• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 05:44

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Въпрос по отношение на Принципа за създаване на аквариум

Започната от Петър Василев, 29.04.2016 12:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Петър Василев

Привет
Ще ме извините - от скоро съм във форума и питам може би вече обсъждани неща - но пък същевреманно от скоро имам и по голям аквариум и се оказа не лесно  да се гледа. Пък и опита не е като статиите в нета.
Имах от дете 30-40 лштров аквариум с живородки и буквално се гледаше сам- те си раждаха умираха - бе над 20 години си се поддържаше и аз реших че съм роден талант за акваристика *CRAZY* . Събрах смелост и си направих един 150 л със златни . Резултата е че след 3 месеца  70 % от рибите измряха . Прочетох сумати страшни неща за болести и как се предават по филтри по грундове и тн....... Та ще го рестартирам и почвам на ново . И въпроса .
Как  се определя колко риби да имам в аквариума? .По 10 л по 20 или по 30 на златна  или по 2 литла на см риба .От къде идат тези числа ? Все съм се чудил как в магазина ми казват че мога да гледам не повече от 8-9 златни  па в техния поне три пъти по малък аквариум  има над 20  щастливи живеещи рибки - /щастливи защото няма да си позволят да продават болни рибки/
В пренаселен аквариум риби умират ли ?  Кое е определящото за броя им ?
-нужно киличество разтворен кислород в аквариума ? Ами ако сложа аератор и скимер, и растения -качвам нивата кислород и значи повече риби- вярно ли е ?
-място за движение? - ми те рибите не се блъскат в аквариума - дефакто всяка разполага с по 150 л да си плува
-регулиране на нивата на нитрити и натрати - в по малкото отношение вода/риба ще има по висока концентрация  - което ще рече по често почистване - е един добър филтър не ми ли дава възможност за повече риби да гледам.
-Защо златните имат нужда от повече литри вода от тропическите ?
Незнам изпускам ли нещо
Просто искам повече рибки . Но не желая пак да имама мор аквариума.
А за оборудване сега си имам всичко - но в полза  на сигурноста съм взел неща като за 250 л аквариум - че да имам резерв  :-). Първия ми сблъсък с голям аквариум излезе неуспешен - надявам се втория да е по добре

evgeni200

-нужно киличество разтворен кислород в аквариума ? Ами ако сложа аератор и скимер, и растения -качвам нивата кислород и значи повече риби- вярно ли е ?

Ами не е вярно, растенията дишат също и то не само в тъмната част.

-регулиране на нивата на нитрити и натрати - в по малкото отношение вода/риба ще има по висока концентрация  - което ще рече по често почистване - е един добър филтър не ми ли дава възможност за повече риби да гледам.

Филтъра преобразува амоняка в нитрат той не отделя нито един добавен елемент от водата.
Смъкването на концентрация химични вещества единствено със смяна на вода


Amev

Аз само да вметна това :
В магазините "гледат" по 100 риби в малки аквариуми и си мислиш че са щасливи ? Че не измират риби там ли ? Измират ! Но ти няма как да ги видиш ,защото няма да си купиш рибка от аквариум в който има умряла.... И другото което .. Колко време мислиш че се задържат тези рибки там .. Не повече от няколко седмици .. Ами ако и ти искаш да гледаш рибки само няколко седмици .. Пускай 100 златни в 150 литра ;)
Някакси недомислено ми звучи това - "ама в магазина ги гледат по много в малък литраж" ... Те са временно там !

Петър Василев

 ;-)именно за това става въпрос - не искам да имам 100 и да умрат
ако аквата ми поема   наистина 8-9 риби златни - има ли начин  да я направя стабилна с 17-18 примерно
Има ли физическа , техническа възможност да гледам повече .
Какво да осигуря в повече  че и рибите да са щастливи че съм им стопанин пък и аз да ги гледам спокойно  :whistle:

Amev

Каква ти е филтрацията ?
Амм 6-7 риби макс за 150 литра за да се развият правилно .. Ти може и 15 да сложиш ама рано или късно ще се редуцират до броя за литрите

baygry

Ако вместо златни,си вземете някакви други ще може значително по-голяма бройка да гледате.Златните имат два големи минуса-много цапат и невъзможноста да се гледат много растения с тях.Отделно стават доста едрички.Разбира се ако държите на златни...трябва да гледате долната граница като бройки,понеже като пораснат определено ще им отеснее аквариума.

