• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 12:21

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

За фитнеса и хапчетата

Започната от Vannkata, 22.03.2010 10:40

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

gipsa

До колкото съм чел статии по фитнес сайтовете , не е добре да се тенират бицепси и гърди в един и същ ден, а трябва да има поне 48 часа между тренировката на бицепсите и гърдите.  *THUMBS UP*

Vannkata

до тук само критики но така и не чух отговор от типа: направи това това и това , замени това с това, храни се с това а с това недей...

anasarka

Цитат на: Vannkata - 22.04.2010 15:03
до тук само критики но така и не чух отговор от типа: направи това това и това , замени това с това, храни се с това а с това недей...
Критики не виждам да има или ако ги приемаш като критики то те трябва да са градивни за теб. Обема основна информация която трябва да се запознаеш е голям и не може просто някой да ти напише една страница и толкос всичко да е ясно. Затова чети насоки мога да ти дам ако искаш провери всичко чичо гугал знае много( макар че и по сайтовете пишат такива простотии)
Първо доколкото разбрах ти си начинаещ тренираш от една седмица. Тази програма с разделяне на мускулни групи в отделни дни е за хора тренирали и хранели се правилно поне 6 месеца. Тоест има тренировачни програма за начинаещи нарича се "кръгова тренировка" провери в интернет. Идеята е тука да тренираш с минимални тежести и обем на тренировката цялото си тяло. Тоес както на всякъде важи в спорта нищо не трябва да става изведнъж а трябва да е постепенно. Твоите мускули още не знаят какво е тренировка с тежести и колкото и да не ти се вярва има мускулна адаптация и памет. Трябва метаболизма ти и мускулите ти да свикнат постепенно на натоварването защото всяка тренировка е един вид стрес за тялото и то трябва да свиква с този стрес постепенно. За храненето има много в нета общо взето се запознай с най основните биохимични процеси в организма и оснотните хранителни съставки белтъци въглехидрати мазнини витамини и минерали. Запознай се от какво се нуждае тялото ти и по колко. Съвети много могат да се дадът но трябва да се чете първо
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

Raven

Съвети може да ти даде всеки, друг е въпоса дали трябва да си рискуваш здравето като ги слушаш.

Виж   тук има доста полезни неща, прочети и си направи сам програма.

Тази програма по която тренираш е много лоша, може сериозно да пострадаш от нея.
Тренирай големите групи /гърди, гръб, крака / с по три упражнения-4 серии- 6-8 повторения.
Малките групи /бицепс, трицепс, рамо/ се тренират с по две упражнения- 4 серии- 7-8 повторения.
Гледай да се цедиш максимално, ако можеш ползвай партньор, затрявай много добре всяка група поотделно и цялото тяло.
Суперсерията на мен винаги много ми е харесвала, когато мога завършвам със суперсерия, особено за бицепс и трицепс.

Непременно върти упражненията, не прави едно основно упражнение повече от два три месеца подред, за всеки мускул има няколко упражнения, колкото повече ги въртиш- толкова повече стресираш мускула по различен начин а това е най добрият стимул за растеж.

Въртят се голям с малък мускул и се гледа принципа - разгъвач със сгъвач.
Примерно гърди с бицепс, гръб и рамо...
В началото се правят предимно основни упражнения със свободни тежести, аз хич не обичам машините, повечето от големите културисти също залагат на свободните тежести.
Машините са предимно за оформяне в предсъстезателен период, иначе са излишни.
Дъмбели, щанги и големи тежести с малко повторения- това е рецептата за маса.

Тренировката е не повече от час, ако останеш повече от час в залата почваш да правиш травми и да вървиш надолу с масата и размерите.

Това е за начинаещи разбира се, професионалистите и напредналите са съвсем друг филм.

Храненето и приема на основни суплементи е според видът на тялото, зависи дали си мезоморф или ектоморф- това са различни типове на усвояване на суплементи, трябва сам да разбереш и да си направиш хранителният режим.

Най лошите неща които можеш да ядеш са бял хляб, газирани безалкохолни, вафли , чипс...
Тези храни трябва да се избягват най стриктно  защото те замазват, освен това увреждат здравето.

