• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 12:46

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

"Запалих" се отново, да "гледам" рибки!

Започната от kpokcho, 21.02.2006 09:47

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

miTko

Стана ми интересно.Като си ходил по топли водоеми, виждал ли си марсилея? Или само пише че вирее в България?
А, и не пишеш от къде си.
Разни мои АКВАРИУМИ 

kpokcho

Цитат на: "miTko"Стана ми интересно.Като си ходил по топли водоеми, виждал ли си марсилея? Или само пише че вирее в България?
А, и не пишеш от къде си.
в природата не съм я виждал, там където са ни водили пои практиките е нямало. Но съм я виждал на упражнения, и в Ботаническата в Драгалевци. Някъде четах че около Плевен имало езера с голямо находище на разковниче. Имало го в народен парк Персин http://riewpleven.hit.bg/persin/
ооо сега се сетих! В ресервата Сребърна има много!!! Виждал съм. И там съм бил на практика...
Живея в момента в София.

NO CARRIER

Цитат на: "kpokcho"Че аз съм се къпал лятото като малък по Марица, и там е било пълно с роголистник. Температурата на въздуха е била около 40*С, а на водата поне 35! На практиките също са ни водили по разни блата лятото и те са били достатъчно топли. Виждал, съм и в езерото до басейна на гр. Белово - където се оттича топла минерална вода, доста буйна подводна растителност - идвало ми е да я накъсам и я взема ама мястото е опасно и заградено с мрежа. Там даже някой беше пуснал и гупи които чудесно си се развиваха...
Ха ха, успя да ме разчувстваш. :-)
Рибките в първия ми "по-сериозен" аквариум бяха точно от този извор.  :lol:  86-87ма година беше някъде. Беше късна есен, но в минералния извор беше топличко и рибките си живееха с кеф. Ходихме с една дамаджана и почти я напълнихме цялата с един приятел. Роголистникът ми беше от канала. Тогава други "водорасли" не гледахме...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

kpokcho

Цитат на: "NO CARRIER"Ха ха, успя да ме разчувстваш. :-)
Рибките в първия ми "по-сериозен" аквариум бяха точно от този извор.  :lol:  86-87ма година беше някъде. Беше късна есен, но в минералния извор беше топличко и рибките си живееха с кеф. Ходихме с една дамаджана и почти я напълнихме цялата с един приятел. Роголистникът ми беше от канала. Тогава други "водорасли" не гледахме...
Точно тея години. Обаче миналото лято ходих да наливам на баща ми минерална вода, и нямаше нищо... И моето първо "водорасло" беше роголистник от канала... Даже мисля и сега да изчакам да го пуснат пак (канала де) и да го преровя.

Legion

Елена Чакалова не ми е преподавала,но може още да преподава :roll: Учебника по Анатомия и морфология  на растенията(2000г) е писан от нея.
Единствената водна твар с която сме се занимавали е водната чума изолирахме връхна меристема.По зоология на гръбначните животни ни показват едни черни на цвят риби от 1990-1991г. съхранявани във формалин и вадени периодично,полуразложени са и  не можеш да различиш костур от каракуда :shock: Това което учим по зоология на безгръбначните животни има най-голяма връзка с акваристиката -дафния,циклопси,тубифекс,ларви на комари,охлюви,миди,скариди,паразити разни и т.н.Преподава доц.Митов преди време(вече сигорно 1-2г) във форума коментирахме една негова статия :roll:

kpokcho

Цитат на: "Legion"..... комари,охлюви,миди,скариди,паразити разни и т.н.Преподава доц.Митов преди време(вече сигорно 1-2г) във форума коментирахме една негова статия :roll:
Моля ти се не ми говори за Пламен... хич не го харесвам... не можаш да намеря каква статия му сте коментирали, ама... хайде да не го "плюя" повече... че ми е и приятел... (въпреки че не го харесвам, защото седя 10-15 години на ниво асистент без да защити докторска... и чакаше да "падне тавана на лятното"...)

penchod

Между другото и мойто първо растение беше някакъв мъх от реката в Сандански. Тази река е планинска и температурата през лятото е не повече от 10 градуса, а растението и сега го има, но не знам как се казва, захваща се за каманите и прави дълги кичури, които се влачат по течението, като Явайски мъх, увеличен поне 10 пъти. Интересното е, че се аклиматизира добре в аквариума, само че там растеше нагоре, щото няма течение.

kpokcho

Цитат на: "penchod"Между другото и мойто първо растение беше някакъв мъх от реката в Сандански.....
Знам го. По точно знаел съм го. сега всичко съм забравил. И съм го виждал. Даже и на по-топли места... Баси как му беше името нещо имаше с брада, ама сега в главата ми се върти само Cystoseira barbata която е черноморска... Така както го описваш...  абе виждал съм го и в Германия! Момент, ще проверя в ebay.de дали не мога да намеря снимка!

kraltchev

Ей това беше малко четиво за душата.  Аз завърших биология и химия през 86-та и разбира се помня Чакалова, много свестен човек, евала.

От упражненията по анатомия на растенията помня главно София Паси.  Впечатлението ми е на изключително интелигентен човек който обаче гледа само едно - себе си.  А да, гледаше и друго - другите но винаги от високо:D. Брат и беше тоя брадатия политик, уверен съм че тои само благото на народа е гледал, хаха.

Физиологията на растенията се водеше от един дъртак (професор май беше) дето преподаваше тая наука като че ли е най-безинтересното нещо на света. Неизгладим спомен ми е останал от един колега от село който един ден влезе в упражненията по физиология на растенията носейки еднометров бурен.  На въпроса за какво му е, отговори че бурена е от неговия край и че е обещал на един приятел "да му изследва веществата".  При това с готовност гледаше към разните там хаванчета с листа направени на пюре с цел извличане на разни пигменти.

Кой ли е Митов, сигурно го познавам но сега като се опитвам да се сетя кой кой беше ми се въртят лица и имена ама не ги свързвам.

Хм, ако наистина високата температура убива повечето български растения в аквариум сигурно някога някой ще сложи охладител на аквариума и ще стане интересно.  Бая маняк трябва да е обаче, поне тук охладителите са скъпи :)

--Николай

kpokcho

Цитат на: "kraltchev"Ей това беше малко четиво за душата.  Аз завърших.....

Еееее - "86 а аз цели 10 години по късно "97
БТВ Пламен Митов беше асистент и работеха една група с Янко Коларов, който сега е в Пловдив... Пламен се ожени Зорка - антроположка. Може да не е била студентка по твойте години, защото беше 5ти курс когато аз бях първи...А пък Пламен да е бил студент някъде по твое време 81-86... може не знам, не му ли пише на страницата... ама то цялата страница на БФ не бачка...
Паси само съм я чувал- вече се беше пенсионирала по мое време....а въпросния дядо по Физиологията на Растения е Георги Кименов... И той вече по мое време не знаеше на кой свят се намира и не беше много зле настроен към студентите...

Similar topics (5)

42028

Публикации: 14
Прегледи: 6250

3167

Започната от van40


Публикации: 9
Прегледи: 6878

35349

Публикации: 4
Прегледи: 2674