Петър Василев

имам eheim experiense 250 - странно е че го дават 700 л/ч /вярно че при празен/ а при мен е не повече от 250-300 че му сложих дебитомер - е и предфилтър му добавих ма като бонус. Имам и вътрешен  за активен въглен го взех  пък и да върти водата  turbo 500 на акваел - малък и компактен - идеята беше да не се вижда та ...
То въпроса е малко финансов   *NO* - имам идея ама ако не стане ще са много пари на вятъра
Проблем покачването на нитрати - има смоли косвено премахващи нитратите или био филтърна  JBL- ма той дали е ефективен не намерих отзиви, има и зеолит - пак свързва амоняка и така няма нитрати- сравнително евтин е като продукт. може и бързорастящи растения да усвояват нитаратите  ма там още 200 лв е СО2 системата -
Проблем кислород - мога да взема дифузер на връщащата вода - ехийм има подобни , е аератор си имам
Растения - четох че ми трябват 80 стръка /клонки   :-D няма да ги броя де
А за подмяна на водата - знам че трябва - сменям по 15 -20 % на седмица с престояла - не е проблем
Та нещата са скъпи да ги инсталирам и незнам ще има ли ефект

Публикациите са слети: 29.04.2016 14:43

Аз исках скаларии и неонки  ама на "откриването" ми подариха златни  и взех че го напълних с такива - като е гарга да е рошава :-D. А като са малко не ги виждам - и уж имам аквариум пък те мишоците се крият.

Amev

Амм само са ти кажа аз в 200 литра вода с доста риби , предимно дребни.. Съм с два канистъра джбл е901 900 л/ч и сънсън 1400 л/ч , много растителност , аерация .. И пак хващам по някоя болест и пак ми мрът риби... И отварям филтрите през месец/два за почистване. Ти си прави сметка дали филтрацията ти , обема вода и т.н. Ще смогват за 17 златни рибока ;)

rollon

Смяната на вода не може да се измести с какъвто и да е филтър,всяка седмица,ако сменяш по 70 литра,можеш да гледаш 6-8 златни,пак зависи и по колко ги храниш,абе от много неща зависи   :-)

evgeni200

Цитат на: Петър Василев - 29.04.2016 14:13
Какво да осигуря в повече  че и рибите да са щастливи че съм им стопанин пък и аз да ги гледам спокойно  :whistle:

В повече трябва по голям аквариум  :-)
8 -9 златни не са малко а и рибите стават доста големи, но това не се случва от днес за утре  *DRINK*

Петър Василев

Благодаря за отговорите . С две думи ще оставя бройката сама де се регулира и излишни средства няма да хвърлям
Amev ти какво имаш в аквариума - колко и какви рибки

Amev

Оххх 2 акули на 10 см , 1 бета , 1 калихт на 10 см. 5 меланотения , 2 сини рамирези , 2 молинезии черни , 3 кулита , 12 орнатоса , 15 неона , 25 сини керита , 10 клиновини расбори , 8 коридос венецуела , 2 панди , 5 джули. Май са тва .. Охлюви хелена , скариди , ампуларий , меланий , тиломелания 1

Amev

Моите са 5 Melanotaenia praecox пък ;)
Супата е голямааа

Петър Василев

И аз  исках да си имам такова гъмжило . В една ветеринарна статия пишеше че златната няма стомах  и затова цапа много /половин ветеринар станах  :-D/. В крайна сметка сега като рестартирам - ще сложа не само грунд долу а и лава все пак е филтърен материал , малко зеолит и кварцовия грунд. На вътрешния филтър взех още един резервоар за филтрация и на ваншния още един пасивен филтър ииии  стига толкова инвестиция..На нова година дядо коледа им е планирал  СО2  :-D
Амми аз сега  мисля да си сложа охлювчета  а то твоите  как така си съжителстват с хелената - тя наали яде подред .Четох че и риби лапа

Amev

Лапа омрели риби ако има .. Ампулария голяма неможе да изяде , обаче неритина могат ако се съберат 3-4 гладни хелени. Иначе забравих имам и 6 неритини.
Хелените като има меланий и планоробис си хапват тях , а аз се снабдявам от комшията с охлюви за храна ;)

Similar topics (5)

1631

Започната от bobby_m


Публикации: 11
Прегледи: 4847

52158

Публикации: 3
Прегледи: 2891

15225

Публикации: 3
Прегледи: 2282

22812

Публикации: 10
Прегледи: 4667

58217

Започната от Chakalesko


Публикации: 3
Прегледи: 1634