Фитнеса и културизма е много строго индивидуален спорт, най добрите в бранша си имат собствени екипи които им правят строго индивидуални конкретни за тях програми на треноравка- хранене и почивка.
Просто трябва сам да усетиш какво работи и какво не, всички програми са общи до много голяма степен, в един момент трябва да усещаш какво да правиш на индивидуално ниво.
Но за начало сайта по горе е много добър, можеш да питаш и във форума за съвети.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

suntsu69

Първо: Какво искаш да постигнеш? Маса, релеф, сваляне на килограми, издръжливост,сила?
Второ : колко от първото?
Трето: колко бързо?
От това се определят вида на тренировката, честотата, хранителния режим.

В програмата която са ти дали, не се говори нищо за тежести. Подбора на тежести е много важен. Не става дума за Х кг., а за това колко серии, с колко повторения с каква тежест.
Споделям меннието, че програмата, която са ти дали е приложима само за професионалисти ( ако е приложима и за тях).


Vannkata

В моя случай става въпрос за сваляне на килограми ( 5-6 мах) и постигане на релеф.Не става въпрос за много  килограми ( в рамките на нормалните) като леко дигам тежеста след всеки 2 серии.
Целта ми е до 2-2,5 месеца поне да отслабна като направя лек релеф.Попринцип не съм хърбав и не искам да качвам повече маса (поне за сега ) .
А и в по предния пост на един колега беше написал
ЦитатБез хляб и тестени изделия без коментар
Искаш да ми кажеш че белият хляб и тестените (и захарни) изделия не вредят на фигурата ? Аз пък мога да кажа че са главната причина за напълняване.  *DRINK*

Асен Евгениев

С тази програма освен да натрупаш умора, друго едва ли ще постигнеш. А това е смърт за мускулите.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Raven

Ако си ендоморфен или в най добрият случай мезоморфен тип, то тогава тренировката ти трябва да е по дълга и повторенията да са повече.
Аз бях ектоморф-мезоморф и исках да натрупам маса, за това тренирах с по малко упражнения и повторения и по големи тежести.

Ти определено си по онеправдан във фитнес отношение, тренировките ти са по дълги и по досадни от моите, освен това диетата трябва да ти е много по стриктна
:-)

Тук са дадени типовете структури , за да не се чуди някой за какво си говорим :-D
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Vannkata

От дадените описания моето тяло отговаря най много на Ендоморфния тип.А и както е казано
ЦитатТренировка - тук целта е да се забърза метаболизма на тялото - това се постига чрез високоинтензивни тренировки с кратка почивка, повече повторения и не дотам големи тежести.
точно към това се стремя.
Някой беше казал че тренировката за рамо е доста ? От една гледна точка може  и така да е, но рамото ми е най слабата част на тялото.Сериите ги правя със съвсем нормални тежести (като се има предвид че съм начинаещ все още) да кажем 4кг дъмбел като стигам максимум до 5кг .
На мен тренировките чесно да ви кажа не ми тежат и повече от 30 мин за упражнение не съм правил.Отделно, че гледам да тичам повече тъй като имам обичайното за моят тип структура омазняване..

Raven

Рамото е ставата с най голям ъгъл на ротация в тялото, следователно е най слабата и уязвима става.
много трябва да се внимава, травмите в рамото стават лесно и не минават с години.
Рамото трябва да се пази много защото огромна част от упражненията минават с негово участие и натоварването му е голямо, освен това делтоеуса е сравнително малък мускул- две упражнения са му достатъчни .
Поне за начало, след това може да се увеличът.Аз имам много лоша травма в рамото от претоварване и за това винаги го гледам с много респект.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

suntsu69

Абсолютно задължително е да вкараш упражнение за заздравяване на долната част на гърба/кръста. Тяга или клякане с щанга. Иначе рискуваш наистина сериозна травма при по-големи тежести, особено при вдигания от пейка.

Raven

Цитат на: suntsu69 - 22.04.2010 21:11
Абсолютно задължително е да вкараш упражнение за заздравяване на долната част на гърба/кръста. Тяга или клякане с щанга. Иначе рискуваш наистина сериозна травма при по-големи тежести, особено при вдигания от пейка.

