Ратай, Франк и Зукал и от тогава започнах горе-долу нормално да ги отглеждам гадинките - пясък, растения, помпичка, нагревател, барбус тетразона, бетите хвърляха хайвер... и така до 7 клас, когато прекратих всичко.

Запалих се пак след казармата преди три години, след като открих сайтовете за аквариуми.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Gareth

Моят първи аквариум го получих на 6 годишна възраст. Беше 11 литров, от онези облите и си гледах в него една златна рибка, две гупички и един хелер. Беше много хубав аквариума - с рапанчета и мидички...беше отдавна. Ама бях малък и съответно ги гледаше майка ми и когато на нея и писна махнахме рибите. Затова пък сега си имам мой собствен, за който си се грижа и няма кой да ми го махне :) :) :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstore.picbg.net%2Fthumb%2F48%2FAA%2Ffc0eae18d34648aa.jpg&hash=165ee7e02e8790ee650e565c5a49396ed6772dfa

cihlidi_fan

Хаха вие много млади сте започнали ве  :lol:
АЗ бях на 12 години (5клас) когато си взех първият аквариум. Преди това бях гледал и много други животни, но по-скоро не аз ами наще, защото не бях сериозен като сега и бързо забравих животинките (пууу че съм бил глупав  :twisted:   :cry:  )
Та и за това си беше зор докато накарам наще да ми вземат рибки, но в крайна сметк разбих и техните представи за мен  :lol:  Въобще не предполагаха, че толкова ще се вманияча и вляза толкова навътре в нещата...
Както и да е: Моят първи аквариум беше точно 9,6л. Имах явански мъх, дъбче, мисля че и анубияс беше другото растение  :roll:  Имах и аз едно рапанче и много камъчета  :lol:
Леле сега, ако имах този аквариум и ви питах дали са добре тези рибки не мога да си представя колко щяхте да ме плюете  :twisted:  :D
Имах: 2 даниото, 2 неончета, 2 бети, 2 скаларии, 2 хелера, 2 молинезии и 2 анциструса...тогава с баща ми ги купувахме и той каза че е хубаво да са по чифтове  8)  (ухх, ама така е като не бях в час още)
...момент това не е цялата бройка: После като разбраха роднини, приятели и т.н. започнаха рибки да ми подаряват: Към този списък се добавиха още 2 златни рибки, и един хелер (мъжки, и познайте какво му се случи като го видя сегашния мъжки, много кофти беше това беше първата ми мъртва рибка  :cry:  )
Филтрацията беше една дунапренена гъбичк...и стига толкоз вие много искате  :D  :lol:
Та така... минах през точно 5 аквариума докато стигна до сегашния ми... иначе имам още 2 единия с растения, другия го чакам да го пълня евентуално за бебета, и ще си взимам 4-ти за терариум, но по-нататък като ми поотрасне тарантулката.
Представете си: Всичко това е в една стая, Моята стая  :!:  :twisted:  :D
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg151.imageshack.us%2Fimg151%2F8813%2Flogocopy&hash=b4ea5442a8466f141a31ed7c3c139d77bd107786

Живко

Някъде през 76-77 година ще да е било. Бил съм на 4-5 годинки. Помня баща ми ме извика да му "помагам". Захвана с електрожена да прави метална рамка. Големичка ми се виждаше. В последствие в рамката бяха монтирани стъкла и скоро във водата между стъклата щъкаха няколко гупи и една молинезия. Даже имаше някакви плуващи "водорасли", а много бързо и малки рибки.
Не помня много от тези години, бил съм доста малък. Момента с аквариума ми се е запечатал, като кадри от прожекционен апарат. Все още се чудя от къде баща ми е извадил това желание да ми направи аквариум. Трябва да го питам.
Аквариума не просъществува много дълго, защото ми се губи в спомените. Като станах на около 8-9 години, споменът за него ме прати на тавана. Търсенето се увенча с успех, но той донесе и разочарование. Оказа се, че огромният аквариум, от почти бебешките ми спомени, е точно осем литра. Ноо... Това беше достатъчно да стартира все още неприключилата одисея в акваристиката. Нищо, че имаше прекъсвания, някои от години, все още съм фен.