Най доброто за това е хиперекстензията, аз започнах да я правя късно, но след като започнах кръста ми заякна много и вече не ме наболяваше след мечка или мъртва тяга.
Малко драстично упражнение е , но е много полезно.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

galin76

Здравей, като начало на тренировката е добре да обърнеш внимание на загрявката на тялото (според мен особенно важно). И след това преминеш към упражненията за мускулните групи, като винаги правиш по една загряваща серия с леко и повече повторения, преди да престъпиш към основните серии за съответната група. Първите няколко седмици е добре да започнеш с основни упражнения и то главно на големите групи, за да може тялото  ти да се адаптира. И после вече да преминеш към някаква програма.
Гърди с бицепс добре, рамо и трицепс в един ден не е добра идея. Бих те посъветвал рамото да го правиш с краката + трапец, въпреки че трапец и предмишница в началото може и да не ги тренираш. И гръб с трицепс. Пресите и другите на края на всяка тренировка. Три упражнения с по четири серии е напълно достатъчно.Малките групи , трицепс, рамо да не забравяме че са триглави мускулни групи и също искат три упражнения, а и за бицепса. 30 минути за упражнение са страшно много, това е около час и половина-два часа в залата. Според мен за час трябва да си приключил и с пресите и да си излязал. Хляб и тестени изделия може да хапваш но само в определени дни, часове и количества. И не забравяй колана за кръста при упражненията,за които трябва. Ако няма оборотен в залата купи си или вземай на заем, важно е. Аз съм с две хернии и вярвай гадно е под ножа. Опитах да бъда кратак и по скоро да те насоча на кое да обърнеш внимание като се интересуваш и четеш, като вземеш на впредвид и мненията на колегите, като за начало мисля че ще ти е достатъчно.За в бъдеще ако си все още на тази вълна мисля че сам ще намираш отговорите си, с много четене и разговори. Но различни тела различни структори, ти трябва да отсяваш това което работи най-добре за теб. Поздрави Галин.

anasarka

Цитат на: Vannkata - 22.04.2010 18:29
В моя случай става въпрос за сваляне на килограми ( 5-6 мах) и постигане на релеф.Не става въпрос за много  килограми ( в рамките на нормалните) като леко дигам тежеста след всеки 2 серии.
Целта ми е до 2-2,5 месеца поне да отслабна като направя лек релеф.Попринцип не съм хърбав и не искам да качвам повече маса (поне за сега ) .
А и в по предния пост на един колега беше написал  Искаш да ми кажеш че белият хляб и тестените (и захарни) изделия не вредят на фигурата ? Аз пък мога да кажа че са главната причина за напълняване.  *DRINK*
Всъщност бих искал да ти кажа че е смешно първо да ти каже някой няма да ядеш тестени изделия. Независимо дали ще сваляш или ще качваш килограми. Тестените изделия ако провериш и особедно видовете хляб са толкова много и с различни хранителни стойности. Първо се запознай с храните и особенно с термина "Гликемичен индекс" "Фибри" "Неусвоими полизахари" "Целулоза и пектин" и други малки и важни нещица за храненето. Трябва да има из интернет таблици с гликемичния индекс на храните там ще разбереш като видих кой хляб или тестено изделие може и неможе да се яде. За това още от първия пост ти пиша да четеш първо и това е  възможно с най-доброжелателни мисли.
: 23.04.2010г 08:08ч
Да не говорим че трябва като искаш да свалиш килограми да се запознаеш и с думата "метаболизъм" и как той работи. После предполагам ще разбереш че метаболизма ти става най-големия враг на това което искаш ти да направиш. Става на въпрос че идеята на диетата за отслабване и изгаряне на мазнините е да правиш всичко възможно да "излъжеш" метаболизма си. И има начини за това един от тях е още един термин "въглехидратно зареждане" кадето ще ти се наложи за да отслабнеш да ядеш пастички бял хляб вафлички в големи количества.  Затова с най добри пожелания ти казвам чети първо за твоето здраве е важно.
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

Деян

Хубаво, аз съм типичен ектоморф. Имам стаж във залата някъде към девет месеца - 6,5 килограма напредък. Преди да си покажа програмата, моля някой да ми препоръча нова. За да сравня.
: 25.04.2010г 00:12ч
Мммм да, пододяща диета също. До сега ядях по много, от повечето неща (без бързи закуски и такива).

Similar topics (1)

29492

Публикации: 8
Прегледи: 5480