Интересно ми е дали ще намеря пак старото аквариумче. Пазя всички винкелови рамки на моите аквариуми, но точно най-малкото ми се губи.
Никой не се е родил научен.

niki_s

А ми в нашият дом има аквариум някъде от 95г демек бил съм на три години. Едни наши приятели ни го подариха ( така са ми казвали наще). Към 20л е и в него помня тате беше слижил много растения (мисля, че беше само един вид валиснерия ) беше направо гора. Имахме много риби-гупи и хелери и те като почнат да раждат сещате се колко риби е имало (и без това много добре помня как много често сме взимали риби от един магазин). Е аквариума тате му беше сложил и крушка с нажежена жичка (без капак), имаше и помпа с донапрен и маи това беше. Най- вече тате се грижеше за аквариема, но и аз съм се сещал да ги нахраня рибите. :D  А имахме и много охлюви и тате по-късно сложи и някакво дърво, но него не го помня.
:oops: Та някъде до втори клас си имах този аквариум с лека почивка (половин година, защото се преместихме). Като започнах на ново и след около няколко месеца ми подариха и втори към 15л. и бях много горт, че имам два аквариума лично мой. Та така до преди една година след като вече с мой пари си купих сегашният. :wink:

Поздрави Ники

rakim

Моя беше 91год,подарък от вуйчо ми и баба ми.Беше 30л 1 зебра данио,1 хелер и една молинезия.После си направих две саксии от кофички за к.мляко май,напълних ги с пясък и сложих валиснерия.Ааа такива екстри като нагревател,помпа,лампа въобще липстваха.Водата се сменяше цялата като се изцапа  :? Аа всъщност преди това гледах в един трилитров буркан охлюви,ако това се брои за аквариум  :roll:
540л Южна Америка

Xektor

А пък моят първи 20 л. аквариум беше когато бях на 6 - 7 години и имаше една огромна калихта, две големички скаларии(поне такива ги помня). По едно време имаше и малко барбусчета докато не изкочиха през един летен ден през забравения отворен капак fishsmile . И после рибките отплуваха на дълго пътешествие из родните канални системи с избелели очички, било ми е сигурно мъчно за тях. След това си правих експерименти с аквариума и т.н.
Сега имам по голям и малко по добре поддържан(от известно време) аквариум, който съм го рестартирвал два три пъти.

Raven

баща ми е започнал с акумулаторни ванички и буркани като ученик,доколкото знам първите му рибки са били местни видове.
тои е запален рибар и гмуркач и в началото е събирал разни виолетки и каракудки,после е минал на тропически аквариумни.
като съм се родил преди 37 /малеееее.../ години вече сме имали доста аквариуми.
в първи клас имахме 160 л. винкелен аквариум,целият в дървена рамка ,с шперплатов капак,с прозорци отстрани и отпред- като екрани на телевизори.
абе върхът на кича ,но през ,75 година това беше К2 и Еверест едновременно.
беше извел всички копчета с це-ка ключета отстрани  и лампите и помпичката се включваха "с едно докосване"
на съучениците ми им изглеждаше като командният център на НАСА.
всяка нделя сутрин стъпваше на една табуретка и се надвесваше над аквариума ровейки в него,а аз стоях  отстрани и подавах инструментите.

този аквариум беше на стойка от къдраво  желязо фи и винкел ,и под него имаше още два по 30-40 литра ,пак винкелни рамки.

осветяваше се с шест миньонки /доста мижаво / и имаше криптокорини,дъбче и валиснерия.
имаше и доста риби но не помня какви- знам само че баща ми не обичаше много живородки,по късно беше станал спец по скаларий,бабруси,данио и тн.

освен това по късно направи един стелаж в мокрото помещение /килер с ВиК възел/ и на него имаше още десетина малки аквариумчета,но тях вече ги лепяхме с ултрамодерният силикон,донесен ни от ГДР с връзки за луди пари.

едно от тези аквариумчета стана лично мое на тържествена церемония когато бях на десетина години, в смисъл баща ми ми го тропоса с една болна молинезия вътре защото не му се  занимаваше.естествено я уморих веднага.
имаше криптокорини ,дъбче ,валиснерия и малко ричия.
имаше си миньонка 15 вата и помпичка за въздух.
към 15-20  литра ще да е било ,рибки нямаше защото ми пречеха да си гледам растенията.
растенията обече се спукваха да вървят ,даже беше станало миниферма- зареждах всичките аквариуми на баща ми.

един от първите ми детски спомени свързани с акваристиката е не с аквариуми и рибки,а как падам в Слатинска река в някаква адски гадна и смръдлива тиня докъто ловим тубифекс с баща ми , и после той ме крие от майка ми  на прибиране в къщи.

до казармата имах аквариуми,после прекъснах за 4-5 години и през 93 г. Пецата ми направи един 160 литров, и айде пак.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

NikolaV

6-ти декември 2003. Никулден. Звъни се. Отварям - бъдещата ми жена гушнала едно 2-3 литрово аквариумче тип купа. Вътре пластмасово "водорасло" и една златна рибка. Мислела, че ще и нахлупя подаръка на главата. За нейно съжаление не го направих. И е ме на... Човек никога не е късно да се вдетини :)

Longanlon

хаха, къде да предполага горката женица, че три години по-късно ще планираш да изхарчиш парите за почивка на море за няколко години напред за направа на 600 литров аквариум  :twisted:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

dido

Автогол от нейна страна...

Quacker

Бях на пет години и в един красив ден, като майка ми ме прибираше от детска градина ми взе 11 литров аквариум. Аквариума ми се виждаше голям, колкото коритото в което ме къпеха както и да е, на следващия ден в аквариума плуваха 8 хелера 6 мулинезии 4 гупи 3 принцеси 2 неонки 4 данио и 2 скаларии, аз бях на върха на щастието от лудницата в аквариума и тогава ми дойде гениалната идея, че аквариум без дъно неможе, слязох аз до площадката напълних си кофичката с пясък и обратно при аквариума. Дъното го поставих по следния начин изсипах пясъка от горе без да извадя рибките и водата стана като боза, естествено аз доволен от стореното излязох пак на вън за да си играя и, когато се прибрах всичко беше мартво това беше парвият ми аквариум. :D

Nemo

През 94 година 11 литрова колба . Вътре около 10-15 гупи и 3 хелера . (без помпи ,нагреватели ,грунд - но пък имах родилка буркан и кепче цетка за чай  :lol:  :lol:  :lol: )
Един ден със сестра ми се гонехме да се бием  :lol: решиш че няма да я стигна, грабнах едно желязо и го метнах по нея  8) . Да ама не . Уцелих акавариума, а не нея  :cry:
Π ө ů ҹ υ њ σ ß

slapp

Когато бях на 9 ми бе6е 1 аквариум 20л имаше гупи и хелери.
Един ден решаваме че ще ходим на море и паниката настъпи "кои ще гледа рибките" стигнахме до консенсос че дядо ми ще свър6и наи добра работа  след 10 дневната почвчица радостен се прибирам с рапанче в рака що да видя сичко живо нагоре с коремите а цвета на водата беше по зле и от цвета на ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!... дядката е решил че рибките са прасета и ги е хранил по 10тина пъти на ден.

Similar topics (5)

2586

Публикации: 32
Прегледи: 11366

7448

Публикации: 93
Прегледи: 34314

2254

Публикации: 20
Прегледи: 9795

1186

Започната от niki033


Публикации: 11
Прегледи: 14511

41924

Публикации: 4
Прегледи: 2865